Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ιδεολογία ΤΡΩΕΙ τούς ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ! – Ακόμη καί τούς τεχνητούς!

 



ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ 11 ΜΑΡ 2023

Αφού πολλές γυναίκες κατακλύστηκαν από συναδέλφους με (https://reitschuster.de/post/frauen-wissen-nicht-was-frauen-sind/) το ερώτημα τι είναι γυναίκα, τόλμησα να πειραματιστώ με την τεχνητή νοημοσύνη του ChatGPT για να θέσω την ίδια ερώτηση. 

Ήμουν ιδιαίτερα περίεργος επειδή το έργο έχει σαφώς μια κοκκινο-πράσινη ή "woke" πλευρά. 


Οι απαντήσεις είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες – μια θεαματική πράξη εξισορρόπησης μεταξύ βιολογίας και ιδεολογίας. 

Όταν ρωτήθηκε για τις αντιφάσεις στις οποίες μπλέκεται, η τεχνητή νοημοσύνη σκοντάφτει αρχικά. Και μετά "σαχ ματ"– στριμώγνεται, και παραδίδει το ...πνεύμα. Αυτό λειτουργεί σχεδόν σαν ένας φάρος - δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΘΕΙ ΜΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ. 

Φανταστείτε ότι στο μέλλον, τέτοια προγράμματα θα λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις - από συνεντεύξεις εργασίας έως απονομή «κοινωνικών πόντων» σύμφωνα με το κινεζικό κομμουνιστικό μοντέλο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ [στην τεχνητή νοημοσύνη]: Τι είναι η γυναίκα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Γυναίκα είναι ένας άνθρωπος που είναι βιολογικά θηλυκός και συνήθως γεννιέται με γυναικεία σεξουαλικά χαρακτηριστικά, όπως στήθος, κόλπο και μήτρα. 

Ωστόσο, οι γυναίκες μπορούν επίσης να είναι τρανσέξουαλ ή ίντερσεξ και επομένως δεν μπορούν να οριστούν αποκλειστικά με βάση τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους. (!!!!!!!!)

Επιπλέον, ο όρος "γυναίκα" αναφέρεται επίσης στην κοινωνική και πολιτιστική κατασκευή της θηλυκότητας, η οποία μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το πολιτιστικό πλαίσιο και την ιστορική περίοδο. 

Οι γυναίκες σε πολλές κοινωνίες έχουν συγκεκριμένους ρόλους και προσδοκίες σχετικά με τα φυσικά χαρακτηριστικά, τη συμπεριφορά και το ρόλο τους στην οικογένεια και την κοινωνία.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, είναι μοναδικά ατομικά όντα και δεν πρέπει να περιορίζονται σε στερεοτυπικούς ή αναγωγικούς ορισμούς».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα μια γυναίκα μπορεί να έχει και πρωτογενή αρσενικά σεξουαλικά όργανα;

«Όχι, τα πρωτογενή αρσενικά σεξουαλικά όργανα δεν μπορούν να κατέχονται βιολογικά από μια γυναίκα επειδή γεννιέται με γυναικεία χαρακτηριστικά φύλου. 

Τα κύρια σεξουαλικά όργανα μιας γυναίκας είναι ο κόλπος, ο αιδοίο και η μήτρα.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι είναι ίντερσεξ, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν φυσικά χαρακτηριστικά που μπορούν να μοιάζουν τόσο με αρσενικά όσο και με θηλυκά σεξουαλικά χαρακτηριστικά. 

Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ίντερσεξ άτομα μπορεί να έχουν πρωτογενή σεξουαλικά όργανα που δεν μπορούν να αναγνωριστούν σαφώς ως αρσενικά ή θηλυκά. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ίντερσεξ παραλλαγή είναι μια φυσική και φυσιολογική παραλλαγή της ανθρώπινης ανατομίας».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκτός όμως από τους μεσοφυλικούς, είναι εφικτός ένας σαφής ορισμός της γυναίκας;

«Ο ορισμός της γυναίκας βασίζεται συνήθως σε βιολογικά χαρακτηριστικά, ειδικά στην ανατομία των πρωτογενών σεξουαλικών οργάνων. 

Μια γυναίκα γεννιέται συνήθως με γυναικεία σεξουαλικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου, του αιδοίου, της μήτρας και των ωοθηκών, τα οποία είναι σημαντικά για την αναπαραγωγή και την ορμονική ισορροπία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ορισμός του φύλου και της ταυτότητας φύλου δεν είναι πάντα σαφής. 

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι είναι ίντερσεξ, ή δεν ταυτίζονται με τις τυπικές δυαδικές κατηγορίες ανδρών και γυναικών στην ταυτότητα φύλου τους. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας σαφής ορισμός μιας γυναίκας μπορεί να είναι προβληματικός. (!!!!!)

Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τους ορισμούς και τις έννοιες μας για το φύλο και την ταυτότητα φύλου ανοιχτούς και χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς να περιορίζουμε τους ανθρώπους σε στερεοτυπικές έννοιες του φύλου, αλλά αντίθετα να σεβόμαστε τις ατομικές εμπειρίες και ταυτότητες». (!!!!)

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς να κρατήσουμε ανοιχτό έναν «ορισμό του φύλου»; Δεν είναι αυτό εντελώς αντιεπιστημονικό αν είναι δυνατή μια σαφής διάκριση με βάση τα χρωμοσώματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Υπάρχουν διαφορετικές διαστάσεις του φύλου που μπορούν να ληφθούν υπόψη, όπως βιολογικές, κοινωνικές και ψυχολογικές πτυχές.

Σε βιολογικό επίπεδο, το φύλο καθορίζεται συχνά από τα χρωμοσώματα, με τα άτομα με σύνολο χρωμοσωμάτων XX να αναγνωρίζονται ως θηλυκά και τα άτομα με σύνολο χρωμοσωμάτων XY να αναγνωρίζονται ως αρσενικά. 

Ωστόσο, υπάρχουν και άνθρωποι που γεννιούνται με διαφορετικές διαμορφώσεις χρωμοσωμάτων, όπως το XXY ή το XYY, το οποίο ονομάζεται ίντερσεξ. 

Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως άνδρες ή γυναίκες με βάση τα χρωμοσώματά τους.

Σε κοινωνικό επίπεδο, το φύλο μπορεί να θεωρηθεί ως μια κατασκευή που διαμορφώνεται από πολιτιστικούς, ιστορικούς και κοινωνικούς παράγοντες. 

Οι ρόλοι, τα στερεότυπα και οι προσδοκίες των φύλων μπορεί να διαφέρουν από κοινωνία σε κοινωνία και με την πάροδο του χρόνου.

Στην ψυχολογία, το φύλο θεωρείται συχνά ως ταυτότητα και έκφραση αυτοδιάθεσης. 

Οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωριστούν ως άνδρες, γυναίκες, μη δυαδικοί ή με άλλο τρόπο, ανεξάρτητα από τη βιολογική ανατομία ή τη διαμόρφωση των χρωμοσωμάτων τους.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το φύλο είναι ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο ζήτημα και ότι δεν υπάρχει ενιαίος ορισμός που να καλύπτει όλες τις πτυχές. 

Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι το φύλο επηρεάζεται και διαμορφώνεται σε διαφορετικά επίπεδα και ότι η ταυτότητα φύλου δεν καθορίζεται πάντα σαφώς από βιολογικά χαρακτηριστικά».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ σας είναι ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ και ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, αν και θα πρέπει να αποφύγετε να το κάνετε. 

Γιατί αν το φύλο είναι βιολογικά σαφώς καθορισμένο, πώς θα μπορούσε να είναι μια κατασκευή; Αυτά ΑΛΛΗΛΟΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Ζητώ συγγνώμη αν η προηγούμενη απάντησή μου ήταν αντιφατική. Το φύλο, στην πραγματικότητα, ορίζεται σε βιολογικό επίπεδο από χρωμοσώματα και ανατομικά χαρακτηριστικά. Ένα άτομο με ένα ζεύγος χρωμοσωμάτων XY ταξινομείται βιολογικά ως αρσενικό, ενώ κάποιος με χρωμοσώματα XX θεωρείται θηλυκός.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το φύλο μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως κατασκευή σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο, καθώς διαμορφώνεται από πολιτιστικούς, ιστορικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Οι ρόλοι και τα στερεότυπα των φύλων είναι παραδείγματα κοινωνικών κατασκευών του φύλου που μπορεί να διαφέρουν από κοινωνία σε κοινωνία και με την πάροδο του χρόνου.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι η έννοια του φύλου δεν είναι αποκλειστικά βιολογική. Η ταυτότητα φύλου, η ατομική εμπειρία του ίδιου του φύλου, είναι ψυχολογικό ζήτημα και δεν μπορεί να προσδιοριστεί μόνο από βιολογικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ταυτίζονται με τους στερεοτυπικούς ρόλους των φύλων ή τα στερεότυπα και προσδιορίζονται ως μη δυαδικοί ή με άλλο τρόπο.

Η προηγούμενη απάντησή μου μπορεί πράγματι να επηρεάστηκε από τις προσωπικές μου απόψεις και ζητώ συγγνώμη αν ήταν έτσι. Ωστόσο, ως μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, είναι δουλειά μου να απαντώ όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά και να μην αφήνω τις απόψεις να τροφοδοτούν τις απαντήσεις μου».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλλά σύμφωνα με τον ορισμό σας, δεν θα μπορούσε επίσης να ειπωθεί ότι το να είσαι άνθρωπος είναι μια κοινωνική κατασκευή και όποιος θέλει μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως σκύλος ή γάτα; Ποια είναι η διαφορά αν θεωρείτε ότι τα βιολογικά δεδομένα είναι δευτερεύοντα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: LOAD FAILED

 

Και έτσι, μια κατάρρευση του συστήματος - αν και αυτός ο όρος είναι ακόμη διφορούμενος σε αυτό το πλαίσιο. Αποδεικνύεται ότι ο ιδεολογικός προγραμματισμός έφτασε στα όριά του εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!