Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Γιατί ο Olaf Scholz ΑΠΕΧΕΙ από το να είναι ένας «καγκελλάριος ειρήνης», γιατί η Ουκρανία εξακολουθεί νά έχει καλές πιθανότητες να αποκτήσει τούς ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ 'ΚΡΟΥΖ' της καί γιατί ολόκληρη η συζήτηση γύρω από τους πυραύλους 'Taurus' είναι ένας τέτοιος γρίφος......


EUGYPPIUS

5 Μαρτίου 2024


Είναι μια απίστευτη αμηχανία για τη Luftwaffe, και για την κυβέρνηση Scholz είναι μια ακόμη σε μια μακρά σειρά ανεπιθύμητων κρίσεων.

Κάποιοι έχουν τολμήσει να χαρακτηρίσουν τον Olaf Scholz ως «καγκελάριο της ειρήνης», σε αντίθεση με τα γεράκια του πολέμου όπως ο Emmanuel Macron, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Αυτό είναι εντελώς πολύ εύκολο. Με λίγες εξαιρέσεις, σχεδόν όλοι, από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν αποστασιοποιηθεί από τη «στρατηγική ασάφεια» του Macron

Ούτε ο Scholz είναι μια ιδιαίτερη δύναμη ειρήνης πέρα από το περιορισμένο θέμα των πυραύλων. Η κυβέρνησή του συνεχίζει να παρέχει ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικής βοήθειας στους Ουκρανούς. Ωστόσο, ο Scholz είναι αναμφισβήτητα ευρέως αντιπαθής· Τον Ιανουάριο, το ποσοστό αποδοχής του ήταν μόλις 18% και το κόμμα του (το SPD) αγωνίζεται να τα πάει πολύ καλύτερα από το 15% στις δημοσκοπήσεις. Είναι απελπισμένος να βρει κάποιον τρόπο να το αντιστρέψει αυτό και η αντίθεση σε περισσότερα όπλα για την Ουκρανία έχει λαϊκή απήχηση. Το 65% των Γερμανών πιστεύει ότι οι τρέχουσες αποστολές όπλων είναι υπερβολικές και το 75% αντιτίθεται στο να δοθεί ο Ταύρος στην Ουκρανία.

Άλλοι πιστεύουν ότι το σκάνδαλο έχει αποτρέψει κάθε πιθανότητα η Γερμανία να παράσχει τους πυραύλους κρουζ. Νομίζω ότι και αυτό είναι λάθος. Η διαρροή δείχνει ότι υπάρχει ουσιαστική θεσμική αντίθεση στην πολιτική του Scholz και υπονομεύει τα επιχειρήματα που ο ίδιος ο Scholz έχει κάνει για την παρακράτηση των πυραύλων. Όσο πιο αδύναμος και απομονωμένος γίνεται ο καγκελάριος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να υποχωρήσει.1 Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι οι κυβερνήσεις έχουν διαλυθεί για λιγότερα· Εάν αυτός ο συνασπισμός διαλυθεί για αυτό ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, η πολιτική αντιπολίτευση στο θέμα των 'Taurus' έχει κάθε πιθανότητα να διαλυθεί μαζί του. Νέες εκλογές θα έδιναν πιθανώς μια κυβέρνηση κυριαρχούμενη από τους Πράσινους και το CDU/CSU, οι οποίοι θα ήταν πολύ πιο έτοιμοι να δώσουν στην Ουκρανία αυτό που θέλουν σε αυτόν τον τομέα.

Η διαρροή πληροφοριών έχει επίσης αυξήσει τη διεθνή πίεση στην καγκελάριο. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Cameron έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Scholz την Πέμπτη, αφού η διαρροή επιβεβαίωσε το κοινό μυστικό ότι οι Βρετανοί στρατιώτες παρέχουν ενεργά στόχευση και άλλη βοήθεια στο ουκρανικό έδαφος και το όχι και τόσο ανοιχτό μυστικό ότι οι ουκρανικές προμήθειες πυραύλων κρουζ Storm Shadow και SCALP εξαντλούνται. Ένας «εκπρόσωπος της Downing Street» κάλεσε χθες τον Scholz να ενδώσει: «Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που παρείχε πυραύλους ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία και θα ενθαρρύναμε τους συμμάχους μας να κάνουν το ίδιο».

Όλα αυτά ήταν προβλέψιμα. Επομένως, αν οι Ρώσοι ανησυχούσαν πραγματικά για τους πυραύλους 'Taurus', θα είχαν κρατήσει τον ήχο Webex μυστικό. Κυκλοφόρησαν την ηχογράφηση όχι για να ανατρέψουν τις γερμανικές συνωμοσίες για την ανατίναξη της γέφυρας του Κερτς, αλλά για να χτυπήσουν το ΝΑΤΟ.

Η αλήθεια είναι ότι οι πύραυλοι 'Taurus' είναι μαζικά υπερβολικοί. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα σώσουν την Ουκρανία και προσωπικά έχω αμφιβολίες ότι είναι πιθανό να προκαλέσουν τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξέρω, ξέρω – διαβάζουμε συνεχώς ότι μπορούν να φτάσουν στη Μόσχα, αλλά πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι αυτά είναι απλώς τα τελευταία σε μια μακρά σειρά θαυματουργών όπλων από τη Δύση, κανένα από τα οποία δεν έχει αλλάξει τα πράγματα για τους υπερασπιστές της δημοκρατίας. Στη χθεσινή ανάρτηση, είδαμε ότι ο επικεφαλής της Luftwaffe Ingo Gerhartz μίλησε για έναν δημοσιογράφο που είπε ότι «είχε ακούσει... ότι οι πύραυλοι 'Taurus' απλά δεν λειτουργούν». Ο Gerhartz βρήκε αυτή τη φήμη γελοία, αλλά υπό το φως όλων όσων είπε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του αξιωματικοί της Luftwaffe στην κλήση, δεν φαίνεται τόσο τραβηγμένη: 

1) Ο ίδιος ο Gerhartz παραδέχεται ωμά ότι «οι 'Taurus' δεν θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου». 

2) Οι πύραυλοι πρέπει να τοποθετηθούν σε τακτικά βομβαρδιστικά Su-24, και αυτός είναι ένας «περιοριστικός παράγοντας», επειδή η Ουκρανία έχει λιγότερα από δέκα από αυτά. 

3) Η χρήση των πυραύλων είναι προφανώς πολύ δύσκολη τεχνικά και μπορεί να απαιτήσει έως και ένα έτος εκπαίδευσης ή τέσσερεις μήνες σε ένα γρήγορο σενάριο. 

4) Η Γερμανία δεν διαθέτει πολλούς πυραύλους 'Taurus'. Βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να προσφέρουμε μόνο 50 από αυτούς, και πολλοί από αυτούς θα χαθούν σε προσπάθειες «δοκιμής και σφάλματος» για τη βολιδοσκόπηση της ρωσικής αεράμυνας. 

5) Η χρήση των 'Taurus' για την εξουδετέρωση ενός εντυπωσιακού στόχου όπως η γέφυρα του Κερτς είναι μια αβέβαιη άσκηση, την οποία οι Ουκρανοί δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν μόνοι τους σύντομα.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι Ρώσοι μπορεί να κοιτάζουν όλο αυτό το χάος και να σηκώνουν τους ώμους τους, αλλά μάλλον πιο δύσκολο να γνωρίζουμε γιατί οι πύραυλοι 'Taurus' έχουν γίνει τόσο μεγάλη υπόθεση. Ο Scholz αναφέρθηκε σε αυτό στα σχόλιά του χθες, όταν παραπονέθηκε για την «περίεργη συζήτηση» που έχουμε «για μεμονωμένα οπλικά συστήματα». Μέρος αυτού είναι σίγουρα η πίεση από την αμυντική βιομηχανία, πρόθυμη να πουλήσει περισσότερους πυραύλους κρουζ ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά υποψιάζομαι ότι συμβαίνουν περισσότερα εδώ. Είναι ένα αίνιγμα.

Σήμερα το πρωί, μάθαμε περισσότερα για τη φύση της διαρροής. Ο υπουργός Άμυνας Boris Pistorius ανακοίνωσε ότι ένας «αξιωματικός» που «βρισκόταν στην Ασία για να παρακολουθήσει την αεροπορική επίδειξη της Σιγκαπούρης» υπέγραψε την κλήση μέσω μιας «μη ασφαλούς γραμμής δεδομένων» από ένα ξενοδοχείο που στόχευαν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτός ο αξιωματικός είναι σχεδόν σίγουρα ο ταξίαρχος Frank Gräfe, ένας από τους τέσσερεις συμμετέχοντες στην κλήση. Όπως είπα χθες, ο ήχος φαινόταν να έχει ληφθεί από τη συσκευή του.

Όπως αναφέρει έκθεση της Neue Zürcher Zeitung, η διεξαγωγή της συνομιλίας στο Webex αποτελούσε σοβαρή παραβίαση των διαδικασιών ασφαλείας. Το περιεχόμενο της κλήσης δικαιολογούσε μια ταξινόμηση "Geheim" ή "Streng geheim" ("ΑΠΟΡΡΗΤΟ" ή "ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΠΟΡΡΗΤΟ") και οι κανονισμοί της Bundeswehr επιτρέπουν το Webex μόνο για υλικό με τη χαμηλότερη διαβάθμιση μυστικότητας, "μόνο επίσημη χρήση". 

Ο Hans-Georg Maaßen, πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος, της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών μας, ισχυρίζεται ότι υπό κανονικές συνθήκες ο ταξίαρχος Gräfe και ο Inspekteur Gerhartz θα αναμενόταν να παραιτηθούν· Ποινικές διώξεις και ακόμη και χρόνος φυλάκισης είναι επίσης δυνατές. 



Ο Wadephul θέλει επίσης να μάθει αν ο ισχυρισμός του Scholz στα τέλη Φεβρουαρίου ότι ο Ταύρος χρειαζόταν τη βοήθεια Γερμανών στρατιωτών στην Ουκρανία «έγινε από άγνοια» ή αν ήταν «σκόπιμα ψευδής». Αυτές είναι σχετικά μετρημένες δηλώσεις από την αντιπολίτευση. Ο Tino Chrupalla, συν-επικεφαλής της Alternative für Deutschland (AfD), λέει ότι η διαρροή αποκάλυψε ότι το ΝΑΤΟ «εμπλέκεται περισσότερο στον πόλεμο της Ουκρανίας» από ό, τι ήταν γνωστό προηγουμένως και ότι η Γερμανία πρέπει να «εξετάσει εάν μια συμμαχία που μας παρασύρει σε ξένους πολέμους εξυπηρετεί την εθνική μας άμυνα».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η αντίθεση του Scholz σχετικά με τους πυραύλους 'Taurus' δεν έχει αποφέρει μετρήσιμα πολιτικά μερίσματα - δηλαδή, οι δημοσκοπήσεις δεν γυρίζουν υπέρ του και, αντιστρόφως, ότι οι Πράσινοι έχουν διατηρήσει σταθερή υποστήριξη παρά το μη δημοφιλές άνοιγμά τους στους 'Taurus'. 

Η εστίαση των Γερμανών ψηφοφόρων είναι στην τρομερή οικονομία και μια προσπάθεια επανάληψης της επιτυχίας του Gerhard Schröder (ο οποίος είδε εκλογική επιτυχία στην άρνησή του να εμπλέξει τη Γερμανία στον πόλεμο του Ιράκ) είναι απίθανο να λειτουργήσει αυτή τη φορά.

ΠΗΓΗ: Why Olaf Scholz is not a "peace Chancellor," why Ukraine still stands a good chance of getting their cruise missiles, and why the entire debate surrounding Taurus is such a riddle (eugyppius.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!