Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ὁ ΥΠ.ΕΞ. τῶν Η.Π.Α., Ἄ. Μπλίνκεν παραδέχεται ὅτι ΧΑΘΗΚΕ ὁ πόλεμος; Προσφέρει στό Κρεμλῖνο οὐκρανική ἀποστρατιωτικοποίησι. Κριμαία, Ντονμπάς, Ζαπορίζια...

 


https://www.globalresearch.ca/blinken-concedes-war-lost-offers-kremlin-ukrainian-demilitarization-crimea-donbass-zaporozhye-restriction-new-tanks-western-ukraine-if-there-no-russian-offensive/5811207

 

Από τους John Helmer και David Ignatius

Global Research, 07 Μαρτίου 2023

Dances with Bears


***

Αυτό είναι ένα σημαντικό άρθρο.

Οι δηλώσεις του Μπλίνκεν που αναφέρονται στο WP από τον Ignatius δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. 

Υπάρχει μια πολύπλοκη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Δεν είναι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που τελικά αποφασίζει. (M.Ch, GR)



***

Ο David Ignatius (κύρια εικόνα, αριστερά) υπήρξε φερέφωνο καριέρας για το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μόλις κλήθηκε από τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (δεξιά) για να μεταφέρει ένα επείγον νέο μήνυμα στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Επιτελείο στη Μόσχα.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης πέρυσι, το πολεμικό κόμμα στην Ουάσιγκτον προσφέρει όρους παραχώρησης στους στόχους ασφαλείας της Ρωδσίας ρητά και άμεσα, χωρίς τους Ουκρανούς στη μέση.

Οι όροι που ο Μπλίνκεν έχει πει στον Ignatius να τυπώσει εμφανίστηκαν στο φύλλο της 25ης Ιανουαρίου της Washington Post (https://www.washingtonpost.com/opinions/2023/01/24/blinken-ponders-post-ukraine-war-order/). Το paywall μπορεί να αποφευχθεί συνεχίζοντας να διαβάζετε.

Οι εδαφικές παραχωρήσεις που καταθέτει ο Μπλίνκεν περιλαμβάνουν την Κριμαία, το Ντονμπάς και τη Ζαπορόζιε, τη Χερσώνα «χερσαία γέφυρα που συνδέει την Κριμαία και τη Ρωσσία». Δυτικά του ποταμού Δνείπερου, βόρεια γύρω από το Χάρκοβο και νότια γύρω από την Οδησσό και το Νικολάεφ, ο Μπλίνκεν κατέθεσε για πρώτη φορά την αποδοχή από τις ΗΠΑ ενός «αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος» για την Ουκρανία.

Επίσης, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να περιορίσουν την ανάπτυξη των HIMARS, των αμερικανικών και ΝΑΤΟ οχημάτων μάχης πεζικού και των αρμάτων μάχης Abrams και Leopard σε ένα σημείο στη δυτική Ουκρανία από το οποίο μπορούν να «ελιχθούν... ως αποτρεπτικό μέσο για μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις».

Αυτή είναι μια προσφορά για μια ανταλλαγή - διχοτόμηση μέσω μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης (DMZ) στα ανατολικά της Ουκρανίας με αντάλλαγμα τη διακοπή της προγραμματισμένης ρωσσικής επίθεσης που καταστρέφει τις οχυρώσεις, τους σιδηροδρομικούς κόμβους, τους στρατιωτικούς καταυλισμούς και τα αεροδρόμια στα δυτικά, μεταξύ των πολωνικών και ρουμανικών συνόρων, του Κιέβου και του Λβοφ, και ένα αποτέλεσμα που ο Μπλίνκεν προτείνει και οι δύο πλευρές να αποκαλούν «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη που υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Επίσης στην προτεινόμενη συμφωνία Μπλίνκεν υπάρχει η προσφορά μιας άμεσης συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσσίας για «μια ενδεχόμενη μεταπολεμική στρατιωτική ισορροπία». «όχι Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος». και καμμία ουκρανική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ με «εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης στην Washington Post να ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν «το τρίποντο του Πούτιν για πυρηνική κλιμάκωση» και θα δεχτούν τη ρωσσική «εφεδρική δύναμη που περιλαμβάνει στρατηγικά βομβαρδιστικά, ορισμένα κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας και, φυσικά, τακτικά και στρατηγικά πυρηνικά όπλα».

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει προσφέρει έναν υπαινιγμό για τη ρωσσική απάντηση που συζήτησε με τη Στάβκα (http://johnhelmer.net/?s=Stavka) και το Συμβούλιο Ασφαλείας (http://en.kremlin.ru/events/president/news/70376) την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πούτιν είπε σε συνάντηση με φοιτητές την Τετάρτη, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του Μπλίνκεν.

«Νομίζω ότι άνθρωποι σαν εσάς», είπε ο (http://en.kremlin.ru/events/president/news/70394) πρόεδρος, «κατανοούν με μεγαλύτερη σαφήνεια και ακρίβεια την ανάγκη για αυτό που κάνει τώρα η Ρωσσία για να υποστηρίξει τους πολίτες μας σε αυτά τα εδάφη, συμπεριλαμβανομένου του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ, της περιοχής του Ντονμπάς στο σύνολό της και της Χερσώνας και της Ζαπορόζιε. Ο στόχος, όπως έχω εξηγήσει πολλές φορές, είναι πρωτίστως να προστατεύσουμε τον λαό και τη Ρωσσία από τις απειλές που προσπαθούν να δημιουργήσουν για εμάς στα δικά μας ιστορικά εδάφη που γειτνιάζουν με εμάς. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν νέοι άνθρωποι όπως εσείς υπερασπίζονται τα συμφέροντα της μικρής και μεγάλης πατρίδας τους με τα όπλα στα χέρια και το κάνουν συνειδητά».

Διαβάστε παρακάτω, πολύ προσεκτικά, κατανοώντας ότι τίποτα από όσα λέει ένας Αμερικανός αξιωματούχος, πόσο μάλλον εκ στόματος των Μπλίνκεν, Ignatius και της Washington Post, ΔΕΝ εμπιστεύονται οι Ρώσσοι, κατανοώντας ότι αυτό που λένε ο Πούτιν και η Στάβκα ότι εννοούν με τα «παρακείμενα ιστορικά εδάφη» της Ρωσσίας και τη «μικρή και μεγάλη πατρίδα» ήταν αρκετά σαφές.

Ακολουθήστε όσα είπε ο Μπλίνκεν στον Ignatius να τυπώσει, πριν ο Πούτιν εκδώσει την απάντησή του. Οι προπαγανδιστικοί όροι έχουν επισημανθεί με έντονα γράμματα για να σημαίνουν το αντίθετο – τις δημόσιες θέσεις από τις οποίες ο Μπλίνκεν προσπαθεί να υποχωρήσει και να μην εκτεθεί.

***

Ο Μπλίνκεν σκέφτεται τη μετα-ουκρανική-πολεμική τάξη

Από τον David Ignatius, 25 Ιανουαρίου 2023

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, πεπεισμένη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέτυχε στην προσπάθειά του να διαγράψει την Ουκρανία, έχει αρχίσει να σχεδιάζει μια ενδεχόμενη μεταπολεμική στρατιωτική ισορροπία που θα βοηθήσει το Κίεβο να αποτρέψει οποιαδήποτε επανάληψη της βίαιης εισβολής της Ρωσσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν περιέγραψε τη στρατηγική του για το ουκρανικό φινάλε και τη μεταπολεμική αποτροπή κατά τη διάρκεια συνέντευξης τη Δευτέρα στο Στέητ Ντηπάρτμεντ. Η συνομιλία προσέφερε μια ασυνήθιστη εξερεύνηση μερικών από τα πιο δύσκολα ζητήματα γύρω από την επίλυση μιας σύγκρουσης στην Ουκρανία που έχει απειλήσει την παγκόσμια τάξη.

Ο Μπλίνκεν επαίνεσε ρητά τη στρατιωτική υποστήριξη της Γερμανίας για την Ουκρανία σε μια εποχή που το Βερολίνο σφυροκοπείται από ορισμένους άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ επειδή δεν παρείχε γρήγορα άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο. «Κανείς δεν θα είχε προβλέψει την έκταση της στρατιωτικής υποστήριξης της Γερμανίας» όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, είπε ο Μπλίνκεν. «Αυτή είναι μια αλλαγή που πρέπει να αναγνωρίσουμε».

Υπογράμμισε επίσης την αποφασιστικότητα του προέδρου Μπάιντεν να αποφύγει την άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσσία, ακόμη και καθώς τα αμερικανικά όπλα βοηθούν στην κονιορτοποίηση της δύναμης εισβολής του Πούτιν. «Ο Μπάιντεν ήταν πάντα κατηγορηματικός ότι μία από τις απαιτήσεις του στην Ουκρανία είναι να μην υπάρξει Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος», είπε ο Μπλίνκεν.

Η κολοσσιαία αποτυχία της Ρωσσίας να επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους, πιστεύει ο Μπλίνκεν, θα πρέπει τώρα να ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να αρχίσουν να σκέφτονται τη μορφή της μεταπολεμικής Ουκρανίας - και πώς να δημιουργήσουν μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη που υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και της επιτρέπει να αποτρέψει και, εάν είναι απαραίτητο, να αμυνθεί έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής επίθεσης. Με άλλα λόγια, η Ρωσσία δεν πρέπει να είναι σε θέση να ξεκουραστεί, να ανασυνταχθεί και να επανατοποθετηθεί.

Το πλαίσιο αποτροπής του Μπλίνκεν είναι κάπως διαφορετικό από τις συζητήσεις του περασμένου έτους με το Κίεβο γύρω από τις εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Αντί για μια τέτοια επίσημη δέσμευση συνθήκης, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι το κλειδί είναι να δώσουν στην Ουκρανία τα εργαλεία που χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η ασφάλεια θα διασφαλίζεται από ισχυρά οπλικά συστήματα — ειδικά τεθωρακισμένα και αεράμυνα — μαζί με μια ισχυρή, μη φθαρτή οικονομία και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τρέχουσα πίεση του Πενταγώνου για την παροχή όπλων και εκπαίδευσης στο Κίεβο για πόλεμο ελιγμών αντικατοπτρίζει αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο αποτροπής. «Η σημασία των όπλων ελιγμών δεν είναι απλώς να δοθεί στην Ουκρανία δύναμη τώρα για να ανακτήσει εδάφη, αλλά ως αποτρεπτικός παράγοντας έναντι μελλοντικών ρωσσικών επιθέσεων», εξήγησε αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ εξοικειωμένος με το σκεπτικό του Μπλίνκεν. «Ο ελιγμός είναι το μέλλον».

Η συνομιλία με τον Μπλίνκεν προσέφερε κάποιες ενδείξεις για τις έντονες συζητήσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες εντός της κυβέρνησης σχετικά με το πώς μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και να διατηρηθεί η μελλοντική ειρήνη. Η συνήθης φόρμουλα της κυβέρνησης είναι ότι όλες οι αποφάσεις πρέπει τελικά να ληφθούν από την Ουκρανία και ο Μπλίνκεν επανέλαβε αυτή τη γραμμή. Υποστηρίζει επίσης την επιθυμία της Ουκρανίας για σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης φέτος. Αλλά το Στέητ Ντηπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σκέφτονται επίσης μπροστά.

Η Κριμαία είναι ένα ιδιαίτερο σημείο συζήτησης. Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη άποψη στην Ουάσιγκτον και το Κίεβο ότι η ανάκτηση της Κριμαίας με στρατιωτική δύναμη μπορεί να είναι αδύνατη. Οποιαδήποτε ουκρανική στρατιωτική προέλαση φέτος στην περιφέρεια Ζαπορίζια, τη χερσαία γέφυρα που συνδέει την Κριμαία και τη Ρωσσία, θα μπορούσε να απειλήσει τον ρωσσικό έλεγχο. Αλλά μια ολοκληρωτική ουκρανική εκστρατεία για την κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας δεν είναι ρεαλιστική, πιστεύουν πολλοί Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι μια επίθεση στην Κριμαία θα ήταν ένα τρίποντο για πυρηνική κλιμάκωση.

Η κυβέρνηση συμμερίζεται την επιμονή της Ουκρανίας ότι η Κριμαία, η οποία κατασχέθηκε από τη Ρωσσία το 2014, πρέπει τελικά να επιστραφεί. Αλλά βραχυπρόθεσμα, αυτό που είναι κρίσιμο για το Κίεβο είναι ότι η Κριμαία δεν χρησιμεύει πλέον ως βάση για επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας. Μια φόρμουλα που με ενδιαφέρει θα ήταν ένα αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, με τα ζητήματα του τελικού πολιτικού ελέγχου να αναβάλλονται. Ουκρανοί αξιωματούχοι μου είπαν πέρυσι ότι είχαν συζητήσει τέτοια ενδεχόμενα με τη διοίκηση.

Καθώς ο Μπλίνκεν ζυγίζει τις επιλογές στην Ουκρανία, ανησυχεί λιγότερο για τους κινδύνους κλιμάκωσης από ορισμένους παρατηρητές. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι πιστεύει ότι η Ρωσσία ελέγχεται από τη συντριπτική δύναμη του ΝΑΤΟ. «Ο Πούτιν συνεχίζει να κρατάει κάποια πράγματα σε εφεδρεία λόγω του άστοχου φόβου του ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να επιτεθεί στη Ρωσσία», εξήγησε ο αξιωματούχος που γνωρίζει το σκεπτικό του Μπλίνκεν. Αυτή η ρωσική εφεδρική δύναμη περιλαμβάνει στρατηγικά βομβαρδιστικά, ορισμένα κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας και, φυσικά, τακτικά και στρατηγικά πυρηνικά όπλα.

Η άρνηση του Μπλίνκεν να επικρίνει τη Γερμανία στο θέμα της απελευθέρωσης των αρμάτων leopard δείχνει αυτό που ήταν περισσότερο από ένας χρόνος διαχείρισης της συμμαχίας για να μην διαρραγεί ο φιλοουκρανικός συνασπισμός. Ο Μπλίνκεν έχει καταγράψει εκατοντάδες ώρες - στο τηλέφωνο, σε βιντεοσυναντήσεις και σε ταξίδια στο εξωτερικό - για να διατηρήσει ανέπαφο αυτόν τον συνασπισμό.

Αυτή η συνοχή θα γίνει ακόμη πιο σημαντική καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας κινείται προς ένα τελικό παιχνίδι. Φέτος, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να εκδιώξουν τους Ρώσσους εισβολείς. Αλλά όπως και στα τελευταία χρόνια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει για τη μεταπολεμική τάξη - και την κατασκευή ενός συστήματος στρατιωτικών και πολιτικών συμμαχιών που μπορούν να αποκαταστήσουν και να διατηρήσουν την ειρήνη που η Ρωσσία κατέστρεψε.

***

Κάντε κλικ για να παρακολουθήσετε τις παρατηρήσεις του Πούτιν στην επίσημη μετάφραση του Κρεμλίνου (http://en.kremlin.ru/events/president/news/70394).

Στο κείμενο του Μπλίνκεν τονίζεται με έντονους χαρακτήρες η φράση, «μια ισχυρή, μη φθαρτή οικονομία και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτό είναι το μήνυμα του Μπλίνκεν προς το Κρεμλίνο ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν την αγροτική οικονομία της Ουκρανίας, τα λιμάνια εξαγωγής σιτηρών και τους εμπορικούς όρους που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τον πόλεμο. Είναι επίσης η παραδοχή (https://www.nytimes.com/2023/01/23/world/europe/ukraine-corruption-zelensky-minister.html) του Μπλίνκεν ότι η κίνηση του Βλαντιμίρ Ζελένσκι στις αρχές της εβδομάδας να επιβάλει τις παραιτήσεις και τις απολύσεις ανώτερων αξιωματούχων σημαίνει ότι οι ΗΠΑ κάνουν κουμάντο στο Κίεβο και το Λβοφ.

Τίποτα δεν αποκαλύπτεται στην προσφορά του Μπλίνκεν «για το ουκρανικό φινάλε και τη μεταπολεμική αποτροπή» για το πώς, και ποιος από την αμερικανική και τη ρωσσική πλευρά, θα διαπραγματευτεί απευθείας για τις λεπτομέρειες. Αντίθετα, υπάρχει ο υπαινιγμός ότι εάν οι Ρώσσοι συμφωνήσουν να εμπιστευτούν τους Αμερικανούς και καθυστερήσουν τη σχεδιαζόμενη επίθεση και εάν επιτρέψουν στις σιδηροδρομικές γραμμές να παραμείνουν ανοιχτές μεταξύ Πολωνίας και Λβοφ, οι Αμερικανοί θα ανταποδώσουν διατηρώντας τις παραδόσεις δεξαμενών Abrams και Leopard σε επαληθεύσιμους καταυλισμούς δυτικά του Κιέβου.

Όπως καθιστούν σαφές Ρώσσοι αξιωματούχοι εδώ και μήνες, δεν μπορούν να εμπιστευθούν κανένα αμερικανικό όρο συμφωνίας στα χαρτιά και τίποτα απολύτως από αυτό που λέει ο Μπλίνκεν. Ένας καλά ενημερωμένος ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής σχολιάζει τις ρωσσικές επιλογές:

«Η καλύτερη απάντηση είναι να συνεχιστεί η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, να καταστραφεί ο ουκρανικός στρατός στους σημερινούς θύλακές του, πλήρης αποηλεκτρισμός και καταστροφή της διοικητικής μέριμνας και στη συνέχεια είτε να πάρει τα πάντα ανατολικά του Δνείπερου είτε να δημιουργήσει ένα de facto DMZ, συμπεριλαμβανομένου του Χάρκοβο. Ο Μπλίνκεν και οι άλλοι δεν είναι αξιόπιστοι ότι θα ακολουθήσουν αν νομίζουν ότι έχουν την ευκαιρία να καθυστερήσουν για καιρό. Οι Ουκρανοί Ναζί είναι εμφανώς απόντες από αυτήν την πρόταση – και μένει να αντιμετωπιστούν. Γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει τέλος στα προβλήματα εάν σταματήσει τώρα ο ρωσσικός στόχος αποναζιστικοποίησης εναντίον τους».

*

Σημείωση για τους αναγνώστες: Κάντε κλικ στα κουμπιά κοινής χρήσης παραπάνω. Ακολουθήστε μας στο Instagram και το Twitter και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο telegram. Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα της Global Research.

Όλες οι εικόνες σε αυτό το άρθρο είναι από το Dances with Bears.

Η αρχική πηγή αυτού του άρθρου είναι Dances with Bears

Πνευματικά δικαιώματα © John Helmer και David Ignatius, Dances with Bears, 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!