Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Μία γυναίκα Δαυΐδ, εναντίον του ΓΟΛΙΑΘ του 'Π.Ο.Υ.' !


Η Δρ Silvia Behrendt, ιδρύτρια της Global Health Responsibility, έγραψε πρόσφατα μια ανοιχτή επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ

Σε αυτό, εφιστά την προσοχή του στο γεγονός ότι ο ΠΟΥ προφανώς σχεδιάζει να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και ότι ο οργανισμός και οι φορείς του μπορούν να λογοδοτήσουν για αυτό.


10 Μαρτίου 2024

Χρόνος ανάγνωσης: 3,4 λεπτά

από την Andrea Drescher


Η ανοιχτή επιστολή της νομικού δικηγόρου του ΠΟΥ είναι γραμμένη σε νομικά περίπλοκα αγγλικά. 

Το συνδέουμε εδώ στο πρωτότυπο και δίνουμε μια επισκόπηση του βασικού περιεχομένου στα γερμανικά σε κατανοητή γλώσσα. Η περίληψη της γερμανικής μετάφρασής μου ετοιμάστηκε σε μια ομάδα με έναν νομικά ικανό φίλο.

Ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός (ΔΥΚ) πρόκειται να τροποποιηθεί στην 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA ή Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας) στα τέλη Μαΐου 2024. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου του ΔΥΚ, οι αλλαγές αυτές απαιτούν προθεσμία τεσσάρων μηνών, δηλαδή το κείμενο επί του οποίου θα ψηφίσουμε πρέπει να κοινοποιηθεί στα συμβαλλόμενα κράτη τέσσερεις μήνες νωρίτερα.

Ο κύριος λόγος για αυτό το χρονικό περιθώριο είναι ότι οι τροποποιήσεις θα τεθούν αυτόματα σε ισχύ για όλα τα συμβαλλόμενα κράτη που δεν δηλώνουν – ρητά – το βέτο τους εντός δέκα μηνών. 

Αποτελεί κοινή πρακτική διπλωματικών διαπραγματεύσεων να παρέχεται στα κράτη επαρκής χρόνος για εθνικές αξιολογήσεις και κοινοβουλευτικές συζητήσεις των συμβαλλομένων μερών, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους εθνικούς συνταγματικούς κανόνες, οι οποίοι φυσικά εξακολουθούν να ισχύουν. 

Αυτοί οι τέσσερεις μήνες πριν από την ψηφοφορία δίνουν έτσι στα συμβαλλόμενα κράτη άλλους τέσσερεις μήνες για να εξετάσουν τις τροπολογίες και να αποφασίσουν εάν θα ασκήσουν βέτο ή όχι.

Ο ΠΟΥ προφανώς δεν θέλει να τηρήσει το τετράμηνο χρονικό διάστημα, καθώς η 27.1.2024 έχει ήδη λήξει και η ψηφοφορία στις 27.4.2024 εξακολουθεί να είναι εντός της τετράμηνης περιόδου και είναι πιθανό να γίνουν περαιτέρω αλλαγές.

Ο ΠΟΥ προφανώς αναφέρεται σε γενικούς κανονισμούς, οι οποίοι, ωστόσο, ενδέχεται να μην εφαρμόζονται. 

Υπερισχύει ο λεγόμενος «lex specialis», δηλαδή εάν υπάρχουν δύο κανονισμοί για το ίδιο νομικό θέμα αλλά με διαφορετικούς βαθμούς εξειδίκευσης, δηλαδή ο ένας είναι γενικότερος και ο άλλος ειδικότερος, πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται η ειδικότερη διάταξη.

Η Δρ Behrendt από τη ΜΚΟ "Global Health Responsibility" το δικαιολογεί αυτό με τους κανόνες ερμηνείας της "Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών". Σύμφωνα με το δίκαιο των Ηνωμένων Εθνών, ο ΔΥΚ είναι μια δεσμευτική διεθνής συνθήκη και τόσο τα μέρη όσο και ο ΠΟΥ πρέπει να την τηρούν.

Σύμφωνα με τα «Σχέδια Άρθρων του ΟΗΕ για την Ευθύνη των Διεθνών Οργανισμών», ο ΠΟΥ διαπράττει πράξη αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο εάν η WGIHR – η Ομάδα Εργασίας ΔΥΚ – δεν συμμορφωθεί με την προθεσμία των 4 μηνών που ορίζεται στο ΔΥΚ. Αυτή η θεσμική ευθύνη ανήκει στην ΠΟΥ, διότι η WGIHR είναι μια υποεπιτροπή της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, η νομιμότητα της οποίας είναι ευθύνη της Γραμματείας και, συνεπώς, του Γενικού Διευθυντή.

Αν και τα προαναφερθέντα άρθρα «σχετικά με την ευθύνη των διεθνών οργανισμών» είναι μόνο σχέδια που δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί επίσημα από τα κράτη, υπάρχει συναίνεση στην επιστήμη και τη διδασκαλία, την κρατική πρακτική και τη νομολογία ότι - εάν ο ΠΟΥ δεν τηρήσει την τετράμηνη προθεσμία - υπάρχει παράνομη πράξη του ΠΟΥ που συνεπάγεται θεσμική ευθύνη του ΠΟΥ.

Τέλος, η Δρ Behrendt επισημαίνει ότι αυτή η θεσμική ευθύνη επηρεάζει όχι μόνο την ΠΟΥ στο σύνολό της, αλλά και όλους όσους ενεργούν εξ ονόματος του ΠΟΥ, και απαριθμεί τα άτομα που μπορούν να λογοδοτήσουν.

Μια επισκόπηση των κυριότερων αλλαγών που είναι γνωστές μέχρι στιγμής μπορεί να βρεθεί στην ενότητα http://www.mehr-wissen.info

Το πρωτότυπο της ανοικτής επιστολής είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ευθύνης για την Υγεία (Global Health Responsibility).

-

Σχετικά με το άτομο

H Silvia Behrendt είναι διοικητική δικηγόρος, ιδρύτρια και διευθύντρια της Υπηρεσίας GHR. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα νομικής το 2009. Κατά τη διάρκεια της γρίπης H1N1, γνωστής ως γρίπη των χοίρων, ενήργησε ως νομικός σύμβουλος του ΠΟΥ. Το 2021, ίδρυσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ευθύνης για την Υγεία. Πηγή

Πηγή εικόνας - Στιγμιότυπο οθόνης Ιστότοπος πρακτορείου GHR






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!