Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ιταλία οδεύει προς ένα αστυνομικό κράτος;




Ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προβλέπει αυστηρότερες ποινές για διάφορα αδικήματα και εισάγει νέες ποινές. 

Για παράδειγμα, η παθητική αντίσταση μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και τεσσάρων ετών.

Οι επικριτές θεωρούν ότι ο νόμος είναι μια ποινικοποίηση της διαφωνίας.


Την περασμένη εβδομάδα, η ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο 1660 ("Νόμος περί Ασφάλειας"). Το σχέδιο φέρεται να περιέχει κανονισμούς για τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού σε υπηρεσία.

Ο νόμος περιλαμβάνει αυστηρότερες ποινές και ποινικοποίηση των διαμαρτυριών, για παράδειγμα μέσω ποινών φυλάκισης για αποκλεισμούς δρόμων, οι οποίες στρέφονται ιδιαίτερα κατά των περιβαλλοντικών ακτιβιστών. Το εμπόριο «ελαφριάς κάνναβης» με χαμηλή περιεκτικότητα σε THC πρέπει επίσης να περιοριστεί.

Θα θεσπιστεί επίσης ποινή φυλάκισης έως έξι ετών για κατοχή υλικού για την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων. Επιπλέον, υπάρχουν νέες κυρώσεις για αντίσταση σε αξιωματούχους και για παραβιάσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Και όποιος καταλαμβάνει ένα σπίτι ή δείχνει αλληλεγγύη στις καταλήψεις πρέπει να αναμένει ποινή φυλάκισης έως και επτά ετών.

Ένα νέο ποινικό αδίκημα είναι η παθητική αντίσταση, η οποία μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και τεσσάρων ετών. Αυτό το άρθρο ονομάστηκε "Αντι-Γκάντι". 15 χρόνια φυλάκισης, από την άλλη πλευρά, απειλούν την ενεργό αντίσταση. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι έγκυες γυναίκες ή οι μητέρες με παιδιά πρέπει τώρα επίσης να αναμένουν άμεση στέρηση της ελευθερίας σε περίπτωση αδικημάτων.

Επιπλέον, ο νόμος αυξάνει τις ποινές για τους κρατούμενους που συμμετέχουν σε ταραχές στις φυλακές. Προβλέπονται έως και 20 χρόνια φυλάκισης για αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τις διαμαρτυρίες κατά των έργων υποδομής. Ένα άλλο αμφιλεγόμενο στοιχείο είναι η άδεια για τους αστυνομικούς να φέρουν όπλα ακόμη και εκτός υπηρεσίας.

Πολλές οργανώσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα κατασταλτικά μέτρα. Το συνδικάτο Sindacale di Base, για παράδειγμα, βλέπει την Ιταλία καθ' οδόν προς ένα αστυνομικό κράτος

Σύμφωνα με την L'Indipendente, διάφορα άρθρα έχουν επικριθεί από ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χαρακτηρίζονται ως «αντι-Ρώμη» επειδή προβλέπουν αυστηρότερες ποινές για ορισμένες κοινωνικές ομάδες. 

Ακόμη και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προειδοποιεί ότι πολλές διατάξεις του νόμου θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις αρχές του κράτους δικαίου.

Η πύλη πληροφοριών βλέπει το σχέδιο ως «κατάφωρη ποινικοποίηση της διαφωνίας».

Το σχέδιο θα υποβληθεί τώρα στη Γερουσία για επανεξέταση.


Πηγή:






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!