Σάββατο 6 Μαΐου 2023

ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ! "In the Navy"(*) - Ὁ νέος ψηφιακός πρεσβευτής "drag queen" τοῦ Πολ. Ναυτικοῦ θυμίζει τό hit τοῦ 1979 τῶν Village People

 



PETER Α. MCCULLOUGH, MD, MPH™

4 ΜΑΪΟΥ 2023

Από τον JOHN LEAKE

Η Ναυμαχία του Κόλπου του Leyte τον Οκτώβριο του 1944 ήταν η μεγαλύτερη ναυμαχία του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου και ίσως η μεγαλύτερη στην ιστορία. 

Περίπου 3.000 ναύτες και αεροπόροι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια 3 ημερών μάχης.


Από τότε, η ναυτική δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο ήταν σε μεγάλο βαθμό ασυναγώνιστη. 

Η τελευταία φορά που ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ δέχθηκε επίθεση από ξένο στρατό ήταν το περιστατικό του USS Liberty στις 8 Ιουνίου 1967, κατά την διάρκεια του οποίου το πλοίο δέχθηκε επίθεση από μονάδες της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού.

Έκτοτε, τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον βομβαρδισμό του USS Cole το 2000 και από ατυχήματα και πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένης της διαβόητης πυρκαγιάς Bonhomme Richard το 2020 στο λιμάνι του Σαν Ντιέγκο, που κατέστρεψε ολόκληρο το πλοίο πολλών δισεκατομμυρίων δολλαρίων

Το Πολεμικό Ναυτικό κατηγόρησε για το περιστατικό έναν δυσαρεστημένο ναύτη που είχε δικαστεί για εμπρησμό, αλλά το περιστατικό αποκάλυψε εκτεταμένη ανικανότητα και έλλειψη εκπαίδευσης και ο νεαρός ναύτης τελικά αθωώθηκε.

Και έτσι, για δεκαετίες, η εμπειρία της πραγματικής μάχης περιοριζόταν λίγο-πολύ στους Navy Seals και στους αερομεταφερόμενους του Ναυτικού – τις πιο επίλεκτες μονάδες στην υπηρεσία. 

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, το οποίο είναι τεχνικά ένας κλάδος του Ναυτικού, γνώρισε σκληρές μάχες στις εκστρατείες του Αφγανιστάν και του Ιράκ (με 378 νεκρούς σε δράση στην πρώτη και 853 σκοτωμένους στη δεύτερη).

Ωστόσο, για την πλειοψηφία των 343.000 μελών του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η αποστολή είναι ως επί το πλείστον μια αποστολή ετοιμότητας και αποτροπής, αλλά σπάνια, αν όχι ποτέ, πραγματικής μάχης

Αυτή η πραγματικότητα προφανώς συμβάλλει στην πρόκληση της πρόσληψης νέου προσωπικού, διότι, όπως γνωρίζει όποιος έχει διαβάσει ναυτική ιστορία, ακόμη και κατά την διάρκεια του πολέμου, μεγάλο μέρος της ζωής στο πλοίο είναι θέμα βαρετής ρουτίνας. 

Πώς να δελεάσεις νέους άνδρες να υπηρετήσουν σε πλοία, στα οποία οι νέες γυναίκες αποτελούν μια μικρή μειοψηφία, δηλαδή χώρους εγκλεισμού, απομόνωσης, περιορισμένους σχεδόν με κάθε πιθανό τρόπο;

Τα τελευταία διακόσια χρόνια, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αντιμετώπισε παρόμοια πρόκληση στην προσπάθειά της να προσλάβει ιερείς και μοναχούς. 

Όπως μου είπε κάποτε ένας πρώην καθολικός ιερέας, μια προσέγγιση ήταν να στρατολογηθούν ομοφυλόφιλα αγόρια από φτωχές περιοχές του κόσμου τα οποία, επειδή έλκονται φυσικά από άνδρες, δεν αντιλαμβάνονταν τη μοναστική ζωή ως επαχθή στέρηση (!).

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ φαίνεται να έχει πάρει ένα φύλλο από το ίδιο εγχειρίδιο με τον νέο «ψηφιακό πρεσβευτή» του, τον 24χρονο ναυτικό Joshua Kelly, ο οποίος είναι επίσης ....'drag queen'.

(βίντεο: 01:04)

Το επίσημο σύνθημα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ είναι Semper Fi (πάντα πιστό). 

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν έχει επίσημο σύνθημα, αλλά σύμφωνα με το μακροχρόνιο έθιμο, το ανεπίσημο σύνθημα είναι "Non sibi sed patriae" 

(Όχι ο εαυτός, αλλά η Πατρίδα). 

Επειδή λίγα μέλη των νεώτερων γενεών έχουν διδαχθεί να σέβονται την χώρα μας και, ταυτόχρονα, είναι βαθειά απορροφημένοι στον εαυτό τους, πιθανότατα αντιλαμβάνονται αυτό το σύνθημα ως αφηρημένο και χωρίς πειθώ.

Μόλις χαθεί η πίστη σε μια χώρα και έναν θεσμό, είναι πολύ δύσκολο να ανανεωθεί. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι συντηρητικοί σχολιαστές συχνά εμφανίζονται ως ασταθείς και χωρίς έμπνευση για τους νέους

Είναι σαν το πνεύμα να έχει απομακρυνθεί από το σώμα που καμμία εποικοδομητική ρητορική δεν μπορεί να αναζωογονήσει. Όπως επεσήμανε ο Έγελος στον πρόλογο των Στοιχείων της Φιλοσοφίας του Δικαίου:

Η φιλοσοφία φτάνει πάντα πολύ αργά για να διδάξει στον κόσμο πώς πρέπει να είναι. Ως σκέψη του κόσμου, η φιλοσοφία εμφανίζεται μόνο στην περίοδο μετά την επίτευξη της πραγματικότητας και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαμόρφωσής της. 

Αυτό το μάθημα, που διδάσκεται επίσης από την Ιστορία, είναι ότι μόνο στο τελευταίο στάδιο της πραγματικότητας εμφανίζεται το ιδανικό σε αντίθεση με αυτήν την πραγματικότητα, συλλαμβάνοντάς το με τη μορφή μιας διανοητικής κατασκευής.

Όταν η φιλοσοφία ζωγραφίζει το γκρίζο της με γκρι, τότε μια μορφή ζωής έχει γεράσει και δεν μπορεί να αναζωογονηθεί, αλλά μόνο να αναγνωριστεί. Η κουκουβάγια της [θεάς] Αθηνάς πετάει μόνο όταν αρχίζει να πέφτει το σούρουπο.

Το σούρουπο έχει προφανώς πέσει για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Οι ηλικιωμένοι που σέβονται το ίδρυμα θυμούνται ακόμα τα φαντάσματα του James Lawrence, του Stephen Decatur, του John Paul Jones, του Chester Nimitz και του Pappy Boyington (για να αναφέρουμε μερικά). Σίγουρα, αυτοί ήταν άνδρες, που μεγάλωσαν σε μια εντελώς διαφορετική εποχή και είχαν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει να είσαι άνδρας και ναύτης στο Ναυτικό.

Κατάγομαι (από την πατρική πλευρά) από μια αγγλική ναυτική οικογένεια και για πολλά χρόνια διάβαζα την λογοτεχνία του βρεταννικού και αμερικανικού ναυτικού.

 Ο πατέρας μου υπηρέτησε στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ και με τα χρόνια αστειευόταν περιστασιακά ότι οι πεζοναύτες ήταν οι μόνοι αληθινοί πολεμιστές στην υπηρεσία. 

Για όλη την παράδοση των ένδοξων μαχών και των γενναίων ναυτικών, μεγάλο μέρος της ζωής στο πλοίο ήταν πάντα αγγαρεία, σκληρή πειθαρχία και πλήξη

Μία από τις καλύτερες σκηνές στην ταινία του 2003 Master and Commander παρουσιάζει μια συζήτηση μεταξύ του καπετάνιου Jack Aubrey και του Δρ Stephen Maturin σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται οι άνδρες στο πλοίο:

(βίντεο)

Η ειρήνη αποτελούσε πάντα (κατά παράδοξο τρόπο) μια μεγάλη πρόκληση για το Πολεμικό Ναυτικό, διότι κατά την διάρκεια παρατεταμένων περιόδων ειρήνης, η υπηρεσία και τα νεαρά μέλη της αγωνίστηκαν να κατανοήσουν την αποστολή τους.

Οι συνήθεις απαντήσεις είναι: 1) Κρατήστε το θαλάσσιο εμπόριο ασφαλές από τους πειρατές. 2) Αποτροπή επιθετικότητας από τους αντιπάλους της χώρας.

Ποια ακριβώς είναι η αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σήμερα;

(*) IN THE NAVY---VILLAGE PEOPLE, Official Music Video (1979) HD

 

https://www.youtube.com/watch?v=nmGuy0jievs&ab_channel=VictorWillisMusicChannel

 ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://petermcculloughmd.substack.com/p/in-the-navy?utm_source=substack&utm_medium=email

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!