Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΙΚΗ: Ο στρατιωτικός πειθαρχικός δικηγόρος κερδίζει – η Bundeswehr ΧΑΝΕΙ




Το Βόρειο Στρατιωτικό Δικαστήριο (TDG) στο Πότσνταμ αποφάσισε για την τύχη ενός άξιου στρατιώτη στις 11.09.2024 στις 11:45 μ.μ.

Ο στρατιώτης Woitalla, ο οποίος αρνήθηκε να εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού, ήταν το επίκεντρο του στρατιωτικού πειθαρχικού δικηγόρου (WDA).


22 Σεπτεμβρίου 2024
από Hans Petereit
Χρόνος ανάγνωσης: 3,7 λεπτά



Σύμφωνα με τους ανωτέρους του, ο Woitalla θεωρήθηκε υποδειγματικός στρατιώτης: ένας άψογος ηγέτης, που εκτιμάται για την εμπειρία και τις διαπροσωπικές του δεξιότητες. Το άψογο ιστορικό υπηρεσίας του τονίστηκε από όλες τις πλευρές. Αλλά η άρνησή του να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού άλλαξε τα πάντα. Η WDA τον θεώρησε απαράδεκτο και απαίτησε την απομάκρυνσή του από την υπηρεσία.


Ο υπουργός Άμυνας είχε αποφασίσει να συμπεριλάβει τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στο βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού της Bundeswehr, το οποίο θα υποχρέωνε όλους τους στρατιώτες να εμβολιαστούν. Αλλά νομικά δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί εμβολιασμός. Κανένας γιατρός – ούτε καν στην Bundeswehr – δεν επιτρέπεται να εμβολιάσει κάποιον παρά τη θέλησή του. Ο γιατρός μπορεί μόνο να συμβουλεύσει, αλλά η απόφαση τελικά εναπόκειται στον ασθενή.

Ωστόσο, υπήρχαν υπεύθυνοι εντός της Bundeswehr που ήταν απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο εμβολιασμός ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Ωστόσο, δεν συλλέχθηκαν δεδομένα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αυτήν την άποψη. 

Εκ των υστέρων, αποδεικνύεται ότι αυτή η υπόθεση δεν αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα. Δεν υπήρχε υγιής βάση για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ωστόσο, τα δικαστήρια έκριναν ότι η Bundeswehr είχε τη δυνατότητα να βασιστεί στις συστάσεις του RKI και του STIKO, οι οποίες έκτοτε έχουν διαψευστεί, καθιστώντας νόμιμη την απαίτηση εμβολιασμού.

Αλλά στην απόφασή του, το TDG παρέβλεψε μια ουσιαστική πτυχή που είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Bundeswehr: οι στρατιώτες αναλαμβάνουν καθήκοντα που μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή. Για να σταθμίσουν αυτούς τους κινδύνους, χρειάζονται μια σαφή εικόνα της πραγματικότητας και πρέπει να είναι πρόθυμοι να προσαρμόζουν συνεχώς την προοπτική τους σε νέες πληροφορίες. Η διατήρηση ψευδών πεποιθήσεων μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες.

Οι άψογοι ηγέτες χαρακτηρίζονται από την ικανότητά τους να λαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις ανεξάρτητα σε αβέβαιες καταστάσεις και επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις ανθρώπινες πτυχές. 

Ο στρατιώτης Woitalla συνειδητοποίησε ότι οι κίνδυνοι του κορωνοϊού ήταν υπερβολικοί και οι κίνδυνοι του εμβολιασμού υποτιμήθηκαν. Ταξινόμησε τον εμβολιασμό ως δυνητικά πιο επικίνδυνο από τον ιό. Κατά την άποψή του – και τώρα υποστηρίζεται από νέα ευρήματα – αυτή η στάση δεν ήταν λάθος.

Αυτό οδήγησε σε ένα ηθικό δίλημμα: ο Woitalla ήταν πεπεισμένος ότι θα ήταν λάθος να εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τις αρχές του "Innere Führung"(ηγετική ιδέα και φιλοσοφία της Bundeswehr, η οποία βασίζεται στο μοντέλλο του σκεπτόμενου και υπεύθυνου πολίτη με στολή), οι οποίες του διδάχθηκαν στη Bundeswehr, δεν επέτρεψε στον εαυτό του να εμβολιαστεί στην περίπτωση αυτή. 

Παρ' όλα αυτά, κατηγορήθηκε από την WDA και τελικά καταδικάστηκε. Η σωστή συμπεριφορά του οδήγησε στην υπαρξιακή καταστροφή του. Έτσι, η WDA καταδίωξε έναν αποδεδειγμένα πολύ ικανό στρατιώτη λόγω των ικανοτήτων του και τον απομάκρυνε από την Bundeswehr. Αυτό είναι σαφώς ορατό σε κάθε ικανό στρατιώτη.

Οι συνέπειες για την Bundeswehr είναι σοβαρές.

Η απόφαση του Στρατιωτικού Δικαστηρίου υπονόμευσε αποτελεσματικά την αρχή του "Innere Führung" - μια αρχή που αποτελεί τη βάση για την ικανότητα των ηγετών της.

Χωρίς αυτή την αρχή, υπάρχει κίνδυνος καθιέρωσης τυφλής υπακοής, η οποία θέτει σε κίνδυνο τις υπεύθυνες ενέργειες των στρατιωτών. 

Οι διευθυντές που είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις ανεξάρτητα και υπεύθυνα θα εγκαταλείψουν την Bundeswehr πριν οι ίδιοι μπουν σε παρόμοια διαδικασία.

Η Bundeswehr είναι ο μεγάλος χαμένος αυτής της διαδικασίας. Λόγω της απόφασης των δικαστών, όχι μόνο χάνει έναν υποδειγματικό στρατιώτη και έναν εξαιρετικό ηγέτη, αλλά και την εμπιστοσύνη πολλών άλλων στρατιωτών. Για πολλούς, αυτή η απόφαση θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ της αποχώρησης από την Bundeswehr πριν επηρεαστούν οι ίδιοι.

Αυτή η απόφαση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρνητικής άσκησης εξουσίας και θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στην Bundeswehr μακροπρόθεσμα. 

Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι ο στρατιώτης Woitalla θα βρει ένα θετικό μέλλον για τον εαυτό του προσωπικά και ότι τελικά θα μπορέσει να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι ο χρόνος του στην Bundeswehr τελείωσε διαφορετικά από ό, τι περίμενε.


Εικόνα από kdg2020 από το Pixabay

ΠΗΓΗ: Der Wehrdisziplinaranwalt gewinnt - die Bundeswehr verliert (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!