Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα παρανοϊκό σχέδιο των αρχών: Η προσέλευση των ψηφοφόρων ως κριτήριο για τις υπηρεσίες υγείας;



Συμβολική εικόνα μιας επίσκεψης στον οδοντίατρο. Εικόνα: R24/KI


Μόνο απόκοσμοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να βρουν τέτοιες ιδέες – δηλαδή να απαιτήσουν τη σύνδεση της προσέλευσης των ψηφοφόρων με τις υπηρεσίες υγείας.
Δεν μπορείτε να θέσετε σε μειονεκτική θέση ολόκληρες περιοχές μόνο και μόνο επειδή λιγώτεροι άνθρωποι πηγαίνουν στις κάλπες εκεί - έτσι δεν είναι; Στη Βόννη, ωστόσο, κάποιοι  το βλέπουν διαφορετικά.

Εν τω μεταξύ, έχει γίνει γνωστό ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης (BAS) στη Βόννη προφανώς σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την προσέλευση των ψηφοφόρων στις εκλογές της Bundestag του 2021 ως κριτήριο για την κατανομή των εισφορών ασφάλισης υγείας και των χρημάτων των φορολογουμένων. Αυτή η πρόταση, η οποία εμφανίζεται σε ένα εσωτερικό έγγραφο της BAS, έχει προκαλέσει τώρα έντονη κριτική και ανησυχία στην κοινή γνώμη.


Σύμφωνα με την έκθεση (εικόνα, paywall), η προσέλευση των ψηφοφόρων σε μεμονωμένες εκλογικές περιφέρειες θα πρέπει να χρησιμεύσει ως δείκτης της «συμμετοχής των πολιτών» και να ληφθεί υπόψη στην κατανομή των υπηρεσιών υγείας. 

Συγκεκριμένα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι σε περιφέρειες με χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων, ορισμένες υπηρεσίες, όπως οι επαγγελματικοί οδοντιατρικοί καθαρισμοί, δεν θα καλύπτονται πλέον από εταιρείες ασφάλισης υγείας.

Εμπειρογνώμονες και πολιτικοί από διάφορα κόμματα έχουν επικρίνει έντονα αυτό το σχέδιο. Υποστηρίζουν ότι η συμπερίληψη της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις αποφάσεις σχετικά με τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι μόνο ηθικά αμφισβητήσιμη, αλλά και συνταγματικά εξαιρετικά αμφισβητήσιμη. 

Η σχέση μεταξύ δημοκρατικής συμμετοχής και πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο, προειδοποιεί. Αυτό θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προσπάθεια χειραγώγησης των ψηφοφόρων.

Οι επικριτές επισημαίνουν επίσης ότι μια τέτοια προσέγγιση θα έθετε συστηματικά σε μειονεκτική θέση τις περιφέρειες με ήδη χαμηλότερη προσέλευση ψηφοφόρων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων και να υπονομεύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς.


Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας τονίζουν επίσης ότι η πρόσβαση σε προληπτικά μέτρα, όπως οι οδοντιατρικοί καθαρισμοί, εξοικονομεί κόστος στο σύστημα υγείας μακροπρόθεσμα και βελτιώνει τη γενική υγεία του πληθυσμού. 

Επομένως, ο περιορισμός αυτών των υπηρεσιών θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγικός και να οδηγήσει σε υψηλότερες δαπάνες υγείας στο μέλλον. Και αυτός δεν μπορεί να είναι ο στόχος, έτσι δεν είναι;







ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Διακοπές ρεύματος για ανυπάκουους ανθρώπους; Με τον έξυπνο μετρητή σε πλήρη επιτήρηση
Σε περιόδους πολιτικά προωθούμενων ενεργειακών ελλείψεων, οι λεγόμενοι έξυπνοι μετρητές έρχονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο: Σκοπός τους είναι να επιτρέψουν την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (και κατά τη διάρκεια αυτής επίσης στοχευμένες διακοπές λειτουργίας). Η ώθηση για την εγκατάσταση αυτών των συσκευών έρχεται ήδη σε σύγκρουση με την ιδιωτική ζωή των πολιτών. Επιπλέον, ανοίγουν την πόρτα στην κατάχρηση εξουσίας: Η ενσωμάτωση έξυπνων μετρητών στο οικιακό δίκτυο θα επέτρεπε ακόμη και την πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα. Ένα άλλο δομικό στοιχείο ενός δυστοπικού μέλλοντος στο οποίο οι άνθρωποι έχουν γίνει διαφανείς και ελεγχόμενοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!