Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας συνθήκης και μιας εκτελεστικής συμφωνίας; - Το νεύμα του Anthony Blinken.


https://www.drjamesdobson.org/newsletters/may-2023-newsletter

Το Σύνταγμα λέει ότι οι Συνθήκες πρέπει να πάνε στη Γερουσία για συμβουλές και συγκατάθεση και να λάβουν ψήφο 2/3 (68 μέλη) για να περάσουν.

Ωστόσο, πάνω από το 80% των συνθηκών δεν υποβάλλονται ποτέ στη Γερουσία και εγκρίνονται από αυτό που ονομάζεται Εκτελεστική Συμφωνία. Ο Μπάιντεν ή το Στέητ Ντηπάρτμεντ απλώς υπογράφει τη συνθήκη και (όπως λένε) αυτό είναι.

Ο δικηγόρος Reggie Littlejohn και εγώ ρωτήσαμε τον καθηγητή Francis Boyle τι αποφασίζει ποιες συνθήκες θα υποβληθούν πραγματικά στη Γερουσία.

Η απάντησή του ήταν ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ αποφασίζει: «Δεν υπάρχει νόμος. Απλά μια εγκύκλιος του Στέητ Ντηπάρτμεντ που επιβεβαιώνει μονομερώς αυτή την εξουσία. Στο τέλος της ημέρας, εναπόκειται στη Γερουσία να προστατεύσει τις δικές της εξουσίες έναντι του Στέητ Ντηπάρτμεντ».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσσου, το Κογκρέσσο θα μπορούσε να πιέσει το ζήτημα και να απαιτήσει τόσο οι τροποποιήσεις του IHR όσο και η συνθήκη για την πανδημία να υποβληθούν στη Γερουσία από τις ΗΠΑ - επειδή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και οι δύο είναι τεχνικά συνθήκες. Αλλά αν δεν το κάνουν, το Στέητ Ντηπάρτμεντ του Μπάιντεν απλώς θα υπογράψει τη συνθήκη για την πανδημία (εάν περάσει από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA) με ψήφους 2/3: η WHA είναι τα 194 έθνη μέλη του ΠΟΥ).

Εάν αποτύχει σε αυτόν τον υψηλό πήχη, θα εξαφανιστεί η συνθήκη; Όχι: πιθανώς μεγάλο μέρος του υλικού της συνθήκης θα μεταφερθεί στις τροποποιήσεις του ΔΥΚ, πιθανώς μετά την προθεσμία των 4 μηνών για την κοινοποίηση των τροπολογιών στα κράτη μέλη και στο κοινό. Ή ενδεχομένως το επόμενο έτος τμήματα θα μπορούσαν να γίνουν τροποποιήσεις. Ίσως η συνθήκη ήταν ένα δόλωμα εξαρχής;

Οι τροπολογίες είναι "opt in", οπότε αν οι ΗΠΑ δεν στείλουν επίσημη απόρριψη, θα γίνουμε συμβαλλόμενο μέρος σε όλες τις τροπολογίες που περνούν από την WHA με ψήφο 50%. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο υπάρχει τόσο μεγάλη μυστικότητα σχετικά με αυτούς: είναι το όχημα που η κλίκα είναι απόλυτα αφοσιωμένη να περάσει, ενώ η συνθήκη είναι αμφίβολη.

Το τι πρέπει να κάνει το Κογκρέσσο γι' αυτό είναι σαφές:

α) να ακυρώσει αυτή την εξουσία του Στέητ Ντηπάρτμεντ να αποφασίζει τι εξετάζει η Γερουσία·

β) να απαιτήσουν ότι η συνθήκη και οι τροποποιήσεις πρέπει να εγκριθούν από τη Γερουσία με πλειοψηφία 2/3 πριν από τη σύναψη από τις ΗΠΑ

και πολλά άλλα, για τα οποία θα γράψω στη συνέχεια.


ΠΗΓΗ: merylnass.substack.com



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!