Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Αὐτή εἶναι ἡ Ἑλλάς!...


Ἡ εἰσαγωγή γιά τό τρίτομο ἔργον « ΕΛΛΑΣ» ἀπό τό Ἐγκυκλοπαιδικό Λεξικόν «ΗΛΙΟΣ» τοῦ ἀειμνήστου Ἰωάννου Πασσᾶ. ( ἐδῶ)
 Ὅπως τό γράφει : 


Αὐτὴ εἶναι ἡ Ἑλλάς, ποὺ περιέχεται εἰς τὰς σελίδας αὐτοῦ τοῦ ἔργου... Αὐτὴ εἶναι ἡ Ἑλλάς!...

Κατευθυνομένη ἀπὸ τὰ ὡς ἄνω ἀνώτερα ἰδεώδη, ποὺ ἐδημιούργησεν, ἐπέζησε διὰ μέσου τῶν αἰώνων...

Εἶναι ἡ Τιτανική, ἡ δαιμονία δύναμις, ἡ ὁποία, ὅπως ἀποδεικνύει ἡ Ἱστορία της καὶ ὅταν κατακτᾶται καὶ ὑποδουλώνεται, τελικῶς κατακτᾶ καὶ ἀνατρέπει τούς δυνάστας της!...

Ἐδῶ,μπορεῖτε νά κατεβάσετε καί τούς 3 τόμους καί νά τούς διαβάσετε. Εἶναι ἡ Ἑλληνική Ἱστορία ἀπό τά προϊστορικά χρόνια ἕως τά σύγχρονα περίπου στά μέσα τῆς δεκαετίας ᾿70. 

Μνημειῶδες ἔργο μᾶς ἄφησε κληρονομιά,ὁ ἀείμνηστος μεγάλος Ἕλλην Ἰωάννης Πασσᾶς ! 

Ο Πασσάς ήταν φυλετιστής, παθιασμένος με την αρχαία Ελληνική προϊστορία, ιστορία και γλώσσα κι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μύστες του Ελληνισμού με αδυναμία στον Αριστοτέλη. Υπήρξε άριστος γνώστης της καθαρεύουσας και κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση της εγκυκλοπαίδειας «Ήλιος» που στεγάζονταν στο Μέγαρο ΤΣΑΥ στην οδό Σταδίου 29 στην Αθήνα, σε αρχαΐζουσα καθαρεύουσα. Στην έκδοση αυτή ο Πασσάς συνέγραψε την «Εισαγωγή» και την «Προϊστορίαν» του τόμου «ΕΛΛΑΣ», όπως και τα λήμματα «Κομμουνισμός», «Βολταίρος», «Ελευθέριος Βενιζέλος» και άλλα λιγότερο σημαντικά λήμματα στην αρχική και τις επόμενες εκδόσεις.
Στο λήμμα «Προϊστορία» αναφέρει ότι οι Έλληνες είναι οι αρχαιότεροι κάτοικοι της Μεσογείου Θαλάσσης και επικαλείται αρχαία ελληνικά κείμενα και άλλα στοιχεία, που αγνοούσαν ή δεν είχαν επικαλεστεί ή είχαν διαστρεβλώσει οι ιστορικοί και ερευνητές, καθώς και πορίσματα αρχαιολογικών ανασκαφών που είχαν γίνει στο μεσογειακό χώρο από νεότερους επιστήμονες. Μέχρι το 1970 δημοσίευε άρθρα στην Αθηναϊκή εφημερίδα «Εστία» του εθνικιστή Αχιλλέα Κύρου, με τα οποία υποστήριζε τα στοιχεία και τις απόψεις του. Στο άρθρο «Άλφα», στην τελευταία έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας, δημοσίευσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες είναι ο παλαιότερος λαός της Μεσογείου και ότι οι Αργοναύτες και ο Οδυσσέας έφτασαν ως τη Βόρειο και τη Νότιο Αμερική. Η εγκυκλοπαίδεια πραγματοποίησε τρεις εκδόσεις, η πρώτη την περίοδο από το 1948 έως το 1954, η δεύτερη από το 1958 έως το 1962 και η τρίτη από το 1979 έως το 1982. Σήμερα κυκλοφορούν μόνο κάποιοι τόμοι σε παλαιοπωλεία. ( Ὁλόκληρο τό βιογραφικό τοῦ Ἰωάννου Πασσᾶ, μπορεῖτε νά τό διαβάσετε στό ΜεταπαίδειαΕΔΩ) 

Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!