Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Η ΕΕ επενδύει εκατομμύρια στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης κατά των «ψευδών ειδήσεων»



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί ένα έργο που στοχεύει στην καταπολέμηση των «μισαλλόδοξων δηλώσεων και θεωριών συνωμοσίας» με τεχνητή νοημοσύνη με περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ. Ονομάζεται "HATEDEMICS".


Η ΕΕ χρηματοδοτεί ένα έργο που αποσκοπεί στην καταπολέμηση των «ψευδών ειδήσεων» με τεχνητή νοημοσύνη (AI). Το έργο ονομάζεται "HATEDEMICS" (π.χ. ελληνικά "πανδημία μίσους") και έχει θέσει ως στόχο τον "περιορισμό της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης μέσω τεχνολογιών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη". 

Το έργο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την 1η Απριλίου 2024 και να διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2026. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί το έργο με συνολικά περισσότερα από 1,08 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι να ενισχυθούν τα «προληπτικά και αντιδραστικά μέτρα κατά της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο».

Στόχος είναι να «ενδυναμωθούν οι ΜΚΟ, οι ελεγκτές γεγονότων, οι αρχές και οι νέοι» ως «ακτιβιστές» προκειμένου να «αποτραπεί και να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η πόλωση, η εξάπλωση ρατσιστικών, ξενοφοβικών και μισαλλόδοξων δηλώσεων και θεωριών συνωμοσίας». Για τον σκοπό αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί τεχνητή νοημοσύνη.

Για το σκοπό αυτό, θα αναπτυχθούν προγράμματα βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη που «παρακολουθούν, εντοπίζουν και καταγράφουν τη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». 

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης προορίζονται επίσης να δημιουργήσουν «αντίθετες αφηγήσεις βασισμένες στον διάλογο» για την καταπολέμηση των «ψευδών ειδήσεων», σύμφωνα με την περιγραφή του έργου. Διαβεβαιώνει ότι ακόμη και αν η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει «αυτοματοποιημένες προτάσεις», στο τέλος οι άνθρωποι θα έχουν τον «τελευταίο λόγο».



Η τεχνητή νοημοσύνη κατά των ψευδών ειδήσεων θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη μέτρηση των «αλλαγών συμπεριφοράς» στους χρήστες που προκύπτουν από την «αντι-αφηγηματική παρέμβαση» που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη. «Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών επιτρέπει πιο στοχευμένες και έγκαιρες διαδικτυακές παρεμβάσεις (δηλαδή, προηγμένη στοχευμένη αναζήτηση ακολουθούμενη από σχετικές προτάσεις κειμένου)», αναφέρει η περιγραφή.

«Ο κύριος στόχος είναι η καταπολέμηση του μίσους και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των συχνά παραβλεφθέντων και αλληλένδετων ζητημάτων που αλληλεπικαλύπτονται μεταξύ ρητορικής μίσους και παραπληροφόρησης», αναφέρει η σελίδα.

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο διευθύνεται από το Fondazione Bruno Kessler (FBK), το οποίο θεωρεί αποστολή του «να προωθήσει και να συμβάλει στην προώθηση της γνώσης, με έμφαση στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας που επιτρέπουν μεγαλύτερα και πιο άμεσα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη».


Το έργο έχει μια κοινοπραξία 13 διαφορετικών εταίρων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι οι λεγόμενες ΜΚΟ. Αυτές περιλαμβάνουν το ισπανικό Ευρωαραβικό Ίδρυμα (FUNDEA) και τους ιταλούς ελεγκτές γεγονότων Pagella Politica και Facta.

Η χρηματοδότηση του έργου από την ΕΕ αποτελεί μέρος του προγράμματος «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» (Γερμανικά «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα, Αξίες»), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τις «ευρωπαϊκές αξίες». Η ΕΕ ορίζει αυτό ως «πλουραλισμό, απαγόρευση των διακρίσεων, ανοχή, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών».


ΠΗΓΗ: EU investiert Millionensumme in Entwicklung von Künstlicher Intelligenz gegen „Fake News“ - Apollo News (apollo-news.net)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Η ΕΕ ανοίγει τον δρόμο για τη βιομετρική μαζική επιτήρηση

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Η ΕΕ ανοίγει τον δρόμο για τη βιομετρική μαζική επιτήρηση (odysseiatv.blogspot.com)




Πώς κινεζική εταιρεία διδασκαλίας διείσδυσε σε σπίτια και αίθουσες διδασκαλίας στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ
Σύμφωνα με τον γερουσιαστή Tom Cotton, έναν Ρεπουμπλικάνο από το Αρκάνσας, η κινεζική εταιρεία διδασκαλίας Tutor.com έχει διεισδύσει σε σπίτια και αίθουσες διδασκαλίας στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ.



Σύμφωνα με πληροφορίες, η Fed διέταξε την Google να αποκαλύψει την ταυτότητα ορισμένων θεατών βίντεο στο YouTube και αυτό θα πρέπει να σας τρομοκρατήσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!