Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Βέλγος σταρ υπουργός Υγείας εμπλέκεται σε σκάνδαλο εταιρικής κατασκοπείας

Ο εργολάβος του Covid προσέλαβε πρώην κατασκόπους της Μοσσάντ για να βρουν επιλήψιμα στοιχεία στο υπουργείο του Frank Vandenbroucke.


Φωτογραφία-εικονογράφηση: Dato Parualva/POLITICO (πηγή εικόνων μέσω Getty Images και Unsplash)


23 ΦΕΒΡΟΥΑΡIΟΥ 2024 5:04 ΜΜ CET



Η Βελγίδα αξιωματούχος υγείας νόμιζε ότι είχε συνέντευξη για δουλειά. Αλλά όταν μπήκε στο κομψό εστιατόριο στο κέντρο του Άμστερνταμ, βυθίστηκε σε μια περίεργη υπόθεση κατασκοπείας που σχεδίαζε να ανακαλύψει φερόμενη διαφθορά μέσα στην ίδια της την κυβέρνηση.

Η δημόσια υπάλληλος, η οποία για νομικούς λόγους δεν μπορεί να κατονομαστεί, γευμάτιζε με έναν μυστικό πράκτορα που παρίστανε το φαρμακευτικό στέλεχος. Συνεργάστηκε με μια ιδιωτική ομάδα κατασκοπείας γνωστή για την υπεράσπιση του φυλακισμένου σεξουαλικού παραβάτη Harvey Weinstein - και την βιντεοσκοπούσε κρυφά ενώ έτρωγαν.

Πάνω από εδέσματα της γαλλικής κουζίνας στην Brasserie 'Ambassade', η αξιωματούχος υγείας αποκάλυψε λεπτομέρειες για συμβόλαια της εποχής του Covid αξίας 48 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε η βελγική κυβέρνηση με εταιρείες ιατρικών προμηθειών, σε μια υπόθεση που εμπλέκει τώρα έναν από τους κορυφαίους πολιτικούς της χώρας - και πιθανό υποψήφιο Ευρωπαίο Επίτροπο - Frank Vandenbroucke.

Το ζήτημα είναι αν οι συμβάσεις ανατέθηκαν δίκαια ή αν η ευνοιοκρατία και η αντίθετη προς τον ανταγωνισμό συμπεριφορά έπαιζαν ρόλο στο τμήμα του Vandenbroucke.

Η εταιρεία, Black Cube, που προσλήφθηκε από μια μικρή εταιρεία ιατρικών logistics, πέρασε μήνες δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ LinkedIn, συνέδρια στο 'Zoom' και συναντήσεις για το "Edgewise Capital", έναν φαρμακευτικό όμιλο που δεν υπήρξε ποτέ. Ο στόχος ήταν να δελεαστεί η αξιωματούχος υγείας σε μια ψεύτικη συνέντευξη με την ελπίδα να συγκεντρωθούν στοιχεία ότι οι δημόσιοι διαγωνισμοί είχαν στηθεί.

Η ιατρική εταιρεία που προσέλαβε τον μυστικό πράκτορα, Medista, ισχυρίζεται ότι οι συμβάσεις ανατέθηκαν άδικα στην Movianto, έναν ανταγωνιστή.

Σε ένα βίντεο αυτής της συνάντησης που μοιράστηκε με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης 'Het Laatste Nieuws' τον Δεκέμβριο, η δημόσια υπάλληλος, η οποία εργάζεται για τον Vandenbroucke - τον ισχυρό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Υγείας του Βελγίου - φαίνεται να συζητά ζωηρά μια κυβερνητική συμφωνία για τη διαχείριση των στρατηγικών αποθεμάτων φαρμάκων της χώρας και των διαγνωστικών αποτελεσμάτων.

«Ήρθα σε επαφή με [έναν διευθυντή της Moviando] για άλλη μια φορά για να μιλήσω σε βάθος για τον δεύτερο διαγωνισμό», φαίνεται να λέει η αξιωματούχος στο βίντεο, το οποίο δείχνει έναν πολυέλαιο στο παρασκήνιο. «Βρήκα έναν καλό δικηγόρο, μια καλή νομική ομάδα γι' αυτόν. Κάποιος άξιος για να τον βοηθήσει, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα κάνει λάθη και δεν θα μπορέσω να το διορθώσω».

Μετά την αποκάλυψη της συνάντησης, η βελγική κυβέρνηση ξεκίνησε εσωτερικό έλεγχο σχετικά με ισχυρισμούς ότι είχαν νοθεύσει δημόσιο διαγωνισμό, ακριβώς τη στιγμή που οι πολιτικοί στο Βέλγιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάζονται για εκλογές και ο δημόσιος έλεγχος των εκλεγμένων αξιωματούχων βρίσκεται στο αποκορύφωμά του.

Κακός συγχρονισμός

Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ένας απίθανος πρωταγωνιστής: η μικρή βελγική εταιρεία ιατρικών logistics, Medista. Όταν η εταιρεία έχασε ένα συμβόλαιο για τη διανομή εμβολίων σε άλλη ομάδα, πάτησε το πυρηνικό κουμπί, προσλαμβάνοντας την πρώην εταιρεία κατασκοπείας της Μοσσάντ.

Για τη Sarah Taybi, διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, ήταν ένα «ζήτημα αρχών», είπε σε συνέντευξή της στο POLITICO.

Η Medista ισχυρίζεται ότι έχει πέσει θύμα καρφώματος και ότι το βίντεο δείχνει την υπάλληλο να καυχιέται για το πώς βοήθησε την αντίπαλη επιχείρηση Movianto. Για την Medista, το βίντεο είναι απόδειξη της ασυνήθιστης άνεσης μεταξύ ενός δημόσιου υπαλλήλου και μιας ιδιωτικής εταιρείας που έπρεπε να ανταγωνιστεί για κρατικές συμβάσεις.



ΠΗΓΗ: Belgian star health minister embroiled in corporate spy scandal – POLITICO


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!