Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν την υπομονή της Κίνας αναπτύσσοντας ειδικές δυνάμεις μόλις έξι μίλια από την ηπειρωτική χώρα



Λειτουργούν ως τρικλοποδιές για τον περιορισμό της ελευθερίας στρατιωτικής δράσης της Κίνας σε οποιαδήποτε επερχόμενη κρίση στα στενά και εμπλέκουν άμεσα τις ΗΠΑ εάν αυτό αποτύχει.

Andrew Korybko
18 Μαρτίου 2024

Ο «υπουργός Άμυνας» της Ταϊβάν επιβεβαίωσε την Πέμπτη, απαντώντας σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ότι οι Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού των ΗΠΑ εκπαιδεύουν τα στρατεύματα της πολιτείας του στο νησί Kinmen, μόλις έξι μίλια από την ηπειρωτική Κίνα. 

Ήταν ήδη αρκετά προκλητικό το γεγονός ότι η πρώην «πρόεδρος» Τσάι Ινγκ-γουέν αποκάλυψε τον Οκτώβριο του 2021 ότι οι αμερικανικές μπότες ήταν εντός της αυτοαποκαλούμενης δικαιοδοσίας της με εκπαιδευτική ιδιότητα, αλλά λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι θα έφταναν μέχρι το εξώτατο νησί της Ταϊβάν.

Τότε, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ήταν πολύ πιο τεταμένες, αλλά οι εντάσεις άρχισαν να υποχωρούν κάπως από τότε που οι ηγέτες τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της APEC τον Νοέμβριο στο Σαν Φρανσίσκο τον περασμένο Νοέμβριο. Τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν τους είδαν να επεξεργάζονται μια «νέα κανονικότητα» στις σχέσεις τους, η οποία αποσκοπούσε εν μέρει στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, αφού κινδύνευε να διαταραχθεί για άλλη μια φορά από τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσσίας στην Ουκρανία που ακολούθησε λίγο μετά το τέλος της πανδημίας.

Όλο αυτό το διάστημα, η Κίνα συνέχισε να επεκτείνει την οικονομική της επιρροή σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο παράλληλα με τις ΗΠΑ συγκεντρώνοντας περιφερειακούς συμμάχους, ιδιαίτερα τις χώρες AUKUS+ της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων. Ο καθένας γνωρίζει ότι η «ψυχρή ειρήνη» τους μπορεί να μην διαρκέσει όσο θα ήθελε, κάτι που αποτελεί αξιόπιστη ανησυχία λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Μανίλα για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Είναι επομένως πιθανό ότι μια μεγάλη κρίση θα μπορούσε να εκραγεί από λάθος υπολογισμό και να τους βγάλει και τους δύο απροετοίμαστους.

Η Κίνα δεν έχει ακόμη διαφοροποιήσει την εξάρτησή της από το εξωτερικό εμπόριο από τα στενά της Malacca σε σημείο που θα μπορούσε να αντέξει έναν παρατεταμένο αμερικανικό αποκλεισμό αυτού του σημείου ασφυξίας, ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη κλωτσήσει το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμά τους σε υψηλή ταχύτητα, όπως θα έπρεπε να κάνουν τα χρόνια πριν από αυτό το σενάριο. Επομένως, κανένας από τους δύο δεν είναι έτοιμος για αυτό, αλλά θα μπορούσε να συμβεί ούτως ή άλλως λόγω του τρόπου με τον οποίο η ευαίσθητη στρατιωτική-στρατηγική δυναμική του συστημικού ανταγωνισμού τους διαδραματίζεται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυτή τη στιγμή.

Το καλύτερο σενάριο είναι ότι εκτονώνουν τις περιφερειακές εντάσεις μέσω αμοιβαίων συμβιβασμών, αλλά η πολιτική βούληση δεν υπάρχει από την πλευρά της Αμερικής, συν το ότι η Κίνα δεν την εμπιστεύεται. Το προηγούμενο του Μινσκ που δημιουργήθηκε αφού οι πρώην ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας παραδέχτηκαν ότι ποτέ δεν σκόπευαν να σεβαστούν αυτές τις συμφωνίες θα μπορούσε επίσης να πείσει το Πεκίνο ότι οι Ασιάτες σύμμαχοι της Αμερικής θα συμπεριφέρονταν παρόμοια. Παρ' όλα αυτά, ο ανταγωνισμός υπερδύναμης Κίνας-ΗΠΑ εξακολουθούσε να ακολουθεί ανεπίσημους «κανόνες», μέχρι τώρα δηλαδή.

Η ανάπτυξη αμερικανικών ειδικών δυνάμεων τόσο κοντά στην ηπειρωτική χώρα αναπαράγει δυσοίωνα την προσέγγιση που εφάρμοσε η Αμερική έναντι της Ρωσσίας έναντι της Ουκρανίας, σύμφωνα με την οποία επέβλεψε την παράνομη επέκταση του ΝΑΤΟ σε αυτή την ξένη Σοβιετική Δημοκρατία, η οποία τελικά πυροδότησε την ειδική επιχείρηση της Ρωσσίας σε απάντηση. Ακριβώς όπως έκαναν με την Ρωσσία τότε, οι ΗΠΑ δοκιμάζουν τώρα και την υπομονή της Κίνας και θα μπορούσε να καταλήξει σε έναν παρόμοιο πόλεμο δι' αντιπροσώπων μεγάλης κλίμακας στο χειρότερο σενάριο.

Το παραμικρό λάθος από την πλευρά της Ταϊβάν θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις εχθροπραξίες στα στενά, έστω και σε χαμηλή ένταση στην αρχή, οπότε η Κίνα θα μπορούσε να βομβαρδίσει το Kinmen με προσχήματα αυτοάμυνας και έτσι να ενεργοποιήσει μία τρικλοποδιά για την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτή την κρίση. Η παρουσία αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε αυτό το νησί ως εκ τούτου έχει ως στόχο να αποτρέψει την Κίνα από το να αντιδράσει σε δυνητικά επερχόμενες προκλήσεις της Ταϊβάν, οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων ή άλλων απαράδεκτων (πιθανώς κοινών) βάσεων εκεί ή αλλού.

Δεν υπάρχει καμμία λογική για τις ΗΠΑ να δοκιμάσουν την υπομονή της Κίνας όπως αυτή, όταν και οι δύο προσπαθούν ήδη να διατηρήσουν τη «νέα κανονικότητα» στις σχέσεις τους που συμφωνήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι μια περιττή πρόκληση που κινδυνεύει να προκαλέσει μια περιφερειακή κρίση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει απότομα την παγκόσμια οικονομία, για να μην αναφέρουμε πριν από τους δύο είναι έτοιμοι να αντιδράσουν με σιγουριά σε αυτό το σενάριο, όπως εξηγήθηκε νωρίτερα. Η μόνη πειστική εξήγηση είναι ότι τα αντικινεζικά γεράκια είναι υπεύθυνα για αυτή την πρόσφατα επιβεβαιωμένη ανάπτυξη.

Αυτή η φατρία χάραξης πολιτικής μπορεί να αισθάνθηκε ότι οι ΗΠΑ χάνουν τόσο πολύ χρόνο προσπαθώντας μάταια να περιορίσουν τη Ρωσσία στην Ευρώπη που «ενθάρρυνε» την Κίνα να «επεκτείνει» την επιρροή της στην Ασία εις βάρος της Αμερικής. Ο μόνος τρόπος για να διορθώσουν τη μεγάλη στρατηγική πορεία της χώρας τους, μπορεί να είχαν υπολογίσει, είναι να στείλουν ειδικές δυνάμεις στο Kinmen, να διαρρεύσουν τις λεπτομέρειες στον Τύπο και στη συνέχεια να το επιβεβαιώσει ο «υπουργός Άμυνας» της Ταϊβάν, προκειμένου να κατασκευάσουν τεχνητά μια υποτιθέμενη «ελεγχόμενη κλιμάκωση» με την Κίνα.

Ο σκοπός πίσω από αυτό θα ήταν να πιέσουν τους αντιρώσους αντιπάλους τους να αποδεχθούν έναν «αμοιβαίο συμβιβασμό» για την Ουκρανία, προκειμένου να επιταχυνθεί η «στροφή (πίσω) των ΗΠΑ στην Ασία», αλλά αυτή η ακολουθία γεγονότων εξαρτάται από την αντίδραση της Κίνας τόσο έντονα στην ανάπτυξη των Κινμέν όσο και στο ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν. Εάν οι εκπρόσωποί της εκτοξεύσουν φωτιά και θειάφι, κάτι που θα δικαιολογούνταν να κάνουν μετά από αυτή την κατάφωρη στρατιωτική πρόκληση, τότε θα μπορούσε ακούσια να αναδιαμορφώσει την αφήγηση του Νέου Ψυχρού Πολέμου για να διευκολύνει αυτό.

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παραμένουν επισήμως δεσμευμένες να πολεμήσουν τη Ρωσσία μέσω πληρεξουσίου στην Ουκρανία, παρά το αδιέξοδο του Κογκρέσσου για περισσότερη βοήθεια προς την τελευταία, αλλά μια «ελεγχόμενη κλιμάκωση» με την Κίνα θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάθεση προς την κατεύθυνση της μείωσης των απωλειών τους στην Ανατολική Ευρώπη, ώστε να «στραφούν (πίσω) στην Ασία». Ωστόσο, αυτή η συνωμοσία προϋποθέτει επικίνδυνα ότι οποιαδήποτε τέτοια κλιμάκωση θα είναι ελεγχόμενη, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνα δεδομένο, όπως έμαθαν οι ΗΠΑ από τη Ρωσσία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ακόμα κι έτσι, δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι η Κίνα προετοιμάζει μια κινητική απάντηση στην κατάφωρη στρατιωτική πρόκληση των ΗΠΑ στο Kinmen, αλλά η συνεχιζόμενη ανάπτυξη αυτών των ειδικών δυνάμεων εκεί (ακόμη και υπό την κάλυψη της «εναλλαγής» σε «μη μόνιμη βάση») σημαίνει ότι αυτό θα είναι πάντα ένας κίνδυνος. Λειτουργούν ως τρικλοποδιές για τον περιορισμό της ελευθερίας στρατιωτικής δράσης της Κίνας σε οποιαδήποτε επερχόμενη κρίση στα στενά και εμπλέκουν άμεσα τις ΗΠΑ εάν αυτό αποτύχει, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο και ανεύθυνο.


ΠΗΓΗ: The US Is Testing China’s Patience By Deploying Special Forces Just Six Miles From The Mainland (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!