Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

( ΜΟΥΓΚΑ τά ΒΟΡΘΟΚΑΝΑΛΑ! ) Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Τσεχίας Α-ΠΟΡ-ΡΙ-ΠΤΕΙ τον «γάμο για όλους»! ( Ενώ ΕΔΩ; )

Εκατοντάδες υποστηρικτές του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου συμμετείχαν στη διαδήλωση του Pride της Πράγας. Φωτογραφία: jsme fér

Η Τσεχική Βουλή των Αντιπροσώπων ενισχύει το σύμφωνο συμβιώσεως. 
Ο νέος νόμος επιτρέπει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να συνάψουν καταχωρημένη συμβίωση, αλλά η ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ εξακολουθεί να ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ.


Maximilian Schmidt
29 Φεβρουαρίου 2024


Χθες, η τσεχική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε για το άνοιγμα του γάμου στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια στην τρίτη ανάγνωση. Η πλειοψηφία των βουλευτών απέρριψε την πλήρη ισότητα. Αντ' αυτού, ενισχύεται τώρα το σύμφωνο συμβίωσης.

Ήταν μια μακρά και μερικές φορές έντονη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για το άνοιγμα του γάμου σε όλους στην Τσεχική Δημοκρατία. 

Αυτό τελείωσε με την υποβολή αρκετών νομοθετικών προτάσεων, που κυμαίνονται από το άνοιγμα έως την πλήρη απόρριψη του γάμου ομοφυλοφίλων. Στην τρίτη ανάγνωση, η συμβιβαστική πρόταση των Jiří Navrátil (KDU-ČSL) και Helena Válková (ANO) επικράτησε τελικά με 123 ψήφους επί συνόλου 173 παρόντων βουλευτών του ΕΚ.

Νέα δικαιώματα για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Κατά συνέπεια, η επίσημη ένωση που συνάπτουν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια ονομάζεται πλέον καταχωρημένη συμβίωση. 

Ο νέος νόμος καθιστά επίσης δυνατή την υιοθεσία του βιολογικού παιδιού του άλλου συντρόφου. Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν ότι, σε περίπτωση θανάτου, ο επιζών σύντροφος δικαιούται σύνταξη χηρείας και ότι, σε περίπτωση καταχωρισμένης συμβίωσης, δημιουργείται συγκυριότητα. 

Ωστόσο, τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν επιτρέπεται να υιοθετήσουν παιδιά. Ο νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος.

Διχασμένη γνώμη στη Βουλή των Αντιπροσώπων

«Δεν είναι ιδανική λύση για εμάς. Είναι μόνο ένα βήμα, ένα ορόσημο στο μονοπάτι που πρέπει ακόμη να διανύσουμε για να επιτύχουμε πραγματική ισότητα και πλήρη αξιοπρέπεια όλων των πολιτών της χώρας μας», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Olga Richterová (κόμμα των "Πειρατών"), σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. 

Ήταν ιδιαίτερα επικριτική για το γεγονός ότι ο νέος νόμος συνεχίζει να χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες. Αργότερα είπε στο ČT24 ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για «γάμο για όλους». Ο Josef Bernard (STAN) είπε επίσης: «Δεν ξέρουμε αν αυτή είναι μια αρκετή νίκη για να γιορτάσουμε».

 Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν πριν ψηφιστεί πραγματικά ο νόμος. «Ο πόλεμος δεν έχει ακόμη κερδηθεί, πρέπει να πείσουμε τους συναδέλφους μας στη Γερουσία να εγκρίνουν το νομοσχέδιο», τόνισε.

Η Taťana Malá του κόμματος ANO, από την άλλη πλευρά, εξέφρασε ικανοποίηση. Είπε ότι ήταν ευτυχής που τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών επεκτείνονται. Ο Karel Haas (ODS), μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών και Νομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, βλέπει επίσης τον νέο νόμο ως θετικό. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κοινοβούλιο δεν έστειλε μήνυμα ότι ο λαός της Τσεχικής Δημοκρατίας δεν έχει ίσα δικαιώματα. «Ο επαίσχυντος νόμος για την καταχωρημένη συμβίωση θα καταργηθεί. Τα δικαιώματα ιδιωτικότητας των ομοφυλόφιλων ζευγαριών θα διορθωθούν», είπε.

Το τσεχικό κοινό υπέρ του ανοίγματος του «γάμου για όλους»

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε το Τσεχικό Κέντρο Έρευνας Κοινής Γνώμης (CVVM), το 58% του τσεχικού πληθυσμού ψήφισε υπέρ του ανοίγματος του γάμου σε όλους πέρυσι. Κατά συνέπεια, η πρωτοβουλία "Jsme fér" ("Είμαστε δίκαιοι"), η οποία αγωνίζεται για την ισότητα των ομόφυλων ζευγαριών εδώ και χρόνια, απογοητεύτηκε επίσης. 

«Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για τη δικαιοσύνη και την ισότητα στη χώρα μας. Παρά τη σαφή πλειοψηφία υπέρ του γάμου για όλους στην Τσεχική Δημοκρατία, αυτός ο νόμος δεν ψηφίστηκε», έγραψαν στην υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων στο 'X'.


ΠΗΓΗ: Abgeordnete lehnen "Ehe für alle" in Tschechien ab   - LandesEcho


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!