Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Κλιμακώνονται οι ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ των αγροτών στην Πολωνία: ΕΝΑΝΤΙΑ στήν Πράσινη Συμφωνία καί τά ΦΘΗΝΑ ουκρανικά προϊόντα!

Τα ΜΑΤ εναντίον Πολωνών αγροτών: Δεν ήταν μόνο σπρέϋ πιπεριού που χρησιμοποιήθηκε για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες των αγροτών κατά της Πράσινης Συμφωνίας και των ουκρανικών εισαγωγών στις 6 Μαρτίου 2024 στη Βαρσοβία της Πολωνίας.
Φωτογραφία: WOJTEK RADWANSKI/AFP via Getty Images



Μήπως η μεγάλης κλίμακας ουκρανική γεωργία καταστρέφει την ευρωπαϊκή γεωργία; Τουλάχιστον αυτό λένε στην Πολωνία. Οι διαδηλώσεις στη Βαρσοβία οδήγησαν σε συγκρούσεις μεταξύ Πολωνών αγροτών και αστυνομίας. Ενδέχεται να υπήρχαν προβοκάτορες.

Από την Mary Mueller
7 Μαρτίου 2024

Πολωνικές σημαίες, αντιουκρανικά συνθήματα, κροτίδες, πυρά και βεγγαλικά: συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αγροτών και αστυνομίας κοντά στο πολωνικό κοινοβούλιο στις 6 Μαρτίου, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί επίσης σπρέϋ πιπεριού. Αναπτύχθηκαν κανόνια νερού.

«Λόγω της σωματικής επίθεσης εναντίον αστυνομικών από ορισμένους από τους διαδηλωτές... ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν άμεσα καταναγκαστικά μέτρα», έγραψε η αστυνομία στο 'X'. Αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν και περίπου δώδεκα άνθρωποι συνελήφθησαν.

Περίπου 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στην πολωνική πρωτεύουσα στις 6 Μαρτίου, σύμφωνα με τη Monika Beuth, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων. Η εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαρσοβίας εξήγησε ότι η διοίκηση της πόλης τεκμηριώνει επί του παρόντος τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις διαμαρτυρίες. Επιπλέον, εξετάζεται η δυνατότητα να ζητηθεί από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου να πληρώσουν για τις επισκευές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας, Michał Kołodziejczak, απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι «πραγματικοί, απλοί αγρότες προκάλεσαν αυτή την εξέγερση σήμερα» και ότι ήταν απαραίτητο να απομονωθούν οι «προβοκάτορες και ταραχοποιοί».

Διαφορετικές οπτικές γωνίες της Solidarność και της αστυνομίας

Ο Tomasz Obszański, ηγέτης της Solidarność, δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στο κυβερνητικό κτίριο για να υποβάλουν αίτημα στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, δεν έγιναν δεκτοί, δήλωσε στο πολωνικό τηλεοπτικό κανάλι "TV Republika".

Ως αποτέλεσμα, η αστυνομία έκλεισε το δρόμο και προκάλεσε τους διαδηλωτές, δήλωσε ο Obszański. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πολωνίας, NSZZ Solidarność, υποστηρίζει τους αγρότες. Κυνηγοί και δασεργάτες συμμετείχαν επίσης στη διαμαρτυρία.

Από την άποψη της αστυνομίας, ορισμένοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τα οδοφράγματα μπροστά από το κοινοβούλιο και να μπουν στο χώρο. Αυτό αποφεύχθηκε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες. Θα ζητούσαν από το πλήθος να διαλυθεί. Το Κοινοβούλιο σφραγίστηκε.

Διαμαρτυρίες κατά της Πράσινης Συμφωνίας και φθηνά ουκρανικά προϊόντα

Εδώ και εβδομάδες, οι πολωνοί αγρότες διαμαρτύρονται κατά της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, την οποία επικρίνουν ως υπερβολικά περιοριστική. Υποστηρίζουν επίσης την επαναφορά των δασμών στα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία. Η είσοδος φθηνών ουκρανικών σιτηρών οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό στην πολωνική αγορά.

Ο Krzysztof, 38 ετών, αγρότης που συμμετείχε στην αρχικά ειρηνική διαδήλωση, δήλωσε στο Reuters: «Δεν συμφωνούμε με τις απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας, με τον περιορισμό της χρήσης χημικών προϊόντων, με ό, τι συνεπάγεται, με την εισαγωγή παράνομων τροφίμων που είναι χημικά μολυσμένα, αυτό είναι για το οποίο αγωνιζόμαστε».

«Θέλω να παράγω υγιεινά τρόφιμα, αλλά εισάγουμε προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας από τα δικά μας και με τα οποία δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε όσον αφορά τις τιμές», δήλωσε στο AFP ο Jan Kepa, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη Βαρσοβία. Και επίσης:

Έχουμε ακόμα ελπίδα, αλλά διαμαρτυρόμαστε για πάνω από ένα μήνα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ικανοποιητική λύση για εμάς».

Πολωνοί αγρότες έχουν θάψει τα τελευταία είκοσι χρόνια της πολωνικής γεωργίας. Γράφει «Πολωνική γεωργία 2004 – 2024». 6 Μαρτίου 2024 στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Φωτογραφία: WOJTEK RADWANSKI/AFP via Getty Images

Οι αγρότες μπλόκαραν και πάλι τα συνοριακά περάσματα με τη Γερμανία και την Ουκρανία, τους δρόμους στη Βαρσοβία και σε άλλα μέρη της χώρας.

Στη Βαρσοβία, τα τρακτέρ απαγορεύτηκαν στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Αφίσες όπως «Θέλω να γίνω αγρότης, όχι σκλάβος των Βρυξελλών» και «Στο διάολο με τους προδότες του πολωνικού χωριού» ήταν ορατές.

Εν τω μεταξύ, τι συνέβη στο Κοινοβούλιο;

Βουλευτές από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) επέκριναν την απάντηση της κυβέρνησης. «Γνωρίζουμε ότι η πολωνική αστυνομία συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις οδηγίες... αλλά όλοι όσοι διοικούν την πολωνική αστυνομία είναι άμεσα υπεύθυνοι για αυτό», δήλωσε ο βουλευτής Piotr Kaleta (PiS).

Ο Kaleta κάλεσε την πολωνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό Donald Tusk και τον υπουργό Εσωτερικών Marcin Kierwiński να μην υποτιμούν τους πολωνούς αγρότες αφενός και να μην τους υποβαθμίζουν αφετέρου. Θα πρέπει να γίνουν υπερασπιστές της, διότι αυτό είναι το καθήκον της κυβέρνησης.

Η Anna Kwiecień, επίσης βουλευτής του PiS, δήλωσε ότι είχε μιλήσει με τους διαδηλωτές. Άκουσε από αυτούς ότι κάποιοι άνθρωποι ήταν πιθανώς π ρ ο β ο κ ά τ ο ρ ε ς που προσπάθησαν να διαταράξουν τους διαδηλωτές με κροτίδες και διάφορα αντικείμενα.

Φυσικά, η αστυνομία πρέπει να ακολουθεί εντολές, αλλά:

Σήμερα, οι αγρότες αγωνίζονται επίσης για την ασφάλειά τους. Έχετε αυτό κατά νου».

Ενώ οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κάλεσαν τα κόμματα να θέσουν ψήφισμα στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου.

Το ψήφισμα (εδώ το PDF) καλεί την κυβέρνηση να επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές γεωργικών τροφίμων από την Ουκρανία και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικούς μηχανισμούς δασμολογικής προστασίας με την ΕΕ. Το ψήφισμα προτάθηκε από τους αγρότες και κατατέθηκε από την ομάδα PiS.

Το σχέδιο είχε ψηφιστεί στο κοινοβούλιο. Και οι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού ήταν αντίθετοι με την αντιμετώπισή του, δήλωσε η Anna Gębicka στο συνέδριο.

Επέκταση της απαγόρευσης εισαγωγής σε άλλα προϊόντα

Ορισμένες πολιτικές ομάδες στο πολωνικό κοινοβούλιο συμφωνούν με το αίτημα των αγροτών να επεκταθεί η τρέχουσα απαγόρευση των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών σε άλλα ουκρανικά προϊόντα. Τα πουλερικά, τα αυγά, τα κατεψυγμένα μαλακά φρούτα, τα οινοπνευματώδη ποτά, το μέλι και ο χυμός μήλου συζητούνται. Το εθνικό-συντηρητικό και αντιπολιτευόμενο κόμμα Konfederacja δηλώνει στην ιστοσελίδα του

Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε την οικονομία μας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία».

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων της Ουκρανίας παράγεται από μεγάλες φάρμες που «έχουν ελάχιστη σχέση με τους απλούς Ουκρανούς και την τύχη των ουκρανο-ρωσικών μαχών στην πρώτη γραμμή». Όλα αυτά τα προϊόντα είναι φθηνότερα, διότι οι κατασκευαστές τους δεν χρειάστηκε ποτέ να πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ. Επομένως, δεν είναι θεμιτός ανταγωνισμός.

Ο Andrzej Danielak από την Πολωνική Ένωση Κτηνοτρόφων και Παραγωγών Πουλερικών λέει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να απαιτεί απεριόριστη πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ, διότι αυτή η μεγάλης κλίμακας γεωργία θα καταστρέψει την ευρωπαϊκή γεωργία».

Η δομή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη στην Ουκρανία.

Και το Κίεβο δείχνει προς την Ρωσσία ότι εκείνη φταίει

Η ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί προσωρινά εμπορικούς περιορισμούς με την ΕΕ - υπό την προϋπόθεση ότι οι Βρυξέλλες θα επιβάλουν απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικών σιτηρών.


Πολωνοί αγρότες διαδηλώνουν μπροστά από το πολωνικό κοινοβούλιο στη Βαρσοβία της Πολωνίας στις 6 Μαρτίου 2024. Φωτογραφία: WOJTEK RADWANSKI/AFP via Getty Images

Ο υπουργός Εμπορίου της Ουκρανίας Taras Kachka δήλωσε στους Financial Times: «Ίσως για μια μεταβατική περίοδο αυτού του είδους [...] μια ελεγχόμενη προσέγγιση των εμπορικών ροών μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε.» Το ρωσικό σιτάρι είναι αυτό που προκαλεί προβλήματα στους πολωνούς αγρότες.

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski μπορεί να παράσχει στοιχεία σχετικά με αυτό. Οι εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσσία στην Πολωνία είναι αμελητέες. Το 2023, θα ανέρχονταν σε 3.500 τόνους σιτηρών και 4.000 τόνους ελαιούχων σπόρων.

Σύμφωνα με έκθεση του Ανώτατου Ελεγκτικού Συνεδρίου της Πολωνίας, οι συνολικές εισαγωγές σιτηρών στην Πολωνία το 2022 ανέρχονται σε περίπου 3,3 εκατομμύρια τόνους, το 75% των οποίων προέρχεται από την Ουκρανία.

Πρόσκληση σε συζητήσεις

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk δήλωσε ότι «πρέπει να βρούμε μια λύση που προστατεύει αποτελεσματικά την πολωνική και την ευρωπαϊκή αγορά από τον άνισο ανταγωνισμό». Θα ζητήσει από το πολωνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει ψήφισμα που θα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει συνολικές κυρώσεις στα αγροδιατροφικά προϊόντα από τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία.

Η πίεση από τους δρόμους αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση του Donald Tusk. Ο Tusk, γνωστός ως πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κάποιος που είναι έντονα αφοσιωμένος στην ΕΕ, κάλεσε τώρα τους ηγέτες των πολωνών αγροτών σε συνομιλίες το Σάββατο.


Αστυνομικοί συλλαμβάνουν έναν άνδρα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας Πολωνών αγροτών κατά της Πράσινης Συμφωνίας και των ουκρανικών εισαγωγών στη Βαρσοβία στις 6 Μαρτίου 2024.Φωτογραφία: WOJTEK RADWANSKI/AFP via Getty Images




ΠΗΓΗ:
 Bauernproteste in Polen eskalieren: Gegen den Green Deal und ukrainische Billigprodukte (epochtimes.de)



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Τα τρόφιμα από το Μαρόκο που πωλούνται στην ΕΕ περιέχουν ουσίες που είναι «επιβλαβείς για την υγεία»
Ενώ οι ευρωπαίοι αγρότες οδηγούνται στην καταστροφή με όλο και περισσότερους γραφειοκρατικούς και φυτοϋγειονομικούς κανονισμούς, τα μαροκινά προϊόντα εισέρχονται στην ΕΕ χωρίς τέτοιους ελέγχους. Τώρα, ένα εργαστήριο στη Σεβίλλη έχει δοκιμάσει δεκάδες από αυτά τα προϊόντα - με τρομακτικά αποτελέσματα.

1 σχόλιο:

  1. Αγιορείτης Αρχιμανδρίτης Γέρων Γεώργιος, πνευματικό τέκνο του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου:

    ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ...

    https://www.youtube.com/watch?v=owKJLoSfnKc

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!