Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Χμμμμ...Σε περίπτωση ε ξ α φ ά ν ι σ η ς (!;), οι επιστήμονες α π ο θ η κ ε ύ ο υ ν το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ σε έναν «κρύσταλλο μνήμης»





Οι ερευνητές έχουν κωδικοποιήσει ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε έναν «5D κρύσταλλο μνήμης» στην πιθανότητα το είδος μας να χρειαστεί να βρεθεί στο χείλος της εξαφάνισης.

Αλλά ακόμα κι αν το σχέδιο τελικά αποτύχει, η ίδια η συσκευή είναι θεωρητικά ικανή να παρέχει τον γενετικό μας κώδικα σε κάποιο άλλο μελλοντικό, αισθανόμενο τρίτο μέρος, ακόμα κι αν χρειαστούν δισεκατομμύρια χρόνια για να τον βρουν.

Για πάνω από μια δεκαετία, ο χρυσός κανόνας για το πιο ανθεκτικό μέσο αποθήκευσης δεδομένων ήταν ο κρύσταλλος. Πιο συγκεκριμένα, ένας νανοδομημένος γυάλινος δίσκος αναπτύχθηκε το 2014 από μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή οπτοηλεκτρονικής Peter Kazansky στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.


Ο κρύσταλλος δεδομένων των 360 terabyte θα παραμείνει σταθερός σε θερμοκρασία δωματίου για 300 πεντάκις εκατομμύρια χρόνια - μια διάρκεια ζωής που πέφτει μόνο στα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια (δηλαδή, την τρέχουσα ηλικία του σύμπαντος) εάν θερμανθεί στους 374 βαθμούς Φαρενάϊτ.

Ρίξτε την ικανότητα να επιβιώσετε τόσο σε υψηλότερες όσο και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, δυνάμεις άμεσης πρόσκρουσης έως και 10 τόνους ανά τετραγωνικό εκατοστό, καθώς και μακρά έκθεση σε κοσμική ακτινοβολία και είναι εύκολο να δείτε πώς εξακολουθεί να είναι ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Guinness για το πιο ανθεκτικό ψηφιακό μέσο αποθήκευσης.

Δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας για το σημερινό συχνά αναξιόπιστο ψηφιακό τοπίο, αυτό το καθιστά επίσης μία από τις πρώτες επιλογές κατά την ασφαλή αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών πληροφοριών.

Γνωρίζοντας αυτό, η ομάδα του Kazansky ξεκίνησε πρόσφατα να εργάζεται κωδικοποιώντας το ανθρώπινο γονιδίωμα τριών δισεκατομμυρίων χαρακτήρων σε έναν από τους κρυστάλλους μνήμης μεγέθους νομίσματος. Σύμφωνα με ένα πανεπιστημιακό προφίλ, ο Kazansky και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν εξαιρετικά γρήγορα λέιζερ για να χαράξουν τον κώδικα DNA σε κενά μέσα στο διοξείδιο του πυριτίου του δίσκου τόσο μικρά όσο 20 νανόμετρα πλάτος.

Ενώ τα περισσότερα παραδοσιακά εργαλεία καταγραφής πληροφοριών (όπως χαρτί και μαγνητική ταινία) είναι δισδιάστατα, οι ερευνητές που κωδικοποιούνται στον κρύσταλλο "χρησιμοποιούν δύο οπτικές διαστάσεις και τρεις χωρικές συντεταγμένες για να γράψουν σε όλο το υλικό" σε αυτό που περιγράφουν ως (τεχνικά) "5D".

Αντλώντας έμπνευση από τους εμβληματικούς Χρυσούς Δίσκους της αποστολής Voyager, ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης ένα οπτικό κλειδί που εξηγεί πώς να το χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν επίσης απεικονίσεις αρσενικών και θηλυκών ανθρώπων. τα καθολικά στοιχεία του υδρογόνου, του οξυγόνου, του άνθρακα και του αζώτου. Η μοριακή δομή του DNA και άλλες δυνητικά απαραίτητες πληροφορίες που απαιτούνται για τη συνθετική δημιουργία ενός ατόμου.

Μιλώντας για αυτό, η ομάδα του Kazansky γνωρίζει καλά ότι η τρέχουσα τεχνολογία δεν είναι αρκετά προηγμένη για να κάνει αυτό που ο δίσκος τους προορίζεται να βοηθήσει να επιτευχθεί. 

Τούτου λεχθέντος, ορόσημα στη συνθετική βιολογία, όπως η δημιουργία του συνθετικού βακτηρίου το 2010, δείχνουν ότι ένα μέλλον με τεχνητά δημιουργημένους ανθρώπους - καθώς και φυτά και ζώα - μπορεί να είναι δυνατό.

σ.σ. λέτε γι αυτό;;;






Τα είχαν και πάλι "προβλέψει"...







ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!