Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Ξ Ε Φ Τ Ι Λ Α! Εντολή νά ....ξαναγραφούν οι ιστορίες του 'Τζέημς Μπόντ - 007' γιά νά αφαιρεθούν ....«π ρ ο σ β λ η τ ι κ έ ς» αναφορές! ( Ο Ίαν Φλέμινγκ θά στριφογυρίζει στό μνήμα του! )

 



https://newspunch.com/james-bond-ordered-to-rewrite-stories-to-remove-offensive-references/

 

Οι δημιουργοί του Τζέημς Μπόντ, έλαβαν εντολή να αφαιρέσουν όλες τις ...προσβλητικές αναφορές από τις ιστορίες τους, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν ακύρωση από αριστερούς ακτιβιστές.


Οι φυλετικές αναφορές έχουν αφαιρεθεί από  τα μυθιστορήματα του Τζέημς Μποντ (https://www.independent.co.uk/topic/james-bond)

του Ίαν Φλέμινγκ  μετά από μια χιονοστιβάδα καταγγελιών από αριστερούς.

Όροι όπως το n-word (νέγρος) που εμφανίστηκε στα σενάριά του από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, έχουν εκδοθεί από τις νέες εκδόσεις των βιβλίων 007.

Η Independent.co.uk (https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/news/james-bond-ian-fleming-books-rewritten-b2289747.html) αναφέρει: 

Ορισμένες απεικονίσεις μαύρων ανθρώπων έχουν επίσης τροποποιηθεί ή αφαιρεθεί, αλλά οι αναφορές σε άλλες εθνότητες, όπως ένας όρος για τους ανατολικοασιάτες και οι σκωπτικές απόψεις του Bond για τον Oddjob, τον Κορεάτη κολλητό του Goldfinger παραμένουν, αναφέρει η Telegraph.





Οι αναθεωρημένες γραμμές περιλαμβάνουν την αξιολόγηση του Bond στο  Live and Let Die.



Ωστόσο, έχουν διατηρηθεί αναφορές για τον «γλυκό βιασμό», τις «ανάλαφρες γυναίκες», το να κάνεις μια «ανδρική δουλειά» και οι αναφορές στο ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια «πεισματική αναπηρία».

Μια δήλωση αποποίησης ευθύνης που συνοδεύει τις νέες εκδόσεις αναμένεται να έχει ως εξής:

«Αυτό το βιβλίο γράφτηκε σε μια εποχή που όροι και συμπεριφορές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικοί από τους σύγχρονους αναγνώστες ήταν κοινός τόπος.

"Έχουν γίνει ορισμένες ενημερώσεις σε αυτήν την έκδοση, ενώ διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αρχικό κείμενο και την περίοδο στην οποία έχει οριστεί."

Έρχεται αφ΄ότου η Ian Fleming Publications Ltd, που κατέχει τα δικαιώματα για το έργο του, ανέθεσε μια κριτική από αναγνώστες ευαισθησίας της σειράς James Bond. (The Independent).


Τα νέα τεύχη πρόκειται να σηματοδοτήσουν τα 70 χρόνια από τη δημοσίευση του πρώτου μυθιστορήματος του κ. Φλέμινγκ 'Casino Royale'.

Έρχεται μια εβδομάδα αφ΄ότου αποκαλύφθηκε ότι τα βιβλία του Roald Dahl ξαναγράφτηκαν για να αφαιρέσουν τη γλώσσα που θεωρούνταν προσβλητική.

Η λέξη «χοντρός», για παράδειγμα, είχε κοπεί από κάθε βιβλίο. (Augustus Gloop στο  Charlie and the Chocolate Factory).

Την Παρασκευή, η Καμίλα, η βασίλισσα σύζυγος  ανάγκασε τον εκδότη Puffin UK να υποχωρήσει στη λογοκρισία του έργου του συγγραφέα, αφού παρενέβη στη διαμάχη σχετικά με την απόφαση να επεξεργαστεί τα λόγια του.

Σε μια ομιλία για τον εορτασμό της δεύτερης επετείου της λογοτεχνικής της πρωτοβουλίας Reading Room στο Clarence House, η Camilla προέτρεψε τους συγγραφείς «να παραμείνετε πιστοί στο κάλεσμά σας, ανεμπόδιστα από εκείνους που μπορεί να θέλουν να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης ή τη φαντασία σας».

Σε αυτό που ερμηνεύτηκε ως αποδοκιμασία της για τις αλλαγές που έγιναν στο κείμενο των κλασικών βιβλίων του Dahl, η Καμίλα είπε: "Μην κάνετε τριγμούς σαν τα ποντίκια, αλλά μόνο να βρυχάστε σαν περήφανα λιοντάρια!"

Η απόφαση να επεξεργαστεί τα λόγια του Dahl προσέλκυσε επίσης κριτική από μια σειρά  κορυφαίες λογοτεχνικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του Salman Rushdie, ο οποίος χαρακτήρισε τις επεξεργασίες «παράλογες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!