Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

ΜΑΓΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ: Γυναίκα 26 ετών από τήν Φινλανδία, εγκαταλείπει τήν δουλειά της σε εστιατόριο, μετά από τραυματισμό καί γίνεται ...κτηνοτρόφος ΤΑΡΑΝΔΩΝ ! [ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & Β Ι Ν Τ Ε Ο ]

 


https://www.theepochtimes.com/woman-from-finland-quits-her-job-at-a-restaurant-after-an-injury-becomes-a-reindeer-herder_5014817.html?utm_source=morningbriefnoe&src_src=morningbriefnoe&utm_campaign=mb-2023-03-06&src_cmp=mb-2023-03-06&utm_medium=email&est=I4cbRHUfLDKeiUmLirlOyCuYn3U6qow2wmg%2FvgNSY%2BmPknMG%2FSm1pXiQvGo%3D


(φωτό: Ευγενική προσφορά της Janita Kenttälä)


από την ANNA MASON 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

(ηχητικό: 07:36)


Μια νεαρή γυναίκα από τη Φινλανδία, που εργαζόταν ως 'σεφ' και σερβιτόρα σε ένα εστιατόριο, αναγκάστηκε να αλλάξει δουλειά μετά από τραυματισμό δουλεύοντας στην κουζίνα. 



Έχοντας κάκωση ενός μυός, δυσκολευόταν να σταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σκληρό πάτωμα. Ωστόσο, καθώς ένοιωθε πολύ καλύτερα σε εξωτερικούς χώρους, βρήκε τη δουλειά των ονείρων της ως βοσκός ταράνδων.

Τώρα, αντί να κουβαλάει πιάτα και να ετοιμάζει φαγητό, η Janita Kenttälä, 26 ετών, περνάει το χρόνο της κάνοντας έλκηθρο ταράνδων, ως μέρος της τουριστικής της εταιρείας στο μαγικό χιονισμένο δάσος στο Levi της Λαπωνίας.

 

(φωτό: ευγενική προσφορά της Janita Kenttälä)
 

Το βήμα αυτό ήταν κάτι φυσικό για την Kenttälä, η οποία εγκατέλειψε τη δουλειά της πριν από περίπου πέντε χρόνια. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια εκτροφέων ταράνδων - ο πατέρας της, μαζί με τους φίλους του και έναν συγγενή, ήταν ένας από τους πρώτους που ξεκίνησαν εκδρομές ταράνδων στο Levi.

Η Kenttälä, ο οποίος προέρχεται από μια οικογένεια που κατάγεται από γενιές κτηνοτρόφων ταράνδων, δήλωσε στους Epoch Times: «Παραδοσιακά οι οικογένειες εκτροφέων ταράνδων παίρνουν τα παιδιά μαζί όταν είναι πραγματικά μικρά με τους ταράνδους. 

Έτσι, αλληλεπιδρούν με τα ζώα από πολύ μικρή ηλικία».

Δεδομένου ότι ο πατέρας της είχε ανθρώπους από το Ηνωμένο Βασίλειο που επισκέπτονταν για ημερήσιες εκδρομές, η Kenttälä είπε ότι μεγάλωσε βλέποντας τουρίστες και έτσι έμαθε να μιλάει αγγλικά. Ωστόσο, δεν ήξερε να γράφει ή να διαβάζει μέχρι που πήγε στο σχολείο.


Ανέκαθεν η Kenttälä ήθελε να έχει ένα αγρόκτημα, κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας η οικογένειά της είχε όλα τα είδη ζώων όπως άλογα, πρόβατα και βόδια. 

Αλλά όταν ήταν στο σχολείο συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν ο βέλτιστος τρόπος για να βγάλει χρήματα.

«Προσπαθούσα να σπουδάσω κάτι άλλο για να βγάλω εισόδημα», είπε η Kenttälä.

(φωτό: ευγενική προσφορά της Janita Kenttälä)
 

Αποφοίτησε από την σχολή τουριστικών σπουδών και δοκίμασε μια σταδιοδρομία ως σεφ, αλλά δεν ήταν πραγματικά αυτό που ήθελε να κάνει.

Όταν το άλογο της Kenttälä που είχε εκπαιδεύσει από τότε που ήταν πουλαράκι πέθανε, η τότε νεαρή φοιτήτρια δεν μπορούσε να αντέξει τα έξοδα αγοράς ενός άλλου.

«Τότε άρχισα να ψάχνω για τάρανδους», είπε η Kenttälä. «Και μια μέρα πήγα να επισκεφτώ ένα αγρόκτημα όπου είδα εκατοντάδες τάρανδους να τρέχουν και μου φάνηκε ότι αυτό ήθελα να κάνω».

Φαίνεται ότι το ατύχημα στην κουζίνα ήταν ένα χτύπημα της μοίρας και ο καταλύτης για την αλλαγή πορείας, αλλά το ταξείδι για την ιδιοκτησία μιας επιτυχημένης επιχείρησης ήταν μια τεράστια πρόκληση.

«Όταν ξεκίνησα, έχασα τους μισούς φίλους μου και ακόμη και μέρος της οικογένειάς μου», είπε. 

«Το είδαν ως κάτι τρελλό, ότι κάποιος στα 20 του θέλει να το κάνει αυτό. Για πολλούς ανθρώπους, ήταν κάτι πραγματικά περίεργο και μου έλεγαν "Κάνεις κάτι πραγματικά ηλίθιο, αυτό θα είναι λάθος"».

Η Kenttälä, η οποία ξεκίνησε την εταιρεία της Eanan Tours (https://eananlevi.com/aboutus/) στο Levi το 2019, σύντομα άρχισε να καταβάλλει όλη της την προσπάθεια στην επιχείρηση και τα ζώα της. 

Καθώς δεν μπορούσε να περάσει πολύ χρόνο έξω από τη δουλειά της, οι φιλίες της άρχισαν επίσης να ξεθωριάζουν.

Τον πρώτο χρόνο, πήρε δάνειο 80.000 ευρώ (85.600 δολλάρια ΗΠΑ) και αγόρασε όλο τον εξοπλισμό. 

Ωστόσο, δύο μήνες αργότερα, χτύπησε η πανδημία και αναγκάστηκε να κλείσει την επιχείρησή της επειδή δεν υπήρχαν πελάτες.

Αρχικά, η τράπεζα απαίτησε μόνο να καταβληθούν οι τόκοι, αλλά μετά το 2021 οι αποπληρωμές ξεκίνησαν πλήρως, παρ΄όλο που πολλοί άνθρωποι δεν ταξείδευαν ακόμα στη Λαπωνία. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, ο πατέρας της και ο σύντροφός της, Victor, ο οποίος είναι από την Ισπανία, στάθηκαν για εκείνη ένα μεγάλο στήριγμα.

Η Kenttälä και ο Victor έκαναν διάφορες δουλειές για να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές και η ανθεκτικότητά τους απέδωσε επειδή «αυτή η σεζόν ήταν πραγματικά καλή».

(φωτό: ευγενική προσφορά της Janita Kenttälä)
 

Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς της Kenttälä περιλαμβάνει την εξημέρωση των ταράνδων για την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους. Παρατηρώντας τα έμαθε περισσότερα γι' αυτά.

Μοιράζοντας κάποια χαρακτηριστικά που είναι μοναδικά για αυτούς, η Kenttälä είπε: «Πάντα λέω ότι οι τάρανδοι είναι λίγο σαν τις γάτες. Εάν τους προσφέρετε φαγητό, αν τους χαϊδέψετε, μερικοί είναι εντάξει με αυτό. 

Αλλά είναι διαφορετικές προσωπικότητες. 

Μερικοί από τους ταράνδους είναι πραγματικά περίεργοι και θέλουν να είναι γύρω από τους ανθρώπους. Και μετά υπάρχουν και εκείνοι οι άλλοι τάρανδοι που θα προτιμούσαν να απομακρυνθούν και να είναι μόνοι τους».

Μια τυπική ημέρα για την Kenttälä ξεκινά στις 7 ή 8 π.μ. Οδηγεί μέχρι τους ταράνδους της με φαγητό και την σαγή και τους καλεί. 

Η δουλειά της περιλαμβάνει την παρασκευή σανού για τα ζώα και τη συλλογή μούρων, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε (https://www.facebook.com/watch/?v=985380272296649) στο Facebook.

Οι τάρανδοι έχουν μια πραγματικά διαφορετική διατροφή και μπορούν να τρώνε περίπου 300 διαφορετικά φυτά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δηλητηριωδών.

Όσο αλλάζει η σεζόν αλλάζει και η δουλειά της Kenttälä.

Κάθε άνοιξη οι τάρανδοι απελευθερώνονται πίσω στην άγρια φύση όπου προετοιμάζονται για τη χειμερινή περίοδο. 

Πάντα έτσι ήταν στη Φινλανδία, είπε η Kenttälä, επειδή δεν επιβιώνουν καλά στην αιχμαλωσία και χρειάζονται μια ποικίλη διατροφή.

(φωτό: ευγενική προσφορά της Janita Kenttälä)

«Το καλοκαίρι υποτίθεται ότι είναι η εποχή που παίρνουν βάρος για το χειμώνα», δήλωσε η Kenttälä στους Epoch Times. 

«Η μύτη τους είναι τόσο ευαίσθητη που παρ΄όλο που υπάρχει ένα μέτρο χιόνι, μπορούν να μυρίσουν το φαγητό κάτω από το χιόνι. 

Μερικές φορές όταν οι άνθρωποι έρχονται στη θέση μου και θέλουν να δώσουν φαγητό από το χέρι τους, αν χρησιμοποιούν σαπούνι ή αρώματα, μπορεί να είναι τόσο δυνατό που οι τάρανδοι δεν θέλουν να το πάρουν, οπότε πρέπει να το βάλουμε στο έδαφος».

(φωτό: ευγενική προσφορά της Janita Kenttälä)

Την πρώτη φορά που παίρνει έναν τάρανδο για έλκηθρο, η Kenttälä συνήθως πηγαίνει μόνη της, για να δει πώς τραβάει. Μερικές φορές, είπε, τρέχουν πολύ γρήγορα. «ακόμη και περίπου 50 χιλιόμετρα την ώρα».

Για πλάκα, η Kenttälä κινηματογραφεί τις συναρπαστικές βόλτες της στο δάσος και τις ανεβάζει στον λογαριασμό (https://www.tiktok.com/@janita_inlapland) της στο TikTok. Μερικές φορές, οι βόλτες της με έλκηθρο είναι συναρπαστικές με διαφορετικό τρόπο.

Πρόσφατα είπε, «σε μια περιοδεία, είχαμε τον ήλιο για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες. Είδαμε τον ήλιο να ανατέλλει, βάφοντας το χιόνι ροζ, πορτοκαλί και κόκκινο. 

Όλοι ήταν ήσυχοι όταν συνέβη αυτό.... το μόνο που μπορούσες να ακούσεις ήταν το περπάτημα των ταράνδων επάνω στο χιόνι».

Η Kenttälä έχει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Αντί να χρησιμοποιούν ταξειδιωτικά γραφεία και να πληρώνουν μεγάλη προμήθεια, η Kenttälä και ο Victor μεταπήδησαν στο να κάνουν το 90 % των πωλήσεών τους απευθείας από τον δικό τους ιστότοπο.

Η περίοδος περιοδείας διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο και όταν τελειώσει η Kenttälä επικεντρώνεται σε εργασίες εκτροφής και συντήρησης ταράνδων, όπως η συλλογή και ο τεμαχισμός καυσόξυλων.

(φωτό: ευγενική προσφορά της Janita Kenttälä)

Οι τάρανδοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής στη Φινλανδία - εκτός από την παροχή στους ανθρώπους μεταφοράς, ρουχισμού και κουβερτών για την μόνωσή τους από το κρύο, αποτελούν σημαντική πηγή τροφής. 

Ενώ η Kenttälä απολαμβάνει να ετοιμάζει παραδοσιακό φαγητό και μεγάλωσε τρώγοντας κρέας ταράνδου, επιμένει να ψήνει καλούδια για τους καλεσμένους της.

Η Kenttälä έχει ένα μικρό κοπάδι και τους σκέφτεται ως φίλους ή μέλη της οικογένειάς της.

Δεδομένου ότι μοιράζεται έναν πολύ στενό δεσμό μαζί τους, η Kenttälä δεν σκέφτηκε ποτέ να φάει τους τάρανδους που εκπαιδεύει.

«Κάποια στιγμή, θα ήταν σαν να τρως τον δικό σου σκύλο, γιατί τον εκπαιδεύεις τόσο πολύ», είπε.

Οι τάρανδοι είναι δυνατά ζώα και η συνεργασία μαζί τους, λέει ο Kenttälä, απαιτεί υψηλό βαθμό αμοιβαίου σεβασμού.

«Νιώθω ότι όταν έχουν μεγαλώσει πολύ μεγάλα κέρατα, είναι πολύ προσεκτικοί μαζί μου», είπε. 

«Δεν θέλουν να με πληγώσουν. Είναι επειδή τους αντιμετωπίζω με σεβασμό και μου φέρονται το ίδιο».

(φωτό: ευγενική προσφορά της Janita Kenttälä)

(δείτε το βίντεο: 01:24)

(φωτό: ευγενική προσφορά της Janita Kenttälä)

Μοιραστείτε τις ιστορίες σας μαζί μας στο emg.inspired@epochtimes.com και συνεχίστε να λαμβάνετε την καθημερινή σας δόση έμπνευσης με την εγγραφή σας στο ενημερωτικό δελτίο Inspired στο TheEpochTimes.com/newsletter


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!