Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Μελέτη δείχνει ανησυχητικές αλλαγές: Τα lockdown προκάλεσαν μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο των παιδιών

 





Τα μέτρα για τον κορωνοϊό όχι μόνο παρέλυσαν την κοινωνική ζωή, αλλά είχαν επίσης διαρκή αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. 

Από reitschuster.de


Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, το κλείσιμο των σχολείων, η απομόνωση και το ψυχολογικό στρες αφήνουν βαθιά ίχνη στο μυαλό των λεγόμενων «παιδιών του κορωνοϊού». 

Ο εγκεφαλικός φλοιός των εφήβων που μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αραιώθηκε γρηγορότερα, γεγονός που αύξησε μαζικά τον κίνδυνο ψυχικών ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή, όπως γράφει τώρα το "Welt" σε ένα άρθρο που βρίσκεται πίσω από ένα paywall. Είναι ενδιαφέρον ότι ο τίτλος εκεί αναφέρεται στην «πανδημία» ως την αιτία της ζημιάς. Αυτό είναι παραπλανητικό. Επειδή είναι τα μέτρα που οδήγησαν στις καταστροφικές συνέπειες.

Τα κορίτσια των οποίων η ωρίμανση του εγκεφάλου επιταχύνθηκε κατά μέσο όρο 4,2 χρόνια επηρεάστηκαν ιδιαίτερα. Αλλά αντί να το γιορτάσουν αυτό ως «κέρδος στην ωριμότητα», οι ψυχίατροι μιλούν για μια πιθανή καταστροφή. 

Ταχύτερη ωρίμανση σε αυτή την περίπτωση σημαίνει αυξημένη ευαισθησία σε αυταπάτες και μανίες.

Μια ολόκληρη γενιά θα μπορούσε να υποφέρει από τις ψυχολογικές συνέπειες που προκαλούνται από τα δραστικά πολιτικά μέτρα. Και το χειρότερο; Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει σημαντική επαναξιολόγηση της πολιτικής για τον κορωνοϊό. Κανένας από τους υπεύθυνους, είτε ο Jens Spahn είτε ο Karl Lauterbach, δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής να λογοδοτήσει για αυτές τις δραματικές συνέπειες.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δείχνει ότι οι εγκέφαλοι των παιδιών και των εφήβων επηρεάστηκαν μόνιμα. Και ενώ πολλοί ειδικοί εξακολουθούν να ισχυρίζονται μέχρι σήμερα ότι τα lockdown και το κλείσιμο των σχολείων ήταν απαραίτητα, παρά τα ευρήματα για το αντίθετο, το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι νέοι για τα μέτρα του κορωνοϊού παραμελείται εγκληματικά. 

Δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία για να μην προβλέψουμε ή απλά να αγνοήσουμε τις σοβαρές ψυχολογικές και νευρολογικές συνέπειες για τα παιδιά μας. Επίσης, δεν δέχτηκαν υπαινιγμούς και προειδοποιήσεις.

Αλλά αντί να ληφθούν σοβαρά υπόψη αυτά τα επιστημονικά ευρήματα, η μελέτη επικρίνεται από ορισμένους ερευνητές, οι οποίοι επισημαίνουν τη μικρή ομάδα θεμάτων. Ναι, υπάρχουν αβεβαιότητες, αλλά τα ανησυχητικά στοιχεία είναι πολύ τρομερά για να τα αγνοήσουμε απλά. 

Είναι καιρός οι πολιτικοί που ήταν υπεύθυνοι για αυτές τις ενέργειες να λογοδοτήσουν – όχι μόνο για τις οικονομικές και κοινωνικές παράπλευρες απώλειες, αλλά και για τα δεινά που έχουν επιφέρει στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας.

Το ερώτημα παραμένει: Πόσα παιδιά και νέοι θα πρέπει να υποφέρουν από τις ψυχολογικές συνέπειες αυτής της πολιτικής στο μέλλον; Και γιατί δεν υπάρχει ακόμη σοβαρή κοινωνική επανεκτίμηση σήμερα; 

Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης, η ζημιά θα γίνει αισθητή για τα επόμενα χρόνια. Είμαστε μόνο στην αρχή της κατανόησης του πραγματικού κόστους για την πολιτική υγείας τα τελευταία χρόνια. Είναι καιρός οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!