Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Noam Chomsky: Η αλλαγή μπορεί νά επιτευχθεί, μόνο μέσω μ α ζ ι κ ώ ν ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ....

 


Είναι δυνατόν η Ευρώπη να αλλάξει πορεία; 

Ή μήπως η Ευρώπη είναι τώρα τόσο υποδεέστερη των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχασε τελικά την ευκαιρία να σώσει την ανθρωπότητα από την αυτοκαταστροφή;

https://zeitpunkt.ch/noam-chomsky-veraenderung-kann-nur-durch-massenproteste-erreicht-werden

06 Μαρτίου 2023

από: EUROPE FOR PEACE

(φωτό: Noam Chomsky (φωτογραφία: CC) )

Το 2007, ζητήσαμε από τον Noam Chomsky να υπογράψει τη διακήρυξη «Ευρώπη για την Ειρήνη» και να υποστηρίξει την εκστρατεία για την αποτροπή της κατασκευής της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Τσεχική Δημοκρατία. ένα σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά η συντριπτική πλειοψηφία του τσεχικού πληθυσμού.


Ο Chomsky συμμετείχε αμέσως, αναφέροντας στο μήνυμά του την έκκληση που είχαν γράψει ο Rusell και ο Einstein σε όλους τους λαούς του κόσμου «για να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σκληρή, τρομακτική και αναπόφευκτη επιλογή: 

"Θα βάλουμε τέλος στην ανθρωπότητα, ή θα αποκηρύξει η ανθρωπότητα τον πόλεμο;"»

Αυτή η έκκληση είναι το πιο σημαντικό έγγραφο που γράφτηκε ποτέ σχετικά με την απειλή που θέτουν για την ανθρωπότητα τα πυρηνικά όπλα και μας υπενθυμίζει ότι «οποιαδήποτε συμφωνία σε καιρό ειρήνης για τη μη χρήση πυρηνικών όπλων δεν θα θεωρείται πλέον δεσμευτική σε περιόδους πολέμου».

«Οι απειλές», έγραφε τότε ο Chomsky, «γίνονται όλο και πιο σοβαρές και η Ευρώπη είναι ικανή να αναλάβει το ιστορικό καθήκον να σώσει την ανθρωπότητα από την αυτοκαταστροφή».

Αλλά σήμερα, όταν η Ευρώπη βιώνει έναν καταστροφικό πόλεμο στο έδαφός της, θα εξακολουθούσε ο Noam Chomsky να υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό; 

Του γράψαμε για να τον ρωτήσουμε αν είναι δυνατόν η Ευρώπη να αλλάξει πορεία ή αν η Ευρώπη είναι τώρα τόσο υποταγμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχασε επιτέλους την ευκαιρία να σώσει την ανθρωπότητα από την αυτοκαταστροφή, για να παραθέσω τα δικά του λόγια.

«Όπως είπα νωρίτερα», απαντά ο Chomsky, «ο Πούτιν έχει δώσει στην Ουάσιγκτον το μεγαλύτερο δώρο που μπορούν να φανταστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η Ευρώπη βρίσκεται τώρα στα χέρια της Ουάσιγκτον και κατά κάποιο τρόπο ακόμη πιο παρανοϊκή από τις ΗΠΑ. 

Έχει ήδη χαθεί η ευκαιρία για ένα ανεξάρτητο «Κοινό Ευρωπαϊκό Σπίτι»; 

Αυτή τη στιγμή το φοβάμαι αυτό, αλλά τα οφέλη για την Ευρώπη είναι τόσο τεράστια που ίσως το "Κοινό Σπίτι" μπορεί να αναστηθεί με μια άλλη νίκη όπως αυτή που κέρδισε με την αμερικανική βάση».

Η άποψή του ότι ένα κοινό ευρωπαϊκό σπίτι θα μπορούσε να επανεμφανιστεί ρίχνει νέο φως στην κατάσταση. 

Στη συνέχεια τον ρωτάμε αν πιστεύει ότι η αλλαγή μπορεί να έρθει από ψηλά ή αν μπορεί να επέλθει μόνο μέσω μαζικής διαμαρτυρίας. 

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να τερματιστεί μια στρατιωτική αντιπαράθεση, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι αναπόφευκτα καταστροφικό για όλες τις πλευρές; 

Είναι ακόμα δυνατόν να μετατραπεί η απόρριψη του πολέμου σε μαζικό κίνημα, ακόμη και αν οι παλιοί τρόποι έχουν αποτύχει και η αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού φαίνεται να αποκλείει την κοινή δράση;

«Συμφωνώ ότι η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μαζικών διαμαρτυριών από απλούς πολίτες. 

Μικρές ομάδες αφοσιωμένων ακτιβιστών μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατανόησης και στην προώθηση του ακτιβισμού», λέει ο Chomsky, «αλλά τα μαζικά κινήματα είναι αυτά που μετράνε. 

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια εξαίρεση. Θα μπορούσε ακόμα να λειτουργήσει; Δεν ξέρουμε. Μπορούμε μόνο να προσπαθήσουμε».

Ναι, αξίζει να το δοκιμάσετε, γιατί υπάρχει ακόμα χρόνος για ριζική αλλαγή.

Έτσι, στις 2 Απριλίου, σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, αν κλείσουμε τις τηλεοράσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απενεργοποιούμε την πολεμική προπαγάνδα και τη χειραγώγηση των πληροφοριών. 

΄Ας αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας και ας ενωθούμε σε μια ποικιλία διαφορετικών δραστηριοτήτων, αλλά με τον ίδιο στόχο: ειρήνη και με μια σαφή μεθοδολογία: ενεργή μη βία, επειδή ο πόλεμος δεν τελειώνει με όπλα, αλλά με ειρήνη.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό που κάνετε. Είναι πολύ σημαντικό», απαντά ο Chomsky αυτές τις μέρες όταν τον ενημερώνουμε για την πρωτοβουλία μας, γιατί «αν υπάρχει η βούληση, είναι δυνατόν να αποφύγουμε την καταστροφή και να δημιουργήσουμε έναν πολύ καλύτερο κόσμο».

2 Απριλίου: Ας πάρουμε την ειρήνη στα χέρια μας!

 

 

Η μετάφραση από τα ισπανικά έγινε από την Luz Jahnen.

 

EUROPE FOR PEACE (https://www.pressenza.com/de/author/europa-per-la-pace/)

2 σχόλια:

  1. Η πρεσβεία του Μπαγκλαντές άνοιξε γραφεία στη Μανωλάδα Ηλείας - Έκαναν και εκλογές!
    https://www.youtube.com/watch?v=N7vdKdCcvfI

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!