Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Το 'Politico' βοήθησε νά ΞΕΠΛΥΘΟΥΝ, οι αναδυόμενες αντιπολωνικές προπαγανδιστικές αφηγήσεις της Ουκρανίας......


Το συνδυασμένο αποτέλεσμα είναι να προκαλέσει φιλο-ουκρανικές διαμαρτυρίες στο εσωτερικό της Πολωνίας για να πιέσει τον πρωθυπουργό Τουσκ από κάτω προς τα πάνω, να καταστείλει τις διαμαρτυρίες των αγροτών παράλληλα με την παρότρυνση της ΕΕ να κάνει το ίδιο από πάνω προς τα κάτω.

Το Politico μόλις δημοσίευσε ένα άρθρο που ισχυρίζεται ότι «ο Πούτιν είναι ο μόνος νικητής καθώς ο Τουσκ της Πολωνίας παραπαίει πάνω από τη συνοριακή μάχη στην Ουκρανία», το οποίο ήρθε μετά από «Η Ουκρανία προσπάθησε να δυσφημίσει την Πολωνία προωθώντας την εισαγωγή ρωσικών γεωργικών προϊόντων». Πριν από τις δύο προκλήσεις του πληροφοριακού πολέμου, ο δήμαρχος του Lvov δυσφήμισε τους διαμαρτυρόμενους Πολωνούς αγρότες ως «φιλορώσους προβοκάτορες», ενώ ακολούθησε η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας της Ουκρανίας ισχυριζόμενη ότι η Ρωσσία εκμεταλλεύεται τις διαμαρτυρίες για να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς το Κίεβο.

Η αναδυόμενη αντιπολωνική προπαγανδιστική εκστρατεία της Ουκρανίας στοχεύει σαφώς να δυσφημίσει τους διαδηλωτές είτε ως «Ρώσους πράκτορες» είτε ως «χρήσιμους ηλίθιους» αυτής της χώρας, ενώ αμφισβητεί τη δέσμευση της Βαρσοβίας στο Κίεβο αυξάνοντας την εισαγωγή των γεωργικών προϊόντων της Ρωσσίας. 

Το συνδυασμένο αποτέλεσμα είναι να προκαλέσει φιλο-ουκρανικές διαμαρτυρίες στο εσωτερικό της Πολωνίας για να πιέσει τον πρωθυπουργό Τουσκ από κάτω προς τα πάνω να καταστείλει τις διαμαρτυρίες των αγροτών παράλληλα με την παρότρυνση της ΕΕ να κάνει το ίδιο από πάνω προς τα κάτω.

Η συμμετοχή της Politico σε αυτή την εκστρατεία τη διεθνοποιεί και προϋποθέτει το δυτικό κοινό να αναμένει τα προαναφερθέντα σενάρια. Οι αναγνώστες μένουν με την εντύπωση ότι ο πρόεδρος Πούτιν αναμιγνύεται στην Πολωνία μέσω «πρακτόρων επιρροής» ή / και «χρήσιμων ηλιθίων» ως μέρος των υποτιθέμενων μακροχρόνιων προσπαθειών του να διαιρέσει τη Δύση εκ των έσω μέσω του πολέμου πληροφοριών. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι η προηγούμενη αφήγηση είναι στην πραγματικότητα μια μορφή πολέμου πληροφοριών που αποσκοπεί στη χειραγώγηση των Δυτικών.

Αρχικά, οι διαμαρτυρίες των αγροτών είναι ένα νόμιμο λαϊκό κίνημα που υποστηρίζεται από ένα επιβλητικό 78% των Πολωνών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos από τα τέλη Φεβρουαρίου. Ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι συμπαθούντες τους λειτουργούν υπό ρωσική επιρροή ή ως πράκτορες αυτής της χώρας. Είναι απίστευτα προσβλητικό να υπονοούμε ότι ο ένας ή και οι δύο είναι, και αυτή η κακόβουλη δυσφήμιση - η οποία είναι ακόμη πιο ασεβής στο πολωνικό πλαίσιο - μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ προκαλώντας τους Πολωνούς να διπλασιάσουν την υποστήριξή τους σε αυτό το κίνημα.

Σχετικά με αυτό, το δεύτερο σημείο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι διαδηλωτές των αγροτών θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε μια σύγχρονη μορφή του παλιού κινήματος "Αλληλεγγύης" της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, το οποίο θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την κυριαρχία του Τουσκ. Οι ολοκληρωτικές τακτικές που έχει χρησιμοποιήσει για να επιβάλει το φιλελεύθερο-παγκοσμιοποιημένο όραμά του στην Πολωνία έχουν βυθίσει τη χώρα στη χειρότερη πολιτική κρίση της από τη δεκαετία του 1980. Οι ξένοι προστάτες του πιστεύουν ότι η βίαιη διάλυση των διαμαρτυριών θα μπορούσε να καταπνίξει αυτό το κίνημα εν τη γενέσει του, αλλά αυτό θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ κάνοντάς τους πιο δημοφιλείς.

Και τέλος, η εισροή φθηνών ουκρανικών σιτηρών στην πολωνική αγορά έχει θέσει σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσης των αγροτών, ενώ η χαμηλή ποιότητά τους έχει εξοργίσει πολλά μέλη της κοινωνίας που έχουν επίγνωση της υγείας. Συγκριτικά, οι ρωσικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων είναι περίπου το ένα δέκατο των ουκρανικών και η ποιότητά τους είναι πολύ υψηλότερη, καθώς πρέπει να πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ σε αντίθεση με το Κίεβο. Αυτά τα γεγονότα δυσφημούν συνολικά το πιο συναισθηματικό μέρος της αναδυόμενης αντιπολωνικής προπαγανδιστικής εκστρατείας της Ουκρανίας.

Παρ' όλα αυτά, η Politico προβλέψιμα τους παρέλειψε από την έκθεσή της, η οποία ξέπλυνε αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς προκειμένου να παραπλανήσει το στοχευμένο δυτικό ακροατήριό τους σχετικά με την κατάσταση. Παραμένει ασαφές εάν ο Τουσκ θα συνθηκολογήσει με την επικείμενη πίεση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουκρανία και η Δύση σύντομα θα τον πιέσουν όπως ποτέ άλλοτε. Θα πρέπει όμως να προσέξουν τι εύχονται, καθώς η μετατροπή των αγροτικών κινητοποιήσεων σε ένα σύγχρονο κίνημα Αλληλεγγύης θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες.

ΠΗΓΗ: Politico Helped Launder Ukraine’s Emerging Anti-Polish Propaganda Narratives (substack.com)



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!