Τρίτη 11 Απριλίου 2023

ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔYΣΕΩΣ ΚΑΙ Ο ΠOΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝIΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟYΝ ΜΙΑ ΝEΑ ΠΑΓΚOΣΜΙΑ ΤAΞΗ! ΚΑΙ Η ΚIΝΑ ΗΓΕIΤΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡEΛΑΣΕΩΣ!



Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, κανείς δεν φανταζόταν ότι αυτός ο πόλεμος θα πυροδοτούσε μια παγκόσμια πυρκαγιά που καταστρέφει τη Διεθνή Τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία κυβερνά τον κόσμο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 


Ξέρω ότι δεν κατάλαβα ότι τα ίδια τα θεμέλια της διεθνούς οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ θα κατέρρεαν τόσο γρήγορα και τόσο διάχυτα. Τέσσερις από τις έξι κορυφαίες χώρες από άποψη πλούτου από φυσικούς πόρους ενώνονται τώρα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία. Αν και νούμερο 6 στη λίστα, η Κίνα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια σκηνή και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

 

https://sonar21.com/wp-content/uploads/2023/04/image-17.png

 

Ας ξεκινήσουμε με την Κίνα. Η Κίνα παρακολούθησε με προσοχή την προσπάθεια της Δύσης να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία με κυρώσεις, να διαγράψει τη ρωσική κουλτούρα και επιρροή από την παγκόσμια σκηνή και να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν και συνειδητοποίησε ότι ήταν η επόμενη στο μπλοκ της κοπής. Δεν βοήθησε τα πράγματα το γεγονός ότι η αντι-κινεζική ρητορική στις Ηνωμένες Πολιτείες έφθασε σε πρωτοφανή επίπεδα βιτριόλιου, με την Κίνα να περιγράφεται συστηματικά ως εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών από επιφανείς πολιτικούς και των δύο κομμάτων.

 

https://youtu.be/rGIY5Vyj4YM

 

Οι προσδοκίες της Κίνας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρούσαν την πολιτική της μίας Κίνας που διαπραγματεύτηκαν με τον Ρίτσαρντ Νίξον το 1972 εξανεμίστηκαν, καθώς η Ουάσινγκτον έκανε τα πάντα για να δηλώσει ότι η Ταϊβάν είναι ανεξάρτητο έθνος. Δεν επρόκειτο απλώς για ανούσια λόγια. Το 2022, η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι οδήγησε αντιπροσωπεία στην Ταϊβάν παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Κίνας, για να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, καλωσορίζοντας τον σημερινό πρόεδρο της Ταϊβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Της προσβολής αυτής είχε προηγηθεί η κατάρριψη από τις ΗΠΑ ενός κινεζικού αερόστατου, το οποίο η Κίνα επέμενε ότι ήταν μετεωρολογική πλατφόρμα, ενώ η Ουάσινγκτον ισχυριζόταν ότι κατασκοπεύει. Όλα αυτά είχαν αθροιστικό αποτέλεσμα και προκαλούν μια θαλασσοταραχή στις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις που μεταβάλλει το οικονομικό, διπλωματικό και στρατιωτικό status quo. Για να το θέσουμε απλά, αυτό είναι σαν την εμβληματική σκηνή στην ταινία NETWORK - οι Κινέζοι είναι εξοργισμένοι σαν την κόλαση και δεν πρόκειται να το ανεχτούν άλλο.

 

https://sonar21.com/wp-content/uploads/2023/04/image-16.png

 

Στο οικονομικό μέτωπο οι Κινέζοι, οι οποίοι ελέγχουν το 98% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών, φέρεται να σχεδιάζουν να απαγορεύσουν την εξαγωγή τεχνολογίας μαγνητών σπάνιων γαιών στις Ηνωμένες Πολιτείες για λόγους εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με άρθρο της ιαπωνικής εφημερίδας Yomiuri Shimbun. Αυτά τα ορυκτά σπάνιων γαιών είναι απαραίτητα για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και μιας πληθώρας προηγμένων στρατιωτικών όπλων και αεροσκαφών των ΗΠΑ.

https://sonar21.com/wp-content/uploads/2023/04/image-19.png

 

Στο στρατιωτικό μέτωπο, η Κίνα αποφάσισε να επιδείξει τους θαλάσσιους μυς της, περικυκλώνοντας την Ταϊβάν με έναν στόλο, που περιελάμβανε 9 αντιτορπιλικά & 1 ναυτικό αεροπλανοφόρο, και πραγματοποίησε προσομοίωση πυραυλικών πληγμάτων στην Ταϊβάν.

https://sonar21.com/wp-content/uploads/2023/04/image-20-1024x720.png

 

Η Κίνα κάνει επίσης ιστορικές και ουσιαστικές κινήσεις στη διπλωματική σκηνή. Στις αρχές Μαρτίου, το

Πεκίνο μεσολάβησε για την προσέγγιση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Βραβείο Νόμπελ ίσως; Οι Ιρανοί και οι Σαουδάραβες συναντήθηκαν στο Πεκίνο στις 6 Απριλίου για να επισφραγίσουν τη συμφωνία.

 

Και η συμφωνία αυτή παρήγαγε γρήγορα αποτελέσματα με την άφιξη σήμερα στη Σαναά απεσταλμένων της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν για να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τους ηγέτες των Χούτι και να τερματίσουν τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας (προς μεγάλη απογοήτευση της Ουάσινγκτον, η οποία θεωρούσε τη σύγκρουση αυτή ως έναν τρόπο αποδυνάμωσης του Ιράν), σύμφωνα με το Reuters.

 

Η νέα, θερμή σχέση της Κίνας με τη Ρωσία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους δυτικούς συμμάχους. Ο Μακρόν της Γαλλίας, παρά τις παταγώδεις αποτυχίες του ως ηγέτης, έχει οξεία ακοή. Είναι επίσης ένας παγκόσμιας κλάσης γλείφτης και δεν έχασε ούτε λεπτό από το να προσπαθεί να γλείψει την Κίνα. Η ανικανότητα του Μακρόν ως διπλωμάτη φάνηκε περίτρανα από την ανόητη απόφασή του να φέρει την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ), Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Σι. Οι Κινέζοι δεν ήταν ευχαριστημένοι. Οι Κινέζοι την αγνόησαν και αρνήθηκαν να της παραχωρήσουν οποιαδήποτε διπλωματική ευγένεια. Ο Γάλλος πολιτικός, Florian Filippo, ανέφερε στο Twitter ότι η καημένη η Ούρσουλα αναγκάστηκε να πετάξει με εμπορική πτήση και να περάσει από κανονικό έλεγχο επιβατών:

 

Μηδενική υποδοχή, πλήρης αδιαφορία, αναγκάστηκε μάλιστα να εγκαταλείψει τη χώρα με κανονική επιβατική πτήση!"

 

https://sonar21.com/wp-content/uploads/2023/04/image-21.png

Μετά την αποτυχία του να πείσει τον Σι Τζινπίνγκ να πάρει αποστάσεις από τη Ρωσία, ο Μακρόν έριξε μερικές διπλωματικές βόμβες σε συνέντευξή του στο Politco κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής στο ταραγμένο από τις ταραχές Παρίσι:

 

https://youtu.be/YWyCCJ6B2WE

 

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγει να παρασυρθεί σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο αεροπλάνο της επιστροφής του από τριήμερη κρατική επίσκεψη στην Κίνα.

 

Μιλώντας στο POLITICO αφού πέρασε περίπου έξι ώρες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Μακρόν τόνισε την αγαπημένη του θεωρία της "στρατηγικής αυτονομίας" για την Ευρώπη, πιθανώς με επικεφαλής τη Γαλλία, ώστε να γίνει μια "τρίτη υπερδύναμη".

 

Είπε ότι "ο μεγάλος κίνδυνος" που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ότι "παγιδεύεται σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, γεγονός που την εμποδίζει να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία", ενώ πετούσε από το Πεκίνο στην Γκουανγκζού.

 

Η Κίνα κάνει περισσότερα από το να κάνει διπλωματικές συζητήσεις. Ένα πλοίο που έστειλε μεταφέροντας 57 μονάδες στέγασης και 429 τόνους προμηθειών για τους επιζώντες του πρόσφατου σεισμού, έφτασε στο λιμάνι της Λαττάκειας την Κυριακή του Πάσχα. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της κυβέρνησης της Συρίας στο συριακό έδαφος, οι Κινέζοι χρησιμοποιούν την ανθρωπιστική βοήθεια για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η Κίνα είναι φίλη και όχι εχθρός.

 

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα οικονομικά κακά νέα για την Pax Americana. Οι Κινέζοι και οι Ρώσοι συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς νομίσματος και περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν το κινεζικό νόμισμα, το γουάν, για να κάνουν εμπορικές συμφωνίες που προηγουμένως γίνονταν σε δολάρια. Πριν από δύο εβδομάδες, η Κίνα και η Βραζιλία ανακοίνωσαν μια "συμφωνία για να συναλλάσσονται με τα δικά τους νομίσματα, εγκαταλείποντας το δολάριο ΗΠΑ ως ενδιάμεσο", σύμφωνα με το Barron's.

 

Αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Η μετάβαση στο γουάν πήρε φόρα πέρυσι.

 

Οι μεταφορές που πραγματοποιήθηκαν στο κινεζικό εθνικό λεωφορείο γουάν για διεθνείς πληρωμές αυξήθηκαν το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

 

Το ποσό των διεθνών μεταφορών σε γουάν έφτασε τα 96,7 τρισεκατομμύρια γουάν (περίπου 14,14 τρισεκατομμύρια δολάρια), αυξημένο κατά 21,48% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBoC).

 

Η πραγματική αποκάλυψη είναι ότι η Κίνα και η Ρωσία εκθέτουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έναν σημαντικό υποκινητή πολέμων και διεθνούς χάους. Εκτός από το να φέρουν κοντά τους Σαουδάραβες και τους Ιρανούς, η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται με τους Σαουδάραβες για να αποκαταστήσουν την ιδιότητα μέλους και το καθεστώς της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο. Η προηγούμενη υποστήριξη μεταξύ των Αράβων του Κόλπου για την προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ/του Ηνωμένου Βασιλείου να ανατρέψουν τον πρόεδρο Άσαντ της Συρίας υποδαυλίζοντας μια εξέγερση εξανεμίζεται. Αντ' αυτού, οι χώρες αυτές συνεργάζονται τώρα με την Κίνα και τη Ρωσία για να τερματιστούν οι εμφύλιοι πόλεμοι στην Υεμένη και τη Συρία.

 

Και ποια είναι η απάντηση των ΗΠΑ; Απειλούν με περισσότερες κυρώσεις κατά των χωρών που δεν είναι πρόθυμες να υποκύψουν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ. 

Το αστείο όμως είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ο Μεγάλος και Παντοδύναμος Οζ, αποκαλύπτονται ως ένας δύστροπος γέρος που κρύβεται πίσω από μια κουρτίνα.

https://sonar21.com/western-sanctions-and-the-war-in-ukraine-creating-a-new-world-order-and-china-is-leading-the-parade/

 

1 σχόλιο:

  1. Εκτρέφουμε κατσαρίδες υψηλής ποιότητας.
    Νέα τάση για εναλλακτικές ζωοτροφές.

    https://www.kathimerini.gr/society/562363048/ektrefoyme-katsarides-ypsilis-poiotitas/

    ΝΤΟΥ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ......
    ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ,ΚΑΤΑΛΑΒΕ.

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!