Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Κουλέμπα παραδίδει την παραίτησή του




Ο υπουργΟς ΕξωτερικΩν της ΟυκρανΙας Dmytro Kuleba. ΦωτογραφΙα: Facebook


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα υπέβαλε επιστολή παραίτησης.

Πηγή: Ruslan Stefanchuk, Πρόεδρος του Verkhovna Rada (Ουκρανικό Κοινοβούλιο), στο Facebook

Απόσπασμα από τον Stefanchuk: "Το Verkhovna Rada έλαβε επιστολή παραίτησης από τον Dmytro Kuleba, Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας".

Λεπτομέρειες: Ο Stefanchuk δημοσίευσε μια φωτογραφία του εγγράφου και πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί σε μία από τις επόμενες συνόδους ολομέλειας του κοινοβουλίου.



Επιστολη παραιτησης του Κουλεμπα. Φωτογραφια: Stefanchuk στο Facebook

Φόντο:Αναφέρθηκε νωρίτερα ότι το Verkhovna Rada θα απολύσει έναν αριθμό υπουργών και τον επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας στις 4 Σεπτεμβρίου και θα αρχίσει να διορίζει νέους αξιωματούχους στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, οι επικεφαλής τριών υπουργείων και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Olha Stefanishyna υπέβαλαν τις επιστολές παραίτησής τους στο Verkhovna Rada. Πηγές της Ukrainska Pravda ανέφεραν επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba επρόκειτο να παραιτηθεί.




ΠΗΓΗ: Ukrainian Foreign Minister Kuleba hands in his resignation | Ukrainska Pravda


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:


Τουλάχιστον έξι εξέχοντες αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλαν επιστολές παραίτησης την Τρίτη, σηματοδοτώντας έναν σημαντικό ανασχηματισμό της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.
Ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Oleksandr Kamyshin, ο οποίος επιβλέπει την παραγωγή όπλων, παραιτήθηκε εν αναμονή ενός νέου διορισμού. Η ανακοίνωση του Kamyshin προηγείται των παραιτήσεων των αναπληρωτών πρωθυπουργών Olha Stefanishyna και Iryna Vereshchuk, του υπουργού Δικαιοσύνης Denys Maliuska και του υπουργού Οικολογίας Ruslan Strilets. Ο Vitalii Koval, ο οποίος επιβλέπει το Ταμείο Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας (SPFU), παραιτήθηκε επίσης. Οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν στον πρόεδρο Ρουσλάν Στέφαντσουκ, ο οποίος ηγείται του μονοθάλαμου κοινοβουλίου της χώρας.



Το Κίεβο ξεκίνησε έρευνα για τον Roman Gladky, Αρχηγό του Επιτελείου των Δυνάμεων Μη Επανδρωμένων Συστημάτων
Η Ουκρανία έθεσε σε διαθεσιμότητα τον αρχηγό του επιτελείου των δυνάμεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών της μετά από αναφορές ότι η οικογένειά του ζει στη Ρωσσία. Η απόφαση ελήφθη μετά από συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας του Verkhovna Rada, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο σε δήλωση στο Telegram την Τρίτη το βράδυ. Ανέφερε ότι ο ανώτατος στρατηγός της Ουκρανίας Aleksandr Syrsky αποφάσισε ότι η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) θα «διεξαγάγει πρόσθετη ειδική επιθεώρηση» σε σχέση με τον Roman Gladky, Αρχηγό του Επιτελείου των Δυνάμεων Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (USF).
Ο Gladky θα «ανασταλεί από τα επίσημα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης», πρόσθεσε το Γενικό Επιτελείο.



Το Ουλάν Μπατόρ «δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις του» παραλείποντας να εκτελέσει ένα ένταλμα του ΔΠΔ, δήλωσαν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «σημείωσε» την επίσκεψη του Ρώσσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μογγολία και εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ουλάν Μπατόρ δεν κράτησε τον προσκεκλημένο της. Ο Πούτιν πέρασε δύο ημέρες στη Μογγολία, συμμετέχοντας σε διμερείς συνομιλίες και σηματοδοτώντας την 85η επέτειο της νίκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου επί της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας στη μάχη του Khalkhin Gol. «Ο πρόεδρος Πούτιν βρίσκεται υπό ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ για διεθνή εγκλήματα, συγκεκριμένα φερόμενα εγκλήματα παράνομης απέλασης και παράνομης μεταφοράς παιδιών», ανέφερε η Ε.Ε. σε δήλωσή της την Τρίτη. «Η Ε.Ε. εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Μογγολία, κράτος μέλος του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ, δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της βάσει του καταστατικού για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης», πρόσθεσε το μπλοκ.



Ο παγκοσμιοποιημένος υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να αναχαιτίσει και να εξουδετερώσει ρωσσικούς πυραύλους πάνω από το ουκρανικό έδαφος προτού παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της τη Δευτέρα.
Οι παρατηρήσεις του Radoslaw Sikorski, που έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στους Financial Times, έρχονται παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg αντιτίθεται στην ενέργεια. Ο Sikorski τόνισε την ανάγκη προστασίας του εθνικού εναέριου χώρου ανεξάρτητα από τη στάση του ΝΑΤΟ, υποδηλώνοντας ότι τα αντικείμενα κατευθύνονται προς την Πολωνία δικαιολογούν την ανάληψη δράσης πριν φτάσουν στον πολωνικό ουρανό. Υπογράμμισε ότι η διαφύλαξη του εναέριου χώρου αποτελεί συνταγματικό καθήκον για κάθε μέλος του ΝΑΤΟ.



Οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για να δώσουν στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να φτάσουν βαθιά μέσα στη Ρωσσία, αλλά το Κίεβο θα χρειαστεί να περιμένει αρκετούς μήνες, καθώς οι ΗΠΑ εργάζονται για τεχνικά ζητήματα πριν από οποιαδήποτε αποστολή, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η συμπερίληψη των Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) σε ένα πακέτο όπλων αναμένεται να ανακοινωθεί αυτό το φθινόπωρο, ανέφεραν τρεις πηγές, αν και δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση. Οι πηγές αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένες να συζητήσουν το θέμα. Η αποστολή JASSM στην Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά το στρατηγικό τοπίο της σύγκρουσης, τοποθετώντας μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας σε εμβέλεια ισχυρών, κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας, μια σημαντική ανησυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.



Το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ ξεκίνησε στο Βλαδιβοστόκ την Τρίτη, με την τετραήμερη εκδήλωση να χρησιμεύει ως πλατφόρμα για τη συζήτηση πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ρωσικής Άπω Ανατολής και στην επέκταση της περιφερειακής συνεργασίας με και μεταξύ των χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Οι οικονομολόγοι λένε στο Sputnik για την ιδιαίτερη σημασία του φετινού φόρουμ.
Το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ είναι κάτι περισσότερο από μια περιφερειακή οικονομική συγκέντρωση. Είναι ένας τόπος συνάντησης που προσελκύει μικρές και μεγάλες δυνάμεις της Ασίας-Ειρηνικού που αναζητούν νέες προοπτικές συνεργασίας και αρχιτεκτονικής βασισμένης στην ισότητα για περιφερειακές εταιρικές σχέσεις. Με περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει στην Ασία και τον Ειρηνικό και την περιοχή να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ και να αντιπροσωπεύει περίπου το 22% της συνολικής έκτασης του κόσμου, η περιοχή αντιπροσωπεύει ένα χρυσωρυχείο οικονομικών και πολιτικών ευκαιριών για τη Μόσχα και τους εταίρους της εν μέσω της συνεχιζόμενης τεκτονικής μετατόπισης στις παγκόσμιες υποθέσεις που λαμβάνει χώρα σήμερα.



Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. εισήγαγαν περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσσία παρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες - για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο χρόνια
Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε περισσότερα από 12,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τη Ρωσσία και 12,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο διευθυντής του ρωσικού τμήματος οικονομικής συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Dmitri Birichevski, λέει ότι η Ρωσσία προμηθεύει τώρα το 15% του συνολικού όγκου φυσικού αερίου που εισάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό παρά το γεγονός ότι το REPowerEU της ΕΕ θεσπίστηκε τον Μάιο του 2022 για να απομακρυνθεί από τη Ρωσία και να την αποκόψει από τη ροή ενεργειακών κερδών.



Ο παρεμβατισμός των ΗΠΑ ωθεί τον κόσμο προς τον Αρμαγεδδώνα
Στην τελευταία ανησυχητική αναταραχή που πυροδότησε ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ουκρανία, η Ρωσσία ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί το δόγμα της σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι μια αλλαγή ήταν απαραίτητη λόγω της «κλιμάκωσης» που ξεκίνησε από τους δυτικούς αντιπάλους της χώρας. Ο Ρώσσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε στο TASS ότι η ενημέρωση επιταχύνθηκε από μια ανάλυση των «πρόσφατων συγκρούσεων», συμπεριλαμβανομένης της «πορείας κλιμάκωσης των δυτικών αντιπάλων» στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η αναθεώρηση βρίσκεται «σε προχωρημένο στάδιο», αλλά ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί πότε θα ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι «μιλάμε για την πιο σημαντική πτυχή της εθνικής μας ασφάλειας». Αν και δεν υπήρξε καμία ένδειξη για τις λεπτομέρειες, οποιαδήποτε αναθεώρηση φαίνεται βέβαιο ότι θα μειώσει το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων - και θα αυξήσει την πιθανότητα για μια παγκόσμια ανάφλεξη.



Τεράστια επίθεση με drone την Κυριακή καταστρέφει αρκετές ακόμη ρωσικές εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου...
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ αποκάλυψε στο CNN ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι έχει παρουσιάσει μια λίστα σημαντικών στόχων που βρίσκονται βαθιά μέσα στη Ρωσία στον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν για έγκριση να χτυπήσει. Τα λόγια του στη νέα συνέντευξη στο CNN έρχονται καθώς το Κίεβο ασχολείται εντατικά με την Ουάσινγκτον για να πάρει ο πρόεδρος Μπάιντεν το πράσινο φως για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων για επιθέσεις μεγαλύτερου βεληνεκούς. Η Ουκρανία εκλιπαρεί επίσης να λάβει πυραύλους μακράς οργής για το σκοπό αυτό. «Έχουμε εξηγήσει τι είδους δυνατότητες χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους πολίτες από τη ρωσική τρομοκρατία που μας προκαλούν οι Ρώσσοι, οπότε ελπίζω ότι εισακουστήκαμε», δήλωσε ο Umerov στον Alex Marquardt του CNN στην εκπομπή «The Situation Room».



Η Πολωνία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «καθήκον» της, αλλά το μπλοκ φαίνεται να διαφωνεί
Το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλακεί άμεσα σε μια σύγκρουση με τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, απαντώντας στα αιτήματα της Ουκρανίας και στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους δυτικούς υποστηρικτές του να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο του, καθώς η δική του αεράμυνα υποβαθμίστηκε. Τον Ιούλιο υπεγράφη σχετικό σύμφωνο ασφαλείας με τη Βαρσοβία. «Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης και δεν θα γίνει μέρος της», δήλωσε εκπρόσωπος του μπλοκ στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, προσθέτοντας ότι η ευθύνη του μπλοκ είναι να «αποτρέψει την κλιμάκωση».



Το Ουλάν Μπατόρ θα αντιμετωπίσει «συνέπειες» επειδή άφησε τον Ρώσσο πρόεδρο να «ξεφύγει από τη δικαιοσύνη», προειδοποίησε το Κίεβο
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών απείλησε τη Μογγολία με «συνέπειες» επειδή δεν συνέλαβε τον Ρώσσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την άφιξή του στο Ουλάν Μπατόρ τη Δευτέρα και τον παρέδωσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Η επίσκεψη του Πούτιν στη Μογγολία είναι η πρώτη του σε κράτος μέλος του ΔΠΔ από τότε που το δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψή του πέρυσι. Το ένταλμα υποχρεώνει τα 124 κράτη μέλη του δικαστηρίου να κρατήσουν τον Πούτιν για έκδοση εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πριν από το ταξείδι ότι η Μόσχα «δεν ανησυχεί» ότι «οι φίλοι μας από τη Μογγολία» θα ενεργήσουν σύμφωνα με τη δικαστική εντολή.



Η Ρωσσία θέλει να αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα
Σύμφωνα με τον Ρώσσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, η αλλαγή βασίζεται σε ανάλυση των πρόσφατων συγκρούσεων και των ενεργειών της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας.



Ο γερμανικός Ερυθρός Σταυρός θέλει να γίνει «κατάλληλος για πόλεμο»
Το γερμανικό σύστημα υγείας υποφέρει και υποφέρει από την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση που του έχει επιβληθεί πολιτικά. Τώρα λέγεται επίσης ότι προετοιμάζεται για πόλεμο. Ως εκ τούτου, η οργάνωση διάσωσης DRK απαιτεί κεφάλαια και κεφάλαια που έλειπαν μέχρι στιγμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!