Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

ΑΚΟΥΝΕ οι γονείς; Η λήψη αντιβιοτικών, ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ τόν κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου παιδικής ηλικίας, προειδοποιεί μελέτη.....

 


ΣΙΚΑΓΟ — Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) είναι μια πολύ διαδεδομένη γαστρεντερική κατάσταση που συνήθως οδηγεί σε χρόνιο κοιλιακό άλγος ή δυσφορία. 

Για τα παιδιά, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι είναι πιο ευάλωτα σε αυτή την κατάσταση εάν λαμβάνουν αντιβιοτικά ή καταναλώνουν μια τυπική δυτική διατροφή ξεκινώντας από νεαρή ηλικία. 


Ενώ ο πλούτος συχνά ισοδυναμεί με καλύτερη υγεία, οι επιστήμονες προσθέτουν ότι ακόμη και τα παιδιά από οικογένειες με υψηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση είναι πιο ευάλωτα στην νόσο.

"Οι παιδιατρικές περιπτώσεις της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου αυξάνονται παγκοσμίως και περίπου 1 στις 4 από όλες τις περιπτώσεις της νόσου διαγιγνώσκονται τώρα πριν από την ηλικία των 21 ετών", λέει η Nisha Thacker, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και γαστρεντερική διαιτολόγος.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά αυτούς τους αριθμούς, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ανησυχίας σχετικά με τον αντίκτυπο της παιδιατρικής φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στην εφηβεία και τα πρότυπα ανάπτυξης των παιδιών. Είναι επιτακτική ανάγκη οι γονείς να γνωρίζουν την κατάσταση και τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την έναρξη και την εξέλιξή της.

Η Thacker διεξήγαγε μια μετα-ανάλυση 36 μελετών παρατήρησης που αντιπροσωπεύουν περίπου 6,4 εκατομμύρια παιδιά. Διαπίστωσε ότι η έκθεση σε αντιβιοτικά πριν από την ηλικία των πέντε ετών εμφάνισε συσχέτιση με τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο παιδιατρικής IBD (https://studyfinds.org/tag/ibd/). Η έκθεση σε τέσσερεις ή περισσότερες σειρές φαρμάκων αύξησε αυτόν τον κίνδυνο σε τρεισήμισι φορές. Είναι ενδιαφέρον ότι μια χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση έχει στην πραγματικότητα σχέση με 65% χαμηλότερο κίνδυνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει προστατευτικό αποτέλεσμα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών αποδείχθηκε επίσης προστατευτική, όπως και η ύπαρξη δύο ή περισσότερων αδελφών και η έκθεση σε κατοικίδια ζώα κατά την παιδική ηλικία.

«Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου μας και μπορεί να έχουν ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση σε ένα παιδί», λέει ο Thacker σε δελτίο τύπου (https://www.eurekalert.org/news-releases/987932). «Μια δυτική διατροφή (https://studyfinds.org/diet-change-live-10-years-longer/) , υψηλή σε σάκχαρα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και χαμηλή σε λαχανικά, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα».

Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της πρώιμης έκθεσης των κατοικίδιων ζώων και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, η Thacker εξηγεί ότι αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η υπερβολική υγιεινή μπορεί να βλάψει το περιβάλλον του εντέρου, καθώς δεν επιτρέπει τη δημιουργία ενός ισχυρού. Ενώ η διατήρηση της βασικής υγιεινής συνιστάται πάντα, οι ερευνητές λένε ότι αφήνοντας τα παιδιά να παίζουν έξω και να αλληλεπιδρούν με ασφάλεια με τα κατοικίδια ζώα μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός ισχυρότερου ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είναι επιβλαβής για την υγεία του εντέρου, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο παιδικής IBD.

Με βάση τα αποτελέσματά τους, οι συγγραφείς της μελέτης συμβουλεύουν ότι οι οικογένειες με μικρά παιδιά πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και άλλα ολόκληρα τρόφιμα, χρησιμοποιώντας τα αντιβιοτικά με προσοχή σε μικρές ηλικίες (https://studyfinds.org/tag/antibiotics/), εξετάζοντας το ενδεχόμενο να πάρουν ένα κατοικίδιο ζώο, μετριάζοντας την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα και αποφεύγοντας τις υπερβολικές πρακτικές υγιεινής, ιδιαίτερα σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, όλα αυτά γίνονται βήματα ακόμη πιο σημαντικά και μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της γενετικής προδιάθεσης ενός ατόμου για χρόνιες διαταραχές του εντέρου.

Η ομάδα του Thacker παρουσίασε τα ευρήματά της στην Εβδομάδα Πεπτικής Νόσου® (DDW) 2023 (https://ddw.org/)

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η χορήγηση αντιβιοτικών στα παιδιά πριν από την ηλικία των 2 ετών συνδέεται με περισσότερα προβλήματα υγείας αργότερα

https://studyfinds.org/children-antibiotics-before-age-2-more-health-problems/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ : ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://studyfinds.org/antibiotics-childhood-ibd/


 

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!