Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Καθώς η μεταναστευτική κρίση κλιμακώνεται, η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ αυξάνεται μεταξύ των ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ των ΗΠΑ για πρώτη φορά σε 12 χρόνια

Υπάρχει ανησυχία ότι η αύξηση της παράνομης μετανάστευσης επηρεάζει τη στέγαση και τους πόρους για τους βετεράνους.

Ο βετεράνος του στρατού Doug Cohen παρευρίσκεται σε εκδήλωση "Stand Down" που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει βετεράνους που είναι άστεγοι ή στεγαστικά ανασφαλείς στις 16 Ιουνίου 2023 στο Σικάγο του Ιλλινόϊς. (Scott Olson/Getty Images)


Από την Mary Prenon
2/3/2024
Ενημέρωση: 3/3/2024

Καθώς οι εθνικές, πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να δαπανούν δισεκατομμύρια δολλάρια για να στεγάσουν, να ταΐσουν, να ντύσουν και να παράσχουν ιατρική περίθαλψη σε εκατομμύρια παράνομους μετανάστες, η έλλειψη στέγης μεταξύ των βετεράνων των ΗΠΑ γνώρισε δραματική αύξηση για πρώτη φορά σε 12 χρόνια.

Μια πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ περιγράφει λεπτομερώς μια αύξηση 7,4% στους βετεράνους άστεγους μεταξύ 2022 και 2023 και εκτιμά ότι πάνω από 35.000 βετεράνοι είναι άστεγοι κάθε νύχτα. Κατά τη διάρκεια ενός έτους, σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν διπλάσιοι βετεράνοι μπορεί να βιώσουν έλλειψη στέγης. Συνολικά, το HUD εκτιμά ότι σχεδόν το 13% του άστεγου ενήλικου πληθυσμού είναι βετεράνοι.

Η Kate Monroe, βετεράνος του USMC και διευθύνουσα σύμβουλος της VetComm.us, αποκαλεί αυτή την κατάσταση «την απόλυτη προδοσία» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Είναι επίσης υποψήφια για το Κογκρέσσο των Ρεπουμπλικάνων στην Καλιφόρνια.

«Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ», δήλωσε στους Epoch Times. «Και αυτό που λέμε στους άστεγους βετεράνους μας είναι ότι εμείς ως χώρα δεν νοιαζόμαστε. Δεν είναι περίεργο γιατί οι προσλήψεις μειώθηκαν κατά 20%».

Μια έκθεση του Νοεμβρίου 2023 από την Ρεπουμπλικανική Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας αναφέρει ότι τα χρήματα που δαπανώνται για παράνομους μετανάστες θα μπορούσαν να κοστίσουν στους Αμερικανούς έως και 451 δισεκατομμύρια δολλάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Σύμφωνα με το NYC.gov, τον επίσημο ιστότοπο της Νέας Υόρκης, η Νέα Υόρκη μοίρασε 1,45 δισεκατομμύρια δολλάρια το 2023 για την παροχή τροφής, στέγης και υπηρεσιών σε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Αρκετές δημοσιευμένες εκθέσεις δείχνουν ότι το Σικάγο πλήρωσε 138 εκατομμύρια δολλάρια κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους για να στεγάσει, να ταΐσει και να φροντίσει τους παράνομους μετανάστες.

Η Ομοσπονδία για την Αμερικανική Μεταναστευτική Μεταρρύθμιση αναφέρει ότι η πολιτεία της Καλιφόρνια, η οποία είχε τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών το 2023 - πάνω από 160.000 - δαπάνησε περίπου 22,8 δισεκατομμύρια δολλάρια για τη φροντίδα τους το 2023. Η Καλιφόρνια έχει επίσης γίνει η πρώτη πολιτεία που προσφέρει ασφάλιση υγείας για όλους τους παράνομους μετανάστες.

«Έχω κατέβει στα σύνορα. Τα λεωφορεία σταματούν και οι παράνομοι μετανάστες λαμβάνουν φαγητό, ένα κινητό τηλέφωνο και ένα αεροπορικό εισιτήριο», δήλωσε η κ. Monroe. «Αφαιρούν τη στέγαση και τους πόρους από τους βετεράνους και ο αμερικανικός λαός είναι τα θύματα».

Η εταιρεία της κ. Monroe είναι αφιερωμένη στο να βοηθά τους βετεράνους να λαμβάνουν ό, τι τους οφείλεται από τη Διοίκηση των Βετεράνων και εργάζεται επίσης για να παρέχει καταφύγιο και να τους ενδυναμώσει να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους αποτρέψουμε από το να καταλήξουν στους δρόμους», πρόσθεσε. Αυτή και η ομάδα της επισκέπτονται τακτικά τις πιο πληγείσες περιοχές της Καλιφόρνιας, συμπεριλαμβανομένων των "Bottoms" στο Σαν Ντιέγκο και της περιοχής Tenderloin του Σαν Φρανσίσκο, όπου συμβουλεύονται άστεγους βετεράνους.

Ενώ η χρηματοδότηση και οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω του Υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ (VA), η κα Monroe είπε ότι πολύ συχνά, πολλοί βετεράνοι μένουν εκτός.

"Απλώς δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό γρήγορα και αποτελεσματικά, ειδικά επειδή το σύνολο του προγράμματος αστέγων VA βασίζεται στο ότι το VA δίνει επιχορηγήσεις σε τρίτους, οι οποίοι στη συνέχεια δίνουν ένα κλάσμα αυτών των χρημάτων στους βετεράνους".

Στα τέλη Ιανουαρίου, το Τμήμα Υποθέσεων Βετεράνων (VA) ανέφερε ότι είχε στεγάσει μόνιμα 46.552 άστεγους βετεράνους το 2023, υπερβαίνοντας τον στόχο των 38.000.

Ο γραμματέας Τύπου της VA, Terrence Hayes, δήλωσε στους Epoch Times ότι έχουν δεσμευτεί να τερματίσουν την έλλειψη στέγης βετεράνων και ότι δεν διατίθενται ποτέ κεφάλαια για καταφύγιο ή υγειονομική περίθαλψη για παράνομους μετανάστες.

"Η VA δεν παρέχει ούτε χρηματοδοτεί υγειονομική περίθαλψη για τους κρατούμενους της ICE (Immigration and Customs Enforcement)", είπε.

"Καμμία χρηματοδότηση ή άλλοι πόροι από την VA δεν χρησιμοποιούνται για την πληρωμή ή την παροχή υπηρεσιών στέγασης ή υγειονομικής περίθαλψης σε μη βετεράνους που κρατούνται υπό κράτηση από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE)".

Βετεράνοι του στρατού φτάνουν για μια εκδήλωση "Stand Down" που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει βετεράνους που είναι άστεγοι ή χωρίς ασφαλή στέγη στο Σικάγο, Ιλλινόϊς, στις 16 Ιουνίου 2023. (Scott Olson/Getty Images)

Ο κ. Hayes αντικρούει επίσης ένα τμήμα μιας έκθεσης του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που ισχυρίζεται ότι η VA έχει ιδιοποιηθεί πόρους για την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε παράνομους μετανάστες. Η εν λόγω φράση αναφέρει ότι "η ICE συνάπτει συμβάσεις με το VA Financial Services Center (VAFSC) για την επεξεργασία επιστροφών ιατρικών απαιτήσεων. Οι πάροχοι πρέπει να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν πληροφορίες για να λάβουν πληρωμή.

Σύμφωνα με τον κ. Hayes, μια συμφωνία επεξεργασίας πληρωμών του 2002 επιτρέπει στην ICE να πληρώσει για το VAFSC να επεξεργάζεται πληρωμές για υγειονομική περίθαλψη που χρηματοδοτείται από το ICE. "Αυτό πληρώνεται πλήρως από το ICE και δεν έχει καμία επίδραση στη φροντίδα ή τις υπηρεσίες των βετεράνων", είπε. "Το VAFSC παρέχει μια διοικητική λειτουργία για το ICE, χρησιμοποιώντας κεφάλαια ICE, που έχει μηδενικό αντίκτυπο στην υγειονομική περίθαλψη ή τα οφέλη των βετεράνων".

Ένα δελτίο τύπου της VA που εκδόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου αναφέρει επίσης ότι «ο τερματισμός της έλλειψης στέγης βετεράνων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της VA και του προέδρου Μπάιντεν». Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «κανένας βετεράνος δεν πρέπει ποτέ να βιώσει την τραγωδία και την ταπείνωση της έλλειψης στέγης».

Το VA προσφέρει έναν ειδικό ιστότοπο για τα προγράμματα αστέγων VA για να βοηθήσει εκείνους τους βετεράνους που χρειάζονται μόνιμη στέγαση. Αυτό το μήνα, η VA δημοσίευσε μια «Ανακοίνωση Ευκαιρίας Χρηματοδότησης» για σχεδόν 5 εκατομμύρια δολλάρια σε επιχορηγήσεις ετησίως για να βοηθήσει τους βετεράνους που είναι σήμερα άστεγοι ή κινδυνεύουν να γίνουν άστεγοι. Τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα μέσω της επιχορήγησης παρόχων αστέγων της VA και του προγράμματος Per Diam.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην έλλειψη στέγης βετεράνων
Η Monroe αποκάλυψε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι βετεράνοι είναι η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), η οποία συμβαίνει όταν ένα άτομο έχει βιώσει ή γίνει μάρτυρας ενός συγκλονιστικού, τρομακτικού ή επικίνδυνου γεγονότος.

"Πολλοί βετεράνοι μάχης υποφέρουν από PTSD και αν δεν το αντιμετωπίσουν, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων", εξήγησε. «Μπορεί να έχουν προβλήματα θυμού στη δουλειά και μερικές φορές δεν ενσωματώνονται καλά με τους συνομηλίκους τους. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους και τελικά να καταλήξουν στους δρόμους».

Σε άλλες περιπτώσεις, οι βετεράνοι μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία μετάβασης σε πολιτικές θέσεις εργασίας.

«Για παράδειγμα, αν οι ημέρες τους περνούσαν σε αεροπλανοφόρα ή σε άρματα μάχης, αυτές οι θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν στον πολιτικό κόσμο», πρόσθεσε η Monroe. "Έχουν επίσης συνηθίσει να επιβιώνουν με δωμάτιο και διατροφή και μπορεί να μην έχουν εμπειρία στο πώς να προϋπολογίσουν σωστά τη στέγαση, τα τρόφιμα, τα ρούχα και άλλες ανάγκες".

Μια λύση που πρότεινε η κ. Monroe είναι η δημιουργία προσωρινών καταυλισμών βάσης για την εξυπηρέτηση των βετεράνων που αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης. Με τη δική της εμπειρία στη δημιουργία αυτών των καταυλισμών, υποστηρίζει ότι πολλές πόλεις έχουν ήδη τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αυτό το είδος μεταβατικής στέγασης. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε, οι βετεράνοι θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από συμβουλευτικές υπηρεσίες, ασφάλεια, διατροφή, αποχέτευση και υποστήριξη αναπηρίας. Υποστηρίζει ότι αυτό το μοντέλλο θα ήταν μόνο ένα κλάσμα του κόστους που δαπανούν τακτικά οι πόλεις για να τοποθετήσουν τους άστεγους σε ξενοδοχεία.

Υπηρεσίες για άστεγους βετεράνους
Με έδρα την Ουάσινγκτον, DC, ο Εθνικός Συνασπισμός για τους Άστεγους Βετεράνους (NCHV) επικεντρώνεται στον τερματισμό της έλλειψης στέγης βετεράνων προωθώντας τη συνεργασία και τη διαχείριση μιας γραμμής βοήθειας παραπομπής για όσους είτε διατρέχουν κίνδυνο είτε αντιμετωπίζουν επί του παρόντος έλλειψη στέγης.

Το NCHV εκτιμά ότι το 20% του σημερινού ανδρικού άστεγου πληθυσμού είναι βετεράνοι, με το 68% να ζει σε κύριες πόλεις και το 32% σε προαστιακές ή αγροτικές περιοχές. Άλλες ζοφερές στατιστικές δείχνουν ότι το 70% αντιμετωπίζει προβλήματα κατάχρησης ουσιών, το 50% πάσχει από σοβαρές ψυχικές ασθένειες και το 51% έχει σωματικές αναπηρίες. Από το σύνολο της ομάδας των άστεγων βετεράνων, πάνω από το 50% είναι ηλικίας 51 ετών και άνω.

"Αντιμετωπίζουμε μια εθνική κρίση στην οικονομική προσιτότητα της στέγασης", δήλωσε ο ειδικός επικοινωνίας της NCHV David Higgins Jr. στους Epoch Times. " Εμείς και οι συνεργαζόμενοι εταίροι μας έχουμε επανειλημμένα τονίσει τη σοβαρότητα αυτής της κρίσης και τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη για αυξημένες και ουσιαστικότερες ομοσπονδιακές επενδύσεις σε αποτελεσματικές λύσεις».

Το NCHV χρησιμεύει ως ο κύριος σύνδεσμος μεταξύ των βετεράνων παρόχων υπηρεσιών, του Κογκρέσσου και των εκτελεστικών υπηρεσιών και συνεχίζει να εργάζεται για την αύξηση της χρηματοδότησης για διάφορα ομοσπονδιακά προγράμματα βοήθειας βετεράνων αστέγων. Προσφέρει επίσης άμεση εκπαίδευση σε παρόχους υπηρεσιών σε ολόκληρη τη χώρα, εστιάζοντας στη βοήθεια απασχόλησης, τη διαχείριση υποθέσεων, τη νομική βοήθεια, τα προγράμματα στέγασης και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, η NCHV πιστεύει ότι η χρηματοδότηση που διατίθεται για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα και δεν αφαιρεί τίποτα από τη χρηματοδότηση προγραμμάτων βετεράνων.

«Αναγνωρίζουμε τη σημασία της αντιμετώπισης των αναγκών τόσο των βετεράνων όσο και των ατόμων που μπορεί να είναι χωρίς έγγραφα ή να ταξινομούνται ως παράνομοι μετανάστες», δήλωσε ο κ. Higgins. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η παροχή υποστήριξης σε μια ομάδα δεν ανταγωνίζεται απαραίτητα ή μειώνει τη βοήθεια που χρειάζεται η άλλη ομάδα».

Το Ίδρυμα Tunnel to Towers ασχολείται επίσης με το ζήτημα των αστέγων ή τραυματιών βετεράνων από την ίδρυσή του το 2001, μετά τις επιθέσεις της 9/11. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Staten Island με έδρα τη Νέα Υόρκη εξυπηρετεί βετεράνους, πρώτους ανταποκριτές και τις οικογένειές τους παρέχοντας προσιτά διαμερίσματα και ειδικά προσαρμοσμένα έξυπνα σπίτια για όσους έχουν ανάγκη. Μόνο πέρυσι, το Ίδρυμα προσέφερε στεγαστική βοήθεια και πρόσβαση σε υπηρεσίες σε περισσότερους από 3.000 βετεράνους.

Ο Gavin Naples, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος και επικεφαλής του Προγράμματος Αστέγων Βετεράνων, δήλωσε στους Epoch Times ότι δεν εξεπλάγη από την έκθεση του HUD για την αύξηση των αστέγων μεταξύ των βετεράνων.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι ο αριθμός είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος, επειδή ορισμένοι από τους πληγέντες μπορεί να μην εμπίπτουν στην κατηγορία των χρόνιων αστέγων και, ως εκ τούτου, μπορεί να μην πληρούν τις προϋποθέσεις για ομοσπονδιακή βοήθεια». Το HUD ορίζει τη «χρόνια έλλειψη στέγης» ως άτομα που είναι άστεγα για τουλάχιστον ένα χρόνο ή σε τουλάχιστον τέσσερεις διαφορετικές περιπτώσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

«Εάν κάποιος καθυστερεί το ενοίκιο ή την υποθήκη του ή ζει στο αυτοκίνητό του για λίγες μόνο εβδομάδες, μπορεί να μην πληροί τις προϋποθέσεις», εξήγησε ο κ. Naples.

Επί του παρόντος, το Ίδρυμα βρίσκεται στη διαδικασία εξασφάλισης πρώην ξενοδοχείων σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές σε όλη τη χώρα για ανακαίνιση και μετατροπή σε χωριά βετεράνων. Το πρώτο που ολοκληρώθηκε είναι στο Χιούστον του Τέξας.

«Αλλά δεν παρέχουμε απλώς ένα κρεββάτι», δήλωσε ο κ. Naples. «Θα δημιουργήσουμε επίσης ένα μονοπάτι για να τους φέρουμε πίσω στην κοινότητα με συμβουλευτική, ιατρική περίθαλψη, αποκατάσταση εάν χρειαστεί και επαγγελματική κατάρτιση».

Εκτός από τις μεγάλες περιοχές του μετρό, το Ίδρυμα έχει δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο διαχείρισης περιπτώσεων όπου κάθε βετεράνος μπορεί να επωφεληθεί από προγράμματα στέγασης, απασχόλησης, οικονομικής βοήθειας, καθώς και βοήθειας ενοικίου και πληρωμής υποθηκών.

Το Ίδρυμα χρηματοδοτείται ιδιωτικά από εταιρείες καθώς και από μεμονωμένους δωρητές. Εκτός από το Houston Veterans Village, που τώρα στεγάζει 131 βετεράνους, ένα άλλο πρώην ξενοδοχείο στην Ατλάντα θα φιλοξενήσει 95 βετεράνους όταν ολοκληρωθεί στο εγγύς μέλλον. Παρόμοια έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Πενσυλβάνια και τη Φλόριντα.

«Είναι μια δύσκολη υπόθεση, αλλά η αποστολή μας εδώ είναι να εξαλείψουμε την έλλειψη στέγης μεταξύ όλων των βετεράνων», δήλωσε ο κ. Naples.


ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

Homeless Shelter Insider: How Helping Homeless Has Become a Lucrative Business | Christian Pineda | Scott Silverman | EpochTV (theepochtimes.com)

Homeless Shelter Insider: Πώς η βοήθεια προς τους άστεγους έχει γίνει μια προσοδοφόρα επιχείρηση | Christian Pineda | Scott Silverman

Ο οικοδεσπότης Siyamak Khorrami κάθεται με τον Christian Pineda, έναν πρώην υπάλληλο καταφυγίου αστέγων στο Σαν Ντιέγκο. Η εμπειρία του θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει τι συμβαίνει σε όλη την Καλιφόρνια και τα καταφύγια αστέγων. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Scott Silverman, έναν ειδικό στην απεξάρτηση από τον εθισμό, ο οποίος εργάζεται στη μη κερδοσκοπική βιομηχανία αστέγων εδώ και πολλά χρόνια.

«Μέσα στο καταφύγιο, ένιωσα ότι για κάθε 100 δολλάρια που δωρίζονταν, 75 πήγαιναν στη διοίκηση, 25 στους ανθρώπους. Κανείς δεν μιλάει για έναν τεράστιο ελέφαντα που οι άνθρωποι πρέπει να διορθώσουν», είπε ο κ. Pineda, «Αν συνεχίσουμε να ρίχνουμε χρήματα σε αυτό κάθε χρόνο, αν τα χρήματα ανεβαίνουν και ο άστεγος πληθυσμός ανεβαίνει επίσης, τα μαθηματικά αθροίζονται πραγματικά;»

ΚΑΙ ΕΔΩ:

Πώς η έλλειψη στέγης γίνεται επιχείρηση στο Σαν Φρανσίσκο | JConr Ortega

Ο Siyamak κάθεται με τον JConr Ortega, δικηγόρο αστέγων στο Σαν Φρανσίσκο. Θα μιλήσει για το γιατί οι άστεγοι στο Σαν Φρανσίσκο δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να βγουν από τους δρόμους. Προσκαλέσαμε επίσης έναν άλλο καλεσμένο Tony Hall, πρώην επόπτη στο Σαν Φρανσίσκο για να μας δώσει τις γνώσεις του γιατί η καθοδική σπείρα είναι δύσκολο να σταματήσει

«Είμαι άστεγος εδώ και 20 χρόνια. Υπάρχουν πολλά κίνητρα για να μην βγείτε από τους δρόμους, κάτι που βλέπουμε πολύ στο Σαν Φρανσίσκο. Και αυτό πηγαίνει πίσω στο γεγονός ότι πολλοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ενθαρρύνουν την έλλειψη στέγης…Τους δίνονται όλα αυτά τα χρήματα, αλλά δεν τους δίνεται στην πραγματικότητα έλεγχος για το πώς ξοδεύουν πραγματικά τα χρήματα».

How Homelessness is Becoming a Business in San Francisco | JConr Ortega | Videos | California Insider Show | Gan Jing World




ΠΗΓΗ: As Immigration Crisis Escalates, Homelessness Rises Among US Veterans for First Time in 12 Years | The Epoch Times


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!