Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Το ντημπέητ που δεν χρειαζόταν να παρακολουθήσετε




Αν το χάσατε, να είστε ευτυχείς - ήταν όλο πολιτικό θέατρο ούτως ή άλλως


Αν είστε σαν εμένα, πιθανότατα δεν σας ενδιαφέρουν οι πολιτικές συζητήσεις και το ατελείωτο τσίρκο του πολιτικού θεάτρου.

Κανονικά, έχω πάει στο κρεββάτι μέχρι τις 9 μ.μ., έτοιμος να ξυπνήσω νωρίς, να πάω στο γυμναστήριο και να ξεκινήσω την ημέρα μου προτού ξυπνήσει ο υπόλοιπος κόσμος. Αλλά αυτό το ντημπέητ;

Είχε τόσο προωθηθεί στα μέσα που αποφάσισα να μείνω ξύπνιος, με το τηλέφωνο στο χέρι, στέλνοντας μηνύματα σε φίλους και παρακολουθώντας το Twitter για να δω πώς θα αντιδρούσαν οι συντηρητικοί και οι σχολιαστές.

Αυτό που είδα, όμως, ήταν ένα πλήρες χάσιμο χρόνου. Πιστέψτε με, δεν θέλατε να το παρακολουθήσετε. Αν το κάνατε, πείτε μου αν οι σκέψεις σας έχουν απήχηση στις δικές μου, γιατί αυτό που είδα ήταν μια τραγική επίδειξη πολιτικού θεάτρου στη χειρότερη μορφή του.



Το ανέκδοτο περί σύγχρονης πολιτικής

Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής από την αρχή: όλο αυτό το γεγονός ήταν μία φάρσα. Εάν δεν έχετε αντιληφθεί την έλλειψη βάθους, σχεδιασμού ή στρατηγικής σε αυτή την εκλογική διαδικασία, τότε χάνετε τη μεγαλύτερη εικόνα.

Είναι ειλικρινά δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτοί οι δύο υποψήφιοι - κανένας από τους οποίους δεν φαίνεται να είναι κατάλληλος για την προεδρία - είναι οι καλύτερες επιλογές μας για το υψηλότερο αξίωμα.

Η παρακολούθησή τους δεν ήταν απλώς απογοητευτική. Ήταν μια έντονη υπενθύμιση ότι αυτές οι εκλογές έχουν να κάνουν περισσότερο με τις επιδόσεις παρά με την ηγεσία. Σε αυτό το σημείο, δεν πρόκειται για το ποιος είναι ο καλύτερος για να ηγηθεί της χώρας, αλλά ποιος μπορεί να ανεβάσει την καλύτερη παράσταση για τις μάζες.

Ο Μπάιντεν, ο σημερινός πρόεδρος, μετά βίας μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα του ρόλου του, ωστόσο το σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί. Λοιπόν, ποιος κυβερνά πραγματικά τη χώρα; Αυτό είναι το μεγαλύτερο ερώτημα - ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο πίσω από τα παρασκήνια;



Η εντυπωσιακή εμφάνιση του Τραμπ

Τώρα, ας μιλήσουμε για τον Τραμπ. Πολλοί από τους αναγνώστες μου κλίνουν συντηρητικά, και πρέπει να ρωτήσω – πώς μπορεί κανείς να υπερασπιστεί την απόδοσή του;

Έβλεπα σχόλια στο Twitter όπως, "Είναι τρεις εναντίον ενός, οι συντονιστές είναι όλοι συμμορία εναντίον του!" Αλλά έλα τώρα, ρε παιδιά. Οι απαντήσεις του ήταν αδύναμες, απροετοίμαστες και, ειλικρινά, ανάξιες κάποιου που επιδιώκει να ηγηθεί ενός έθνους.

Και όμως, κάποιοι εξακολουθούν να τον υπερασπίζονται.

Η πραγματικότητα είναι ότι η έλλειψη ισορροπίας και κατεύθυνσης του Τραμπ κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης άφησε πολλά να είναι επιθυμητά. Ακόμα κι αν οι συντονιστές ήταν προκατειλημμένοι, αυτό δεν δικαιολογεί την κακή του απόδοση.



Η μη στρατηγική της Καμάλα

Από την άλλη πλευρά, η Καμάλα Χάρρις δεν ήταν καλύτερη. Αυτό που άκουσα από εκείνη ήταν μια λίστα με σημεία συζήτησης – 25.000 δολλάρια για αγοραστές σπιτιού για πρώτη φορά, 6.000 δολλάρια σε όσους γίνουν για πρώτη φορά γονείς. Όλα ακούγονται ελκυστικά, σίγουρα, αλλά πού είναι η ουσία;

Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό; Από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα; Είναι απλώς μια άλλη βραχυπρόθεσμη λύση που κινδυνεύει να επιβαρύνει μαζικά τις μελλοντικές γενιές.

Και δεν σταματά εκεί. Η Χάρρις ρωτήθηκε για τη στάση της σχετικά με την καθυστερημένη άμβλωση, ειδικά στον 7ο και 8ο μήνα, και απέφυγε εντελώς την ερώτηση.

Όχι μόνο απέφυγε να δώσει μια άμεση απάντηση, αλλά έκανε επίσης αόριστες παρατηρήσεις σχετικά με την οπλοκατοχή, αναφέροντας ότι τόσο η ίδια όσο και ο Tim Walz κατέχουν όπλα - σαφώς μια προσπάθεια να απευθυνθεί στη δεξιά, αλλά για άλλη μια φορά, καμμία πραγματική στάση ή στρατηγική.

Στο Substack του Alex Berenson σχολίασα ότι αυτή η αποφυγή είναι στρατηγική. 

Η Χάρρις προσπαθεί να απευθυνθεί σε μια απογοητευμένη βάση ψηφοφόρων – μια μεγάλη ομάδα που δεν είναι σίγουρη ότι θέλει καν να ψηφίσει.


Αποφεύγει να πάρει σταθερές θέσεις για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο δημογραφικά στοιχεία - αυστηρά δημόσιες σχέσεις σε αυτό το σημείο.



Έλλειψη πραγματικών σχεδίων

Το δεύτερο σημαντικό πακέτο; Και οι δύο πλευρές δεν είχαν ένα σταθερό σχέδιο. Οι απαντήσεις του Τραμπ ήταν συγκεχυμένες και ασυγκέντρωτες και η στρατηγική της Χάρρις ανύπαρκτη. Αυτό δεν είναι ηγεσία. Αυτό είναι στάση. Και δεν είναι μόνο απογοητευτικό – είναι επιζήμιο.

Όπως έχω ξαναπεί, πολλοί άνθρωποι αποκλείονται από αυτόν τον εκλογικό κύκλο. Στο Twitter, είδα ανθρώπους να ζητούν τον Ron DeSantis αντί για τον Τραμπ. Οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι και χάνουν την πίστη τους σε αυτή τη διαδικασία.



Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Τραμπ: Δεν είναι ο σωτήρας σας

Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε, όμως, ήταν ότι ο Τραμπ υποστήριξε τις αφηγήσεις. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι θα «αποστραγγίσει το βάλτο», στάθηκε εκεί υπερασπιζόμενος μέτρα που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι ήταν ελαττωματικά από την αρχή.

Για όσους πιστεύουν στους QAnon ή πιστεύουν ότι ο Τραμπ πρόκειται να αποστραγγίσει το βάλτο, η χθεσινή νύχτα θα έπρεπε να ήταν μια κλήση αφύπνισης. Κρατάει το βάλτο ζωντανό.

Ισχυρίστηκε ότι οι μάσκες και οι αναπνευστήρες - δύο εργαλεία που προκάλεσαν περισσότερο κακό παρά καλό κατά τη διάρκεια της πανδημίας - λειτούργησαν πραγματικά. Ήταν μια σουρεαλιστική στιγμή και για όσους από εσάς εξακολουθείτε να βλέπετε τον Τραμπ ως σωτήρα, ελπίζω ότι αυτό ήταν ένα κάλεσμα αφύπνισης.

Η στάση του για τον COVID κατέστησε σαφές: ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο σωτήρας σας. Θα υποστηρίξει την ίδια ακριβώς αφήγηση που πολλοί από εσάς έχετε απορρίψει.

Έτσι είναι η γνωστική ασυμφωνία. Ξέρετε καλύτερα, αλλά συνεχίζετε να υποστηρίζετε ένα σύστημα που διαιωνίζει τις ίδιες σπασμένες αφηγήσεις.

Στη συνέχεια, υπάρχει η άποψη του Τραμπ για την Ουκρανία. Οι περισσότεροι συντηρητικοί έχουν ταχθεί με τη Ρωσσία, αλλά ο Τραμπ; Έπαιξε το μεσαίο έδαφος. Δεν διάλεξε πλευρά.

Είναι μια κίνηση που μου θύμισε τη μη στρατηγική της Καμάλα – αρνούμενη να πάρει μια σαφή θέση για να απευθυνθεί στο ευρύτερο δυνατό κοινό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τρέχουσα πολιτική διαδικασία αισθάνεται τόσο κενή. Δεν πρόκειται πλέον για το ποιος έχει το καλύτερο σχέδιο ή ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρόκειται για το ποιος μπορεί να παίξει τη μέση, να αποφύγει να προσβάλει κανέναν και να καταφέρει να εξασφαλίσει ψήφους. Αλλά η ηγεσία απαιτεί πεποίθηση. Απαιτεί τη λήψη θέσης, ακόμα κι αν δεν είναι δημοφιλής. Και αυτή τη στιγμή, κανένας υποψήφιος δεν είναι πρόθυμος να το κάνει αυτό.



Η μεγαλύτερη εικόνα: Η ψηφοφορία δεν θα το διορθώσει αυτό

Ιδού λοιπόν το πραγματικό πρόβλημα: η ψηφοφορία δεν θα το διορθώσει αυτό. Έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι η ψήφος είναι η απόλυτη λύση – ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα συμμετέχοντας στο σύστημα.

Αλλά τι συμβαίνει όταν το ίδιο το σύστημα είναι σπασμένο; Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μεταξύ των οποίων υποτίθεται ότι πρέπει να επιλέξουμε δεν προσφέρουν πραγματικές λύσεις;

Αυτή είναι η γνωστική ασυμφωνία που ανέφερα νωρίτερα. Ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ξέρετε ότι το σύστημα δεν λειτουργεί, αλλά αισθάνεστε υποχρεωμένοι να συμμετάσχετε, επειδή είναι το μόνο πράγμα που σας έχουν πει να κάνετε.

Αλλά η ψηφοφορία δεν θα λύσει αυτό το πρόβλημα. Είναι ένας περισπασμός. Είναι μέρος του τσίρκου που μας διασκεδάζει όλους, ενώ οι πραγματικοί παίκτες εξουσίας λειτουργούν πίσω από τα παρασκήνια.




Συμπέρασμα: Σταματήστε να παίζετε το παιχνίδι τους

Το συμπέρασμα από όλα αυτά; Σταματήστε να σπαταλάτε το χρόνο σας στο πολιτικό θέατρο. Σταματήστε να πιστεύετε στην ψευδαίσθηση ότι αυτές οι συζητήσεις ή οι εκλογές θα οδηγήσουν σε ουσιαστική αλλαγή.

Επικεντρωθείτε στη δική σας ζωή, στη δική σας ανάπτυξη και στα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία.

Αυτές οι συζητήσεις έχουν σκοπό να σας μπερδέψουν, όχι να σας ενημερώσουν. Είναι περισπασμοί.

Σήμερα είναι η 11η Σεπτεμβρίου, μια μέρα που μια από τις σημαντικότερες αφηγήσεις στη σύγχρονη ιστορία δημιουργήθηκε και πουλήθηκε στον κόσμο.

23 χρόνια αργότερα, εξακολουθούμε να βλέπουμε τα ίδια εργαλεία χειραγώγησης να χρησιμοποιούνται για να μας κρατήσουν σε τάξη.

Μην πέσετε στην παγίδα. Ας συνεχίσουμε να είμαστε σπουδαίοι και να πλοηγηθούμε σε αυτό το ταξείδι που ονομάζεται ζωή μαζί.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο και την προσοχή στην ανάγνωση αυτού του παραληρήματος - Ashe! (*)

Franklin O'Kanu


(*) ashe: νιγηριανά: είθε!




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!