Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Η ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (ΜΕΡΟΣ 38): Νανοτεχνολογία και Κυβερνητική.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ SKYWATCH: Αυτή η σειρά προσφέρεται παράλληλα με το THE UNVEILING, μια επείγουσα εκδήλωση Εικονικής Διάσκεψης του Defender (NOW STREAMING), όπου εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο ενημερώνουν το κοινό σχετικά με (μεταξύ άλλων) την ταχεία ανάπτυξη των εξελίξεων της Ανθρώπινης Βελτίωσης / Υβριδικής Εποχής που συνδέονται άμεσα με την αρχαία προφητεία και τα επόμενα επτά χρόνια της Μεγάλης Θλίψης. Γνωρίζετε ότι οι κυβερνήσεις θεσπίζουν νομοθεσία ΤΩΡΑ για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των επερχόμενων γενετικά τροποποιημένων οντοτήτων Ανθρώπου-Μη-Ανθρώπου;

Όπως συζητήθηκε στην προηγούμενη καταχώρηση, η τεχνολογία για τη συγχώνευση ανθρώπινων εγκεφάλων με μηχανές προχωρά με φανταστικό ρυθμό. Η νανοτεχνολογία - η επιστήμη της μηχανικής υλικών ή συσκευών σε ατομική και μοριακή κλίμακα μεταξύ 1 και 100 νανόμετρων (ένα νανόμετρο είναι ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου) σε μέγεθος - είναι έτοιμη να οδηγήσει την ανάπτυξη μεταξύ διεπαφών εγκεφάλου-μηχανής και κυβερνητικών συσκευών σε ένα εντελώς νέο προσαρμοστικό επίπεδο για ανθρώπινη τροποποίηση. Αυτό θα συμβεί επειδή, όπως επισημαίνει ο Δρ C. Christopher Hook:

Η μηχανική ή ο χειρισμός της ύλης και της ζωής σε κλίμακα νανομέτρων [προβλέπει] ότι οι δομές του σώματός μας και τα τρέχοντα εργαλεία μας θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά. Τα τελευταία χρόνια, πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών με την Εθνική Πρωτοβουλία Νανοτεχνολογίας, και δεκάδες ακαδημαϊκά κέντρα και εταιρείες έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν την υποστήριξή τους για την ανάπτυξη προγραμμάτων νανοτεχνολογίας. Ο στρατός, ο οποίος έχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη νανοτεχνολογία, δημιούργησε το Κέντρο Νανοτεχνολογιών Στρατιωτών (CSN), το οποίο ενδιαφέρεται για τη χρήση αυτής της τεχνολογίας για να βοηθήσει στη δημιουργία της απρόσκοπτης διεπαφής των ηλεκτρονικών συσκευών με το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, κατασκευάζοντας τον στρατιώτη cyborg.[i]

Διανθρώπινη Ευγονική

Στις αρχές του εικοστού αιώνα, η μελέτη και η πρακτική της επιλεκτικής ανθρώπινης αναπαραγωγής γνωστής ως ευγονική προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις δυσγονικές πτυχές εντός της ανθρώπινης γονιδιακής δεξαμενής και να βελτιώσει τις συνολικές ανθρώπινες «γενετικές ιδιότητες». Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τον Καναδά και τη Γερμανία (όπου, υπό τον Αδόλφο Χίτλερ, η ευγονική λειτουργούσε υπό τη σημαία της «φυλετικής υγιεινής» και επέτρεψε στους Josef Mengele, Otmar von Verschuer και άλλους να εκτελέσουν τρομακτικά πειράματα σε ζωντανά ανθρώπινα όντα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για να ελέγξουν τις γενετικές θεωρίες τους) ενδιαφέρθηκαν να εξαλείψουν τις «κατώτερες» ανθρώπινες γραμμές αίματος και χρησιμοποίησαν μελέτες για να υπονοήσουν κληρονομικότητα μεταξύ ορισμένων οικογενειών και ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια. τύφλωση, κώφωση, νανισμός, διπολική διαταραχή και κατάθλιψη. Οι δημοσιευμένες εκθέσεις τους τροφοδότησαν το κίνημα της ευγονικής για την ανάπτυξη κρατικών νόμων στη δεκαετία του 1800 και του 1900 που στειρώνουν αναγκαστικά άτομα που θεωρούνταν ανθυγιεινά ή ψυχικά άρρωστα, προκειμένου να τα αποτρέψουν από το να «περάσουν» τη γενετική τους κατωτερότητα στις μελλοντικές γενιές. Τέτοιοι νόμοι δεν καταργήθηκαν στις ΗΠΑ μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα, οδηγώντας σε περισσότερους από εξήντα χιλιάδες αποστειρωμένους Αμερικανούς στο μεταξύ. Μεταξύ του 1934 και του 1937, οι Ναζί στείρωσαν επίσης περίπου τετρακόσιες χιλιάδες ανθρώπους που θεωρούσαν κατώτερου γενετικού αποθέματος, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν να εξοντώνουν επιλεκτικά τους Εβραίους ως «γενετικές παρεκκλίσεις» στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος. Οι μετανθρωπιστικοί στόχοι της χρήσης της βιοτεχνολογίας, της νανοτεχνολογίας, της διασύνδεσης του νου και των συναφών επιστημών για τη δημιουργία ενός ανώτερου ανθρώπου και έτσι οι ταξινομήσεις των ατόμων – των ενισχυμένων και των μη ενισχυμένων  ανοίγουν την πόρτα για μια νέα μορφή ευγονικής και κοινωνικού δαρβινισμού.

Γενετική Μηχανική Βλαστικής Σειράς

Η γενετική μηχανική βλαστικής σειράς έχει τη δυνατότητα να επιτύχει πραγματικά τους στόχους του πρώιμου κινήματος ευγονικής (το οποίο προσπάθησε να δημιουργήσει ανώτερους ανθρώπους μέσω της βελτίωσης της γενετικής μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής) μέσω γενετικής τροποποίησης ανθρώπινων γονιδίων σε πολύ πρώιμα έμβρυα, σπερματοζωάρια και ωάρια. Ως αποτέλεσμα, η μηχανική βλαστικής σειράς θεωρείται από ορισμένους συντηρητικούς βιοηθικούς ως η πιο επικίνδυνη τεχνολογία βελτίωσης του ανθρώπου, καθώς έχει τη δύναμη να επανασυναρμολογήσει πραγματικά την ίδια τη φύση της ανθρωπότητας σε μετα-άνθρωπο, αλλάζοντας κάθε κύτταρο ενός εμβρύου και οδηγώντας σε κληρονομικές τροποποιήσεις που επεκτείνονται σε όλες τις επόμενες γενιές. 

Η συζήτηση σχετικά με τη μηχανική των βλαστικών σειρών είναι επομένως πιο κρίσιμη, διότι καθώς τίθενται σε κίνηση αλλαγές στους γενετικούς απογόνους, η φύση και η φυσική σύνθεση της ανθρωπότητας θα αλλάξουν χωρίς ελπίδα αντιστροφής, αναδιαμορφώνοντας έτσι μόνιμα το μέλλον της ανθρωπότητας. 

Ένας σεβαστός υποστηρικτής της τεχνολογίας βλαστικής σειράς είναι ο Δρ Gregory Stock, ο οποίος, όπως και ο cyborgist Kevin Warwick, απομακρύνεται από την έκδοση του Kurzweil του Humans 2.0 που έφτασε για πρώτη φορά ως αποτέλεσμα του υπολογιστή Singularity. Ο Stock πιστεύει ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιλέξει να υπερβεί τους υπάρχοντες βιολογικούς περιορισμούς στο εγγύς μέλλον (κατά ή πριν οι υπολογιστές φτάσουν σε ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη) μέσω της μηχανικής βλαστικής σειράς. Αν μπορούμε να κάνουμε καλύτερους ανθρώπους προσθέτοντας νέα γονίδια στο DNA τους, αναρωτιέται, γιατί να μην το κάνουμε; «Έχουμε ξοδέψει δισεκατομμύρια για να ξετυλίξουμε τη βιολογία μας, όχι από αδρανή περιέργεια, αλλά με την ελπίδα να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Δεν πρόκειται να απομακρυνθούμε από αυτό», λέει, πριν παραδεχτεί αλλού ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ομάδες γενετικά ενισχυμένων υπερανθρώπων που θα κυριαρχήσουν, αν όχι θα μας υποδουλώσουν».[ii]  Οι τίτλοι των βιβλίων του Stock μιλούν από μόνοι τους σχετικά με το τι θα έκανε η μηχανική της βλαστικής σειράς στην ανθρώπινη φυλήΤο όνομα του ενός είναι "Redesigning Humans: Our Inevitable Genetic Future and another is Metaman: The Merging of Humans and Machines into a Global Superorganism".

Εκτός από τη σύντομη λίστα παραπάνω, πρόσθετοι τομείς ανησυχίας όπου οι αναγνώστες μπορεί να επιθυμούν να ενημερωθούν καλά για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας βελτίωσης περιλαμβάνουν την αθανασία, τον μεταφυλισμό, την επαυξημένη πραγματικότητα, την κρυονική, τα μωρά σχεδιαστών, το neurohacking, τη μεταφόρτωση μυαλού, τα νευρικά εμφυτεύματα, την ξενομεταμόσχευση, την αναπαραγωγή, την αναζωογόνηση, τη ριζική παράταση της ζωής και πολλά άλλα.

TO ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ο THOMAS HORN ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΕΣΧΑΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ (ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "THE UNVEILING" ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ)!

Παράδεισος και κόλαση σενάρια

Ενώ θετικές πρόοδοι είτε έχουν ήδη υπάρξει είτε θα προέλθουν από ορισμένους από τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας που έχουμε συζητήσει, μορφωμένοι άνδρες όπως ο καθηγητής Francis Fukuyama, στο βιβλίο του, "Our Posthuman Future: Consequences of the Biotechnology Revolution", προειδοποιούν ότι οι ακούσιες συνέπειες που προκύπτουν από αυτό που η ανθρωπότητα έχει θέσει τώρα σε κίνηση αντιπροσωπεύει την πιο επικίνδυνη στιγμή στην ιστορία της Γης. Μια περίοδος κατά την οποία η εξωτική τεχνολογία στα χέρια των μετανθρωπιστικών φιλοδοξιών θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Σε εκείνους που θα μπορούσαν να σχεδιάσουν ένα μετανθρώπινο μέλλον, ο Fukuyama προειδοποιεί για ένα απάνθρωπο «σενάριο κόλασης» στο οποίο «δεν θα αγωνιζόμαστε πλέον, δεν θα φιλοδοξούμε, αγαπάμε, αισθανόμαστε πόνο, κάνουμε δύσκολες ηθικές επιλογές, έχουμε οικογένειες ή κάνουμε οποιοδήποτε από τα πράγματα που παραδοσιακά συνδέται με το να είμαστε άνθρωποι». Σε αυτή την απόλυτη κρίση ταυτότητας, «δεν θα έχουμε πλέον τα χαρακτηριστικά που μας δίνουν ανθρώπινη αξιοπρέπεια» επειδή, «οι άνθρωποι που αποκτηνώνονται στυλ "Brave New World "1/4 δεν γνωρίζουν ότι είναι αποκτηνωμένοι και, το χειρότερο, δεν θα νοιάζονταν αν ήξεραν. Είναι, πράγματι, ευτυχισμένοι σκλάβοι με δουλική ευτυχία».[ΙΙΙ] Το «σενάριο της κόλασης» που οραματίστηκε ο Φουκουγιάμα δεν είναι παρά η αρχή για αυτό που άλλοι ευφυείς στοχαστές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να πάει στραβά.

Στο άλλο άκρο του φάσματος και διαμετρικά αντίθετο με τα συμπεράσματα του Φουκουγιάμα βρίσκεται ένα εξίσου ενεργητικό πλήθος που προσυπογράφει μια μορφή τεχνολογικού ουτοπισμού που ονομάζεται «σενάριο του ουρανού». Μεταξύ αυτής της ομάδας, ένα "who's who" των μετανθρωπιστών ευαγγελιστών όπως ο Ray Kurzweil, ο James Hughes, ο Nick Bostrom και ο Gregory Stock βλέπουν την αυγή μιας νέας εποχής του Διαφωτισμού να φτάνει ως αποτέλεσμα του επιταχυνόμενου ρυθμού των τεχνολογιών GRIN. Όπως και με τον Διαφωτισμό του δέκατου όγδοου αιώνα, στον οποίο η διανοητική και επιστημονική λογική ανύψωσε την εξουσία των επιστημόνων έναντι των ιερέων, οι τεχνο-ουτοπιστές πιστεύουν ότι θα θριαμβεύσουν επί των προφητών της καταστροφής «κλέβοντας τη φωτιά από τους θεούς, εμφυσώντας ζωή στην αδρανή ύλη και κερδίζοντας την αθανασία. Οι προσπάθειές μας να γίνουμε κάτι περισσότερο από άνθρωποι έχουν μακρά και διακεκριμένη γενεαλογία. Η ιχνηλάτηση της ιστορίας αυτών των προσπαθειών φωτίζει την ανθρώπινη φύση. Σε κάθε πολιτισμό, σε κάθε εποχή, δεν έχουμε αφήσει τους θεούς σε ησυχία».[iv] 

Τέτοιοι άνθρωποι ενώνονται στην αναζήτησή τους για θεϊκά συντάγματα από έναν αυξανόμενο κατάλογο επίσημων υπηρεσιών των ΗΠΑ που ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα. Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών προέβλεψαν αυτή την εξέλιξη πριν από μια δεκαετία, δημοσιεύοντας την κυβερνητική έκθεση Converging Technologies for Improving Human Performance - πλήρης με διαγράμματα και κουκκίδες - για να παρουσιάσει το σχέδιο για τη ριζική εξέλιξη του ανθρώπου και της μηχανής. Το όραμά τους φανταζόταν ότι, ξεκινώντας γύρω στο έτος 2012, το «σενάριο του ουρανού» θα άρχιζε να εκδηλώνεται και γρήγορα θα κατέληγε (μεταξύ άλλων) στα εξής:

  • Το διανθρώπινο σώμα είναι «πιο ανθεκτικό, υγιές, ενεργητικό, ευκολότερο να επισκευαστεί και ανθεκτικό σε πολλά είδη στρες, βιολογικές απειλές και διαδικασίες γήρανσης».
  • Διασύνδεση εγκεφάλου-μηχανής που θα «μεταμορφώσει την εργασία στα εργοστάσια, θα ελέγξει τα αυτοκίνητα, θα εξασφαλίσει στρατιωτική υπεροχή και θα επιτρέψει νέα αθλήματα, μορφές τέχνης και τρόπους αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων».
  • «Οι μηχανικοί, οι καλλιτέχνες, οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές θα βιώσουν εξαιρετικά διευρυμένες δημιουργικές ικανότητες», εν μέρει μέσω της «βελτιωμένης κατανόησης της πηγής της ανθρώπινης δημιουργικότητας».
  • «Οι μέσοι άνθρωποι, καθώς και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, θα έχουν μια πολύ βελτιωμένη επίγνωση των γνωστικών, κοινωνικών και βιολογικών δυνάμεων που λειτουργούν τη ζωή τους, επιτρέποντας πολύ καλύτερη προσαρμογή, δημιουργικότητα και καθημερινή λήψη αποφάσεων.1/4«Τα εργοστάσια του αύριο θα οργανωθούν» γύρω από «αυξημένες ικανότητες ανθρώπου-μηχανής».[v]

Πέρα από το πώς η ανθρώπινη αύξηση και η βιολογική επανεφεύρεση θα εξαπλωθούν στην ευρύτερη κουλτούρα μετά το 2012 (την ίδια ημερομηνία που ο πρώην τσάρος της αντιτρομοκρατίας, Richard Clark, στο βιβλίο του, Breakpoint, προέβλεψε σοβαρή ανάπτυξη του GRIN), η κυβερνητική έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τις ιδιαίτερα σημαντικές παγκόσμιες και οικονομικές πτυχές των γενετικά ανώτερων ανθρώπων που ενεργούν με ανώτερους τρόπους, προσφέροντας πώς, ως αποτέλεσμα του GRIN που οδηγεί στην αναβάθμιση του DNA techno-sapien, αλληλεπίδραση εγκεφάλου-εγκεφάλου, διεπαφές ανθρώπου-μηχανής, προσωπικές διεπαφές αισθητηριακών συσκευών και βιολογικά συστήματα διεξαγωγής πολέμου, «Ο εικοστός πρώτος αιώνας θα μπορούσε να τελειώσει με παγκόσμια ειρήνη, παγκόσμια ευημερία και εξέλιξη σε υψηλότερο επίπεδο [καθώς] η ανθρωπότητα γίνεται σαν ένα ενιαίο, υπερβατικό νευρικό σύστημα, ένας διασυνδεδεμένος «εγκέφαλος» βασισμένος σε νέες βασικές οδούς της κοινωνίας». 

Η πρώτη εκδοχή της έκθεσης της κυβέρνησης υποστήριξε ότι το μόνο πραγματικό εμπόδιο σε αυτό το «σενάριο του ουρανού» θα ήταν η «καταστροφή» που θα εξαπολυόταν εάν η κοινωνία δεν χρησιμοποιούσε τις τεχνολογικές ευκαιρίες που έχουμε στη διάθεσή μας τώρα. «Μπορεί να μην έχουμε την πολυτέλεια της καθυστέρησης, επειδή η αξιοσημείωτη οικονομική, πολιτική, ακόμη και βίαιη αναταραχή των τελευταίων ετών υποδηλώνει ότι το παγκόσμιο σύστημα είναι ασταθές. Αν αποτύχουμε να χαράξουμε την κατεύθυνση της αλλαγής με τόλμη, μπορεί να γίνουμε θύματα μιας απρόβλεπτης καταστροφής».[vi] Αυτό το επιχείρημα είναι παράλληλο με αυτό που αντηχεί σήμερα στους στρατιωτικούς διαδρόμους, όπου τα συναισθήματα υποστηρίζουν ότι η αποτυχία δέσμευσης πόρων για την ανάπτυξη του GRIN ως το επόμενο βήμα στην ανθρώπινη και τεχνολογική εξέλιξη θα οδηγήσει μόνο σε άλλους να το κάνουν μπροστά από εμάς και να το χρησιμοποιήσουν για παγκόσμια κυριαρχία.

Δεν αρέσει σε όλους η επιταγή του «ουράνιου σεναρίου» και από τις ονειρικές φαντασιώσεις του Star Trek μέχρι το θλιβερό όραμα του Brave New World του Aldous Huxley, κάποιοι έχουν καταλήξει να πιστεύουν ότι υπάρχουν δαίμονες που κρύβονται μέσα στο μυστικιστικό (ή μυθικό;) του μετανθρωπισμού. "Σάνγκρι-λα."

«Πολλοί από τους συγγραφείς [της κυβερνητικής έκθεσης που αναφέρθηκε παραπάνω] μοιράζονται μια πίστη στην τεχνολογία που συνορεύει με θρησκεία, καυχώμενοι για θαύματα που κάποτε θεωρούνταν ότι ήταν το έργο του Παντοδύναμου Θεού», γράφουν οι συντάκτες του The New Atlantis: A Journal of Technology and Society. «[Αλλά] χωρίς καμμία σοβαρή σκέψη σχετικά με τους κινδύνους του τεχνικού χειρισμού του εγκεφάλου μας και της συνείδησής μας, ένα διαφορετικό είδος καταστροφής είναι πιο κοντά. Χωρίς να αξιολογούμε ειλικρινά και σοβαρά τις συνέπειες που συνδέονται με αυτές τις ισχυρές νέες τεχνολογίες [GRIN], είμαστε βέβαιοι, με τον ενθουσιασμό, τη φαντασία και την υπερηφάνεια μας, ότι σπεύδουμε ολοταχώς προς την καταστροφή».[vii]

Λίγοι άνθρωποι θα ήταν πιο κατάλληλοι από τον επιστήμονα υπολογιστών Bill Joy για να αναγγείλουν αυτούς τους κινδύνους ή να περιγράψουν το «σενάριο κόλασης» που θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί. Ωστόσο, πρέπει να αποτέλεσε πραγματική έκπληξη για μερικούς από εκείνους που τον θυμούνται ως τον επιστήμονα της Silicon Valley και συνιδρυτή της Sun Microsystems (SM) όταν, ως επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας, κυκλοφόρησε ένα τεράστιο και πλέον διάσημο δοκίμιο, «Γιατί το μέλλον δεν μας χρειάζεται», υποστηρίζοντας πώς το GRIN θα απειλούσε στο εγγύς μέλλον να εξαλείψει την ανθρωπότητα. Αυτό που ήταν εκπληκτικό στην προφητεία του Joy ήταν το πώς έβλεπε τον εαυτό του –και ανθρώπους σαν αυτόν– ως υπεύθυνους για την κατασκευή των ίδιων των μηχανών που «θα επιτρέψουν την κατασκευή της τεχνολογίας που μπορεί να αντικαταστήσει το είδος μας».

«Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τη δημιουργία νέων τεχνολογιών, οι ηθικές τους διαστάσεις με απασχόλησαν», αρχίζει. Αλλά μόλις το φθινόπωρο του 1998 άρχισε «να συνειδητοποιεί με αγωνία πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε στον εικοστό πρώτο αιώνα». Ο Joy χρονολογεί το «ξύπνημά» του σε μια τυχαία συνάντηση με τον Ray Kurzweil, με τον οποίο μίλησε σε ένα μπαρ ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο οποίο μίλησαν και οι δύο. Ο Kurzweil τελείωνε το χειρόγραφό του για την "Εποχή των Πνευματικών Μηχανών" και οι ισχυρές περιγραφές των αισθανόμενων ρομπότ και των βραχυπρόθεσμα βελτιωμένων ανθρώπων άφησαν τον Joy έκπληκτο, «ειδικά δεδομένης της αποδεδειγμένης ικανότητας του Ray να φαντάζεται και να δημιουργεί το μέλλον», έγραψε ο Joy. «Ήξερα ήδη ότι οι νέες τεχνολογίες όπως η γενετική μηχανική και η νανοτεχνολογία μας έδιναν τη δύναμη να ξαναφτιάξουμε τον κόσμο, αλλά ένα ρεαλιστικό και επικείμενο σενάριο για έξυπνα ρομπότ με εξέπληξε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ

ΓΙΑΤΙ Η «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΩΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΔΩΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΏΩΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ!;


Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων και των μηνών που ακολούθησαν τη συζήτηση στο ξενοδοχείο, ο Joy προβληματίστηκε σχετικά με το όραμα του Kurzweil για το μέλλον, μέχρι που τελικά συνειδητοποίησε ότι η γενετική μηχανική, η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και η νανοτεχνολογία αποτελούσαν «μια διαφορετική απειλή από τις τεχνολογίες που έχουν προηγηθεί. Συγκεκριμένα, τα ρομπότ, οι μηχανικοί οργανισμοί και τα nanobots μοιράζονται έναν επικίνδυνο ενισχυτικό παράγοντα: Μπορούν να αυτοαναπαραχθούν. Μια βόμβα ανατινάζεται μόνο μία φορά - αλλά ένα bot μπορεί να γίνει πολλά και γρήγορα να βγει εκτός ελέγχου. Η άνευ προηγουμένου απειλή της αυτοαναπαραγωγής επιβάρυνε ιδιαίτερα τον Joy επειδή, ως επιστήμονας υπολογιστών, κατανόησε πλήρως την έννοια της εκτός ελέγχου αναπαραγωγής ή των ιών που οδηγούν στην απενεργοποίηση συστημάτων μηχανών ή δικτύων υπολογιστών. Η ανεξέλεγκτη αυτο-αναπαραγωγή νανορομπότ ή κατασκευασμένων οργανισμών θα διέτρεχε «πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο σημαντικής βλάβης στον φυσικό κόσμο», κατέληξε ο Joy πριν προσθέσει τον βαθύτερο φόβο του:

Τι ήταν διαφορετικό στον εικοστό αιώνα; Σίγουρα, οι τεχνολογίες στις οποίες βασίζονται τα όπλα μαζικής καταστροφής (WMD) - πυρηνικά, βιολογικά και χημικά (NBC) - ήταν ισχυρές και τα όπλα μια τεράστια απειλή. Αλλά η κατασκευή πυρηνικών όπλων απαιτούσε εξαιρετικά προστατευμένες πληροφορίες. Τα προγράμματα βιολογικών και χημικών όπλων έτειναν επίσης να απαιτούν δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας.

Οι τεχνολογίες του εικοστού πρώτου αιώνα – γενετική, νανοτεχνολογία και ρομποτική είναι τόσο ισχυρές που μπορούν να γεννήσουν ολόκληρες νέες κατηγορίες ατυχημάτων και καταχρήσεων. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι, για πρώτη φορά, αυτά τα ατυχήματα και οι καταχρήσεις είναι ευρέως προσιτά σε άτομα ή μικρές ομάδες. Δεν θα απαιτήσουν μεγάλες εγκαταστάσεις ή σπάνιες πρώτες ύλες. Μόνο η γνώση θα επιτρέψει τη χρήση τους.

Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο των όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και της μαζικής καταστροφής που βασίζεται στη γνώση (KMD), αυτή η καταστροφικότητα ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από τη δύναμη της αυτο-αναπαραγωγής.

Νομίζω ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της περαιτέρω τελειοποίησης του ακραίου κακού, ενός κακού του οποίου η δυνατότητα εξαπλώνεται πολύ πέρα από εκείνη που κληροδότησαν τα όπλα μαζικής καταστροφής στα εθνικά κράτη, σε μια εκπληκτική και τρομερή ενδυνάμωση.[viii]

Η προφητεία του Joy για το αυτοαναπαραγόμενο «ακραίο κακό» ως μια επικείμενη και τεράστια μετασχηματιστική δύναμη που απειλεί να ξαναγράψει τους νόμους της φύσης και να αλλάξει μόνιμα την πορεία της ζωής όπως την ξέρουμε, αναβίωσε τρομακτικά φέτος με τη δημιουργία του «αυτοαναπαραγόμενου» είδους Synthia του Venter (περιγραφή του Venter). 

Παράσιτα όπως τα μυκοειδή μυκοπλάσματος που τροποποίησε ο Venter για να δημιουργήσει το Synthia μπορούν να είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και να αποκτήσουν και να περάσουν λαθραία DNA από το ένα είδος στο άλλο, προκαλώντας μια ποικιλία ασθενειών. 

Οι κίνδυνοι που αντιπροσωπεύει ο αυτοαναπαραγόμενος παρασιτισμός του Synthia έχουν έτσι ανατροφοδοτήσει το έργο του Joy και έδωσαν στους ειδικούς στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας άγρυπνες νύχτες για το πώς οι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες ανοιχτού κώδικα για να δημιουργήσουν μια έκδοση Frankenstein του Synthia σε εκπλήρωση του Pale Blue Dot του Carl Sagan, το οποίο ο Joy ανέφερε ως, "την πρώτη στιγμή στην ιστορία του πλανήτη μας όταν οποιοδήποτε είδος, με τις δικές της εθελοντικές ενέργειες, έχει γίνει κίνδυνος για τον εαυτό του». 

Ως ένα τρομερό παράδειγμα των δυνατοτήτων που αντιπροσωπεύει αυτό, μια γενετικά τροποποιημένη έκδοση της ευλογιάς των ποντικών δημιουργήθηκε πριν από λίγο καιρό που έφτασε αμέσως στο 100% θνησιμότητα. Εάν τέτοια παθογόνα εξαπολυθούν σε πληθυσμιακά κέντρα, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Joy και άλλοι ήλπιζαν πριν από μερικά χρόνια ότι ένα παγκόσμιο μορατόριουμ ή εθελοντική παραίτηση από τις εξελίξεις του GRIN θα ξεκινούσε από τα εθνικά εργαστήρια και τις κυβερνήσεις. Αλλά το τζίνι είναι τόσο μακριά από το μπουκάλι σήμερα που ακόμη και φοιτητές φοιτούν σε ετήσιους διαγωνισμούς συνθετικής βιολογίας (όπως ο Διεθνής Διαγωνισμός Γενετικά Τροποποιημένων Μηχανών ή iGEM) όπου τα παρασκευάσματα μαγισσών που αλλάζουν τη φύση παρασκευάζονται από τις βαθμολογίες, συναρμολογώντας και τεμαχίζοντας το DNA σε ζωντανές οντότητες που εκπληρώνουν το έργο. Για παράδειγμα, οι νικητές του iGEM 2009 δημιούργησαν το "E. chromi" - μια προγραμματιζόμενη έκδοση των βακτηρίων που συχνά οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση, Escherichia coli (κοινώς συντομογραφία E. coli). Ένας αυξανόμενος κατάλογος παρόμοιων αλληλουχιών DNA είναι άμεσα διαθέσιμος μέσω του Διαδικτύου, εξοργίζοντας τους ειδικούς ασφαλείας που βλέπουν την απουσία καθολικών κανόνων για τον έλεγχο αυτού που είναι όλο και περισσότερο διαθέσιμο μέσω δικτύων πληροφοριών ως απειλή να απελευθερώσει έναν «μαθητευόμενο μάγο» με αναπόφευκτες βιολογικές επιπτώσεις. Ο Venter και οι συνεργάτες του λένε ότι αναγνωρίζουν αυτόν τον κίνδυνο - ότι τα αυτοαναπαραγόμενα βιολογικά συστήματα όπως αυτά που χτίζουν - κρύβουν κίνδυνο καθώς και ελπίδα και έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους καλώντας το Κογκρέσσο να θεσπίσει νόμους για να προσπαθήσει να ελέγξει τη ροή πληροφοριών και συνθετικών «συνταγών» που θα μπορούσαν να παράσχουν θανατηφόρα νέα παθογόνα για τρομοκράτες. Το πρόβλημα, όπως πάντα, είναι να πειστούν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου να ακολουθήσουν εθελοντικά ένα σταθερό σύνολο δεοντολογίας ή κανόνων. Αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση ευσεβής πόθος. Είναι πολύ πιο πιθανό ο κόσμος να τρέχει προς αυτό που ο Joel Garreau ήταν ο πρώτος που ονόμασε «σενάριο κόλασης» - μια στιγμή κατά την οποία οι ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες Grin τοποθετούν τη γη και όλους τους κατοίκους της σε πορεία αυτοεξάλειψης.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ορισμένοι υποστηρικτές της μετα-ανθρωπότητας χρησιμοποιούν τώρα το ίδιο σενάριο απειλής για να υποστηρίξουν τον μετανθρωπισμό ως τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της αναπόφευκτης εξαφάνισης της ανθρωπότητας μέσω του Grin. Στο παγκόσμιο διεπιστημονικό ινστιτούτο Metanexus (www.metanexus.net/), ο Mark Walker, επίκουρος καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού (ο οποίος κατέχει την έδρα Richard L. Hedden of Advanced Philosophical Studies) καταλήγει στο συμπέρασμα, όπως και ο Bill Joy, ότι «οι τεχνολογικές εξελίξεις σημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι ένα μέλλον μόνο για τον άνθρωπο θα καταλήξει σε εξαφάνιση». Από αυτό κάνει ένα παράδοξο επιχείρημα:

Εν συντομία, το επιχείρημα είναι ότι παρόλο που η δημιουργία μετα-ανθρώπων μπορεί να είναι ένα πολύ επικίνδυνο κοινωνικό πείραμα, είναι ακόμη πιο επικίνδυνο να μην το επιχειρήσουμε.

Υποψιάζομαι ότι εκείνοι που πιστεύουν ότι το μετανθρωπιστικό μέλλον είναι επικίνδυνο συχνά έχουν κάτι σαν την ακόλουθη συλλογιστική στο μυαλό τους: (1) Αν αλλάξουμε την ανθρώπινη φύση, τότε θα διεξάγουμε ένα πείραμα για το αποτέλεσμα του οποίου δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. (2) Δεν πρέπει να διεξάγουμε πειράματα μεγάλου μεγέθους αν δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. (3) Δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα του μετανθρωπιστικού πειράματος. (4) Επομένως, δεν πρέπει να αλλοιώνουμε την ανθρώπινη φύση.

Το πρόβλημα με το επιχείρημα είναι.1/4 Επειδή η γενετική μηχανική είναι ήδη μαζί μας και έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τον πολιτισμό και να δημιουργήσει μετα-ανθρώπους, μπαίνουμε ήδη σε αχαρτογράφητα νερά, οπότε πρέπει να πειραματιστούμε. Το ερώτημα δεν είναι αν θα πειραματιστούμε, αλλά μόνο το εναπομείναν ερώτημα ποιο κοινωνικό πείραμα θα κάνουμε. Θα προσπαθήσουμε να παραιτηθούμε; Αυτό θα ήταν ένα απαράμιλλο κοινωνικό πείραμα για την εξάλειψη της γνώσης και της τεχνολογίας. Θα είναι το πείραμα όπου για πρώτη φορά κυβερνήσεις, οργανισμοί και ιδιώτες θα έχουν πρόσβαση στη γνώση και την τεχνολογία που (τυχαία ή σκόπιμα) θα μπορούσαν να μετατραπούν σε σκοπούς τερματισμού του πολιτισμού; Ή τέλος, θα είναι το μετανθρωπιστικό κοινωνικό πείραμα όπου θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα όντα πιο φωτεινά και πιο ενάρετα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ισχυρές τεχνολογίες;

Προσπάθησα να κάνω τουλάχιστον μια εκ πρώτης όψεως υπόθεση ότι ο μετανθρωπισμός υπόσχεται το ασφαλέστερο πέρασμα από τον εικοστό πρώτοτεχνολογίες αιώνα.[ix]

Οι συγγραφείς αυτής της σειράς πιστεύουν ότι τα «λαμπρότερα και πιο ενάρετα όντα» που υποστηρίζουν ο καθηγητής Walker και άλλοι διαθέτουν υπερφυσικά στοιχεία και ότι το πνεύμα πίσω από τον μετανθρωπιστικό εφιάλτη θα βάλει την «κόλαση» στο «σενάριο της κόλασης» νωρίτερα από ό, τι οι περισσότεροι καταλαβαίνουν.

ΕΠΟΜΕΝΟ: Το διανθρώπινο νέο πρόσωπο του πνευματικού πολέμου


[i] C. Christopher Hook, Human Dignity in the Biotech Century (Downers Grove, IL: InterVarsity, 2004) 80–81.

[ii] Garreau, Radical Evolution, 116.

[iii] Francis Fukuyama, Our Posthuman Future: Consequences of the Biotechnology Revolution (New York: Picador, 2002) 6.

[iv] Garreau, 106.

[v] Garreau, Radical Evolution, 113–114.

[vi] “Carried Away with Convergence,” New Atlantis (Summer 2003) 102–105, http://www.thenewatlantis.com/publications/carried-away-with-convergence.

[vii] Summer 2003 issue of The New Atlantis, (http://www.thenewatlantis.com/publications/carried-away-with-convergence).

[viii] Bill Joy, “Why the Future Doesn’t Need Us,” Wired (April 2000) (http://www.wired.com/wired/archive/8.04/joy.html), emphasis added.

[ix] Mark Walker, “Ship of Fools: Why Transhumanism Is the Best Bet to Prevent the Extinction of Civilization,” Metanexus Institute (2/5/09) (http://www.metanexus.net/magazine/tabid/68/id/10682/Default.aspx).


ΠΗΓΗ: https://www.skywatchtv.com/2022/05/17/hybrid-38/


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!