Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Καραϊβική-Άνοιξη; Διαδηλώσεις ξεσπούν στην Κούβα εν μέσω ελλείψεων τροφίμων και μπλακ άουτ

 



Ένα κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, εξεγέρσεων και ένοπλων εξεγέρσεων που θυμίζουν την «Αραβική Άνοιξη» στη Μέση Ανατολή πριν από περισσότερο από μια δεκαετία αρχίζει να εμφανίζεται σε ολόκληρη την περιοχή της Καραϊβικής, που προκλήθηκε από την άνοδο του εμφυλίου πολέμου στην Αϊτή.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η τελευταία εξέγερση εκτυλίχθηκε στο Σαντιάγκο της Κούβας, περίπου 800 χιλιόμετρα (500 μίλια) από την Αβάνα. Εκατοντάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, καταγγέλλοντας τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις ελλείψεις τροφίμων.




Σύμφωνα με το Reuters, η Κούβα έχει βυθιστεί σε μια «άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση» τα τελευταία χρόνια, «τροφοδοτώντας μια έξοδο ρεκόρ που έχει δει πάνω από 400.000 ανθρώπους να μεταναστεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στο 'X', ο πρόεδρος της Κούβας Miguel Díaz-Canel επιβεβαίωσε την κοινωνική αναταραχή:

«Αρκετοί άνθρωποι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση των ηλεκτρικών υπηρεσιών και της διανομής τροφίμων.

«Η διάθεση των αρχών του Κόμματος, του Κράτους και της Κυβέρνησης είναι να ανταποκριθούν στα παράπονα του λαού μας, να ακούσουν, να μιλήσουν, να εξηγήσουν τις πολυάριθμες προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση της κατάστασης, πάντα σε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και ειρήνης».

Στη συνέχεια, ο Díaz-Canel κατηγόρησε τους αντικυβερνητικούς «τρομοκράτες» που εδρεύουν στις ΗΠΑ για την πρόκληση προβλημάτων:




Στο Facebook, η πρεσβεία των ΗΠΑ (!!) κάλεσε την κομμουνιστική κυβέρνηση να σεβαστεί (!!!) τις διαμαρτυρίες:

«Γνωρίζουμε αναφορές για ειρηνικές διαδηλώσεις στο Σαντιάγο, το Μπαγιάμο, τη Γκράνμα και αλλού στην Κούβα.

«Καλούμε την κουβανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαδηλωτών και να μεριμνήσει για τις νόμιμες ανάγκες του κουβανικού λαού».

Το κρατικό μέσο ενημέρωσης CubaDebate μετέδωσε ότι η αστυνομία έφτασε στο Σαντιάγο για να «ελέγξει την κατάσταση» και να «αποτρέψει» περαιτέρω βία.

Το βασικό ερώτημα είναι αν η εξέγερση θα εξαπλωθεί, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι εκτυλίσσεται στην αυλή της Αμερικής.



ΠΗΓΗ: Caribbean-Spring? Protests Erupt In Cuba Amid Food Shortages, Blackouts | ZeroHedge


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Η μαζική μετανάστευση είναι μια συνωμοσία υπό την ηγεσία της παγκοσμιοποίησης για την ομηρία του αμερικανικού πολιτικού συστήματος
Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η πολεμική ανταποκρίτρια Lara Logan εξηγεί γιατί οι παγκόσμιες ελίτ προωθούν την αχαλίνωτη μαζική μετανάστευση και πώς κατάφεραν να είναι τόσο επιτυχημένες σε αυτό.



Οι οικονομικές πολιτικές των παγκοσμιοποιητών έχουν κοστίσει σε χιλιάδες Αμερικανούς την καριέρα και τα μέσα διαβίωσής τους, ενώ φέρνουν χιλιάδες εγκληματίες αλλοδαπούς για να τους «αντικαταστήσουν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!