Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Ήταν η εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ ένα βρετανικό τέχνασμα για να αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να βγάλουν το ΝΑΤΟ από τον πόλεμο;


omersukrugoksu/Getty Images




Η πρόσφατη έγκριση του ΝΑΤΟ για εμπλοκή στη Ρωσσία σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση προς έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, με επιχειρήσεις υπό βρετανική ηγεσία και φημολογούμενες κρυφές αναπτύξεις στρατευμάτων που ωθούν τη σύγκρουση και τον πιθανό πυρηνικό πόλεμο στο χείλος του γκρεμού.



(LifeSiteNews) Στις 2 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg εξέδωσε μια δήλωση ορόσημο που ενέκρινε τη χρήση όπλων, πληροφοριών και στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για να εισβάλει στη Ρωσσία. Η κλιμάκωση προς έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με τη Ρωσσία είδε έναν αποκαλυπτικό κίνδυνο προσεκτικά διατυπωμένο.

«Η Ουκρανία δεν έχει συμφωνήσει προηγουμένως για τον σχεδιασμό της για την επίθεση στο Κουρσκ με το ΝΑΤΟ. Από αυτή την άποψη, το ΝΑΤΟ δεν έπαιξε κανένα ρόλο», δήλωσε ο Stoltenberg σε ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, καθώς συνεχίζουν να εμφανίζονται ειδήσεις για χιλιάδες Βρετανούς, Γάλλους και άλλους στρατιώτες του ΝΑΤΟ που έχουν «βουτήξει πρόβατα» σε ουκρανικές στολές για να συμμετάσχουν στην επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσσίας.

«Υπάρχουν άφθονες αναφορές για την παρουσία στρατιωτών από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ» που συμμετέχουν στην επίθεση στο Κουρσκ, δήλωσε ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και πρεσβευτής Chas Freeman στις 22 Αυγούστου.

Την προηγούμενη ημέρα, ο απόστρατος συνταγματάρχης Douglas McGregor είχε προειδοποιήσει ότι η παρουσία «δύο χιλιάδων» στρατιωτών από χώρες του ΝΑΤΟ στην επίθεση σήμαινε ότι «από τη ρωσσική άποψη, πρόκειται για εισβολή του ΝΑΤΟ στη Ρωσσία».



 



Με το ΝΑΤΟ να αρνείται τη συμμετοχή του στην επιχείρηση που τώρα εγκρίνει, ποιος ήταν υπεύθυνος για τον εξοπλισμό, την καθοδήγηση και την έμπνευση της εισβολής στη Ρωσσία χρησιμοποιώντας δυτικό εξοπλισμό και ακόμη και στρατιώτες από τα έθνη του ΝΑΤΟ;


Κλιμάκωση στη Βρετανία

Η επιχείρηση καθοδηγήθηκε από βρετανικά άρματα μάχης, ενισχυμένη από μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης υπό την ηγεσία του Βρετανού πρωθυπουργού - και σύμφωνα με μια έρευνα, η εισβολή στη Ρωσσία έγινε στη Βρετανία. Γιατί; Να κλιμακώσει τον πόλεμο σε σημείο που οι ΗΠΑ να μην μπορούν να «αποσυρθούν» από την Ουκρανία και από το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Kit Klarenberg ανέφερε πώς «η εισβολή της Βρετανίας στο Κουρσκ γυρίζει μπούμερανγκ» στις 21 Αυγούστου. 

Στην έκθεσή του παρέχει λεπτομέρειες που υποστηρίζουν το εκπληκτικό συμπέρασμα ότι η επιβίωση του βρετανικού φιλελεύθερου-παγκόσμιου κράτους – και εκείνων των ευρωπαίων εταίρων του στη Γαλλία και τη Γερμανία – διακυβεύεται στις τύχες του πολέμου στην Ουκρανία.

«Με άλλα λόγια», λέει, «το Λονδίνο αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στο να χαρακτηριστεί ως επίσημος εμπόλεμος στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων, με την ελπίδα ότι και άλλες δυτικές χώρες – ιδιαίτερα οι ΗΠΑ – θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του».

Ο Klarenberg παραθέτει τους Times, μια εφημερίδα του κατεστημένου του Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας ότι «υπαινίσσεται έντονα ότι το Κουρσκ είναι από κάθε άποψη μια βρετανική εισβολή». Το ρεπορτάζ των Times καταγράφει:


Αόρατος από τον κόσμο, ο βρετανικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη νέα επίθεση της Ουκρανίας και το βρετανικό προσωπικό συμβουλεύει στενά τον ουκρανικό στρατό, σε κλίμακα που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμμία άλλη χώρα.

Ωστόσο, η επίθεση στο Κουρσκ δεν είναι η μόνη επικίνδυνη πρόκληση εναντίον της Ρωσσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις 27 Αυγούστου, η Daily Telegraph ανέφερε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει την Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσσία με πυραύλους Storm Shadow» που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο - σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «πιστεύεται ότι υποστηρίζει τη χρήση όπλων - αλλά δεν θα το πει δημοσίως εν μέσω διαφωνιών με τις ΗΠΑ».

Αυτές οι διαφωνίες χρονολογούνται από τη θητεία του πρώην υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Ben Wallace, ο οποίος προέτρεψε και επέβλεψε την προμήθεια βρετανικών πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία. Η προμήθεια των πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία επιβεβαιώθηκε στις 11 Μαΐου 2023.

Η στρατηγική κλιμάκωσης του Wallace φέρεται να οδήγησε στην απόρριψη της προσφοράς του να γίνει ο νέος επικεφαλής του ΝΑΤΟ, λέει η Telegraph:


Η κατάσταση λέγεται ότι βρίσκεται πίσω από την άρνηση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την προσπάθεια του πρώην υπουργού Άμυνας Sir Ben Wallace να γίνει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η έκθεση συνεχίζει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατ' ιδίαν καταγγείλει την πρώτη προσέγγιση της Βρετανίας για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία».



Οι ΗΠΑ φοβούνταν κλιμάκωση σε ολοκληρωτικό πόλεμο

Γιατί οι ΗΠΑ να αντιταχθούν στη χρήση πυρηνικών πυραύλων κρουζ για να χτυπήσουν βαθιά τη Ρωσσία - συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος στη Μόσχα;

Μια ανώτερη στρατιωτική πηγή δήλωσε στην Telegraph: «Οι ΗΠΑ φοβούνται την κλιμάκωση περισσότερο από εμάς, επειδή πρέπει να την αντιμετωπίσουν. Εμείς όχι».

Η πηγή πρόσθεσε: «Σε τελική ανάλυση, θα έπρεπε να μαζέψουν τα κομμάτια. Η μικρή Βρετανία δεν μπορεί να πολεμήσει τη Ρωσσία».

Μια δεύτερη έκθεση της Telegraph στις 22 Αυγούστου αποκαλύπτει πώς ένας αποδυναμωμένος βρετανικός στρατός είναι πλέον εντελώς ανίκανος να πολεμήσει σε κλίμακα, πράγμα που σημαίνει ότι οι βρετανικές προσπάθειες να προκαλέσουν κλιμάκωση έχουν σχεδιαστεί για να οδηγήσουν σε μια σύγκρουση που δεν μπορεί να πολεμήσει χωρίς τις ΗΠΑ.



Τζόγος με τη ζωή μας

Γιατί το βρετανικό κράτος να ρισκάρει με τις ζωές του δικού του πληθυσμού – και της Ευρώπης – σε επικίνδυνη κλιμάκωση προς πόλεμο πλήρους κλίμακας με τη Ρωσσία;

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες «συρθούν» σε ένα «αδρανές ΝΑΤΟ» - όπως έχει υποσχεθεί να κάνει ο Τραμπ, τα φιλελεύθερα-παγκοσμιοποιημένα καθεστώτα στη Βρετανία και στην Ευρώπη θα είναι απομονωμένα και ανίσχυρα. Η ομπρέλλα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη προβλέπει την αντικατάσταση της διπλωματίας με απειλές πολέμου και κυρώσεις.


Εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν, οι Βρετανοί θα είναι ανίσχυροι – όπως και οι πολεμοχαρείς φιλελεύθερες-παγκοσμιοποιημένες κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας. 

Το πολιτικό μέλλον αυτών των καθεστώτων διακυβεύεται στην πρόκληση μιας ρωσσικής απάντησης τόσο σοβαρής που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκαστούν να απαντήσουν άμεσα – ακυρώνοντας οποιαδήποτε προτεινόμενη αναθεώρηση της πληρωμής τους και αστυνόμευση των ευρωπαϊκών εγγυήσεων ασφαλείας.

Με τη διπλωματία να έχει αντικατασταθεί από απειλές θανάτου και απαιτήσεις, οι βρετανικές και ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες είναι δραστικά εκτός συγχρονισμού με τους πολίτες τους, στοιχηματίζουν τις ζωές των λαών τους για εκείνες των δικών τους καθεστώτων.



Η σταθερή βρετανική πολιτική κλιμάκωσης

Η βρετανική πολιτική για την Ουκρανία είναι συνεπώς «σταθερή», όπως δήλωσε ο David Cameron - ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου - τον Ιούνιο.

Ο Cameron, μιλώντας σε έναν άνδρα που πίστευε ότι ήταν ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroschenko, δήλωσε ότι η Βρετανία θα ηγηθεί κλιμακούμενων επιθέσεων στη Ρωσσία «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», προκειμένου να εντυπωσιάσει τις ΗΠΑ - και έναν πιθανό μελλοντικό πρόεδρο Τραμπ - την επείγουσα ανάγκη να παραμείνει δεσμευμένη στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων στην Ουκρανία.


Η κλιμάκωση που υποσχέθηκε ο Cameron περιελάμβανε ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους - χρησιμοποιώντας εκτοξευτές ATACMS που παρείχε το ΝΑΤΟ - σε ρωσσικές εγκαταστάσεις ραντάρ πυρηνικής άμυνας.

Αυτό ακολούθησε μια κατηγορία στις 3 Μαΐου από τους Ρώσσους ότι η άδεια του Cameron για τη χρήση βρετανικών πυραύλων για να επιτεθεί στη Ρωσσία ήταν μια «επικίνδυνη κλιμάκωση των εντάσεων». 

Η Telegraph ανέφερε: «Η Μόσχα κατηγόρησε τον David Cameron για «άμεση κλιμάκωση» αφού ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσσίας».



Επιθέσεις σε ρωσσικά συστήματα πυρηνικής προειδοποίησης

Οι επιθέσεις στα ρωσσικά πυρηνικά συστήματα ραντάρ καταδικάστηκαν από πηγές στο Πεντάγωνο, όπως ανέφερε η Washington Post στις 30 Μαΐου 2024.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας εναντίον ρωσικών τοποθεσιών έγκαιρης προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Οι τοποθεσίες ραντάρ «πέρα από τον ορίζοντα» δεν έχουν κανένα ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας και η μόνη λειτουργία τους είναι να προειδοποιήσουν τη Ρωσία για μια πυρηνική πυραυλική επίθεση πρώτου χτυπήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το ΝΑΤΟ. 

Η πηγή της Post στο Πεντάγωνο εξήγησε: «Αυτοί οι ιστότοποι δεν έχουν εμπλακεί στην υποστήριξη του πολέμου της Ρωσσίας κατά της Ουκρανίας. Αλλά είναι ευαίσθητες τοποθεσίες, επειδή η Ρωσσία θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι οι στρατηγικές αποτρεπτικές δυνατότητές της στοχεύονται, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητα της Ρωσσίας να διατηρήσει την πυρηνική αποτροπή εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ανισορροπία της πυρηνικής ύφεσης με την πιο βαριά οπλισμένη πυρηνική δύναμη στον κόσμο έχει φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 1962, ισχυρίστηκεο πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ Scott Ritter στις 30 Ιουλίου.




«Ξεκινώντας τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ο πρώην βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Chas Freeman ενίσχυσε αυτή τη ζοφερή προειδοποίηση σε συνέντευξή του στις 30 Αυγούστου, δηλώνοντας ότι ο κόσμος «έχει τεθεί στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου. Φαίνεται ότι ο εγκέφαλος αυτής της επίθεσης ... ήταν το Λονδίνο».







Ο Freeman συνέχισε: «Αυτή ήταν μια προσπάθεια των βρετανικών αρχών να αναγκάσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν σε μια ευρύτερη εκστρατεία εναντίον της Ρωσσίας».

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Freeman, αν και «οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κάπως προσεκτικές» σχετικά με την υποστηριζόμενη από τη Βρετανία πολιτική να χτυπήσει βαθιά τη Ρωσσία, αυτό είναι «εντελώς άσχετο με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία».

Απηχώντας την προειδοποίηση που δόθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τον Μάϊο, ο Freeman δήλωσε ότι «οποιαδήποτε επίθεση στη Ρωσσία θα απαντηθεί από τη Ρωσσία με ένα χτύπημα τουλάχιστον στην Ουκρανία και ενδεχομένως στο ΝΑΤΟ».

«Αυτό δυνητικά πυροδοτεί τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».



Η Μόσχα προειδοποιεί για «χτυπήματα σε βρετανικούς στόχους»

Το ρωσσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε στις 23 Μαΐου, μετά από χτυπήματα που υποστηρίχθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στα πυρηνικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, ότι «η Μόσχα θα ανταποδώσει με χτυπήματα σε βρετανικούς στόχους εάν τα βρετανικά όπλα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρώφ εξέδωσε μια τρομερή δήλωση:

Η Δύση δεν θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση. Η Δύση ... το ζητάει. Και μου φαίνεται ότι αυτό είναι ήδη προφανές σε όλους.

Ο Λαβρώφ, επικεφαλής διπλωμάτης της Ρωσσίας, προειδοποίησε σε παρατηρήσεις που ανέφερε το Newsweek στις 27 Αυγούστου ότι η Δύση είναι «σαν παιδιά που παίζουν με σπίρτα».

«Τώρα επιβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά ότι το παιχνίδι με τη φωτιά – και είναι σαν μικρά παιδιά που παίζουν με σπίρτα – είναι ένα πολύ επικίνδυνο πράγμα για τους μεγάλους θείους και τις θείες που είναι επιφορτισμένοι με πυρηνικά όπλα στη μία ή την άλλη δυτική χώρα».

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αρχικά διαλαλούσαν την επίθεση στο Κουρσκ, υποστηρίζοντας ότι είχε «γυρίσει τα τραπέζια» στη Ρωσσία και θα «ανάγκαζε τον Πούτιν να διαπραγματευτεί».

Ωστόσο, τα νέα έχουν γίνει ξινά. Ο Klarenberg, μετά από αναφορές στους U.K. Times, σημείωσε ότι με τέσσερα «συντάγματα ρωγμών» που μεταφέρθηκαν στο Κουρσκ από την άμυνα της ανατολικής Ουκρανίας, η αμυντική γραμμή στο Ντονμπάς καταρρέει.








Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση δεν έχει προκαλέσει επαρκή ρωσική απάντηση για να προκαλέσει παρέμβαση των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο ήταν προσεκτικό να αποστασιοποιηθεί από τη δράση καθ' όλη τη διάρκεια. 

Ήταν μια στρατιωτική καταστροφή, αποδυναμώνοντας την άμυνα της Ουκρανίας, ενισχύοντας τη ρωσική κοινή γνώμη πίσω από τον Πούτιν και - όπως παρατηρεί ο Klarenberg - η επίθεση είναι «ήδη νεκρή στο νερό. Όπως σημειώνουν οι Times, το αδιέξοδο είναι κυρίως «σχεδιασμένο για να ενισχύσει το ηθικό στο εσωτερικό και να ενισχύσει τη θέση του Ζελένσκι».

Η εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης για να πουλήσουν τον πόλεμο στο βρετανικό και δυτικό κοινό έχει αποτύχει. 

Η στρατιωτική εκστρατεία φέρνει ήττα στο εσωτερικό μέτωπο - και επιπλέον, η βρετανική εκστρατεία για να χρησιμοποιήσει αυτή την κλιμάκωση για να προκαλέσει παρέμβαση των ΗΠΑ σε έναν πόλεμο με χαμηλό πυρηνικό όριο φαίνεται να έχει αποτύχει.

Όπως καταλήγει ο Klarenberg:

Η αποφασιστικότητα του αυτόκλητου «κατώτερου εταίρου» της Ουάσιγκτον να κλιμακώσει τη σύγκρουση δι' αντιπροσώπων σε έναν ολομέτωπο θερμό πόλεμο μεταξύ της Ρωσσίας και της Δύσης έχει ενταθεί μόνο υπό τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών του Starmer.

Ωστόσο, η αυτοκρατορία δίνει κάθε εντύπωση άρνησης να πάρει το δόλωμα, ενώ επιδιώκει να περιορίσει τις πολεμοχαρείς φαντασιώσεις του Λονδίνου.

Ο Klarenberg δίνει την ελπίδα ότι αυτός ο πόλεμος, που διεξάγεται μέχρι μικροπολιτικής με στρατιωτικά μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, μπορεί σύντομα να τελειώσει:


Αυτό μπορεί να είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων φτάνει επιτέλους στο τέλος του. Πρέπει όμως να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είναι απίθανο να επιτρέψουν στις ΗΠΑ να αποσυρθούν χωρίς μάχη.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου - Ρωσσία και Ουκρανία παραλίγο να καταλήξουν σε συμφωνία το 2022, αλλά οι ΗΠΑ ήθελαν πόλεμο

Η Ρωσσία και η Ουκρανία σχεδόν κατέληξαν σε συμφωνία στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη το 2022, αλλά ορισμένες χώρες δεν ήθελαν να τερματιστεί η σύγκρουση, δήλωσε ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης (κοινοβούλιο) της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς.
Στα τέλη Νοεμβρίου 2023, ο επικεφαλής της παράταξης του κόμματος Υπηρέτης του Λαού του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Verkhovna Rada και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών David Arakhamia δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει την άνοιξη του 2022, αλλά οι ουκρανικές αρχές δεν συμφώνησαν με την ουδετερότητα της χώρας. Μετά από συνομιλίες με τη ρωσσική πλευρά στην Κωνσταντινούπολη, ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον κάλεσε το Κίεβο να μην υπογράψει τίποτα με τη Ρωσσία και απλώς να πολεμήσει.
"Έχουμε φτάσει στο τελευταίο σημείο για να επιτύχουμε ειρήνη [στην Ουκρανία]. Το μόνο που έμενε να κάνουμε ήταν να βάλουμε υπογραφές των πλευρών στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ [στην Κωνσταντινούπολη]. Αλλά, δυστυχώς, ορισμένες χώρες δεν ήθελαν να τελειώσει ο πόλεμος. Επειδή οι ΗΠΑ, μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, προσπαθούν να εδραιώσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο και να ασκήσουν πίεση στη Ρωσσία, θεωρώντας τις περιφερειακές αναταράξεις απαραίτητες για τα δικά τους συμφέροντα. Πρώτα απ' όλα, οι πολιτικές προθέσεις των κομμάτων είναι απαραίτητες. Αυτό είναι δύσκολο. Η Ρωσσία έχει τη δική της βούληση, το Κίεβο πρέπει επίσης να προχωρήσει από τις πολιτικές του προθέσεις», δήλωσε ο Κουρτουλμούς σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk.


Ο Ζελένσκι ορκίζεται να «κρατήσει» κατεχόμενα ρωσσικά εδάφη
Ο έλεγχος μέρους της περιοχής Κουρσκ είναι ζωτικής σημασίας για το «σχέδιο νίκης» του Κιέβου, δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης
Η Ουκρανία σκοπεύει να καταλάβει μέρος της περιοχής Κουρσκ της Ρωσσίας επ' αόριστον, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Αξιωματούχοι στο Κίεβο άφησαν νωρίτερα να εννοηθεί ότι σχεδιάζουν να το χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό χαρτί σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Σε συνέντευξή του στο NBC News που κυκλοφόρησε την Τρίτη, ο Ουκρανός ηγέτης ρωτήθηκε τι σχεδιάζει να κάνει με το διεθνώς αναγνωρισμένο ρωσικό έδαφος που έχει καταλάβει το Κίεβο ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης κλίμακας διασυνοριακής εισβολής που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα. Ενώ ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία «δεν χρειάζεται [ρωσική] γη» και «δεν θέλει να φέρει τον ουκρανικό τρόπο ζωής μας εκεί», σκοπεύει να «κρατήσει» το έδαφος επειδή είναι ζωτικής σημασίας για το «σχέδιο νίκης» του Κιέβου για τον τερματισμό της σύγκρουσης. «Προς το παρόν, το χρειαζόμαστε», είπε.



Η Ρωσσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για απάντηση στην «τρομοκρατία»
Περαιτέρω επιθετικότητα από το Κίεβο θα αντιμετωπιστεί με άμεση και εξαιρετικά οδυνηρή απάντηση από τη Μόσχα, προειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσσίας
Η Ρωσσία θα ξεκινήσει μια άμεση και οδυνηρή απάντηση σε οποιαδήποτε περαιτέρω τρομοκρατική ενέργεια που διαπράττεται από το Κίεβο, προειδοποίησε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, απευθύνοντας τα σχόλιά της στους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μιλώντας στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ (EEF) στο Βλαδιβοστόκ, η Ζαχάροβα τόνισε ότι οι δυτικοί ηγέτες «χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα» και «απολύτως δεν σκέφτονται τους κινδύνους περαιτέρω επικίνδυνης κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ακόμη και στο πλαίσιο των δικών τους συμφερόντων». «Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τέτοιους ανεύθυνους πολιτικούς στην Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και πέρα από τον ωκεανό, ότι εάν το καθεστώς του Κιέβου λάβει αντίστοιχα επιθετικά βήματα, η απάντηση της Ρωσσίας θα ακολουθήσει αμέσως», δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι αυτή η απάντηση θα είναι «εξαιρετικά οδυνηρή» και ότι «πολλά από αυτά» ήταν ήδη ορατά τις τελευταίες ημέρες, προφανώς αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας της Ρωσσίας σε στόχους σε όλη την Ουκρανία.


Η Ρωσσία επιτίθεται σε στρατιωτική ακαδημία στην Ουκρανία, αφήνοντας 51 νεκρούς, πάνω από 270 τραυματίες
Την Τρίτη σημειώθηκε μία από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις του δυόμισι ετών πολέμου Ρωσσίας-Ουκρανίας.
Ένας ρωσσικός βαλλιστικός πύραυλος έπληξε στρατιωτική ακαδημία στην πόλη Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας, αφήνοντας περισσότερους από 50 νεκρούς και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα γειτονικό νοσοκομείο χτυπήθηκε επίσης από δεύτερο πύραυλο. Οι αρχές μέχρι το βράδυ (τοπικά) δήλωσαν ότι τουλάχιστον 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν εν μέσω μιας συνεχιζόμενης επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, η οποία περιλαμβάνει την προσεκτική συλλογή των ερειπίων. Ο αριθμός των τραυματιών από τις επιθέσεις ανέρχεται σε 271. Οι NY Times περιγράφουν, επικαλούμενοι αξιωματούχους έκτακτης ανάγκης, ότι «οι πύραυλοι έπληξαν με μια ανελέητη ταχύτητα: Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το κενό μεταξύ του ήχου των σειρήνων προειδοποίησης και του χτυπήματος ήταν τόσο μικρό που πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στο δρόμο τους προς το καταφύγιο».


«Ξένοι εκπαιδευτές» στοχοποιήθηκαν σε επίθεση μαζικών απωλειών στην Ουκρανία Στρατιωτική Ακαδημία: Ρωσσία
Η Μόσχα λέει ότι η χθεσινή επίθεση κατέστρεψε μια «βάση εκπαιδευτών του ΝΑΤΟ»...
Νωρίτερα περιγράψαμε λεπτομερώς τη ρωσική επίθεση της Τρίτης σε μια ουκρανική στρατιωτική ακαδημία στο κεντρικό τμήμα της χώρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 51 ανθρώπους να σκοτωθούν και πάνω από 271 να τραυματιστούν σε αυτό που ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση σε μια συγκέντρωση Ουκρανών δοκίμων του πολέμου διάρκειας δυόμισι ετών. Την Τετάρτη, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσσίας έδωσε μια απροσδόκητη εξήγηση, λέγοντας ότι οι δυνάμεις του στόχευαν όχι μόνο Ουκρανούς στρατιώτες αλλά και τους ξένους εκπαιδευτές τους που παρακολουθούσαν μαθήματα στο Ινστιτούτο Στρατιωτικών Επικοινωνιών της Πολτάβα, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. «Στις 3 Σεπτεμβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσσικής Ομοσπονδίας ξεκίνησαν ένα χτύπημα ακριβείας στο 179ο κοινό κέντρο εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην πόλη Πολτάβα», ξεκίνησε η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.



Πολωνία και Ουκρανία συγκρούονται για τη γενοκτονία των Πολωνών από Ουκρανούς εθνικιστές
Οι πολωνο-ουκρανικές σχέσεις ξεφτίζουν λόγω της κληρονομιάς της γενοκτονίας της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Volhynia (Wołyń), κατά την οποία οι Ουκρανοί σφαγίασαν έως και 120.000 εθνοτικούς Πολωνούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Η σφαγή υποκινήθηκε από τον Ουκρανικό Επαναστατικό Στρατό (UPA) στην τότε κατεχόμενη από τη Γερμανία ανατολική Πολωνία, σε έδαφος που ανήκει στη σύγχρονη Ουκρανία ως αποτέλεσμα σοβιετικών ενορχηστρωμένων μεταβιβάσεων γης. Ωστόσο, πολλοί από τους δολοφόνους ήταν απλοί Ουκρανοί οπλισμένοι με γεωργικά εργαλεία που χρησιμοποίησαν τη γερμανική κατοχή ως ευκαιρία για εθνοκάθαρση της περιοχής για να την προετοιμάσουν για ενσωμάτωση σε ένα ανεξάρτητο ουκρανικό έθνος-κράτος. Ο Ουκρανικός Επαναστατικός Στρατός και ο ηγέτης του, Στεπάν Μπαντέρα, θεωρούνται ήρωες στην Ουκρανία για την αντάρτικη δράση τους εναντίον των Σοβιετικών και, αφού αρχικά συνεργάστηκαν μαζί τους, των Γερμανών.



Η Κίνα θα πρέπει να προσπαθήσει να ανακτήσει γη από τη Ρωσσία υπό την κινεζική «εδαφική ακεραιότητα», λέει ο πρόεδρος της Ταϊβάν
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Lai Ching-te δήλωσε ότι το κινεζικό καθεστώς θέλει να καταλάβει την Ταϊβάν για να επιτύχει περιφερειακή ηγεμονία.
Ταϊπέι, Ταϊβάν – Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) ανησυχεί περισσότερο για την πρόοδο προς την ηγεμονία παρά για την πραγματοποίηση του ονείρου του για εδαφική ακεραιότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ταϊβάν Lai Ching-te. Ο Λάι έκανε την παρατήρηση αυτή σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ταϊβάν που προβλήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου για να σηματοδοτήσει τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του. Σημείωσε ότι παρόλο που το Πεκίνο συχνά θέτει το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας για να δικαιολογήσει τις φιλοδοξίες του να καταλάβει το αυτοδιοικούμενο νησί, το ΚΚΚ δεν χρησιμοποιεί την ίδια ρητορική για ιστορικά κινεζικά εδάφη στη Ρωσσία.


ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Μέλος της υπηρεσίας των ΗΠΑ κρατείται στη Βενεζουέλα
Ένα μέλος των αμερικανικών υπηρεσιών συνελήφθη στο Καράκας της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το CNN.
Το Στέητ Ντηπάρτμεντ έχει συμβουλεύσει τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα. «Μην ταξιδεύετε στη Βενεζουέλα λόγω εγκληματικότητας, πολιτικών αναταραχών, απαγωγών και αυθαίρετης επιβολής των τοπικών νόμων. Επανεξετάστε τα ταξίδια λόγω των παράνομων κρατήσεων, της τρομοκρατίας και των κακών υποδομών υγείας», προειδοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Τα βίαια εγκλήματα, όπως η ανθρωποκτονία, η ένοπλη ληστεία, η απαγωγή και η κλοπή αυτοκινήτου, είναι κοινά στη Βενεζουέλα. Πολιτικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις συμβαίνουν, συχνά με ελάχιστη προειδοποίηση. Οι διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο έχουν προκαλέσει μια ισχυρή απάντηση της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού και πλαστικών σφαιρών εναντίον των συμμετεχόντων και περιστασιακά καταλήγουν σε λεηλασίες και βανδαλισμούς.



Το χριστιανικό μπλοκ του Λιβάνου κατηγορεί τη Χεζμπολάχ ότι «επιβάλλει» πόλεμο στον λαό
«Έναν πόλεμο που ο λαός του Λιβάνου δεν θέλει και για τον οποίο η κυβέρνηση δεν είχε λόγο. Αυτός ο πόλεμος δεν εξυπηρετεί τον Λίβανο, δεν έχει φέρει τίποτα στη Γάζα».
Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε την Τετάρτη τη μεγαλύτερη ομοβροντία ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ από τα τέλη Αυγούστου. Γύρω στο μεσημέρι τοπική ώρα, σχεδόν 50 σειρήνες ρουκετών ήχησαν σε εποικισμούς και πόλεις στο βόρειο Ισραήλ, καθώς περίπου 65 πύραυλοι έπεφταν βροχή. Ο οικισμός Kiryat Shmona χτυπήθηκε, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα πυρκαγιές στα γύρω χωράφια - κάτι που αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ. Οι οικισμοί Malchia, Ramot Naftali και Beit Hillel έγιναν επίσης στόχοι, αλλά παραμένει ασαφές πόσα βλήματα κατάφεραν να περάσουν.



Smotrich στο Kiryat Shmona yeshiva: Η ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ πρέπει να μετακινηθεί στο Λίβανο
Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich επισκέπτεται το Kiryat Shmona Hesder Yeshiva, το οποίο λειτουργεί, λόγω του πολέμου, στο Moshav Nehalim στο κεντρικό Ισραήλ.
Ο πρόεδρος του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος, υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich, έφτασε την Τετάρτη για την έναρξη του "Zman Elul" (μια εποχή αυξημένης πνευματικής προετοιμασίας, αυτο-προβληματισμού και μετάνοιας πριν από τις Μεγάλες Άγιες Ημέρες) στο Kiryat Shmona Hesder Yeshiva, το οποίο λειτουργεί, λόγω του πολέμου, στο Moshav Nehalim στο κεντρικό Ισραήλ. Ο υπουργός μίλησε με τον επικεφαλής της yeshiva, ραβίνο Ariel Barkai, και με τους ραβίνους της yeshiva και έδωσε μια ομιλία στους μαθητές. Τόνισε ότι «η πραγματικότητα στην οποία συναντιόμαστε εδώ και όχι στο Kiryat Shmona είναι απαράδεκτη. Η ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ πρέπει να μεταφερθεί στον Λίβανο.


Το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών για την ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων, το 90% της συμφωνίας έγινε, λένε οι ΗΠΑ
Από τις 18 συνολικά παραγράφους της συμφωνίας, οι 14 έχουν ολοκληρωθεί, με τρεις μόνο να αφορούν την ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Το ενενήντα τοις εκατό της συμφωνίας για τη Γάζα έχει ολοκληρωθεί, με τα σημεία τριβής να είναι η ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων και ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. «Βασικά, το 90% αυτής της συμφωνίας έχει συμφωνηθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος, καθώς ζωγράφισε μια εικόνα των συνομιλιών που πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους - αλλά εξακολουθούν να έχουν σημαντικές προκλήσεις - ως προς αυτές που έχουν σταματήσει ή καταρρέουν. Στο Ισραήλ, η συζήτηση για τη συμφωνία ομηρίας έχει επικεντρωθεί στην επιμονή του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει με το αίτημα της Χαμάς να αποσύρει ο IDF τις δυνάμεις του από την κρίσιμη ουδέτερη ζώνη γνωστή ως Διάδρομος της Φιλαδέλφειας.


Χαμάς: Το Ισραήλ πρέπει να αποδεχθεί την τελευταία προσφορά των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται νέα πρόταση
Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέες προτάσεις κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα και λέει ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο των ΗΠΑ που η τρομοκρατική ομάδα έχει ήδη αποδεχθεί.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι ήταν «πολύ κοντά» στο να παρουσιάσει μια τελική πρόταση συμφωνίας για τους ομήρους μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με στόχο να σπάσει το αδιέξοδο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Σε δήλωσή της, η Χαμάς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι προσπαθεί να ματαιώσει μια συμφωνία επιμένοντας ότι το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί από τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας στη νότια Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!