Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

4 αποσπάσματα από το προεδρικό ντημπέητ Τραμπ-Χάρρις


Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρρις ανταλλάσσουν χειραψία πριν από το προεδρικό ντημπέητ στο Εθνικό Κέντρο Συντάγματος στη Φιλαδέλφεια στις 10 Σεπτεμβρίου 2024. 

Saul Loeb/AFP via Getty Images


Στο πρώτο ντημπέητ μεταξύ των δύο υποψηφίων, ο Τραμπ και η Χάρρις φιλονικούσαν για τις αμβλώσεις, την οικονομία και τα σύνορα, αποφεύγοντας παράλληλα νέες λεπτομέρειες πολιτικής.





11 Σεπτεμβρίου 2024

Ενημέρωση: 11 Σεπτεμβρίου 2024



Οι Αμερικανοί είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και από τις δύο πλευρές σε μια συζήτηση που είδε την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρrις να έρχεται αντιμέτωπη με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά.

Η εκπομπή του ABC News στις 10 Σεπτεμβρίου από τη Φιλαδέλφεια ήταν αμφιλεγόμενη κατά καιρούς, με τους δύο υποψηφίους να μιλούν ο ένας πάνω στον άλλο και να ασκούν προσωπικές επιθέσεις. Δεν δόθηκαν νέες λεπτομέρειες πολιτικής από κανέναν υποψήφιο και ο Τραμπ και η Χάρρις παρουσίασαν αντικρουόμενα οράματα για την οικονομία, τις αμβλώσεις και την εξωτερική πολιτική.

Μετά το ντημπέητ, οι Ρεπουμπλικάνοι στην αίθουσα ισχυρίστηκαν ότι οι συντονιστές David Muir και Linsey Davis έδειξαν προκατάληψη προς την Χάρρις. Ο πρώην υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Vivek Ramaswamy περιέγραψε το ντημπέητ ως «μάχη τριών εναντίον ενός» εναντίον του Τραμπ, ενώ ο βουλευτής Mike Waltz (R-Fla.) αμφισβήτησε την αμεροληψία του ελέγχου γεγονότων του ABC.


Οι Δημοκρατικοί, εν τω μεταξύ, κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι φαίνεται επιθετικός απέναντι σε έναν νέο και συνάμα γνώριμο υποψήφιο. Επίσης, στο spin room, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom είπε ότι η Harris «ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες».

Εδώ είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προέκυψαν από το πρώτο προεδρικό ντημπέητ με την Χάρρις ως υποψήφια των Δημοκρατικών.



Η Χάρρις αποστασιοποιείται από τον Μπάιντεν καθώς ο Τραμπ τους συνδέει

Ενώ οι εκλογές είχαν προηγουμένως φέρει τον πρώην πρόεδρο αντιμέτωπο με τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η Χάρρις προσπάθησε να χαράξει τη δική της θέση, συγκεντρώνοντας παράλληλα εύσημα για αυτό που χαρακτήρισε ως θετικό ρεκόρ από την κυβέρνησή της.

«Θυμηθείτε αυτό – είναι ο Μπάιντεν», είπε ο Τραμπ προς το τέλος του ντημπέητ. Απέδωσε τον υψηλό πληθωρισμό και τις ενεργειακές πολιτικές της κυβέρνησης στη Χάρρις, μαζί με τις συνοριακές πολιτικές της.

«Σαφώς, δεν είμαι ο Τζο Μπάιντεν», δήλωσε η Χάρρις, προσθέτοντας ότι θα παράσχει «μια νέα ηγεσία για τη χώρα μας», ενώ διαλαλεί τις επιδόσεις της κυβέρνησής της στην ενέργεια, την οικονομία και πολλά άλλα.

Οι παρατηρήσεις της Χάρρις απηχούν σχόλια νωρίτερα το βράδυ εν μέσω συζήτησης για την εξωτερική πολιτική.

Αφού είπε ότι ο κόσμος ήταν στα πρόθυρα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τραμπ αμφισβήτησε την καταλληλότητα του Μπάιντεν για το αξίωμα, ρωτώντας: «Πού είναι ο πρόεδρός μας;».

«Δεν κατεβαίνετε εναντίον του Τζο Μπάιντεν. Κατεβαίνετε εναντίον μου», είπε η Χάρρις λίγα λεπτά αργότερα.




Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρρις μιλά κατά τη διάρκεια προεδρικού ντημπέητ με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Εθνικό Κέντρο Συντάγματος στη Φιλαδέλφεια στις 10 Σεπτεμβρίου 2024. Saul Loeb/AFP via Getty Images


Στις τελικές παρατηρήσεις του, ο Τραμπ επικεντρώθηκε στον ρόλο της Χάρρις στην τρέχουσα κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι είχε πλήρη θητεία ως αντιπρόεδρος για να εφαρμόσει τις αλλαγές που υπόσχεται να κάνει.

«Είναι εκεί για 3 1/2 χρόνια. Είχαν 3 1/2 χρόνια για να διορθώσουν τα σύνορα. Είχαν 3 1/2 χρόνια για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και όλα τα πράγματα για τα οποία μιλήσαμε. Γιατί δεν το έκανε;» είπε ο Τραμπ.



Εστίαση στην άμβλωση

Η Χάρρις και ο Τραμπ συγκρούστηκαν για θέματα ζωής, ένα θέμα που παρέμεινε ιδιαίτερα σημαντικό τα χρόνια από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση Roe v. Wade. Οι πολιτείες έχουν διαπραγματευτεί το νέο τοπίο μέσω δημοψηφισμάτων και άλλων μέτρων, αποδίδοντας ένα συνονθύλευμα διαφορετικών νόμων για τις αμβλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Χάρρις, η οποία υποστηρίζει το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση, δήλωσε ότι ο αντίπαλός της θα υπογράψει «μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων» εάν έρθει στην προεδρία κατά τη διάρκεια της θητείας του. Επικαλέστηκε γλώσσα από το Project 2025, έναν οδηγό πολιτικής του Heritage Foundation από τον οποίο ο πρώην πρόεδρος έχει επανειλημμένα αποστασιοποιηθεί.

«Δεν υπογράφω απαγόρευση και δεν υπάρχει λόγος να υπογράψω απαγόρευση», δήλωσε ο Τραμπ, υπερασπιζόμενος την επιστροφή της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις στις πολιτείες μετά την ανατροπή της Roe.

Όταν πιέστηκε για το θέμα, δεν δεσμεύτηκε να ασκήσει βέτο στη νομοθεσία που θα επέβαλλε περιορισμούς στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

«Θα ασκούσατε βέτο σε μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων;» ρώτησε η Davis τον Τραμπ.

«Δεν θα χρειαστεί», απάντησε, υποστηρίζοντας ότι το θέμα δεν θα περάσει από μια στενά διχασμένη Γερουσία, η οποία απαιτεί 60 γερουσιαστές για να προωθήσουν νομοθεσία λόγω της κωλυσιεργίας.




Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (L) και η αντιπρόεδρος Kamala Harris συζητούν στο Εθνικό Κέντρο Συντάγματος στη Φιλαδέλφεια στις 10 Σεπτεμβρίου 2024. Saul Loeb/AFP via Getty Images


Ο Τραμπ αμφισβήτησε την Χάρρις για το αν υποστηρίζει την άμβλωση στο τρίτο τρίμηνο, λέγοντας ότι η απόφαση Roe v. Wade δεν περιόρισε τις αμβλώσεις σε αυτό το στάδιο. Αναφέρθηκε στο αμφιλεγόμενο σχόλιο του πρώην κυβερνήτη της Βιρτζίνια Ralph Northam σχετικά με ένα νομοσχέδιο του 2019 για τις αμβλώσεις που υποστήριξε. Ο Northam πρότεινε ότι ένα ζωντανό νεογέννητο, πιθανότατα με «σοβαρές παραμορφώσεις», θα μπορούσε να γεννηθεί και να θανατωθεί. Το νομοσχέδιο απέτυχε.

«Γιατί δεν κάνετε την ερώτηση;» ρώτησε ο πρώην πρόεδρος τους συντονιστές.
Δεν πίεσαν την Harris να απαντήσει στην ερώτηση του αντιπάλου της, αλλά στράφηκαν σε ένα διαφορετικό θέμα.


Ο Τραμπ υπογραμμίζει τους δασμούς καθώς η Χάρρις διαλαλεί το οικονομικό της σχέδιο

Η οικονομία -ένα κορυφαίο θέμα ψηφοφόρων- ξεκίνησε το προεδρικό ντημπέητ.

Ο Τραμπ παρουσίασε το σχέδιό του να αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά, ενώ η Χάρρις μοιράστηκε μέρη της ατζέντας της που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους για τις οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Η Χάρρις τόνισε το σχέδιό της να επεκτείνει την έκπτωση φόρου για τα παιδιά στα 6.000 δολλάρια, ώστε «οι νέες οικογένειες να μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν μια κούνια, να αγοράσουν ένα κάθισμα αυτοκινήτου, να αγοράσουν ρούχα για τα παιδιά τους». Επανέλαβε επίσης την πρότασή της για έκπτωση φόρου 50.000 δολλαρίων για να ξεκινήσει μια μικρή επιχείρηση.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι το όραμά του για τους δασμούς θα δημιουργήσει έσοδα δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Ο πρώην πρόεδρος έχει προτείνει την επιβολή οριζόντιων δασμών 10% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από το εξωτερικό.

«Άλλες χώρες θα μας ξεπληρώσουν επιτέλους, μετά από 75 χρόνια, για όλα όσα έχουμε κάνει για τον κόσμο και οι δασμοί θα είναι σημαντικοί», δήλωσε ο Τραμπ.

Απέρριψε επίσης τις επικρίσεις ότι οι δασμοί του θα αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Είχα δασμούς, και όμως δεν είχα πληθωρισμό», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι ο επίμονος πληθωρισμός τα τελευταία χρόνια ήταν μια «καταστροφή για τους ανθρώπους, για τη μεσαία τάξη».




Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά κατά τη διάρκεια προεδρικού ντημπέητ με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρρις στο Εθνικό Κέντρο Συντάγματος στη Φιλαδέλφεια στις 10 Σεπτεμβρίου 2024. Κερδίστε McNamee/Getty Images


Κανένας υποψήφιος δεν περιγράφει νέες πολιτικές

Η συζήτηση είδε λίγες βασικές πολιτικές προόδους από οποιονδήποτε υποψήφιο.

Ενώ απάντησαν σε ερωτήσεις για θέματα όπως η οικονομία, οι εξωτερικές υποθέσεις, η ενέργεια, οι αμβλώσεις, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η υγειονομική περίθαλψη, η Χάρρις και ο Τραμπ επανέλαβαν ως επί το πλείστον τις καθιερωμένες θέσεις τους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και οι δύο υποψήφιοι φάνηκαν είτε να αποφεύγουν είτε να μην απαντούν ευθέως. Η Χάρρις επέκρινε τον Τραμπ επειδή αποκάλεσε την κλιματική αλλαγή φάρσα πριν αναφερθεί στα υψηλά ασφάλιστρα κατοικίας στη Φλόριντα λόγω των τυφώνων.

Στη συνέχεια στράφηκε στο να διαλαλεί τις θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης και τις εγκρίσεις των συνδικάτων. Ο Τραμπ δεν απάντησε στην ερώτηση και αντ' αυτού επέκρινε την κυβέρνηση Μπάιντεν και τον ίδιο τον πρόεδρο για τις σχέσεις με άλλες χώρες.


Η Davis πίεσε τον Τραμπ για τις προηγούμενες υποσχέσεις του να καταργήσει και να αντικαταστήσει τον νόμο για την προσιτή περίθαλψη, γνωστό ως Obamacare.

«Δουλεύουμε πάνω σε πράγματα. Θα το κάνουμε. Θα το αντικαταστήσουμε», είπε.

Αν και ο Τραμπ δεν έχει ακόμη μια τελική πρόταση, είπε ότι έχει τις «έννοιες ενός σχεδίου».

«Αλλά αν καταλήξουμε σε κάτι, θα το αλλάξω μόνο αν καταλήξουμε σε κάτι που είναι καλύτερο και λιγότερο ακριβό», είπε.


Οι Janice Hisle και Jan Jekielek συνέβαλαν στην παρούσα έκθεση.




Άνθρωποι κάθονται πίσω από ένα μπαρ σε ένα πάρτυ παρακολούθησης για το προεδρικό ντημπέητ μεταξύ της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην American Eat Co. στο Tucson της Αριζόνα, στις 10 Σεπτεμβρίου 2024. 

Rebecca Noble/AFP via Getty Images




ΠΗΓΗ: 4 Takeaways From the Trump–Harris Presidential Debate | The Epoch Times


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Οι θέσεις Τραμπ και Χάρρις για τις αμβλώσεις
Οι υποψήφιοι έχουν αποκλίνουσες θέσεις σχετικά με τις αμβλώσεις και αμφότεροι αντιμετωπίζουν κριτική από το εσωτερικό των κομμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!