Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Αναλύοντας την ηχογράφηση της Bundeswehr που διέρρευσε σχετικά με τον βομβαρδισμό της γέφυρας της Κριμαίας.



Andrew Korybko
2 Μαρτίου 2024

Το συμπέρασμα από αυτό το σκάνδαλο είναι ότι τα ελίτ στοιχεία εντός της Bundeswehr είναι σοβαρά αποφασισμένα για την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας τους στην ουκρανική σύγκρουση, παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο του ακήρυχτου αλλά περιορισμένου θερμού πολέμου της Δύσης με τη Ρωσσία να οδηγήσει αλυσιδωτά στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο από λάθος υπολογισμό.

Η αρχισυντάκτρια του RT Margarita Simonyan ήταν η πρώτη που ανέφερε την Παρασκευή σχετικά με την κατοχή από τη Ρωσσία μιας ηχογράφησης της Bundeswehr που διέρρευσε και εμπλέκει τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις σε σχέδιο βομβαρδισμού της γέφυρας της Κριμαίας. Η απομαγνητοφώνηση και ο ήχος κυκλοφόρησαν στη συνέχεια από το Sputnik εδώ. Στη συνέχεια, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε έρευνα, μετά την οποία τα εθνικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν πηγές για να αναφέρουν ότι το Βερολίνο πιστεύει ότι η ηχογράφηση είναι πράγματι αυθεντική και όχι φάρσα τεχνητής νοημοσύνης.

Αποδεικνύεται ότι τέσσερα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν σε αυτή τη σκανδαλώδη συζήτηση, δύο από τα οποία είναι ανώτερα μέλη όπως ο επικεφαλής του τμήματος επιχειρήσεων και ασκήσεων και ο επιθεωρητής της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ οι υπόλοιποι δύο είναι υπάλληλοι στο Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων. Ξεκίνησαν λέγοντας ότι θέλουν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο ο καγκελάριος Olaf Scholz να εγκρίνει την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία και διερωτώμενοι γιατί μέχρι στιγμής έχει μπλοκάρει αυτές τις παραδόσεις.

Οι εικασίες ότι απλά δεν λειτουργούν αναγνωρίστηκαν αλλά υποβαθμίστηκαν, με τη συζήτηση στη συνέχεια να μετατοπίζεται στους τρόπους με τους οποίους η Ουκρανία θα μπορούσε να εκτοξεύσει αυτούς τους πυραύλους εάν τους λάβει. Αναφέρθηκαν επίσης στις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι για να παραδώσουν παρόμοια όπλα, αλλά στη συνέχεια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα είναι δύσκολο να τα αποστείλουν αμέσως. Η επιτάχυνση της αποστολής, προειδοποίησαν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λάθη στη χρήση τους, όπως «χτύπημα σε νηπιαγωγείο και να υπάρξουν ξανά απώλειες αμάχων».

Παρ' όλα αυτά, ένας από αυτούς πρότεινε την αποστολή παρτίδων πυραύλων σε πέντε η καθεμία, αλλά στη συνέχεια αναρωτήθηκαν ποιος θα πληρώσει για αυτό και τις σχετικές λεπτομέρειες παραγωγής. Ένα άλλο ζήτημα είναι η εκπαίδευση των Ουκρανών, η οποία υποτίθεται ότι θα μπορούσε να διαρκέσει τρεις έως τέσσερεις μήνες και θα λάβει χώρα στην Γερμανία. Κάποιος πρότεινε επίσης ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τις βάσεις και τι όχι, δεδομένης της εμπειρίας τους με αυτό. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η διατήρηση της εύλογης δυνατότητας άρνησης όλη την ώρα, προκειμένου να αποφευχθεί η δυσάρεστη οπτική.

Προς καμμία έκπληξη ενός έξυπνου παρατηρητή, κάποιος παρατήρησε ότι «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι [στην Ουκρανία] με πολιτική ενδυμασία που μιλούν με αμερικανική προφορά», επιβεβαιώνοντας έτσι έμμεσα την παρουσία Αμερικανών μέσα στη ζώνη των συγκρούσεων που είπαν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να χειριστούν τους πυραύλους Taurus. Κάτι άλλο που ήταν ενδιαφέρον σε αυτή τη συζήτηση ήταν ένας από αυτούς τους αξιωματούχους που υπαινίχθηκε ότι η Γερμανία αισθάνεται πιεσμένη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στέλνοντας και τους δικούς της πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Στη συνέχεια άρχισαν να μιλούν για χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας, ίσως αφού υπενθύμισαν τον ρόλο των βρετανικών Storm Shadows στην επίθεση του περασμένου καλοκαιριού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μπορεί να χρειαστούν περίπου 20 πύραυλοι για να την καταστρέψουν. Ο λόγος για τον οποίο ενδιαφέρονται να στοχεύσουν αυτό το κομμάτι πολιτικής υποδομής δεν είναι λόγω της στρατιωτικής-στρατηγικής σημασίας του, η οποία κάποιος είπε ότι δεν είναι πλέον τόσο μεγάλη όσο πριν λόγω του χερσαίου διαδρόμου που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά λόγω της πολιτικής σημασίας του.

Σε περίπτωση που το "αρχικό καθήκον" είναι μόνο να χτυπήσει αποθήκες πυρομαχικών αντί για τη γέφυρα της Κριμαίας, κάποιος σημείωσε, όλα μπορούν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα. Είπαν επίσης ότι «όσο περισσότερο καθυστερούν να λάβουν μια απόφαση, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να την εφαρμόσουμε. Πρέπει να σπάσουμε τα πάντα σε στάδια. Ξεκινήστε πρώτα με το απλό και, στη συνέχεια, προχωρήστε στο συγκρότημα. Ή μπορούμε να ρωτήσουμε τους Βρετανούς αν μπορούν να μας υποστηρίξουν στο αρχικό στάδιο και να αναλάβουν τα θέματα σχεδιασμού;».

Αναλογιζόμενοι αυτά τα κύρια σημεία από τη μυστική ηχογράφηση στα μέσα Φεβρουαρίου που το Βερολίνο φέρεται να πιστεύει ότι είναι αυθεντική, μπορεί να εκτιμηθεί ότι η αρχική αντίδραση εδώ σχετικά με την Bundeswehr που λειτουργεί πίσω από την πλάτη του Scholz ήταν ακριβής, δεδομένου ότι ήδη κάνουν λεπτομερή σχέδια χωρίς την έγκρισή του. 

Επιβεβαίωσαν επίσης έμμεσα την παρουσία αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος, τα οποία συμβουλεύουν τη χώρα και τη βοηθούν άμεσα να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμηθεύονται από το εξωτερικό εναντίον της Ρωσσίας.

Αυτό στο οποίο λίγοι παρατηρητές δεν έχουν ακόμη επιστήσει την προσοχή, ωστόσο, είναι η παρατήρηση για το πώς «μπορεί να υπάρξει λάθος στη χρήση του, ο πύραυλος μπορεί να χτυπήσει ένα νηπιαγωγείο και να υπάρξουν ξ α ν ά απώλειες αμάχων» εάν επιταχυνθεί το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση αυτών των πυραύλων πριν οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να τους λειτουργήσουν. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως σιωπηρή παραδοχή ότι η Ουκρανία όχι μόνο έπληξε μη στρατιωτικές τοποθεσίες πριν από ατύχημα, αλλά ότι αυτό ήταν εν μέρει λάθος της Δύσης που τους έδωσε όπλα που δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι να χρησιμοποιούν.

Δεν αναφέρεται στη συνομιλία, αλλά το πλαίσιο υποδηλώνει ότι η λύση της Δύσης ήταν να στείλει στρατεύματα εκεί, όπως υπονόησε έντονα ο Scholz την περασμένη εβδομάδα ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη κάνει σε σχέση με τις δικές τους αποστολές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στον «έλεγχο στόχων». 

Οι αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχαν στη μυστική ηχογράφηση στα μέσα Φεβρουαρίου δεν υπαινίχθηκαν κανένα ενδιαφέρον να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι μπορεί είτε να τους επιτραπεί είτε να αποφασίσουν να το κάνουν μονομερώς.

Εξάλλου, ξόδεψαν πολύ χρόνο συζητώντας πώς η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους της το συντομότερο δυνατό εάν ληφθεί η απόφαση να τους στείλει, ώστε είτε να πείσουν τον Scholz να στείλει στρατεύματα εκεί, όπως έκαναν ήδη η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για το σκοπό αυτό, είτε να προχωρήσουν μόνοι τους και να το κάνουν τετελεσμένο γεγονός. Το διπλό πρόσχημα και για τα δύο σενάρια είναι να μειωθεί η πιθανότητα απωλειών αμάχων και να προκληθεί ζημιά στη Ρωσσία (συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής σε σχέση με τη γέφυρα της Κριμαίας) νωρίτερα παρά αργότερα.

Το συμπέρασμα από αυτό το σκάνδαλο είναι ότι τα ελίτ στοιχεία εντός της Bundeswehr μεθοδεύουν σοβαρά την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας τους στην ουκρανική σύγκρουση, παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο του ακήρυχτου αλλά περιορισμένου θερμού πολέμου της Δύσης με τη Ρωσσία να οδηγηθεί στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο από λάθος υπολογισμό. 

Επομένως, η πραγματική απειλή για τη Γερμανία δεν είναι η συνεργασία αριστεράς και δεξιάς, όπως κινδυνολογούσε η Washington Post τον περασμένο Απρίλιο, αλλά αυτές οι ισχυρές στρατιωτικές προσωπικότητες που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να φλερτάρουν με την Αποκάλυψη.



ΠΗΓΗ: Analyzing The Leaked Bundeswehr Recording About Bombing The Crimean Bridge (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!