Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Δεν θα μάθουν ποτέ; Τα εμβόλια για τα ζώα εκτροφής θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

 


Από την Sally Beck
19 Μαρτίου 2024

Υπάρχει μια νέα απειλή για την ασφάλεια των τροφίμων με τη μορφή της έγχυσης εμβολίων mRNA ή modRNA (συνθετικό ή «τροποποιημένο» RNA) στα ζώα.Η Merck έχει αναπτύξει το εμβόλιο mRNA Sequivity, το οποίο έχει ήδη λάβει άδεια για χοίρους στις ΗΠΑ, και η Αυστραλία επιταχύνει επί του παρόντος αυτά τα τρυπήματα για να αποτρέψει διάφορες ασθένειες που προσβάλλονται από βοοειδή. Οι επικριτές λένε ότι θα μπορούσαν να μας κάνουν πιο επιρρεπείς στις ασθένειες που στοχεύουν να αποτρέψουν.

Υπάρχει επίσης η ανησυχία ότι τα εμβόλια mRNA θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες πρίον. Τα πριόν επιτίθενται στα νευρικά κύτταρα και προκαλούν νευροεκφυλιστικές διαταραχές του εγκεφάλου, η πιο κοινή από τις οποίες είναι η νόσος Creutzfeldt-Jakob (CJD), επίσης γνωστή ως ασθένεια των τρελλών αγελάδων. Σκότωσε σχεδόν 200 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, χάρη στις αλλοιωμένες ζωοτροφές βοοειδών με κρεατάλευρα και οστεάλευρα. Νέες περιπτώσεις εξακολουθούσαν να εμφανίζονται το 2019.

Τα νέα εμβόλια αναπτύσσονται για την ανοσοποίηση των αγελάδων κατά του αφθώδους πυρετού, της οζώδους δερματικής νόσου, η οποία είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από έντομα που τρέφονται με αίμα, όπως τα κουνούπια, και άλλων παθογόνων που μπορούν να μεταφερθούν από τα ζώα στους ανθρώπους όπως η γρίπη των πτηνών και των χοίρων.

Ο Δρ Byram Bridle, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιογενούς Ανοσολογίας από το Κτηνιατρικό Κολλέγιο στο Πανεπιστήμιο Guelph, Οντάριο, Καναδάς, μια σεβαστή γεωργική και κτηνιατρική δημόσια ερευνητική εγκατάσταση, έγραψε μια καταδικαστική δεκασέλιδη ανάλυση πιθανών βλαβών που απευθύνεται στον ανεξάρτητο βουλευτή Andrew Bridgen και στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Δρ Bridle έχει δεκαετίες εμπειρίας στην εμβολιολογία και τις κτηνιατρικές επιστήμες και είναι μόνο ένας επιστήμονας που εγείρει μια σειρά από ανησυχίες σχετικά με τα εμβόλια mRNA για τα ζώα.

Είπε: «Οι τεχνολογικές καινοτομίες δεν μεταφράζονται αυτόματα σε καλό για τον κόσμο. Κατά τη γνώμη των ειδικών μου, το να κάνουμε τους ανθρώπους να τρώνε τρόφιμα που εκφράζουν πρωτεΐνες από παθογόνους παράγοντες θα μπορούσε να είναι μια συνταγή για να καταστεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων πιο ευαίσθητος στις ίδιες τις ασθένειες από τις οποίες οι ερευνητές στοχεύουν να προστατεύσουν».

Ασχολείται συγκεκριμένα με τη βιοκατανομή των λιπιδικών νανοσωματιδίων (LNPs), το σύστημα παράδοσης που χρησιμοποιείται ως όχημα για την παροχή mRNA και modRNA σε όλο το σώμα και την επακόλουθη «αποβολή», η οποία μπορεί να συμβεί όταν ο εμβολιασμένος απελευθερώσει ή «ρίξει» τα συστατικά ενός εμβολίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης σε άλλους.

Ο Δρ Bridle δήλωσε: «Αυτές οι επιστημονικές αρχές σημαίνουν ότι υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς εμβολίων modRNA, των συστατικών τους ή των παραγώγων τους (δηλαδή πρωτεϊνών-στόχων) στους ανθρώπους μέσω προϊόντων διατροφής από αγροτικά ζωικά και φυτικά είδη. Αυτό εγείρει ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία και την καλή μεταχείριση των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και ρυθμιστικές ανησυχίες.

«Είναι η γνώμη των εμπειρογνωμόνων μου ότι κανένα εμβόλιο modRNA που προορίζεται για γεωργικές εφαρμογές (ούτε κανένα για ανθρώπινη χρήση, για αυτό το θέμα) δεν πρέπει να αδειοδοτείται από οποιονδήποτε ρυθμιστικό φορέα. Αυτό γίνεται για λόγους διασφάλισης της προστασίας τόσο της υγείας των ανθρώπων όσο και των ζώων. Η υπερβολικά ταχεία ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας οπουδήποτε στον κόσμο έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει προβλήματα δημόσιας υγείας αλλού στον κόσμο. Οι παθογόνοι παράγοντες δεν σέβονται τα όρια».

Είδαμε τις βλάβες που προκαλούνται από τα εμβόλια mRNA covid που έχουν οδηγήσει σε θάνατο, τραυματισμό και μόνιμη αναπηρία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν υποστεί θρόμβους αίματος, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα και σύνδρομο Guillain-Barré, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Ο Δρ Bridle δήλωσε ότι η επαναλαμβανόμενη δοσολογία με τα νέα εμβόλια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τοξικότητας: «τα εμβόλια modRNA απέτυχαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και απέτυχαν να πλησιάσουν τον ορισμό ενός ιδανικού εμβολίου που θα πρέπει να προστατεύει σε μία μόνο δόση», είπε. «Αποτυγχάνουν να προστατεύσουν από τη μόλυνση και την απόκτηση ασθενειών. Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει έως και δέκα δόσεις εντός χρονικού διαστήματος τριών ετών· Δεν πλησιάζουν στο να είναι αποτελεσματικά με μία μόνο δόση και οι πολλαπλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα».

Τι συμβαίνει με τα πολυδιαφημισμένα εμβόλια mRNA και πώς μπορούν να βλάψουν όταν υποτίθεται ότι προστατεύουν;

Ο Δρ Bridle δήλωσε: «Σκεφτείτε το ακόλουθο απόσπασμα από έναν δημοσιογράφο που πήρε συνέντευξη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Moderna το 2016: «Η παράδοση - στην πραγματικότητα η λήψη RNA στα κύτταρα - έχει ταλαιπωρήσει εδώ και καιρό ολόκληρο το πεδίο. Από μόνα τους, τα μόρια RNA δυσκολεύονται να επιτύχουν τους στόχους τους. Λειτουργούν καλύτερα αν είναι τυλιγμένα σε έναν μηχανισμό παράδοσης, όπως νανοσωματίδια κατασκευασμένα από λιπίδια. Αλλά αυτά τα νανοσωματίδια μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρενέργειες, ειδικά εάν ένας ασθενής πρέπει να λάβει επαναλαμβανόμενες δόσεις για μήνες ή χρόνια. 

Η Novartis εγκατέλειψε τη σχετική σφαίρα της παρεμβολής RNA λόγω ανησυχιών για τοξικότητα, όπως και η Merck και η Roche. Στην πραγματικότητα, το mRNA θα μετατρέψει τα κύτταρα σε μικροσκοπικά εργοστάσια φαρμάκων. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες είχαν δοκιμάσει παρόμοια εργασία και την εγκατέλειψαν επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπει RNA στα κύτταρα χωρίς να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες».

Τέσσερεις άλλοι εμπειρογνώμονες έγραψαν τη δική τους ανοιχτή επιστολή προς την οδηγία του Ηνωμένου Βασιλείου για τα κτηνιατρικά φάρμακα (VMD, ένας κυβερνητικός οργανισμός που παρέχει πληροφορίες στους κτηνιάτρους) ως απάντηση στην είδηση ότι τα εμβόλια mRNA επρόκειτο να δοκιμαστούν σε ζώα.

Ο κτηνίατρος Roger Meacock, από τη βρετανική πρακτική Natural Healing Solutions, έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην κτηνιατρική πρακτική. Ο Δρ Kevin McCairn, από το Ινστιτούτο Έρευνας Εγκεφάλου της Κορέας. Ο Robert Max Thornsberry, Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας των Ζώων και Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της R-CALF USA που εκπροσωπεί τους κτηνοτρόφους βοοειδών και προβάτων, και ο μαθηματικός και στατιστικολόγος Δρ Siguna Mueller δήλωσε: «Όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τα προϊόντα mRNA covid, πολλοί ισχυρίστηκαν από τους κατασκευαστές που αργότερα αποδείχθηκαν στη συνέχεια ότι είναι φυσιολογικά και επιστημονικά ανακριβείς».

Ο Roger Meacock είπε στο blog και σε ένα μήνυμα προς την Ένωση Τροφίμων και Γεωργίας του Λαού (PFFA): «Προσπάθησα να πείσω την Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU), άλλες οργανώσεις γεωργίας και κρέατος και τις διάφορες κτηνιατρικές ενώσεις βοοειδών, χοίρων και προβάτων να με υποστηρίξουν. Κανένας από αυτούς δεν ήταν διαθέσιμος επειδή δεν καταλαβαίνει την κατάσταση, ούτε και οι κτηνίατροι του Βρετανικού Κτηνιατρικού Συλλόγου Βοοειδών (BCVA) που υποθέτω ότι είναι οι σύμβουλοί τους. Η BCVA ήταν η μόνη ένωση κτηνιάτρων που μπήκε στον κόπο να απαντήσει και αρνήθηκε την υποστήριξη με το σκεπτικό ότι δεν κατανοεί πλήρως την επιστήμη. Φαίνεται ότι η ηθελημένη άγνοια είναι το όνομα του παιχνιδιού.

«Ο κίνδυνος φυσικά είναι ότι τα προϊόντα mRNA εισάγονται σε ζώα σε εύθετο χρόνο (στο Ηνωμένο Βασίλειο), αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία άδεια και κανένα δεν υποβάλλεται σε δοκιμή σύμφωνα με μια απάντηση FOI που έλαβα στις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

«Εάν το επάγγελμα του κτηνιάτρου είναι αποφασισμένο να κρατήσει το κεφάλι του κρυμμένο στην άμμο, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους αγρότες (για τα ζώα διατροφής) και το κοινό (για τα κατοικίδια ζώα) να γνωρίζουν τον κίνδυνο.

«Οι αγρότες θα εμπιστευτούν τους κτηνιάτρους τους και θα δεχτούν τυχόν νέα εμβόλια εάν/όταν έρθουν. Οι κτηνίατροι, όπως φαίνεται, δεν είναι σε θέση να παράσχουν πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και είναι πιθανό να συστήσουν οτιδήποτε εγκρίνει η οδηγία του Ηνωμένου Βασιλείου για τα κτηνιατρικά φάρμακα (VMD) εν αγνοία και εμπιστοσύνη ότι η VMD έχει καθορίσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια, κάτι που σε κάποιο βαθμό έχουν κάθε δικαίωμα να αναμένουν. Υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος ότι ο ΠΟΥ [Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας] θα μπορούσε να δώσει εντολή για ένα τέτοιο τρύπημα».

Ο Andrew Bridgen δήλωσε: «Οι ανώτεροι κτηνίατροι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τα εμβόλια mRNA που χρησιμοποιούνται σε ζώα, ειδικά εκείνα που εκτρέφονται για φαγητό. Το πλεονέκτημα για τη Big Pharma είναι ότι για αυτούς τους παραλήπτες δεν χρειάζεται να προσποιούνται ότι λαμβάνουν ενημερωμένη συναίνεση.

Η Λαϊκή Συμμαχία Τροφίμων και Γεωργίας ζήτησε άμεση συζήτηση στο Κοινοβούλιο για να συζητηθούν οι ανησυχίες. Ο εκπρόσωπός τους δήλωσε: «Ανησυχούμε απίστευτα για την έκθεση του Δρ Bridle και τις αναφορές άλλων εμπειρογνωμόνων που μας έστειλαν παρόμοιες πληροφορίες. Θα θέλαμε η κυβέρνηση να υποστηρίξει μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας στην υγεία των ζώων και των ανθρώπων».

Το Βασιλικό Κολλέγιο Κτηνιάτρων δεν απάντησε.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) δήλωσε: «Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένα κτηνιατρικά εμβόλια που περιέχουν mRNA ως δραστική ουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ. Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία δεν εμποδίζει τους παρασκευαστές κτηνιατρικών φαρμάκων mRNA να υποβάλουν αίτηση για άδεια κυκλοφορίας στο μέλλον. Εν αναμονή της ανάπτυξης κτηνιατρικών εμβολίων με βάση την τεχνολογία πλατφόρμας mRNA, η Διεύθυνση Κτηνιατρικών Φαρμάκων (VMD) συνεργάζεται με άλλες παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές κτηνιατρικών φαρμάκων για την ανάπτυξη ενός εθνικού κανονιστικού πλαισίου για τα κτηνιατρικά εμβόλια mRNA που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις δεδομένων.

Η Εθνική Ένωση Αγροτών δήλωσε: «Αυτό είναι θέμα της Defra».


ΠΗΓΗ: Will they never learn? Jabs for farm animals could endanger human lives - The Conservative Woman

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!