Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Φ Ο Β Ε Ρ Ε Σ φωτογραφίες από ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΚΥΜΑΤΑ, που όμως ...σ κ ο τ ώ ν ο υ ν!!!!

 


Φωτογράφος 'σέρφερ', καταγράφει την εκπληκτική ομορφιά και δύναμη ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ, που μπορούν να σας σκοτώσουν!

https://www.theepochtimes.com/surfing-photographer-captures-breathtaking-power-and-beauty-of-giant-waves-that-can-kill-you_5080287.html?utm_source=goodeveningnoe-nonai&src_src=goodeveningnoe-nonai&utm_campaign=gv-2023-03-09-nonai&src_cmp=gv-2023-03-09-nonai&utm_medium=email&est=RzS0eu%2FQeghj2WezRb1xeqo5q3PVDMpQnVuceIvLYV3gILhP7klrn8DW%2FWs%3D


Μια τροπική φουσκοθαλασσιά δεν είναι αστείο. Λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις για κύματα 50 ποδιών (15 μέτρων!),  ο μέσος παραθεριστής πιθανότατα θα αφήσει το boogie-boarding και θα κυνηγήσει την ακτή για λίγο. 

Αλλά όχι αν είσαι ο Fred Pompermayer. 


Βάζει την κάμερά του πάνω στο τζετ σκι του και εκτοξεύεται κατευθείαν στην επικίνδυνη ζώνη.

Ο στόχος του; 

Να αιχμαλωτίσει σέρφερ παγκόσμιας κλάσης που αναλαμβάνουν την πρόκληση απέναντι σε γιγάντια υδάτινα τείχη - την συγκίνηση του ανθρώπου ενάντια στη Μητέρα Φύση εκεί στα σύνορα των ωκεανών.

Ναι, οι άνθρωποι μπορούν να πεθάνουν εκεί έξω. Οι άνθρωποι όντως πεθαίνουν εκεί έξω, μας διαβεβαιώνει ο Pompermayer.

Ωστόσο, τα ρίσκα που αναλαμβάνει είναι υπολογισμένα. «Πρέπει να καταλάβετε ποιοι είναι οι κίνδυνοι για να αποφύγετε ατυχήματα», λέει στους Epoch Times, προσθέτοντας ότι συνοψίζονται στη «διαχείριση κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη όλες τους κινδύνους». 

Το βασικό είναι να πάρεις τη σωστή απόφαση την σωστή στιγμή, λέει, να είσαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.


(Ένας σέρφερ πέφτει σε ένα τούνελ κυμάτων. (Ευγενική προσφορά του Fred Pompermayer) 

Ακολουθώντας αυτή τη συμβουλή να βρίσκεται στο σωστό μέρος, η μετακόμιση του Pompermayer στη Νότια Καλιφόρνια δεκαετίες νωρίτερα ήταν αυτό που τον οδήγησε στην επακόλουθη επιτυχία του στο περιβάλλον φωτογραφίας σέρφινγκ.

Αν και γεννήθηκε στην Piracicaba της Βραζιλίας, όπου σπούδασε αρχιτέκτονας, αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο και εργάστηκε για ένα χρόνο στον τομέα που επέλεξε, αποφάσισε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. 

Ο Pompermayer αγαπούσε πάντα το σέρφινγκ και, έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων, ερωτεύτηκε μια νέα προοπτική και επέλεξε να ακολουθήσει ένα όνειρο. 

Άφησε τα πάντα πίσω του - τους φίλους του, την οικογένειά του, την καριέρα του και σίγουρα τη ζώνη άνεσής του. 

Αλλά άξιζε τον κόπο, λέει.

«Πήγα να ακολουθήσω τα πάθη μου για σέρφινγκ και φωτογραφία, μετακομίζοντας στην Καλιφόρνια για να είμαι πιο κοντά στο καλύτερο σέρφινγκ», είπε.

Εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες, όπου τα κύματα είναι άφθονα.

«Είμαι επαγγελματίας φωτογράφος για πάνω από δύο δεκαετίες τώρα», είπε. 

«Στην αρχή, τράβηξα όσο περισσότερο μπορούσα στο νερό, ώστε να μπορέσω να βελτιώσω τις δεξιότητές μου για να πάρω φωτογραφίες καλής ποιότητας για να ανταγωνιστώ τους καλύτερους φωτογράφους στον κόσμο».

(Ένας σέρφερ πιάνει ένα κύμα μεγάλου μεγέθους. Ευγενική προσφορά του Fred Pompermayer)

Έμαθε τα κόλπα : πώς να μην αναποδογυρίζεται στο τζετ σκι του ανάμεσα στα κύματα μεγέθους τέρατος ή να χάνεται στην ομίχλη σε ασυγχώρητα επικίνδυνες συνθήκες. Κάποτε ένοιωθε άνετα να χειρίζεται μια φωτογραφική μηχανή στον παντοτινά κινούμενο, μερικές φορές άγριο ωκεανό, ο Pompermayer αποκάλυψε μερικά από τα κόλπα της αγοράς - πώς να τραβήξει τις καλύτερες λήψεις των σέρφερ καθώς κυλούσαν αποφασιστικά στο κύμα.

«Όλα έχουν να κάνουν με την προσμονή για το τέλειο πλάνο», είπε. «Πρώτα έχω το όραμα και μετά βγαίνω στο κυνήγι για να το κάνω πραγματικότητα. Πρέπει να καταλάβεις τον εξοπλισμό σου για τις συγκεκριμένες φωτογραφίες».

(Μια πρόσφατη φωτογραφία του Pierre Drollet να σερφάρει σε ένα γιγαντιαίο κύμα στο Jaws, Maui. Ευγενική προσφορά του Fred Pompermayer)

Συσκευάζοντας τη φωτογραφική του μηχανή για ταξείδια, ο Pompermayer έχει ταξειδέψει σε παραλίες τόσο μακρινές όσο η Χαβάη και η Ταϊτή για να τραβήξει μερικούς από τους κορυφαίους σέρφερ στον κόσμο, αποδίδοντας συναρπαστικές εμπειρίες και βαθύτερες γνώσεις για την τέχνη του.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, φωτογράφισε τον διάσημο σέρφερ Pierre Drollet στο Jaws του Μάουι, επιδεικνύοντας την «κλίμακα των κυμάτων και τη δύναμη του ωκεανού» που σπάνια βλέπουμε στην ακτή.

Η δουλειά του σύντομα του χάρισε μια πλήρη διάδοση σε ένα διάσημο βραζιλιάνικο περιοδικό σέρφινγκ και τελικά θα εμφανιζόταν σε εκδόσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 15 εξωφύλλων περιοδικών.

(Η εκπαίδευση του Nathan Florence επικεντρώνεται στο πώς να επιβιώνει σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Ευγενική προσφορά του Fred Pompermayer)

Αιχμαλωτίζοντας έναν άλλο αξιοσημείωτο σέρφερ, τον Nathan Florence, σε μια προπόνηση που προτιμούσε, ο Pompermayer κατάφερε να τραβήξει λήψεις που δεν πίστευε ότι θα απέδιδαν πολλά, αλλά που του απέδειξαν πόσο γόνιμες ευκαιρίες μπορούν να υπάρξουν.

Απεικονίζοντας τον Koa Rothman να σερφάρει στο Teahupoo της Ταϊτής, ο Pompermayer ανακάλυψε τον αλληγορικό του άνθρωπο εναντίον της φύσης.

(Μια φωτογραφία του Koa Rothman στο Teahupoo της Ταϊτής παρουσιάζει μια αλληγορία του ανθρώπου εναντίον της φύσης. Ευγενική προσφορά του Fred Pompermayer)

(Μια φωτογραφία του Grant Twiggy Baker που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κύμα. Ευγενική προσφορά του Fred Pompermayer)

Η φωτογραφία του Grant Twiggy Baker, λέει ο Pompermayer, αποκαλύπτει «πώς οι άνθρωποι έχουν φτάσει να σπρώχνουν το όριο» στις προσπάθειές τους να επικρατήσουν ανάμεσα στα κύματα.

Η φωτογραφία του Kohl Christensen από τον Pompermayer στο Mavericks της Καλιφόρνια, του δίδαξε μια βασική ιδέα φωτογραφίας σερφ: «Η προοπτική είναι το παν». Ήταν ο Pompermayer που κέρδισε μόνο μια γωνία που του επέτρεψε να επιδείξει τη δύναμη αυτών των κυμάτων, είπε.

(Ο Kohl Christensen καταφέρνει ένα δυνατό κύμα στο Mavericks της Καλιφόρνια. Ευγενική προσφορά του Fred Pompermayer)

Δεκαετίες μετά, φωτογραφίζοντας αμέτρητους σέρφερ βαθιά στο στοιχείο τους, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι «χρειάζονται χρόνια εμπειρίας για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο ωκεανός». Ίσως είναι η κυριαρχία του σε μια αρένα που τον οδήγησε τώρα να εξερευνήσει νέα εδάφη, γιατί ο Pompermayer έχει πρόσφατα επεκτείνει τη θέση του, βάζοντας το ένα πόδι στην ξηρά - λάθος, στον βράχο.

Έχει ασχοληθεί με τη φωτογραφία αναρρίχησης, πρόσφατα ανέβηκε στο El Cap[itan] στο Εθνικό Πάρκο Yosemite (Σ.τ.Μ. γνωστό για την αναρρίχηση σε στυλ 'free solo' αναρρίχηση χωρίς χρήση εξοπλισμού (άνθρωπος vs βράχος)). Αλλά ο Pompermayer διαπίστωσε επίσης ότι η φωτογράφιση κυμάτων μόνο - εκτός από τους σέρφερ - μπορεί να είναι αρκετά ικανοποιητική από μόνη της.

Το H2O γίνεται το σόλο αστέρι της παράστασης.

«Το να καταγράφεις απλώς ένα γιγαντιαίο κύμα να συντρίβεται κοντά στην ακτή αφού ταξείδεψες χιλιάδες μίλια, μερικές φορές ημέρες, για να φτάσεις σε αυτό το καταπληκτικό σημείο είναι εκπληκτικό», είπε, προσθέτοντας ότι «η σύλληψη ενός ανθρώπου που προκαλεί τον εαυτό του σε αυτές τις ακραίες συνθήκες, δείχνοντας επιδεξιότητα και επική δύναμη υπερβαίνει τη φωτογραφία σε κάτι πραγματικά ξεχωριστό».

(απολαύστε μεγαλειώδεις φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα)

2 σχόλια:

  1. Σού φέρνει δέος η διαπίστωση ότι..
    ..ο Θεός φρόντισε, ακόμα και η αγριότητα της φύσης και τα χαοτικά φαινόμενα (κυκλώνες που φαίνονται από το διάστημα κ.ά.), να έχουν παράλληλα και γοητεία και κάλλος. Ναι, ακόμα και η εντροπία είναι ελκυστική. Και είναι η πράξη πριν από την αποκατάσταση της αρμονίας. Αυτά εξάλλου..είναι και κοινές διαπιστώσεις αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και συγχρόνων επιστημόνων σαν τον Στήβεν Χώκινς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε υ χ α ρ ι σ τ ο ύ μ ε πολύ γιά τήν συμμετοχή!
      Όπως τά γράφεις φίλτατε Κ - Τ είναι.

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!