Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων και πάνω από 400.000 ευρώ για υπηρεσίες ασφαλείας για τους πρόσφυγες


Από τον Daniel Weinmann

"454 δωμάτια ξενοδοχείων σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες - σε μειωμένη τιμή και γεμάτα επιλογές. Είτε πρόκειται για κόκκινη είτε για λευκή πτέρυγα δωματίου, η θέα προς τη Στουτγάρδη είναι εντυπωσιακή, ειδικά την νύχτα." Με αυτόν τον τρόπο, διαφημίζεται στην ιστοσελίδα του το ξενοδοχείο Dormero στη Στουτγάρδη. Αυτό που ακολουθεί αγγίζει τα όρια της σάτιρας της πραγματικής ζωής: «Στο Dormero, πιστεύουμε ότι ένα ασυνήθιστο ξενοδοχείο πρέπει να τελειοποιήσει τα βασικά για να δημιουργήσει προσωπική ελευθερία για τη φαντασία. Ή απλά: Stay fancy!». Είναι πραγματικά «εξεζητημένο» για τους επισκέπτες που πληρώνουν να μοιράζονται το ξενοδοχείο με 870 πρόσφυγες που καταλαμβάνουν δύο από τα τρία δωμάτια; Η εταιρεία λειτουργεί έτσι εδώ και δύο χρόνια, γράφει το "Welt".

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η άφιξη πολλών προσφύγων στην ήδη πολύ σφιχτή αγορά κατοικίας δεν θα οδηγήσει σε ανελέητο ανταγωνισμό... στην κοινωνία», δήλωσε η υπουργός Στέγασης της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Nicole Razavi, πριν από σχεδόν δύο χρόνια:

Έτσι, τον Μάρτιο του 2022, η πρωτεύουσα του κράτους ήρθε με την "λαμπρή" ιδέα της μερικής μετατροπής του ξενοδοχείου Dormero σε κοιτώνα μεταναστών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πόλης της Στουτγάρδης Sven Matis, η πόλη παρέχει τώρα στέγαση σε περίπου 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Το 1/4 από αυτούς διαμένουν σε δέκα ξενοδοχεία. «Πρέπει να φιλοξενούμε περίπου 200 επιπλέον πρόσφυγες κάθε μήνα», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Welt.


Δεν επιτρέπεται το πρωινό με τους πελάτες που πληρώνουν
Πόσα χρήματα φορολογουμένων προορίζονται ακόμη για το ξενοδοχείο Dormero παραμένει ανοιχτό. Μάλλον θα πρέπει να αποδώσει. Η βιασύνη είναι τεράστια: 600 άτομα έχουν εγγραφεί στη λίστα αναμονής. Δεν είναι περίεργο, δεδομένου ότι οι μετανάστες λαμβάνουν τρία γεύματα την ημέρα από έναν υπεύθυνο εστίασης - που οργανώνεται και πληρώνεται από την πόλη.

Οι τουρίστες που πληρώνουν και κάνουν κράτηση δωματίου στο Dormero δεν γνωρίζουν την τύχη τους μέχρι να φτάσουν. 

Ο διευθυντής Christopher Horvarth προσφέρει στους δυσαρεστημένους επισκέπτες δωρεάν πρωινό ή ακόμα και έκπτωση στην τιμή ανά διανυκτέρευση για να τους κατευνάσει. Υποτίθεται ότι δεν έχουν υπάρξει πρόσφυγες που παρενοχλούν τους φιλοξενούμενους – πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά – «ούτε μία φορά». Παρ' όλα αυτά, δεν επιτρέπεται να παίρνουν πρωινό μαζί με τους επισκέπτες του ξενοδοχείου.

Αλλού, οι πρόσφυγες λαμβάνουν ακόμη και τη δική τους προσωπική ασφάλεια εις βάρος των έντιμων φορολογουμένων. Όπως αναφέρει το "Südkurier", η πόλη Neu Bohlingen, που βρίσκεται κοντά στο Radolfzell, προσφέρει μια υπηρεσία ασφαλείας όλο το εικοσιτετράωρο για 66 πρόσφυγες που στεγάζονται σε ένα πρώην γυμναστήριο. Το κόστος: 465.962,16 ευρώ ετησίως.


Αυξημένη ανάγκη προστασίας λόγω έλλειψης ιδιωτικότητας
Το πρώην γυμναστήριο δεν είναι ένα κατάλυμα παρακολούθησης, αλλά θα πρέπει να θεωρείται ως καταφύγιο έκτακτης ανάγκης. Τα 66 άτομα που στεγάζονται σήμερα εκεί δεν έχουν πραγματικά δωμάτια, αλλά μόνο ξύλινες καμπίνες που είναι ανοιχτές στην κορυφή.

Η έλλειψη ιδιωτικότητας κρύβει επίσης πιθανότητα σύγκρουσης, σύμφωνα με την επικεφαλής του Τμήματος Συμμετοχής και Ένταξης, Petra Ott. Για παράδειγμα, αν και οι εγκαταστάσεις υγιεινής χωρίζονται ανά φύλο, δεν υπάρχουν ξεχωριστά κλειδωμένα δωμάτια. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης ιδιωτικότητας, εντοπίζει αυξημένη ανάγκη προστασίας των κατοίκων από επιθέσεις και κινδύνους. Μια αληθινή καρδιά για τους πρόσφυγες!

Το αν οι κάτοικοι του δήμου Michendorf του Βρανδεμβούργου είναι εξίσου ανεκτικοί είναι τουλάχιστον αμφίβολο, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που επικρατούν εκεί. Αποφασίστε μόνοι σας με το βίντεο. Προέρχεται από έναν αναγνώστη, ο οποίος με τη σειρά του το πήρε από έναν πρώην συνάδελφο στεγά. 

«Ο στεγάς πρέπει να καθαρίσει τη βρωμιά εκεί πέρα», γράφει ο αναγνώστης, «αυτό είναι το πρώην ξενοδοχείο στο Michendorf, όπου οι πρόσφυγες βρίσκονται τώρα μέσα. Επειδή είναι πολύ τεμπέληδες για να το πετάξουν στα σκουπίδια, το πετάνε έξω από το παράθυρο στην οροφή. Είναι απλά απίστευτο!»


Πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο

00:04
00:14

 




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!