Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο Α' .

 



Yπάρχει μια συνέντευξη του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α', στην αμερικανίδα δημοσιογράφο και πολεμική ανταποκρίτρια Mary Boyle O' Reilly, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Σικάγου "The Day Book" στις 5 Ιανουαρίου του 1914.





Οι νικηφόροι Βαλκανικοί Πόλεμοι είχαν τελειώσει, ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εθνικός Διχασμός απείχαν ακόμη κάμποσους μήνες και ο Κωνσταντίνος βρισκόταν στον κολοφώνα της δόξας του.

Ήταν ο ηρωϊκός στρατηλάτης που απελευθέρωσε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες από τον οθωμανικό ζυγό και είχε κερδίσει την λατρεία σύσσωμου του ελληνικού λάου αλλά και τον θαυμασμό στο εξωτερικό ("the greatest military strategist in Europe", τον αποκαλεί η δημοσιογράφος).



Και ενώ η συνέντευξη φτάνει στο τέλος της, η O' Reilly του κάνει μια ακόμη ερώτηση :

"Kαι αν γίνει ένας τρίτος Βαλκανικός Πόλεμος, Μεγαλειότατε;".

Και ο Κωνσταντίνος, αντί να πει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κατατροπώσει ξανά τους εχθρούς της και άλλα τέτοια εθνικοπατριωτικά 'κλισέ', αναφωνεί :

"Ο Θεός να μας δώσει ειρήνη!".

Aπό την επόμενη χρονιά ο Κωνσταντίνος θα έμπαινε στο μάτι του κυκλώνα και θα κατηγορούνταν τόσο από τους βενιζελικούς όσο και από την 'Αντάντ', ότι δεν ήθελε να βγει η Ελλάδα στον Μεγάλο Πόλεμο επειδή τάχα ήταν γερμανόφιλος (και αυτή η ρετσινιά του έχει μείνει μέχρι σήμερα).



Στην πραγματικότητα όμως, ένας από τους βασικούς λόγους που ο βασιλιάς υποστήριζε την ουδετερότητα, ήταν επειδή ήταν και ο ίδιος στρατιώτης και ήξερε από πρώτο χέρι την φρίκη και τα δεινά του πολέμου. 

Σε αντίθεση με τους πολιτικούς που είναι μακριά από το πεδίο της μάχης και κάνουν μεγαλεπήβολα σχέδια επί χάρτου, ο Κωνσταντίνος βρισκόταν δίπλα στους Έλληνες φαντάρους, ζούσε τις απάνθρωπες ταλαιπωρίες τους, έβλεπε τους θανάτους και τους ακρωτηριασμούς. 

Δεν ήταν ειρηνιστής και ήταν υποστηρικτής της Μεγάλης Ιδέας, αλλά ήξερε καλά ότι δεν μπορούσες να ζητήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από αυτούς τους τόσο ταλαιπωρημένους στρατιώτες να πάρουν πάλι τα όπλα, πόσο μάλλον για να μπουν σε ένα πόλεμο όπου δεν υπήρχαν εγγυήσεις και ανταλλάγματα και έτσι ήταν πολύ πιθανόν οι θυσίες τους να πήγαιναν χαμένες.

"Ο Θεός να μας δώσει ειρήνη" ευχόταν ο Κωνσταντίνος για να αναπαυθούν οι στρατιώτες, να γυρίσουν στην καθημερινότητα και στις ειρηνικές τους εργασίες και να ανασυγκροτηθούν οι νέες Χώρες.

Είναι επιτακτική ανάγκη, για μια σοβαρή αναθεωρητική βιογραφία του Κωνσταντίνου, που θα φωτίσει τις άγνωστες πλευρές αυτού του ανθρώπου που παρεξηγήθηκε και αδικήθηκε όσο λίγοι στην ελληνική ιστορία. 

Και κάτι μου λέει ότι ο πραγματικός Κωνσταντίνος είναι αρκετά διαφορετικός από την εικόνα (ή μάλλον την καρικατούρα) που έχουν φτιάξει γι' αυτόν, τόσο η πολεμοκάπηλη Ακροδεξιά που τον θαυμάζει όσο και το "πεφωτισμένο" Κέντρο, που τον απεχθάνεται.


6 σχόλια:

  1. ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΩΝ ΓΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΘΩΝ - ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΚΕΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ. ΟΜΩΣ , ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΤΡΩΝΕΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ , ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ , ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΗΤΑΝ ΤΑΓΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ . ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ , ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΡΟΦΗ ΕΚΑΤΟΝ ΟΓΔΟΝΤΑ ΜΟΙΡΩΝ . ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ , ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΑΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ . ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΧΤΟΥΝ ΑΛΛΩΣΤΕ, ΑΦΟΥ Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ , Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΞΙΩΝΕΙ ΑΝΤΙΔΩΡΑ . ΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΩΣ ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΟΣ , ΤΟΤΕ ….Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ; ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΡΑΠΤΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΤΟΝ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΜΕ 800 ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΓΚΕΜΠΕΝ ΚΑΙ ΜΠΡΕΣΛΑΟΥ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΔΙΩΚΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΑΚΕΥΣΗ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΟΛΟ. ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΕΙΝΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ , ΩΣΤΕ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΙΠΕ `` Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ``ΓΚΕΜΠΕΝ`` ΚΑΙ ``ΜΠΡΕΣΛΑΟΥ`` ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ`` ΑΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΑΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ ``ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ``. Η ΕΝΤΟΛΗ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ακριβώς έτσι όπως μας τά παραθέσατε αγαπητέ μας φίλε ΑΝΝΙΚΕΡΙ καί ευχαριστούμε πάρα πολύ.
      Ο "Λευτεράκης Βενιζέλος" σέ όλη τήν πορεία του υπήρξε ένα θλιβερό, τυφλό καί τραγικό ενεργούμενο των δυτικών πατρόνων του, που η μοναδικά δουλική του στάση βύθιζε πάντα τήν Ελλάδα μας στόν πάτο, αφού δέν ζήταγε ποτέ του ανταλλάγματα, αλλά εντυπωσίαζε συχνότατα καί τούς ίδιους!
      Δοθείσης ευκαιρίας δέν μπορούμε νά μήν θυμηθούμε τήν υπερπολύτιμη μαρτυρία του Άγγλου Ναυάρχου John de Robeck (1862 - 1928 ), που αναφερόμενος στόν "Βενιζέλο" είπε τό αμίμητο, 'μά αυτός δέν είναι κάν ΄Έλλην'!!!!
      Όπως πολύ ορθά επισημάνατε, τόν μοιραίο αυτόν άνθρωπο που ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος γιά τήν Μικρασιατική Καταστροφή, η Ιστορία τόν ξέπλυνε τάχιστα μέ σπάνια ....στοργή!
      Τά αγάλματα καί οι προτομές του δεσπόζουν σέ πολλά σημεία της επικρατείας μας!
      Ποιού ;
      Του ανθρώπου που δώριζε απλόχερα Ελληνικότατα νησιά, ελληνική επικράτεια - τά Φ.Ε.Κ. υπάρχουν! - στούς Αλβανούς (Σάσσων) καί στούς Τούρκους ( Ίμβρος & Τένεδος), ενώ αμέσως μετά οι νέοι ιδιοκτήτες έσφαξαν τούς Έλληνες κατοίκους τους!
      (Καί νά ήταν μόνο η τρισάθλια 'ανθράκευση' των δύο γερμανικών καταδρομικών στόν Πειραιά, που ενίσχυσαν τούς Τούρκους....)
      Αντιθέτως μέ τόν Στρατηλάτη Κωνσταντίνο, που δέν είχε ποτέ του κολλητό, τόν διαπλεκόμενο πολυεκατομμυριούχο χρηματοδότη καί μεγαλέμπορο όπλων, τόν σέρ Μπάζιλ Ζάχαρωφ που "ζέσταινε" μέ γενναιόδωρες επιταγούλες τόν "Λευτεράκη", ενώ οι λιγοστοί κοντινοί του άνθρωποι του βασιλέως, αμέσως μετά τόν θάνατό του στό Παλέρμο της Σικελίας (11 - 01 - 1923 ), δέν κατάφεραν νά βρούν χρήματα νά πληρώσουν τούς θεράποντες ιατρούς....
      Μετά 87 χρόνια από τόν θάνατο του "εθνάρχου" της συμφοράς, ακόμα περιμένουμε οι Έλληνες νά μάθουμε επιτέλους όλη τήν αλήθεια γιά τόν άσημο δικηγοράκο της τουρκοκρατούμενης Κρήτης, που υπερασπιζόταν μόνο Τούρκους πελάτες, παρεούλα μέ τόν άλλο - δικηγοράκο - μέγιστο ολετήρα της Μικράς Ασίας, τόν Αριστείδη Στεργιάδη....
      Καί νά μας πούν κάποτε, ποιοί ήσαν ακριβώς οι εν Αθήναις ξένοι που επιμόνως τόν "σύστησαν" νά κουβαληθεί από τήν Κρήτη στήν Αθήνα...

      Διαγραφή
  2. Ὁ Καποδίστριας μεριμνοῦσε γιά τό ἄν προσεύχονταν οἱ στρατιῶτες

    https://www.hristospanagia.gr/%e1%bd%81-%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%af%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%bd%ce%bf%e1%bf%a6%cf%83%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%ac-%cf%84%cf%8c-%e1%bc%84%ce%bd/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς γιά τήν μοναδική αυτή χρήσιμη, ωφέλιμη καί σίγουρα δυσεύρετη πληροφόρηση γιά τόν δολοφονημένο Εθνικό μας Κυβερνήτη!
      Δέν είναι διόλου τυχαίο που ορισμένοι - ελάχιστοι - συγγραφείς τόν απεκάλεσαν πέραν όλων των άλλων σπανίων ιδιοτήτων του καί προσόντων του καί κ ο σ μ ο κ α λ ό γ ε ρ ο !
      Αιωνία του η μνήμη!

      Διαγραφή
  3. ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!
    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ.
    ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
    ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΘΗΜΑ.
    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος εκ πεποιθήσεως15 Δεκεμβρίου 2023 στις 8:29 μ.μ.

    Ανώνυμε 12:25, όταν μπαίνουν σχολιαστές ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Αννίκερις, τα σχόλιά τους αποτελούν από μόνα τους αναρτήσεις.

    Είναι συναρπαστική η ανταλλαγή γνώσεων που ποτέ δεν διδάχθηκαν σε σχολές και που αποκτώνται μόνο μέσα από την αγάπη (προσωπικά θα το ονόμαζα αληθινό και αφοσιωμένο έρωτα), και την εντρύφηση με την Ιστορία.

    Σας ευχαριστούμε πολύ και τους δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!