Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ, ΚΟΡΥΦΑΙΟ & ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ - Το πειρατικό πλοίο βυθίζεται! Δέν χρειάζεται πλέον νά ζητάμε συγγνώμη.....

 


Δρ. Tess Lawrie, MBBCh, PhD

22 Μαρ 2023

Η ιστορία έχει γραφτεί και ξαναγραφτεί από τους νικητές και, όπως ξέρετε, μαθαίνω ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

(το άρθρο σε ηχητικό, διάρκεια 6:07)

Οι μικτές νοτιοαφρικανικές ρίζες μου πηγαίνουν πίσω 200 χρόνια. Παρ' όλα αυτά, από τη στιγμή της γέννησής μου ένοιωθα ανεπιθύμητη στην πατρίδα μου, και για καλό λόγο. 



Ήμασταν οι άθελά μας απόγονοι πειρατών επιδρομέων που είχαν φτάσει με πλοία, λεηλάτησαν και καταλήστευσαν φυσικούς πόρους και κατοίκους και άφησαν πίσω τους ένα σωρό παράνομους κανόνες, κακοποιούς και ένα φρούριο που έπρεπε να κρατηθεί.

Ομοίως, οι πειρατές βγήκαν στη στεριά και επέβαλαν κυριαρχία σε άλλα μέρη, ιδρύοντας εταιρείες στην Αυστραλία, την Ασία και την Αμερική και ΘΕΣΜΟΘΕΤΩΝΤΑΣ την ΚΛΟΠΗ. Στη Νότια Αφρική, το βρήκα τρομακτικό να μεγαλώνω εν μέσω τόσο βασάνων και αδικίας, χωρίς ηθικό πλεονέκτημα για να αναζητήσω καταφύγιο.

Ανέφερα την περασμένη εβδομάδα ότι είχα ασχοληθεί με τη ζωγραφική. Αυτό το θέμα της πειρατείας ενέπνευσε ένα νέο έργο που ολοκλήρωσα μόλις αυτή την εβδομάδα. Μοιράζομαι το τελευταίο μου αριστούργημα εδώ, μη διστάσετε να το σχολιάσετε, δεν θα προσβληθώ :)

(πίνακας της Δρ. Lawrie)

 

Η παραθαλάσσια πόλη του Ντέρμπαν όπου γεννήθηκα ήταν γνωστή στην καθομιλουμένη ως το τελευταίο βρετανικό φυλάκιο. Η γλωσσική μου κληρονομιά περιλαμβάνει αυτό που ορισμένοι βρίσκουν εξίσου διασκεδαστικό και συγκεχυμένο. Όταν λέμε "θα σε δω μόλις τώρα" (“I’ll see you just now”), αυτό που πραγματικά εννοούμε είναι "θα σε δω σε λίγο"("Ι'll see you in a while"), το οποίο θα μπορούσε να είναι ο,τιδήποτε από πέντε λεπτά έως πέντε ώρες. 

Σύμφωνα με τη βρετανική παράδοση, λέμε «jolly good» (τέλεια!)  για να τελειώσουμε μια συζήτηση, ανεξάρτητα από το αν έχει συμβεί κάτι πολύ καλό ή όχι. Λέμε επίσης "ζητώ συγγνώμη" ("I beg your pardon") πολύ. Λοιπόν, εξακολουθώ να το κάνω, σε κάθε περίπτωση.

Υπάρχουν δύο τρόποι να πεις «(ζητώ) συγγνώμη», ένας όπου οι λέξεις έχουν την ίδια βαρύτητα και ένας άλλος με έμφαση στο «ζητώ» (beg) το καθένα μεταφέρει ένα διαφορετικό νόημα.

Όταν η έμφαση δίνεται στo «beg», είναι μια απαίτηση προς κάποιον άλλον για να ζητήσει συγγνώμη, να δικαιολογηθεί για ένα παράπτωμα ή παράβαση. Όταν η στάθμιση είναι ίση, είναι αίτημα να δικαιολογηθεί για κάτι τέτοιο. Δοκιμάστε το και δείτε αν μπορείτε να ακούσετε τη διαφορά.

Το πρώτο πιθανότατα θα ειπωθεί με ανώτερο ή υπεροπτικό τόνο με αυξανόμενο τόνο. Είναι το τελευταίο που βγαίνει από το στόμα μου τακτικά χωρίς να σκέφτομαι, ως μια «ευγενική» συγγνώμη για να μπω στο δρόμο κάποιου, να ακούσω κάτι και ούτω καθεξής. Στην πραγματικότητα, αν προσέθετα πόσες φορές σε μια μέρα ζητώ συγγνώμη από κάποιον, στον αριθμό των φορών που λέω «λυπάμαι πολύ» ή «παρακαλώ με συγχωρείτε», θα τρόμαζα αν έβλεπα πόσες από τις λέξεις που μιλώ με τοποθετούν ως παραβάτη, που χρειάζεται συνεχή συγχώρεση από άλλους όταν δεν έχει προκληθεί καθόλου κακό, ενώ στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνω είναι να είμαι, να υπάρχω.

Κατά ειρωνικό τρόπο, το να πεις «ζητώ συγγνώμη» μπορεί ακόμη και να ερμηνευτεί ως σικ και καθωσπρέπει, γεγονός που με κάνει να αναρωτιέμαι αν πρόκειται για σκόπιμη αντιστροφή αυτής της στροφής της φράσης. Μαθαίνω ότι οι λέξεις κάνουν ξόρκια και το «ζητώ συγγνώμη» μου ακούγεται τώρα όπως η γλώσσα ενός σκλάβου: αυτό που μπορεί να είπε ο Όλιβερ Τουΐστ στο πτωχοκομείο ή αυτό που θα μπορούσε να είχε πει κάποιος εκείνη την ημέρα για να αποτρέψει το κόψιμο του κεφαλιού του!

Προτείνω ταπεινά, λοιπόν, ότι χρησιμοποιώντας αυτή τη φράση μπορεί να μιλάμε για υποταγή, κρατώντας μας δέσμιους των αδίστακτων δυνάμεων που μας εκμεταλλεύονται. Οι τρόποι κάνουν τον άνθρωπο, ή μάλλον, οι τρόποι κάνουν τους σκλάβους.

Οι εταιρικές οντότητες (νεκροί ομιλητές) και οι διεφθαρμένοι καπετάνιοι τους μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου με γραφικές πειρατικές περιπέτειες από την παιδική ηλικία, με χαρισματικούς χαρακτήρες όπως ο Καπετάνιος Jack Sparrow με τον Johnny Depp στους Πειρατές της Καραϊβικής, με αξιαγάπητους απατεώνες, που κανονικοποιούν και εξυμνούν την κλοπή.

 

(βίντεο: εισαγωγή του Captain Jack Sparrow', από την ταινία Οι Πειρατές της Καραϊβικής https://youtu.be/R7m5Int1hAA)

 

Θα ήθελα να υποθέσω ότι τα περισσότερα παιδιά της Δύσης έχουν κάποτε ντυθεί φανταχτερά με πειρατική στολή πριν από την ηλικία των δέκα ετών. Εδώ πρέπει να σημειώσω με ανησυχία ότι και τα παιδιά μας ντύνονται δολοφόνοι και θύματα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο τις Απόκριες (https://drtesslawrie.substack.com/p/tricked-not-treated) ... για φανταστείτε το.

Οι πειρατές επιδρομείς αποκαλούνται πλέον «ελίτ» – περισσότερο αντιστροφή – και εξακολουθούν να λεηλατούν και να καταληστεύουν. Οι φόροι μας τροφοδότησαν τις προπαγανδιστικές μηχανές και τους παράνομους πολέμους τους, και τώρα χρησιμοποιούν τα σκληρά κερδισμένα μετρητά μας για να χτίσουν την ίδια την υποδομή για τη δική μας υποδούλωση: ψηφιακές ταυτότητες και το διαδίκτυο των σωμάτων.

Εκτοξεύοντας τον Covid για να μας τρομάξει ώστε να συμμορφωθούμε, εκμεταλλεύτηκαν την αγάπη μας ο ένας για τον άλλον για να μας βλάψουν συστηματικά. Τώρα επιδιώκουν να παρακολουθούν και να ελέγχουν τα τρόφιμα (https://worldcouncilforhealth.substack.com/p/insects-on-the-menu), τις συναλλαγές (https://cointelegraph.com/news/cbdcs-could-be-easily-weaponized-to-spy-on-us-citizens-congressman), την ομιλία (https://edrm.net/2021/01/the-internet-of-bodies/) μας και κάθε κίνηση και ζωτικό μας σημείο. Μέσω της εισαγωγής εσωτερικών μικροτσίπ (https://worldcouncilforhealth.substack.com/p/the-orwellian-implications-of-microchipping), είναι πλέον τα προσωπικά μας δεδομένα που κλέβουν. Δεν θα σταματήσουν να κατέχουν τα δεδομένα μας, επειδή είναι το ανθρώπινο πνεύμα που ανέκαθεν ήταν το πιο πολύτιμο λάφυρο των πειρατών.

Φανταχτερό περιτύλιγμα, τελετές και δολοφονία, εξαπάτηση, πονηριά και ξόρκια μέσω λέξεων. Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας των πειρατών. Η συνάδελφος και φίλη μου στο WCH Francesca Havens μοιράστηκε ένα ποίημα που έγραψε πριν από πολλά χρόνια, το οποίο αποτυπώνει τέλεια αυτήν την αλήθεια:

 

Ένας Ύμνος

Σου έμαθαν λόγια

Αλλά ποτέ δεν σου έδωσαν το δικαίωμα να μιλήσεις,

Σου δίδαξαν χειρονομίες

Αλλά μόνο εκείνες της υποταγής,

Σου δίδαξαν τις αρετές

Αλλά ποτέ δεν εξήγησαν την υποκρισία,

Σου έμαθαν το όνομά σου

Αλλά ήταν μόνο δανεικό από το Βιβλίο των Αλλαγών (*).

Κι έτσι είσαι ελεύθερος τώρα.

Πήγαινε.

Συνοπτικά: ας σταματήσουμε να είμαστε ευγενικοί με τους πειρατές. Δεν υπάρχει λόγος. Το πλοίο τους βυθίζεται και εμείς απελευθερωνόμαστε.

 

- - -

 

(*) https://en.wikipedia.org/wiki/I_Ching

Το Βιβλίο των Αλλαγών

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://drtesslawrie.substack.com/p/the-pirate-ship-is-sinking?utm_source=substack&utm_medium=email


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!