Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

SOS! SOS! SOS! Το πιο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ Καναδικό νομοσχέδιο για το διαδίκτυο που ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΤΕ είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει Νόμος!

 

2017 Freedom of Expression Awards της Ελίνας Κανσίκα για το Index on Censorship https://flic.kr/p/Uvmaie (CC BY-SA 2.0)

Το Νομοσχέδιο S-210 δεν είναι μια ολισθηρή πλαγιά. Είναι μια χιονοστιβάδα. Το δικαστήριο διέταξε τον αποκλεισμό ιστότοπου νόμιμου περιεχομένου και επέβαλε την επαλήθευση ηλικίας χρησιμοποιώντας τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για πρόσβαση στην αναζήτηση ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

του Michael Geist
14 Δεκεμβρίου 2023



Μετά από χρόνια μαχών για τα νομοσχέδια C-11 και C-18, λίγοι Καναδοί θα έχουν την όρεξη για ένα ακόμη ανησυχητικό νομοσχέδιο για το Διαδίκτυο. Ωστόσο, δεδομένου ενός νομοσχεδίου που προβλέπει λογοκρισία υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση, επιβάλλει την επαλήθευση της ηλικίας για τη χρήση μηχανών αναζήτησης ή ιστότοπων κοινωνικών μέσων και δημιουργεί ένα πλαίσιο για τον αποκλεισμό ιστότοπων με δικαστική εντολή, υπάρχει ανάγκη να δοθεί προσοχή. Το νομοσχέδιο S-210ή ο νόμος για την προστασία των νέων από την έκθεση στην πορνογραφίαψηφίστηκε από τη Γερουσία τον Απρίλιο, αφού οι γερουσιαστές ήταν απρόθυμοι να απορρίψουν ένα νομοσχέδιο που πλαισιώνεται ως προστασία των παιδιών από βλάβες στο διαδίκτυο. Το ίδιο σενάριο φαίνεται να διαδραματίζεται και στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου χθες η πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση, στέλνοντάς το στην επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας για επανεξέταση. Το νομοσχέδιο, το οποίο είναι πνευματικό τέκνο της γερουσιαστή Julie Miville-Duchêne, δεν είναι κυβερνητικό νομοσχέδιο. Στην πραγματικότητα, οι υπουργοί της κυβέρνησης την καταψήφισαν. Αντ' αυτού, το νομοσχέδιο υποστηρίζεται από τους Συντηρητικούς, το Μπλοκ και το NDP με λίγες ψήφους από τους Φιλελεύθερους βουλευτές. Οι Καναδοί μπορούν να συγχωρεθούν για την σύγχυση ότι μετά από μήνες υπεράσπισης των ελευθεριών του Διαδικτύου, εγείροντας φόβους λογοκρισίας και εκφράζοντας ανησυχία για την υπερβολική ρύθμιση του Διαδικτύου από την CRTC, οι Συντηρητικοί βουλευτές έσπευσαν να καλέσουν όσους αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο (ο χορηγός της Βουλής είναι η συντηρητική βουλευτής Karen Vecchio).


Εμφανίστηκα ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας που μελέτησε το νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο του 2022όπου υποστήριξα ότι «συνδυάζοντας τον αποκλεισμό ιστότοπων, τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου και το εκπληκτικό εύρος που θα κάλυπτε πολλές βασικές υπηρεσίες, το νομοσχέδιο δεν είναι απλώς μια ολισθηρή πλαγιά, είναι μια χιονοστιβάδα». 


Όπως έκανα και τότε, θα πρέπει να προλογίσω την κριτική του νομοσχεδίου καθιστώντας σαφές ότι η πρόσβαση ανηλίκων σε ακατάλληλο περιεχόμενο αποτελεί πράγματι εύλογη ανησυχία. 


Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος περιλαμβάνει την εκπαίδευση, τις ψηφιακές δεξιότητες και τη γονική επίβλεψη της χρήσης του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προσωπικών φίλτρων ή εργαλείων αποκλεισμού, εάν είναι επιθυμητό. Επιπλέον, εάν υπάρχουν ιστότοποι με έδρα τον Καναδά που παραβιάζουν το νόμο όσον αφορά το περιεχόμενο που φιλοξενούν, θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσουν έρευνα και πιθανές κατηγορίες.


Ωστόσο, το νομοσχέδιο S-210 υπερβαίνει κατά πολύ τις προσωπικές επιλογές για να περιορίσει την πρόσβαση ανηλίκων σε σεξουαλικό υλικό σε καναδικούς ιστότοπους. Αντ' αυτού, προβλέπει την παγκόσμια ευθύνη του ιστότοπου που επιβάλλεται από την κυβέρνηση για την αποτυχία αποκλεισμού της πρόσβασης ανηλίκων, υποστηριζόμενη από αποκλεισμό ιστότοπων και υποχρεωτικά συστήματα επαλήθευσης ηλικίας που είναι πιθανό να περιλαμβάνουν τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου. 


Η κυβέρνηση θεσπίζει αυτό το κανονιστικό πλαίσιο και είναι πιθανό να αναθέσει στην CRTC την παροχή της απαραίτητης διοίκησης. Ενώ υπάρχουν σίγουρα καλές προθέσεις με το νομοσχέδιο, οι κίνδυνοι και οι πιθανές βλάβες που δημιουργεί είναι σημαντικοί.


Το βασικό πλαίσιο του νομοσχεδίου S-210 είναι ότι δημιουργεί αδίκημα για κάθε οργανισμό που διαθέτει σεξουαλικό υλικό σε οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών για εμπορικούς σκοπούς. Η ποινή για κάτι τέτοιο είναι 250.000 δολλάρια για το πρώτο αδίκημα και έως 500.000 δολλάρια για τυχόν επόμενα αδικήματα. Οι οργανισμοί (που ορίζονται ευρέως από τον Ποινικό Κώδικα) μπορούν να βασίζονται σε τρεις πιθανές άμυνες:


  1. Η οργάνωση καθιέρωσε μια «καθορισμένη μέθοδο επαλήθευσης ηλικίας» για να περιορίσει την πρόσβαση. Εναπόκειται στην κυβέρνηση να καθορίσει ποιες μέθοδοι πληρούν τις προϋποθέσεις λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την αξιοπιστία και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Υπάρχει μια μεγάλη παγκόσμια επιχείρηση πωλητών που πωλούν αυτές τις τεχνολογίες και οι οποίοι είναι ένθερμοι υποστηρικτές αυτού του είδους της νομοθεσίας.


  2. Η οργάνωση μπορεί να υποστηρίξει ότι υπάρχει «νόμιμος σκοπός που σχετίζεται με την επιστήμη, την ιατρική, την εκπαίδευση ή τις τέχνες».

  3. Ο οργανισμός έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα για να περιορίσει την πρόσβαση αφού έλαβε ειδοποίηση από την υπηρεσία επιβολής του νόμου (πιθανώς το CRTC).

Η επιβολή του νομοσχεδίου επαφίεται στην καθορισμένη ρυθμιστική αρχή, η οποία μπορεί να εκδίδει ειδοποιήσεις παραβιάσεων σε ιστότοπους και υπηρεσίες. Αυτές οι ειδοποιήσεις μπορούν να περιλαμβάνουν τα βήματα που θέλει να ακολουθήσει ο οργανισμός για να συμμορφωθεί ο ιστότοπος. Αυτό κυριολεκτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση μέσω της ρυθμιστικής υπηρεσίας της θα υπαγορεύσει στους ιστότοπους πώς πρέπει να αλληλεπιδρούν με τους χρήστες για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει πρόσβαση ανηλίκων. Εάν ο ιστότοπος δεν ενεργήσει σύμφωνα με τις οδηγίες εντός 20 ημερών, η ρυθμιστική αρχή μπορεί να υποβάλει αίτηση για δικαστική απόφαση που να υποχρεώνει τους καναδικούς ISP να αποκλείσουν τον ιστότοπο από τους συνδρομητές τους. 


Η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να προσδιορίσει ποιοι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου υπόκεινται στην εντολή αποκλεισμού.


Οι διατάξεις αποκλεισμού ιστότοπων επικεντρώνονται στον περιορισμό της πρόσβασης των χρηστών και, ως εκ τούτου, μπορούν να εφαρμοστούν σε ιστότοπους οπουδήποτε στον κόσμο με καναδικούς ISP που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι οι ιστότοποι καθίστανται μη προσβάσιμοι. Και τι γίνεται με τον κίνδυνο υπερβολικού αποκλεισμού; Το νομοσχέδιο όχι μόνο προβλέπει τη δυνατότητα αποκλεισμού νόμιμου περιεχομένου ή περιορισμού της πρόσβασης σε άτομα άνω των 18 ετών, αλλά το επιτρέπει ρητά. 

Το άρθρο 9 παράγραφος 5 ορίζει ότι εάν το δικαστήριο κρίνει ότι απαιτείται διαταγή, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε «υλικό διαφορετικό από το σεξουαλικό υλικό που διατίθεται από τον οργανισμό» ή τον περιορισμό της πρόσβασης σε οποιονδήποτε, όχι μόνο στους νέους. Αυτό αυξάνει την προοπτική πλήρους λογοκρισίας νόμιμου περιεχομένου βάσει δικαστικής απόφασης βάσει ειδοποιήσεων από κυβερνητική υπηρεσία.


Εάν αυτό δεν είναι αρκετά κακό, υπάρχουν δύο επιπλέον σοβαρές ανησυχίες. Πρώτον, το νομοσχέδιο δεν 


περιορίζεται στις πορνογραφικές 


ιστοσελίδες. Αντίθετα, ισχύει για οποιονδήποτε ιστότοπο ή υπηρεσία που διαθέτει σεξουαλικό υλικό. Αυτό θα περιλαμβάνει πιθανώς μηχανές αναζήτησης, ιστότοπους κοινωνικών μέσων όπως το Twitter ή φόρουμ συνομιλίας όπως το Reddit, όπου η πρόσβαση σε ρητό υλικό δεν είναι δύσκολο να βρεθεί. Εάν το νομοσχέδιο περιοριζόταν αποκλειστικά σε ιστότοπους των οποίων πρωταρχικός σκοπός είναι η εμπορική διανομή σεξουαλικού υλικού, θα μπορούσε να είναι πιο δικαιολογημένο. Ως έχει τώρα, η υπερβολικά ευρεία προσέγγιση αφήνει αυτό το νομοσχέδιο ευάλωτο σε συνταγματική αμφισβήτηση.


Δεύτερον, εξετάστε τον τρόπο με τον οποίο οι ιστότοποι υποτίθεται ότι συμμορφώνονται με το νόμο, δημιουργώντας συστήματα επαλήθευσης ηλικίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ιστότοποι θα απαιτούν από τους χρήστες τους να εγγραφούν σε εμπορικά συστήματα επαλήθευσης ηλικίας προκειμένου να πραγματοποιήσουν αναζήτηση ή να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα tweets. Και τα συστήματα επαλήθευσης ηλικίας εγείρουν πραγματικές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής αναγνώρισης προσώπου ως μέρος της διαδικασίας επαλήθευσης.


Τα νομοσχέδια των ιδιωτών μελών της Γερουσίας σπάνια γίνονται νόμοι, αλλά αυτό το νομοσχέδιο βρίσκεται ξαφνικά στην οθόνη ραντάρ σε μεγάλο βαθμό. Το νομοσχέδιο δεν θα έπρεπε να έχει φτάσει τόσο μακριά και δεν θα έπρεπε να υποστηριχθεί. 


Η δημιουργία διασφαλίσεων για την πρόσβαση ανηλίκων σε ακατάλληλο περιεχόμενο είναι ένας αξιέπαινος στόχος, αλλά όχι εις βάρος της λογοκρισίας που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, της υποχρεωτικής αναγνώρισης προσώπου και των απαιτήσεων έγκρισης ηλικίας για τη χρήση ορισμένων από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους και υπηρεσίες στον κόσμο.



ΠΗΓΗ: https://www.michaelgeist.ca/2023/12/the-most-dangerous-canadian-internet-bill-youve-never-heard-of-is-a-step-closer-to-becoming-law/



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!