Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ - 1984 - καί 2024 [ 40 έτη απόσταση ]

 


1984 - και 2024

FRANCIS CHRISΤΙΑΝ

8 ΜΑΪΟΥ 2023

  

«Η ποιότητα του ελέους δεν βρίσκεται στην ένταση» και «πέφτει σαν την απαλή δροσιά από τον ουρανό» όχι μόνο στη Βενετία, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, το Νέο Δελχί και τη Νέα Υόρκη!

Και μόνο στη Σκωτία και στο Dunsinane οι κακοί καταράστηκαν τη μοίρα τους και ευχήθηκαν τον δικό τους θάνατο και δήλωσαν τη ζωή ως «παρά ένα όνειρο» και μια «σκιά που περπατάει. γεμάτη ήχο και μανία, που σημαίνει - τίποτα».



Η προφητική φωνή του αντιπάλου του βάρδου και σύγχρονου Ben Johnson, δεν χρειάζεται να πει ότι ο Σαίξπηρ «δεν ανήκε σε μια εποχή αλλά για πάντα», καθώς οι επόμενοι αιώνες θα το είχαν καταστήσει απολύτως σαφές σε κάθε πράξη ελέους και στη σκοτεινή ψυχή κάθε δολοφόνου.

Ο George Orwell (1903-1950) δεν άντλησε από τόσο βαθιά πηγάδια όσο ο βάρδος από τον Avon, ούτε έγραψε για τα «φωτεινά φτερά της αγάπης» που πέταξαν πάνω από τους τοίχους του σπιτιού της Ιουλιέτας, ή για τη μουσική που είναι η «τροφή της αγάπης». Ή ακόμη για την ηδεία χρησιμότητα των αντιξοοτήτων και των «γραφών σε τρεχούμενα ρυάκια, κηρύγματα που έχουν γραφεί στην πέτρα των αιώνων και για το αγαθό σε όλα».

Αντ 'αυτού, ο Orwell έγραψε με επείγουσα ταχύτητα και την απαραίτητη βιασύνη για τους μεγάλους κινδύνους και τα κακά της εποχής του, πιστεύοντας χωρίς αμφιβολία ότι οι προειδοποιήσεις του θα ήταν τόσο αυστηρές, τόσο έντονες, τόσο τρομερές και τόσο πιεστικές - που δεν μπορούσαν παρά να εισακουστούν και να ενεργοποιήσουν.

Αλλά και αυτός, όπως και ο πιο επιφανής συμπατριώτης του, δεν θα μπορούσε να γνωρίζει στην εποχή του, ότι έγραφε για την παγκόσμια καρδιά του ανθρώπου - και το «1984», για την παγκόσμια παρόρμηση σε κάθε ψυχή να συντρίψει και να εκμεταλλευτεί κάθε άλλη ψυχή, μα για τη Χάρη του Θεού.

Ο πρωταγωνιστής του «1984» είναι ο Winston Smith και η ολοκληρωτική «Ωκεανία» στην οποία ζει μιλάει πράγματι για τον απεριόριστο ωκεανό και την απεριόριστη πιθανότητα του κακού που μπορεί να κατακλύσει κάθε ακτή.

Ο Smith ανήκει στο «εξωτερικό κόμμα» » - που είναι η γραφειοκρατία μας, η οποία εξυπηρετεί το «εσωτερικό κόμμα ή την ελίτ της Ωκεανίας (ή του Καναδά, της Αμερικής κ.λπ.). Και οι «προλετάριοι» είναι το απλό κοινό, εκείνοι που έχουν προσαρμοστεί στον βρώμικο αέρα της τυραννίας που αναπνέουν.

Όταν ο Smith χάνει κατά λάθος κάτι στο «Υπουργείο Αλήθειας» στο οποίο εργάζεται, ο «Μεγάλος Αδελφός» (ο κυβερνήτης της Ωκεανίας) παρακολουθεί (παρακολουθεί τα πάντα). «Αυτή η παρατυπία έχει σημειωθεί», λέει η γνώριμη, ανατριχιαστική φωνή του Big Brother. Και το κοινωνικό πιστωτικό αποτέλεσμα του Winston έχει πέσει αμέσως ένα σκαλοπάτι!

Ο Μεγάλος Αδελφός και το «εσωτερικό κόμμα» έχουν αντικαταστήσει την υπάρχουσα γλώσσα με το «Newspeak» (σ. το σημερινό "πολιτικά ορθό";)- και η «παλιά ομιλία» απαγορεύεται αυστηρά και καθολικά στην Ωκεανία. Όταν ο κ. Syme της ομάδας Newspeak επισκέπτεται τον Winston, του λέει για τη σημασία αυτού που κάνουν - «δεν εφευρίσκουμε μόνο λέξεις. Τις καταστρέφουμε. Το καλό και το κακό θα αντικατασταθούν από το «καλό». (!!!!!!!!) Το εξαιρετικό και το υπέροχο θα εξαφανιστούν - και στη θέση τους θα είναι «συν καλό» και «διπλό συν καλό». Αναμφίβολα, το Newspeak θα περιλάμβανε την εξαφάνιση του φύλου - και την αντικατάστασή του από ένα φάσμα δυνατοτήτων!

Ο Syme συνεχίζει, ενθουσιασμένος, «μέχρι το έτος 2050 (!!!!!!!!!!!!) ολόκληρη η λογοτεχνία του παρελθόντος (!!!!!!!!!) θα έχει εξαφανιστεί - ο Byron, ο Milton, ο Chaucer θα υπάρχουν μόνο σε νέα μορφή». Στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, η ατζέντα του Newspeak θα ήταν να απαγορεύσει τη «λογοτεχνία του λευκού ανθρώπου» και την «αποικιακή λογοτεχνία» και να την αντικαταστήσει με διάφορες αποχρώσεις της «λογοτεχνίας των θυμάτων».

Ο Μεγάλος Αδελφός ανακοινώνει πάντα πράγματα - όπως η ανακοίνωση από το «Υπουργείο Αφθονίας» για «αύξηση του βιοτικού επιπέδου κατά 20% και αύξηση των μερίδων σοκολάτας στα 20 γραμμάρια την εβδομάδα». Η ποσοτική χαλάρωση είχε μόλις κάνει τους κατοίκους της Ωκεανίας να πιστέψουν ότι ήταν καλύτερα! Αργότερα, ένας «κύριος Parsons» γιορτάζει αυτάρεσκα το επίδομα σοκολάτας που αυξάνεται στα 20 γραμμάρια / εβδομάδα, «δεν είναι τόσο υπέροχο. Όλα τα παιδιά μου θα είναι ευχαριστημένα».

Τα μικρά παιδιά του Parson διαβάζουν στο βιβλίο τους για την Ωκεανία ότι, «Το Λονδίνο δεν ήταν η ένδοξη πόλη που βλέπετε σήμερα. Ήταν ένα σκοτεινό, άθλιο μέρος». Τα παιδιά θα διαβάζουν επίσης και θα τραγουδούσαν τους επαίνους του ένδοξου Τορόντο ή του Βανκούβερ του Τρυντώ με την (σκόπιμα) απρόσιτη στέγαση, τα εργατικά διαμερίσματα μεγέθους μελισσίων, την έλλειψη στέγης, τα τρανσέξουαλ σχολεία και τα νόμιμα σκληρά ναρκωτικά και τους θανάτους από υπερβολική δόση!

Κάθε μέρα, οι κάτοικοι της Ωκεανίας πρέπει να περιμένουν «τα δύο λεπτά μίσους» όπου οργίζονται και φωνάζουν εναντίον του «εχθρού» (όσο πιο δυνατά φωνάζουν και όσο πιο περίεργες είναι οι παραμορφώσεις του προσώπου τους, τόσο το καλύτερο). Απλώς συμμετέχουν σε μια ρουτίνα, ούτε καλή ούτε κακή (η νέα γλώσσα έχει εξαλείψει τη λέξη «κακό»). Αν ένας ιός είχε φτάσει στην Ωκεανία και οι μάσκες και τα εμβόλια είχαν επιβληθεί, τα πολλά λεπτά μίσους θα στρέφονταν εναντίον των ανεμβολίαστων, των ακάλυπτων, του «εχθρού». Έφτασε ένας ιός;

Στην Ωκεανία, το «» Υπουργείο Ειρήνης κάνει πόλεμο, αφού «ο πόλεμος είναι ειρήνη» στην Ωκεανία! Υπάρχει επίσης η συνεχής υπενθύμιση μέσω συνθημάτων και διαφημιστικών πινακίδων στην Ωκεανία ότι «η άγνοια είναι δύναμη» και «η ελευθερία είναι σκλαβιά». Και φυσικά, το εμβόλιο ήταν «ασφαλές και αποτελεσματικό!»

Μία από τις εσωκομματικές ελίτ, ο πολύ έξυπνος κ. O'Brien, εξηγεί στον Winston ότι στην πραγματικότητα ο ρόλος του «Υπουργείου Ειρήνης» είναι να κρατά τις τρεις περιοχές του κόσμου πάντα σε πόλεμο μεταξύ τους, αφού, όπως εξηγεί, «ο πόλεμος έχει αλλάξει το νόημά του. Υπάρχει μόνο για να διατηρεί την τυραννία. Σκοπός του είναι να κρατήσει τις μάζες από το να γίνουν πολύ άνετες – μακροπρόθεσμα, πολύ έξυπνες». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι νεοσυντηρητικοί των Ρεπουμπλικανικών και Δημοκρατικών κυβερνήσεων διεξάγουν πόλεμο σε κάθε ήπειρο τα τελευταία 25 χρόνια!

Μια τεκμηριωμένη αναφορά για τις αποτυχίες, τη δυστυχία και τον τρόμο του πολέμου φτάνει στο «Υπουργείο Αλήθειας» όπου εργάζεται ο Whinston. Αλλά οι ανώτεροί του υπενθυμίζουν στον Whinston ότι «μια τέτοια απρόσεκτη έκθεση δεν πρέπει να υπάρχει». Η έκθεση αλλάζει προς το ακριβώς αντίθετο από αυτό που πραγματικά συνέβαινε στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Η «πρωτοβουλία έμπιστων ειδήσεων» του BBC, CBC, ABC κλπ είχε πάντα τον τελευταίο λόγο!

Η εκκλησία του Αγίου Κλήμεντος στο Λονδίνο της Ωκεανίας έχει γίνει το «Υπουργείο Δικαιοσύνης» και εκεί που κάποτε βρισκόταν η εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου, ήταν τώρα η «Πλατεία της Νίκης». Η εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου έχει μετατραπεί σε «ένα μουσείο που χρησιμοποιείται για προπαγανδιστικές επιδείξεις διαφόρων ειδών - μοντέλλα σε κλίμακα βομβών ρουκετών και πλωτών φρουρίων, κέρινα ομοιώματα που απεικονίζουν τις θηριωδίες του εχθρού και τα παρόμοια». Τα κτίρια της κάποτε Ενωμένης Εκκλησίας (τώρα Ενωμένης Λέσχης) του Καναδά και της Αγγλικανικής Εκκλησίας (τώρα της Αγγλικανικής Λέσχης), που δεν υπηρετούσαν πλέον την αιώνια αναζήτηση του Θεού, είχαν γίνει μουσεία μειονοτικών δικαιωμάτων και οργής για το απροσδιόριστο «παρελθόν». Μερικές φορές, το «εσωτερικό κόμμα» του Καναδά επέτρεπε συναυλίες κλασσικής μουσικής σε αυτές τις Εκκλησίες (κλαμπ), αλλά πάντα κάτω από τη σημαία της υπερηφάνειας!

Οι προλετάριοι της Ωκεανίας τροφοδοτούνται με μια ατελείωτη ροή ερωτικών μυθιστορημάτων από τη μηχανή "Pornorite MK 6", η οποία μπορεί να παράγει 24 ερωτικά μυθιστορήματα την ημέρα. Η μηχανή συντηρείται από το «εξωτερικό κόμμα» (γραφειοκράτες) για το «εσωτερικό κόμμα» (ελίτ) και όπως εξηγεί με χαρά ένα από τα μέλη του εσωκομματικού κόμματος, «οι προλετάριοι φαντάζονται ότι παίρνουν κάτι παράνομο. Ο χειριστής προσαρμόζει την κατάσταση καλειδοσκόπιο που μεταβάλλει το βασικό οικόπεδο." Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου μας σήμερα, το κοινό φαντάζεται επίσης ότι έχει πρόσβαση σε κάτι "παράνομο" μέσω VPN (εικονικά ιδιωτικά δίκτυα)! Η λέξη «αγάπη» είχε αφαιρεθεί από το Newspeak και η λέξη «αγάπη» έχει χάσει εδώ και καιρό το μεγαλύτερο μέρος της σημασίας της στον δημόσιο και ιδιωτικό λόγο των δυτικών εθνών.

Ο Orwell συνειδητοποίησε ίσως καλύτερα από τους περισσότερους από εμάς, ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στο «σύστημα» αλλά στη φύση του ανθρώπου, γιατί όπως αναφώνησε εξοργισμένος ο προφήτης Ιερεμίας στο έθνος του που έσφαλε πριν από περισσότερα από 2000 χρόνια, «η καρδιά είναι απελπιστικά πονηρή πάνω απ' όλα - ποιος μπορεί να το ξέρει;»

Ένας άλλος από τους προφήτες του αρχαίου Ισραήλ είχε ήδη προείπει το 1984 (και το 2024) του Orwell: Ησ. 5,20            Οαί ο λέγοντες τό πονηρόν καλόν καί τό καλόν πονηρόν, ο τιθέντες τό σκότος φς καί τό φς σκότος, ο τιθέντες τό πικρόν γλυκύ κα τό γλυκύ πικρόν. - Ησαΐας 5:20

Η νέα αρχή που νικά την τυραννία πρέπει επομένως να ξεκινήσει μέσα - και στην ψυχή κάθε άνδρα και γυναίκας. «Αν δεν αναγεννηθεί άνθρωπος», όπως είπε ο Ιησούς, «δεν μπορεί να δει τη Βασιλεία του Θεού».

Με συνέπεια και αλάνθαστη προβλεψιμότητα, η Βασιλεία του Θεού νίκησε, ερήμωσε και κατέστρεψε κάθε ολοκληρωτικό βασίλειο τυραννίας.

(σχόλιο αναγνώστη:

VHS

8 Μαΐου 

"Όμορφο, χαριτωμένα εύγλωττο και ιδιαιτέρως διορατικό! Σας ευχαριστούμε!")

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://francischristian.substack.com/p/1984-and-2024?utm_source=substack&utm_medium=email

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!