Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Χρόνια πολλά Thomas Jefferson ! Παρουσιάζοντας τό Σχέδιο της Διακηρύξεως της Ανεξαρτησίας.( ΑΞΙΟΛΟΓΟ! )

 


PETER Α. MCCULLOUGH, MD, MPH™

13 ΑΠΡ 2023

Από τον John Leake

Σαν σήμερα (13 Απριλίου) το 1743, γεννήθηκε ο Thomas Jefferson στην φυτεία Shadwell στη βρετανική αποικία της Βιρτζίνια. 

Απόλαυσε μια μακρά και συναρπαστική ζωή και πέθανε στα 83 του στις 4 Ιουλίου 1825 - την ίδια ημέρα που πέθανε ο μακροχρόνιος πολιτικός αντίπαλος και φίλος του, John Adams. 

Ο Jefferson έγραψε τον επιτάφιό του, ο οποίος έχει ως εξής:


ΕΔΩ ΕΤΑΦΗ Ο THOMAS JEFFERSON, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ

Στα 16 του, φοίτησε στο κολλέγιο William & Mary στο Williamsburg. 

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους «επιδόθηκε περισσότερο στα πάρτυ και τον χορό παρά στη μελέτη», αλλά στη συνέχεια έγινε ένας φιλομαθέστατος και μελετηρός φοιτητής, συχνά διαβάζοντας 15 ώρες την ημέρα, μαθαίνοντας ελληνικά, λατινικά και αρκετές σύγχρονες γλώσσες, μαθηματικά, ιστορία, θρησκεία και πολιτική φιλοσοφία. 


Ήταν επίσης δια βίου φοιτητής της γεωργίας και εφηύρε αρκετές έξυπνες συσκευές.

Ως πολιτικός στοχαστής, ο Jefferson δεν είχε τη βαθιά κατανόηση του James Madison για την ανθρώπινη φύση. Ενώ ο Madison είχε μεγάλη πρακτική κατανόηση της πολιτικής, ο Jefferson έτεινε να είναι ιδεαλιστής σε σημείο μη πρακτικότητας.

Ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Ουάσιγκτον, υποστήριξε μια δηλωμένη συμμαχία με τους Γάλλους Επαναστάτες, η οποία θα έθετε τη νεοσύστατη Δημοκρατία των ΗΠΑ σε κατάσταση πολέμου με κάθε άλλη μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη. Αυτό ώθησε τον Πρόεδρο Ουάσιγκτον να παρατηρήσει στον Alexander Hamilton ότι παρά τα μεγάλα ταλέντα και τη συμπάθειά του, ο Thomas Jefferson ήταν λίγο τρελLός.



Όπως έγραψε στον επιτάφιό του, ο Jefferson θεωρούσε τη Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας το μεγαλύτερο επίτευγμά του. Όπως όλοι οι Ιδρυτές Πατέρες, ο Jefferson πίστευε ότι όλες οι κυβερνήσεις, αν δεν ελεγχθούν και ισορροπήσουν, θα τείνουν προς την τυραννία. 

Ως εκ τούτου, είναι ευθύνη των πολιτών να παραμείνουν σε εγρήγορση και να επιμείνουν ότι η κυβέρνησή τους ενεργεί πάντα σύμφωνα με τη λογική, τη δικαιοσύνη και τους νόμους που ψηφίζονται από εκπροσώπους του λαού.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι πολλοί Αμερικανοί έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που μπορεί να προκύψει εάν το κράτος γίνει πολύ ισχυρό, ανεξέλεγκτο, μυστικοπαθές και αποκομμένο από την άγρυπνη εποπτεία.



Ο Πρόεδρος Eisenhower προειδοποίησε για αυτόν τον κίνδυνο, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στις 17 Ιανουαρίου 1961 και ο Πρόεδρος Kennedy προειδοποίησε γι 'αυτό στην ομιλία του ενώπιον της Αμερικανικής Ένωσης Εκδοτών Εφημερίδων, στις 27 Απριλίου 1961.






Πριν από λίγες ημέρες, ένας φίλος της κινηματογραφικής βιομηχανίας μου είπε για το νεοσύστατο Σχέδιο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Στόχος του είναι να αναζωογονήσει στον Αμερικανικό λαό την αγάπη του Thomas Jefferson για την ελευθερία και να στείλει ένα μήνυμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι «Εμείς ο Λαός» παρακολουθούμε και έχουμε κουραστεί από τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη του Κογκρέσου μας διεξάγουν επιχειρήσεις.

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές χρειάζονται μια υπενθύμιση ότι δεν εξυπηρετούν ειδικά συμφέροντα (εγχώρια ή ξένα) ή μοντέρνες μειονότητες (ανεξάρτητα από το πόσο δυνατά) αλλά Εμείς ο Λαός, ενωμένοι από την αρχή του E pluribus unum.

Οι αναγνώστες του Substack ενθαρρύνονται να επανεξετάσουν την ακόλουθη παρουσίαση του Σχεδίου Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και να υπογράψουν τη Διακήρυξη που θα παραδοθεί στο Κογκρέσο τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

 ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ : ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ


https://petermcculloughmd.substack.com/p/happy-birthday-thomas-jefferson?utm_source=substack&utm_medium=email


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!