Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Νέο σκάνδαλο προστασίας δεδομένων συγκλονίζει την Ελλάδα

 

Στην Ελλάδα, μια υπόθεση που αφορά την ευρωβουλευτή Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου προκαλεί σάλο μετά την αποστολή μαζικού email από το γραφείο της σε Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι είχαν προηγουμένως δημιουργήσει νέες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις επερχόμενες επιστολικές ψήφους.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την αρμόδια αρχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το υπόβαθρο σε αυτό είναι ένα μαζικό e-mail που προφανώς εστάλη από το γραφείο της σε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, αναφερόμενο στις επερχόμενες επιστολικές ψήφους. Στη συνέχεια, περισσότεροι από 100 παραλήπτες υπέβαλαν καταγγελίες στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ορισμένοι από αυτούς είχαν δημιουργήσει νέες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ειδικά για τις εκλογές, καθώς ήταν υποχρεωτική η παροχή μιας για την πρώτη επιστολική ψήφο που πραγματοποιήθηκε από την Ελλάδα. Η υποψία είναι παραπάνω από εύλογη ότι οι διευθύνσεις για το μαζικό e-mail προέρχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και χρησιμοποιήθηκαν από την Ασημακοπούλου και το γραφείο της χωρίς άδεια. Αυτό υποδεικνύει πιθανή διαρροή δεδομένων.

Την Τρίτη, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο αρχηγός του (ακόμη) μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνο Μενουδάκο, για να εκφράσει την ανησυχία του για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και την παράνομη χρήση τους. Αμφισβήτησε επίσης τη διαχείριση της βάσης δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών και του κράτους γενικότερα, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως «σοβαρό πολιτικό πρόβλημα» και καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε ότι οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις δεν προέρχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και τόνισε ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε την προστασία των δεδομένων με νόμο. Η ίδια η Ασημακοπούλου ισχυρίζεται ότι συγκέντρωσε τις διευθύνσεις σε διάστημα πέντε ετών.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της αρχής προστασίας δεδομένων ενημέρωσε περίπου 1.250 καταγγελίες το 2022, με 876 να διεκπεραιώνονται και να επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Ένα συνεχιζόμενο σκάνδαλο υποκλοπών που αφορά τη χρήση του λογισμικού Predator βρίσκεται επίσης υπό διερεύνηση. Πρόκειται για την υποψία ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί συστηματικά πολιτικούς (συμπεριλαμβανομένου του κόμματός της) και άλλες σημαντικές προσωπικότητες από τις επιχειρήσεις, την εκκλησία και τα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου στη συνέχεια να τους έχει στο χέρι και να τους ευθυγραμμίσει. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει βιασύνη σε αυτή την έρευνα.


Σχόλιο από τον συντάκτη του Transition News, Daniel Funk:

Μέχρι τη δεκαετία του 1960, ακόμη και τα δέντρα στην Ελλάδα ψήφισαν για να επιτύχουν το επιθυμητό εκλογικό αποτέλεσμα (όπως παραδέχτηκε αργότερα ο τότε πρωθυπουργός Καραμανλής).

Αυτό δεν συμβαίνει πια. Αλλά η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να βλέπει πράγματα όπως η προστασία των δεδομένων, η ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου περισσότερο ως ενοχλητικό κακό παρά ως επιθυμητό επίτευγμα.

Μπορεί το γραφείο της Ασημακοπούλου να έχει δημιουργήσει μια λίστα αλληλογραφίας πολιτών όλα αυτά τα χρόνια, και δεν υπάρχει τίποτε κακό σε αυτό. Ωστόσο, είναι αδιανόητο ότι οι διευθύνσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, δημιουργήθηκαν με σκοπό την επιστολική ψήφο και συμπεριλήφθηκαν επίσης στον κατάλογο αλληλογραφίας του ευρωβουλευτή, δεν προέρχονταν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Και αυτό θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση των ελληνικών και κοινοτικών οδηγιών για την προστασία των δεδομένων.

Γνώριζα έναν δημοσιογράφο που ήταν ανταποκριτής του Der Spiegel στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Υποκλέφθηκε, συνελήφθη, ρίχτηκε στη φυλακή και βασανίστηκε εκεί. Αργότερα, σε κάθε τηλεφωνική συνομιλία, έψαχνε για το ύποπτο ράγισμα που χαρακτήριζε τις υποκλαπείσες συνομιλίες εκείνη την εποχή. Δεν εμπιστεύτηκε ποτέ ξανά το ελληνικό κράτος. Ο άνθρωπος είχε δίκιο.



ΠΗΓΗ: Neue Datenschutzaffäre erschüttert Griechenland - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!