Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Το Telegram θα μοιράζεται πλέον τις διευθύνσεις IP και τους αριθμούς τηλεφώνου των χρηστών με τις κυβερνήσεις ως απάντηση σε νομικά αιτήματα



Το Telegram, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που κάποτε τοποθετήθηκε ως η απάντηση των ανταρτών στην παρακολούθηση των Big Tech, έκανε μια απότομη στροφή στον αυτοκινητόδρομο ανακοινώνοντας «προστατεύουμε τα δεδομένα σας με κάθε κόστος».

Τη Δευτέρα, η εταιρεία ενημέρωσε αθόρυβα την πολιτική απορρήτου της για να επιτρέψει την αποκάλυψη πληροφοριών χρηστών - όπως αυτές οι πολύτιμες διευθύνσεις IP και αριθμοί τηλεφώνου - στις αρχές επιβολής του νόμου, αλλά μόνο, φυσικά, εάν παρουσιάσουν έγκυρο νομικό αίτημα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, κανείς δεν έχει επεκτείνει ποτέ τον ορισμό του «έγκυρου» για να ταιριάζει στην ατζέντα του, σωστά;

Αυτή η αποκάλυψη έρχεται αμέσως μετά από ένα μικρό περιστατικό τον Αύγουστο, όταν ο διευθύνων σύμβουλος του Telegram Pavel Durov βρέθηκε με χειροπέδες, κρατούμενος από τις γαλλικές αρχές. Ποιο ήταν το έγκλημα; 

Λοιπόν, φαίνεται ότι το Telegram κατηγορήθηκε ότι έπαιξε σκληρό παιχνίδι με τις γαλλικές αρχές επιβολής του νόμου, αρνούμενο να παραδώσει δεδομένα, οδηγώντας στη σύλληψη του Durov. 

Φαίνεται ότι οι αρχές επιβολής του νόμου δεν αντιμετώπισαν ευγενικά αυτό το επίπεδο μη συμμόρφωσης, ειδικά μετά την υποβολή 2.460 αναπάντητων αιτημάτων για πληροφορίες.



Η πολιτική Flip-Flop

Η νέα αναθεώρηση πολιτικής είναι μια πλήρης μεταστροφή από εκείνη η οποία κυκλοφόρησε στους πιστούς θαυμαστές του Telegram. Οι παλιοί κανόνες ήταν ξεκάθαροι. Το Telegram μπορεί να δώσει τα στοιχεία σας - τη διεύθυνση IP και τον αριθμό τηλεφώνου σας - αλλά μόνο εάν ήσασταν ύποπτος σε υπόθεση τρομοκρατίας. Η πολιτική μάλιστα καθησύχαζε τους πάντες ότι αυτό το είδος παράδοσης δεν είχε συμβεί ποτέ.

Όχι πια.

Τώρα, το Telegram έχει διευρύνει το δίχτυ. Σύμφωνα με την πρόσφατα αναθεωρημένη πολιτική, εάν παραβιάσετε τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών του Telegram - ξέρετε, αυτούς που κανείς δεν διαβάζει ποτέ - μπορεί να παραδώσει τις πληροφορίες σας εάν λάβει μια «έγκυρη» παραγγελία. 

Η γλώσσα στάζει με εταιρική αντιστάθμιση: «Εάν το Telegram λάβει έγκυρη εντολή από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές που επιβεβαιώνει ότι είστε ύποπτος σε υπόθεση που αφορά εγκληματικές δραστηριότητες που παραβιάζουν τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών του Telegram, θα πραγματοποιήσουμε νομική ανάλυση του αιτήματος και ενδέχεται να αποκαλύψουμε τη διεύθυνση IP και τον αριθμό τηλεφώνου σας στις αρμόδιες αρχές».



Σύγκριση μεταξύ παλαιού και νέου κειμένου του Telegram "8.3. Πολιτική των αρχών επιβολής του νόμου.


Φυσικά, το Telegram εξακολουθεί να δεσμεύεται για διαφάνεια - τουλάχιστον στα χαρτιά. Η εταιρεία υπόσχεται να αποκαλύψει όλα αυτά τα περιστατικά στις τριμηνιαίες εκθέσεις διαφάνειας, οι οποίες, βολικά, είναι προσβάσιμες μέσω ενός ειδικού bot.




Η δήλωση του Durov: Απευθύνεται σε ποιον, ακριβώς;

Ο Durov πήγε στο Telegram για να πει στους χρήστες: «Ενημερώσαμε τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών και την Πολιτική Απορρήτου μας, διασφαλίζοντας ότι είναι συνεπείς σε όλο τον κόσμο».




Και συνέχισε: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι διευθύνσεις IP και οι αριθμοί τηλεφώνου εκείνων που παραβιάζουν τους κανόνες μας μπορούν να αποκαλυφθούν στις αρμόδιες αρχές ως απάντηση σε έγκυρα νομικά αιτήματα».


Ο Durov πρόσθεσε: «Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να αποθαρρύνουν τους εγκληματίες. Η αναζήτηση Telegram προορίζεται για την εύρεση φίλων και την ανακάλυψη ειδήσεων, όχι για την προώθηση παράνομων αγαθών. Δεν θα αφήσουμε τους κακούς ηθοποιούς να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα της πλατφόρμας μας για σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες».



Η γαλλική σύνδεση

Αλλά τι ανάγκασε πραγματικά το Telegram; Ας γυρίσουμε πίσω στη σύλληψη του Durov τον Αύγουστο στο αεροδρόμιο, όπου τα πράγματα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν.

Αφού φέρεται ότι πάνω από 2.400 αιτήματα για δεδομένα αγνοήθηκαν, οι γαλλικές αρχές είχαν βαρεθεί. Έφεραν την Εθνική Χωροφυλακή για να φτάσουν στο τέλος της άρνησης του Telegram να συνεργαστεί.

Προφανώς, η παράδοση δεδομένων δεν ήταν επιλογή μέχρι που άρχισαν να κρατούν διευθύνοντες συμβούλους.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!