Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΑΤΑΝΤΙΑ - Τα Γερμανικά ως δεύτερη (!!!!!) γλώσσα: Τα σχολεία του Βερολίνου σε οριακό σημείο



Σχεδόν οι μισοί μαθητές δεν μιλούν γερμανικά ως μητρική τους γλώσσα


Μόλις πρόσφατα, δύο κορίτσια από την Ουκρανία επισκέφθηκαν την κόρη μου. Δέκα και εννέα ετών. Πηγαίνουν σε γερμανικό σχολείο από την αρχή. Και έμεινα έκπληκτος με το πόσο άσχημα μιλούσαν ακόμα γερμανικά – με λάθη και προφορές. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Πώς μπορεί να γίνει αυτό, αναρωτήθηκα. Βρήκα απαντήσεις σε ένα άρθρο του αξιότιμου συναδέλφου μου Gunnar Schupelius στη στήλη του στο "B.Z.". Σε αυτό, περιγράφει ένα πρόβλημα που γίνεται απολύτως σαφές στα σχολεία του Βερολίνου: Όλο και περισσότερα παιδιά δεν μιλούν γερμανικά ως μητρική τους γλώσσα, αλλά τα μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα - με μερικές φορές σοβαρές συνέπειες για την εκπαίδευση και την κοινωνία.

Σύμφωνα με τον Schupelius, η μητρική γλώσσα του 42,7% των μαθητών στα δημόσια σχολεία του Βερολίνου δεν είναι τα γερμανικά. Αλλά αυτός ο αριθμός είναι τόσο σημαντικός όσο η μέση θερμοκρασία όλων των ασθενών σε ένα νοσοκομείο. Δεν παρέχει καμμία πληροφορία σχετικά με την πραγματική κατανομή των μαθητών. 

Σε πολλά σχολεία, ειδικά σε hotspots όπως το Neukölln ή το Wedding, το ποσοστό των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο και έλλειψη δεξιοτήτων γερμανικής γλώσσας είναι σημαντικά υψηλότερο – συχνά ακόμη και πάνω από 90%.

Υπάρχουν σχολεία όπου δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ομιλητές που έχουν την γερμανική γλώσσα ως μητρική.

Αυτές οι δραστικές διαφορές καθιστούν δύσκολη την κατανόηση της κατάστασης μόνο με μέσους όρους. 

Σε αυτά τα σχολεία, δεν είναι μόνο οι μαθητές με μεταναστευτικό υπόβαθρο που υποφέρουν από τα γλωσσικά ελλείμματα, αλλά και οι λίγοι μαθητές των οποίων η μητρική γλώσσα είναι τα γερμανικά, καθώς όλα τα μαθήματα επιβραδύνονται προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλους. 

Δυστυχώς, ο Schupelius αγνοεί αυτή την πραγματικότητα στο κατά τα άλλα εξαιρετικό άρθρο του, αν και είναι καθοριστικό.

Τα παιδιά που δεν μιλούν γερμανικά θέτουν τεράστιες προκλήσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα. Πολλά από αυτά εξαρτώνται από τα μαθήματα γλώσσας στην καθημερινή σχολική τους ζωή, γεγονός που καθιστά τα τακτικά μαθήματα δύσκολα. 

Γίνεται ιδιαίτερα προβληματική όταν αυτά τα παιδιά δεν προέρχονται από «μορφωμένες» οικογένειες και υπάρχει έλλειψη υποστήριξης στο πατρικό σπίτι. 

Δεν πρόκειται για απόδοση ευθυνών, αλλά για μια απλή δήλωση – ακόμα κι αν δεν αρέσει να την ακούει κανείς σε κοκκινοπράσινους κύκλους: Είναι γνωστό φαινόμενο τα παιδιά από «εκπαιδευτικά μειονεκτούσες» οικογένειες – ανεξάρτητα από την καταγωγή τους – να δυσκολεύονται περισσότερο να μάθουν. 

Ή, όπως ονομάζεται στα γραφειοκρατικά γερμανικά, είναι πιο δύσκολο να "βρεθεί πρόσβαση σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο". Αλλά αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του, οι πολιτικοί καταφεύγουν σε ωραίες φράσεις περί «διαφορετικότητας» και «κοσμοπολιτισμού», όπως ο δήμαρχος του CDU Kai Wegner στο πάρτυ του στην αυλή του στο Κόκκινο Δημαρχείο.

Η άγνοια είναι ευρέως διαδεδομένη στη σχολική πολιτική. Ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής ελίτ έχει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία ή σχολεία σε πλούσιες γειτονιές. Δεν γνωρίζουν από πρώτο χέρι την πραγματικότητα στα καυτά σημεία. 

Ο δημοσιογράφος Peter Hahne το έθεσε κάποτε με λίγα λόγια: Αν οι πολιτικοί αναγκάζονταν να στείλουν τα παιδιά τους σε υποβαθμισμένα σχολεία, θα είχαμε πολύ γρήγορα μια διαφορετική σχολική πολιτική.

Και αυτή ακριβώς είναι η ουσία του θέματος: ροζ γυαλιά τοποθετούνται όταν πρόκειται για τα προβλήματα του σχολικού συστήματος, επειδή οι ελίτ δεν βιώνουν αυτά τα προβλήματα από πρώτο χέρι. Δημιουργούν τον ασφαλή χώρο τους μέσω ιδιωτικών σχολείων ή σχολείων σε καλύτερες γειτονιές και απέχουν πολύ από τα προβλήματα στα σχολεία hotspot. Όποιος απευθύνεται σε αυτούς είναι «Ναζί» γι' αυτούς σε περίπτωση αμφιβολίας.

Η κατάσταση στα σχολεία του Βερολίνου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η άγνοια των αυτοαποκαλούμενων ελίτ συμβάλλει στην επιδείνωση των προβλημάτων. 

Οι πολιτικοί που δεν χρειάστηκε ποτέ να βιώσουν τη σκληρότητα του σχολικού συστήματος του Βερολίνου σε υποβαθμισμένες γειτονιές δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης και να ενεργήσουν αναλόγως. 

Τα σχολεία στα οποία τα γερμανικά δεν ομιλούνται πλέον σχεδόν καθόλου δεν αποτελούν ένδειξη «διαφορετικότητας», όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε, αλλά ένδειξη αποτυχίας της πολιτικής ένταξης.

Η πραγματικότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί μακροπρόθεσμα. Τα προβλήματα που προκαλούνται από τη μαζική μετανάστευση δεν μπορούν να λυθούν με ιδεολογικές παρωπίδες. 

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια πολιτική που θα βασίζεται στα γεγονότα και θα είναι έτοιμη να πει ακόμη και δυσάρεστες αλήθειες. Δυστυχώς, επί του παρόντος δεν διαφαίνονται πλειοψηφίες για μια τέτοια πολιτική.






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ειδικός στην τρομοκρατία: Ριζοσπάστες ιμάμηδες και σαλαφιστές στρατολογούν νέους μέσω TikTok
TikTok και τζαμιά στην πίσω αυλή ως γενέτειρα ριζοσπαστών ισλαμιστών - ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Shams ul-Haq ταξινομεί την κατάσταση μετά την απόπειρα επίθεσης στο Μόναχο σε συνέντευξή του στην Epoch Times.



Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα θεσπίσει ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της για τους επόμενους έξι μήνες. Αυτό έρχεται μετά από υποσχέσεις για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης μετά από αρκετές ριζοσπαστικές ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Η υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser ανακοίνωσε την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, ότι οι νέοι έλεγχοι θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα.
«Ενισχύουμε την εγχώρια ασφάλεια και συνεχίζουμε τη σκληρή στάση μας κατά της παράτυπης μετανάστευσης



Απόρριψη αιτούντων άσυλο – Η γερμανική συνοριακή πολιτική εξοργίζει τις γειτονικές χώρες
Η συζήτηση για την απόρριψη των αιτούντων άσυλο στα σύνορα της Γερμανίας αναζωπυρώνει τα πνεύματα. Μετά την Αυστρία, η Πολωνία απορρίπτει επίσης τις αυτόματες απορρίψεις. Η Πολωνία θεωρεί ότι αυτό αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας Σένγκεν και αντ' αυτού ζητεί αυξημένη ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε..



Η πόλη της Νέας Υόρκης πληρώνει τους παράνομους μετανάστες πάνω από 4.000 δολλάρια για να εγκαταλείψουν τα καταφύγια της πόλης που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους, με την ελπίδα να ανακουφίσει το υπερβολικά πιεσμένο σύστημα προσωρινής στέγασης. Το πιλοτικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει πλέον καταβάλει περίπου 600.000 δολλάρια σε περίπου 150 οικογένειες παράνομων μεταναστών.
Αυτή τη στιγμή, περίπου 65.000 παράνομοι στεγάζονται στο σύστημα προσωρινών καταφυγίων της πόλης. Μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις προσωρινού καταφυγίου βρίσκεται στο Floyd Bennett Field, που βρίσκεται στη γειτονιά Marine Park του Μπρούκλιν. Το National Pulse ανέφερε τον Μάρτιο ότι πλάνα από drone της περιοχής δείχνουν ότι το συγκρότημα σκηνών πιθανότατα στεγάζει πάνω από 2.000 παράνομους μετανάστες. Εν τω μεταξύ, τον Ιούλιο, η πόλη προχώρησε στην έκδοση πάνω από 7.300 προπληρωμένων χρεωστικών καρτών παράνομων μεταναστών με κόστος 2,6 εκατομμυρίων δολλαρίων.



ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ FAKE NEWS








Το χάος που βλέπουμε στους δρόμους είναι το άμεσο αποτέλεσμα των αποφάσεων που έχουν λάβει οι πολιτικοί μας.
Όπως συζήτησα εχθές, το να επιτρέψουμε σε εκατομμύρια και εκατομμύρια μετανάστες που δεν ελέγχονται κατάλληλα να περάσουν τα ορθάνοιχτα σύνορά μας δεν είναι καλή ιδέα. Υπάρχουν σίγουρα πολλοί μετανάστες που έρχονται εδώ επειδή θέλουν να εργαστούν σκληρά και να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό τους. Αλλά φυσικά υπάρχουν και άλλοι που έρχονται εδώ για άλλους λόγους. Το να ανοίγουμε διάπλατα την πίσω πόρτα για τεράστιους αριθμούς εγκληματιών που σκοπεύουν να προκαλέσουν κάθε είδους χάος μόλις φτάσουν στις μεγάλες πόλεις μας είναι εξαιρετικά ανόητο. Κυριολεκτικά διαπράττουμε εθνική αυτοκτονία και πολλοί από τους ηγέτες μας δεν φαίνεται να νοιάζονται.


Η Δανία και άλλες σκανδιναβικές χώρες επικαλούνται την αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική της Σουηδίας για την αύξηση των ποσοστών εγκληματικότητας που αρχίζουν να ξεπερνούν τα σύνορα και να τα επηρεάζουν. Εγκληματίες ηλικίας ακόμη και 11 ετών δελεάζονται με μετρητά για να διαπράξουν εγκλήματα
Η Σουηδία ήταν κάποτε ένα κοινωνικοοικονομικό μοντέλλο - μια ουτοπία που κατατάσσεται ψηλά στους παγκόσμιους δείκτες ευτυχίας, με σωματική και κοινωνική ασφάλεια. Ωστόσο, από τότε που η χώρα άνοιξε τις πόρτες της στη μετανάστευση κυρίως από μουσουλμανικές χώρες, χωρίς κατάλληλα φίλτρα, το έθνος έχει γίνει σύμβολο αποτυχημένων πολιτικών ένταξης. Η προσωπική ασφάλεια έχει πέσει κατακόρυφα, αποτελώντας κεντρικό ζήτημα στις τελευταίες εκλογές. Κάποτε μια χώρα που υπερηφανευόταν για τη δημοκρατία, τον φιλελευθερισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου, ένας στους πέντε Σουηδούς πολίτες ψήφισε τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες στις εκλογές του 2022 - ένα κόμμα με ρίζες στον νεοναζισμό.



Ένας παρατηρητής διώξεων προειδοποιεί για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Μπαγκλαντές, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτουν ήδη τους χριστιανούς και άλλους μειονοτικούς θρησκευτικούς οπαδούς σε σοβαρό κίνδυνο.
«Πριν από περίπου ένα μήνα, μετά από μερικές εβδομάδες πραγματικά αιματηρών διαδηλώσεων και αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές ανατράπηκε ουσιαστικά με στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε στο CBN News ο Joel Veldkamp, επικεφαλής διεθνών επικοινωνιών της Christian Solidarity International (CSI). Και συνέχισε: «Και αυτό που ακολούθησε ήταν περίπου μια εβδομάδα ταραχών κατά την οποία Ινδουιστές, Χριστιανοί και Βουδιστές σε όλο το Μπαγκλαντές δέχτηκαν επίθεση από όχλο που οργανώθηκε από ισλαμιστικές ομάδες».



Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία: 3,34 εκατομμύρια μετανάστες από το 2000, άλλα 1,5 εκατομμύρια αναμένονται μέχρι το 2035
Πρόσφατα, η Στατιστική Υπηρεσία της Αυστρίας δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό άρθρο που περιέχει εκπληκτικές πληροφορίες: Η μετανάστευση στην Αυστρία από την αλλαγή της χιλιετίας ανέρχεται σε περισσότερα από τρία εκατομμύρια ανθρώπους. Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι τα εγκλήματα που διαπράττονται από μετανάστες έχουν εκραγεί πρόσφατα, τα στοιχεία αυτά δείχνουν επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών προτιμούν να ζουν μια «φυσιολογική» ζωή.

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!