Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Σου κλέβει τήν ΑΝΑΣΑ! - Μογγόλοι ΚΥΝΗΓΟΙ καί οι ΧΡΥΣΑΕΤΟΙ τους: ΥΠΕΡΟΧΕΣ φωτογραφίες αυτής της ζωντανής κληρονομιάς! ( ΑΞΙΖΕΙ νά ξεφύγουμε γιά λίγο έστω, από τήν γενικώτερη "ΚΑΤΑΧΝΙΑ".... )

ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ), ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!



ΑΠΟ ΤΗΝ LOUISE CHAMBERS

10 ΑΠΡΙΛΙΟυ 2023

Το εκπληκτικό χαρτοφυλάκιο ενός Μογγόλου φωτογράφου με φωτογραφίες νομάδων κυνηγών μαζί με τους χρυσαετούς τους βοηθά να διατηρηθεί ζωντανή αυτή η μοναδική παράδοση, μοιράζοντας τον υπέροχο δεσμό μεταξύ αυτών των κυνηγών, των αλόγων τους και των πτηνών τους.



Ο Batzaya Choijiljav, 48 ετών, γεννήθηκε στην επαρχία Zavkhan της δυτικής Μογγολίας και μεγάλωσε γύρω από νομάδες. Σήμερα, ζει στην πρωτεύουσα του Ουλάν Μπατόρ, όπου διευθύνει ταξιδιωτικό γραφείο. 

Εργάζεται στον τομέα των ταξιδείων και του τουρισμού για πάνω από 20 χρόνια.

Σε ένα ταξείδι στη δυτική Σαχάρα το 2005, ο Batzaya πήρε μια φωτογραφική μηχανή 5 pixel Canon PowerShot A95 και μοιράστηκε τις καλύτερες φωτογραφίες του με τους συναδέλφους του. 

«Μου έδωσαν τόση ενθάρρυνση», είπε στους Epoch Times. «Είμαι επίσημα φωτογράφος από το 2007».

Ο Batzaya έχει ταξιδέψει μόνος του στην επαρχία Bayan-Ulgii στη δυτική Μογγολία αρκετές φορές μέσα σε δέκα χρόνια για να ζήσει και να καταγράψει τη ζωή των νομάδων του Καζακστάν, οι οποίοι ασκούν παραδοσιακό κυνήγι έφιπποι με εκπαιδευμένους χρυσαετούς. Ο χρυσαετός θεωρείται ένα πολύτιμο σύμβολο προστασίας στη Μογγολία.



Στα χωριά Sagsai και Altantsugts, ο Batzaya έχει γίνει φίλος με γενιές κυνηγών αετών του Καζακστάν, οι οποίοι συνιστούν τα πολλά θέματα της εντυπωσιακής σειράς φωτογραφιών του. Η πολιτιστική τους κληρονομιά περιλαμβάνει την αετογερακοθηρία και τη νομαδική κτηνοτροφία. Το χειμώνα, οι Καζάκοι κυνηγούν άγρια λεία στα βουνά Altai χωρίς οχήματα ή όπλα, ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΤΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΤΕΡΩΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥΣ.

«Γενικά, σε θερμότερες εποχές, ο αετός τρέφεται από σάρκα κατοικίδιων ζώων και μερικά μικρά θηλαστικά και πρέπει να κερδίσει βάρος και δύναμη», δήλωσε ο φωτογράφος. «Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της καθημερινής ζωής. Άρμεγμα αγελάδων, παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, βόσκησή τους και μετανάστευση στα καλά βοσκοτόπια, εκπαίδευση και εξημέρωση των αλόγων για ιππασία και εξοικείωσή τους με τους αετούς για κυνήγι.

«Στις ψυχρότερες εποχές ο τρόπος ζωής τους αντιστρέφεται. Οι αετοί πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της καθημερινής ζωής για να προετοιμαστούν για το χειμερινό κυνήγι και τα κατοικίδια ζώα δεν χρειάζεται να φροντίζονται συνεχώς. Στις αρχές του φθινοπώρου, οι κυνηγοί αετών, οι αετοί και τα άλογα αρχίζουν να εκπαιδεύονται ενεργά για την κυνηγετική περίοδο.

Οι κυνηγοί αετών φορούν το παραδοσιακό κυνηγετικό παλτό τους όλο το χρόνο, προκειμένου οι αετοί να εξοικειωθούν με τη μοναδική μυρωδιά του κυνηγού τους. Οι γυναίκες του Καζακστάν είναι υπεύθυνες για την κατασκευή αυτών των ρούχων, τα οποία ράβουν από κατοικίες yurt το καλοκαίρι, ενώ η ομάδα είναι ενεργά νομαδική.

Το ετήσιο Φεστιβάλ Χρυσού Αετού του λαού του Καζακστάν είναι μια ευκαιρία για τους κυνηγούς να επιδείξουν τις ικανότητές τους και να εμπλέξουν την επόμενη γενιά.

«Οι κυνηγοί αετών αγαπούν να χρησιμοποιούν τον αιωνόβιο εξοπλισμό αλόγων και αετών τους με παραδοσιακό τρόπο, από τους προγόνους τους, και ... είναι πρόθυμοι να τα μεταβιβάσουν στην επόμενη γενιά», δήλωσε ο Batzaya. «Για να γίνει αυτό, πρέπει να το δείξουν, πρέπει να το προωθήσουν και πρέπει να είναι παράδειγμα ενώ συγκεντρώνονται στο ίδιο μέρος, όπως το ετήσιο φεστιβάλ αετού. Οι φωτογράφοι τους βοηθούν να προωθήσουν και να ευαισθητοποιήσουν».

Αυτός ο τύπος τουρισμού φέρνει επίσης ζωτικής σημασίας κεφάλαια, χωρίς τα οποία οι περισσότεροι κυνηγοί αετών δεν θα μπορούσαν πλέον να αντέξουν οικονομικά να εκπαιδεύσουν τα πουλιά τους. Ένας εκπαιδευμένος χρυσαετός χρειάζεται περίπου 160 κιλά κρέατος ετησίως με μικρό κόστος, σύμφωνα με την έρευνα του Batzaya.

"Η σίτιση των αετών δεν είναι ένα φθηνό παιχνίδι για τους κυνηγούς αετών του σύγχρονου κόσμου λόγω της αφθονίας των άγριων θηραμάτων και του νομικού περιβάλλοντος", δήλωσε ο Batzaya. "Οι κυνηγοί αετών πλήρους απασχόλησης είναι επίσης οικόσιτοι κτηνοτρόφοι και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν δουλειά, οπότε κερδίζουν από τουριστικές δραστηριότητες.

«Ο εμπορικός τουρισμός δεν επηρεάζει την αυθεντικότητα της φωτογραφίας μου, επειδή φωτογραφίζω τη ζωντανή κληρονομιά που είναι ακόμα ζωντανή εδώ. Τους φωτογραφίζω την τελευταία δεκαετία και έχω δει τις αλλαγές στην ανάπτυξη και την επανάληψη των παραδόσεών τους, όχι τις πτυχές που πεθαίνουν και ξεθωριάζουν».

Εκτός από τη Μογγολία, ο Batzaya έχει ταξιδέψει εκτενώς στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας με τη φωτογραφική του μηχανή για να φωτογραφίσει παραδοσιακούς ανθρώπους και τρόπους ζωής. Άλλα μοναδικά θέματα που έχει καταγράψει στην κάμερα περιλαμβάνουν τη φευγαλέα λεοπάρδαλη του χιονιού, την αρκούδα Gobi, τις άγριες καμήλες της Βακτριανής, τους νομάδες που εκτρέφουν καμήλες και τους ταράνδους Tsaatan των βουνών Taiga.

«Τα ταξείδια με εμπνέουν και μου δίνουν την ευκαιρία να δω τα διαφορετικά χρώματα του κόσμου», δήλωσε ο Batzaya. "Νομίζω ότι ένας φωτογράφος πρέπει πάντα να μαθαίνει και να αναζητά νέα πράγματα. Διαβάστε για το θέμα που φωτογραφίζετε, κοιτάξτε τις φωτογραφίσεις άλλων ανθρώπων, εμπνευστείτε και προσπαθήστε να τραβήξετε φωτογραφίες που είναι διαφορετικές από αυτούς.

Ο φωτογράφος, ο οποίος έχει αρχίσει να προκαλεί τον εαυτό του στη φωτογραφία άγριας ζωής ταξιδεύοντας σε απομακρυσμένα βουνά και ερήμους αναζητώντας σπάνια και απειλούμενα ζώα, δημοσιεύεται ευρέως στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Έχει επίσης δημοσιεύσει τρεις τόμους με το National Geographic, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι το αποκορύφωμα της φωτογραφικής του καριέρας: "Snow Leopard", "Tsaatan" και "Eagle".

Δύο από τις αγαπημένες φωτογραφίες του Batzaya προέρχονται από αυτόν τον τρίτο τόμο, ο οποίος παρουσιάζει τους κυνηγούς αετών του Καζακστάν της Μογγολίας. Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2020, στο χωριό Sagsai, στην επαρχία Bayan-Ulgii, δείχνει κυνηγούς να εκπαιδεύουν τους αετούς και τα άλογά τους μαζί καλπάζοντας σε διαφορετικούς τύπους εδάφους. Ένα άλλο, που τραβήχτηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2021, στο χωριό Tsengel, στην επαρχία Bayan-Ulgii, δείχνει άνδρες να κυνηγούν μαζί.

«Μερικοί από αυτούς είναι υπεύθυνοι για τη θανάτωση του θηράματος και μερικοί από αυτούς είναι υπεύθυνοι για το κυνήγι με τους αετούς τους... ομαδική εργασία», δήλωσε ο Batzaya.

Δείτε περισσότερες από αυτές τις επιλεγμένες φωτογραφίες παρακάτω:

(μπείτε στον σύνδεσμο για να θαυμάσετε αυτά τα μεγαλειώδη, επιβλητικά και αρχοντικά πουλιά μέσα από φωτογραφίες τοπίων και σκηνών που θα σας κλέψουν την ανάσα)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://www.theepochtimes.com/mongolian-hunters-and-their-golden-eagles-magnificent-photos-of-this-living-heritage_5137952.html?utm_source=goodeveningnoe&src_src=goodeveningnoe&utm_campaign=gv-2023-04-10&src_cmp=gv-2023-04-10&utm_medium=email&est=d3dLp3I%2F8VFwjXMqNTcVYFgVbu7t8krWoz01I7HxNSRyrUOTg%2BSJ5cYrBJA%3D


2 σχόλια:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!