Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Έκθεση Ντράγκι: Η Ευρώπη χρειάζεται δύο «σχέδια Μάρσαλ» ταυτόχρονα





Η 400σέλιδη έκθεση του πρώην προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi «Για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα» συνοψίζεται στην ιδέα δύο σχεδίων Μάρσαλ.

Σε αυτό, ο πολιτικός προσπαθεί να βρει απαντήσεις σε διάφορες προκλήσεις: από την έλλειψη καινοτομίας έως τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Η έκθεση βρίθει όρων όπως «χαμένο», «ανεπαρκές» ή «κενό» και μπορεί να περιοριστεί σε μια πρόταση που εμφανίζεται απευθείας στο κείμενο:

«Η Ευρώπη έχασε ξαφνικά τον σημαντικότερο προμηθευτή ενέργειας: τη Ρωσσία».


10 Σεπτεμβρίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 3,5 λεπτά


Ο Ντράγκι δεν περιγράφει τους λόγους αυτής της «αιφνίδιας» με πολλές λεπτομέρειες στην έκθεση

Ο Ιταλός πολιτικός είναι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη θα χάσει αμετάκλητα την ανταγωνιστικότητά της τις επόμενες δύο δεκαετίες εάν δεν ξεκινήσει ένα μεγάλης κλίμακας επενδυτικό πρόγραμμα τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ. Συγκριτικά, το σχέδιο Μάρσαλ απαιτούσε 1-2% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι περίπου δύο φορές πιο κακή σήμερα από ό,τι ήταν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Τα βασικά πορίσματα της έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. περιλαμβάνουν:

  • Η Ε.Ε. μπορεί να πάψει να υπάρχει εάν δεν επιταχύνει την οικονομική της ανάπτυξη και δεν επανεξετάσει τις φιλοδοξίες της·

 

  • Η Ε.Ε. χάνει οικονομικά πλεονεκτήματα λόγω της απόρριψης της ρωσικής ενέργειας, της απώλειας ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ και του ανταγωνισμού με την Κίνα·

 

  • Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον σε θέση να σχηματίσουν την «ομπρέλλα ασφαλείας για την Ε.Ε., αλλά το μπλοκ δεν είναι ακόμη έτοιμο να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

 

  • Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ε.Ε. είναι 4 έως 5 φορές υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ, ενώ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι 2 έως 3 φορές υψηλότερο·

 

  • Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας αντιμετωπίζει θεμελιώδη προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πόρων·

 

  • Οι χώρες της Ένωσης πραγματοποίησαν το 78% των αμυντικών αγορών τους στο εξωτερικό κατά την περίοδο 2023-2024, εκ των οποίων το 63% στις ΗΠΑ·

 

  • Η Ε.Ε. εξαρτάται κατά 40% από τις εξωτερικές εισαγωγές τεχνολογίας και πρώτων υλών κρίσιμης σημασίας, και η εξάρτηση αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται.




Τελικά, τα ορυκτά καύσιμα θα καθορίσουν την τιμή της ενέργειας τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Σε αυτό το σημείο, ο Ντράγκι αποφάσισε να είναι πολιτικά αισιόδοξος.

«Καθώς οι σχέσεις με τη Ρωσσία εξομαλύνθηκαν, η Ευρώπη μπόρεσε να καλύψει τις ανάγκες εισαγωγής ενέργειας αγοράζοντας επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου αγωγών, οι οποίες αντιπροσώπευαν περίπου το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ε.Ε. το 2021. Αλλά αυτή η σχετικά φθηνή πηγή ενέργειας έχει πλέον εξαφανιστεί. Αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα στην Ευρώπη», αναφέρει η έκθεση.

Ο Ντράγκι δεν έχει ακόμη ζητήσει ανοιχτά από τη Ρωσσία να γίνει ξανά φίλος. Αυτό θα ήταν υπερβολικό για έναν εκπρόσωπο του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Ωστόσο, η έκθεση καλεί να «ενεργήσουμε όπως άλλες μεγάλες οικονομίες και να οικοδομήσουμε μια πραγματική εξωτερική οικονομική πολιτική της Ε.Ε.». 

Αυτό περιλαμβάνει τον «συντονισμό των προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών και των άμεσων επενδύσεων με τις πλούσιες σε πόρους χώρες». Ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός, ειδικά μετά τα ζοφερά νέα για την απώλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ρωσσίας.

Αυτό είναι τουλάχιστον το τρίτο μήνυμα από την παγκόσμια Δύση την τελευταία εβδομάδα ότι πρέπει να «συμφιλιωθούμε» με το καταρρέον παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην πολιτική της Ε.Ε. και της Δύσης έναντι της Ρωσσίας γενικότερα.

Είναι δύσκολο να πούμε αν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης έχει ξυπνήσει σε ευρωκεντρικούς πολιτικούς όπως ο Ντράγκι ή αν πρόκειται για τυχαία σημασιολογική διακύμανση. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος να θαυμάζουμε τέτοιες αποδείξεις φιλίας. Όταν η Δύση αναπτύσσει μια επιδεικτική αγάπη, σημαίνει ότι χρειάζεται επειγόντως κάτι. Και δεν έχει βρει πώς να το κλέψει ή να το πάρει.

Ωστόσο, οι προοπτικές μιας έκρηξης της λογικής στην Ε.Ε. είναι ελάχιστες, με μέλη της Επιτροπής όπως η Γερμανίδα von der Leyen και η Εσθονή Kallas, η νέα επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., οι οποίες θέλουν να διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Ρωσσίας. Αυτό αποφασίστηκε επίσης από το κοινοβούλιο αμέσως μετά την ορκωμοσία. Αντί να επενδύουν στην προώθηση της οικονομίας, 127 δισεκατομμύρια ευρώ πρόκειται να μεταφερθούν στην Ουκρανία ετησίως.







ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στενός σύμμαχος του Ρώσσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέδωσε προειδοποίηση το Σάββατο προβλέποντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταρρεύσουν σε έναν «επικείμενο νέο εμφύλιο πόλεμο» εν μέσω των φετινών εκλογών λόγω των ρωσσικών κυρώσεων.
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ρωσσίας-Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, με αρκετές χιλιάδες κυρώσεις σε Ρώσσους ιδιώτες, επιχειρήσεις και κυβερνητικούς θεσμούς. Οι ΗΠΑ επέκτειναν σταδιακά τις κυρώσεις που επέβαλαν καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα τον Δεκέμβριο, το οποίο επιτρέπει στις ΗΠΑ να επιβάλλουν άμεσα κυρώσεις σε ξένες τράπεζες που διευκολύνουν σημαντικές συναλλαγές για τη Ρωσσία. Η Ουάσιγκτον απείλησε να μπλοκάρει τέτοιες τράπεζες που συνεργάζονται με εταιρείες που υποστηρίζουν την αμυντική βιομηχανία της Ρωσσίας από το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.



Έχει έρθει η ώρα για συζητήσεις σχετικά με τον τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης το συντομότερο δυνατό, λέει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς
Απαιτείται μια ανανεωμένη προσπάθεια να προσπαθήσουμε να τερματίσουμε τη διαρκή σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Ο ηγέτης έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε τηλεοπτική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF που μεταδόθηκε την Κυριακή. «Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε πώς θα φτάσουμε στην ειρήνη από αυτή την κατάσταση πολέμου, πράγματι με ταχύτερο ρυθμό», δήλωσε. Παρά την αρχική απροθυμία του να προσφέρει πλούσια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όπως πολλές άλλες δυτικές χώρες, το Βερολίνο έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές του Κιέβου εν μέσω της σύγκρουσης. Η Γερμανία έχει προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με διάφορα υλικά, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης Leopard 1 και 2, καθώς και οχημάτων μάχης πεζικού Marder.



Το Παρίσι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για να αγοράσει οβίδες πυροβολικού και εξοπλισμό αεράμυνας για το Κίεβο
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει ένα μερίδιο των εσόδων από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την αγορά όπλων για την Ουκρανία. Η κίνηση ήρθε αφού το Κίεβο κάλεσε το Παρίσι να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων. Οι δυτικές χώρες έχουν παγώσει 300 δισεκατομμύρια δολλάρια σε ρωσικά κρατικά αποθέματα ως απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία. Ενώ το Κίεβο και ορισμένοι από τους υποστηρικτές του στην Ευρώπη έχουν επανειλημμένα ζητήσει την κατάσχεση των κεφαλαίων συνολικά, η Ε.Ε. έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να βρει μια νομική μέθοδο για να το πράξει. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε τον Ιούνιο να διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ (1,6 δισ. δολλάρια) από τους τόκους που έχουν συσσωρευτεί από τα ρωσσικά περιουσιακά στοιχεία που διατίθενται για βοήθεια προς την Ουκρανία



Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν με την ευκαιρία της 76ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, ανέφερε το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA).
«Αγαπητέ σύντροφε Κιμ Γιονγκ Ουν, παρακαλώ δεχτείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια με την ευκαιρία της 76ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε καλές παραδόσεις φιλίας και καλής γειτονίας, βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο - αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως από τις πρόσφατες εποικοδομητικές και ουσιαστικές συνομιλίες μας στην Πιονγκγιάνγκ», αναφέρει το τηλεγράφημα.



Ενώ η Κίνα αναπτύσσει τον τύπο 096 για να αντιμετωπίσει αυτές τις ελλείψεις, τα υποβρύχια κατηγορίας Jin αγωνίζονται επί του παρόντος να παρέχουν την αξιόπιστη παγκόσμια πυρηνική αποτροπή που επιδιώκει η Κίνα
Παρά το γεγονός ότι είναι οπλισμένα με πυραύλους JL-2 και πιθανώς JL-3, ικανούς να φτάσουν σε εδάφη των ΗΠΑ όπως η Χαβάη και η Αλάσκα, τα υποβρύχια εμποδίζονται από σημαντικά επίπεδα θορύβου, καθιστώντας τα ανιχνεύσιμα και υπονομεύοντας το stealth τους. Τεχνολογικοί και δογματικοί περιορισμοί, όπως ο διαχωρισμός των πυρηνικών κεφαλών από τα συστήματα εκτόξευσης σε καιρό ειρήνης, αποδυναμώνουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητά τους. Ενώ η Κίνα αναπτύσσει τον τύπο 096 για να αντιμετωπίσει αυτές τις ελλείψεις, τα υποβρύχια κατηγορίας Jin αγωνίζονται επί του παρόντος να παρέχουν την αξιόπιστη παγκόσμια πυρηνική αποτροπή που επιδιώκει η Κίνα.



Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη χρησιμοποιώντας αυτό που σήμερα θεωρείται ως το πιο ισχυρό σύστημα ραντάρ στον κόσμο. Αυτό το σύστημα τους επιτρέπει να ανιχνεύουν ταυτόχρονα ισημερινές φυσαλίδες πλάσματος (EPB) πάνω από τις αιγυπτιακές πυραμίδες και τα νησιά Midway στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Αυτή η εξέλιξη τοποθετεί την Κίνα ως ηγέτη στην ιονοσφαιρική έρευνα και η χώρα είναι πλέον η πρώτη στον κόσμο που παρακολουθεί τέτοιες ανωμαλίες σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με ισχυρισμούς των κινεζικών μέσων ενημέρωσης. Το ραντάρ, γνωστό ως Low Latitude Long Range Ionospheric Radar (LARID), αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Γεωφυσικής υπό την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και εγκαταστάθηκε πέρυσι.



Η πολύπλοκη οικονομική-χρηματοπιστωτική αλληλεξάρτηση της Κίνας με τη Δύση θέτει ορισμένους περιορισμούς στην κυριαρχία της.
Το RT δημοσίευσε μια ανάλυση χαρακτηριστικών την Παρασκευή ρωτώντας: «Κατάφεραν τελικά οι ΗΠΑ να πνίξουν τη μεγαλύτερη εμπορική σανίδα σωτηρίας της Ρωσσίας;", τα οποία οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να διαβάσουν πλήρως για να μάθουν περισσότερα για τα προβλήματα πληρωμών που προκαλούνται από τις ΗΠΑ από τη Ρωσσία και την Κίνα. Εν συντομία, οι κινεζικές τράπεζες όλων των μεγεθών άρχισαν ξαφνικά να συμμορφώνονται με τις κυρώσεις των ΗΠΑ από φόβο δευτερευουσών κυρώσεων, τις οποίες ο οικονομικός εμπειρογνώμονας του RT Henry Johnston υπενθύμισε ότι όλοι έχουν επίσης αναφερθεί από τα εγχώρια ρωσικά μέσα ενημέρωσης των οποίων τα άρθρα παραθέτει. Όλα αυτά είναι συγκλονιστικά για τον μέσο λάτρη των BRICS που έχει επηρεαστεί από ευσεβείς πόθους από την αρχή της ειδικής επιχείρησης να φανταστεί ότι αυτή η ομάδα είναι ένα αντιδυτικό μπλοκ. Έχουν επίσης ακούσει αμέτρητες φορές ότι «το δολάριο είναι νεκρό» ή «πρόκειται να πεθάνει οποιαδήποτε μέρα τώρα», ότι η Ρωσσία και η Κίνα είναι «σύμμαχοι» που αντιστέκονται από κοινού στη Δύση από κάθε άποψη και ότι μια νέα παγκόσμια τάξη έχει ήδη προκύψει για να αντικαταστήσει την προηγουμένως μονοπολική υπό αμερικανική ηγεσία. Τίποτα από αυτά όμως δεν είναι αλήθεια.



Το Μπουένος Άϊρες ισχυρίζεται ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας θα μπορούσαν να θεωρηθούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»
Η Αργεντινή κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και άλλους αξιωματούχους, επικαλούμενη φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της καταστολής των μετεκλογικών ταραχών. Οι ενέργειες στις οποίες προέβη η κυβέρνηση Μαδούρο μετά τις εκλογές της 28ης Ιουλίου θα μπορούσαν να «συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ισχυρίστηκε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής. Η δήλωση ανέφερε ότι το αίτημα στο δικαστήριο θα υποβληθεί τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας, ο Μαδούρο κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου με 52% των ψήφων. Η υποστηριζόμενη από τη Δύση αντιπολίτευση, ωστόσο, κατηγόρησε αξιωματούχους στο Καράκας για νοθεία, με τον αντίπαλο υποψήφιο Εντμούντο Γκονζάλες να ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα έλαβε 67%.



Τα προβλήματα που μαστίζουν την κύρια πόλη δεν μπορούν να λυθούν, πρότεινε ο Masoud Pezeshkian
Η πρωτεύουσα του Ιράν θα πρέπει να μεταφερθεί από την Τεχεράνη σε μια πόλη πιο κοντά στη νότια ακτή της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν. Σε ομιλία του το Σάββατο, ο Pezeshkian, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο, πρότεινε ότι είναι άσκοπο να συνεχιστεί η ανάπτυξη της Τεχεράνης λόγω των πολυάριθμων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η πόλη. Η πρωτεύουσα μαστίζεται επί του παρόντος από «έλλειψη νερού, καθίζηση του εδάφους και ατμοσφαιρική ρύπανση», μεταξύ άλλων, είπε, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Javan Online. «Η Τεχεράνη ως πρωτεύουσα της χώρας αντιμετωπίζει προβλήματα στα οποία δεν έχουμε λύση», αναγνώρισε ο πρόεδρος, υποδηλώνοντας ότι η καλύτερη διέξοδος θα ήταν να «μεταφερθεί το πολιτικό και οικονομικό κέντρο της χώρας».



Ο Reza Pahlavi πιστεύει ότι το Ιράν είναι ώριμο για μια επανάσταση.
Ως ο μεγαλύτερος γιος του τελευταίου σάχη του Ιράν, ο 63χρονος πρίγκιπας διάδοχος έχει ως αποστολή να διώξει από την εξουσία τους ριζοσπάστες ισλαμιστές που ανέτρεψαν τον πατέρα του πριν από 45 χρόνια και να τους αντικαταστήσει με μια κοσμική δημοκρατία που θα επιλεγεί από και για τον ιρανικό λαό. Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα λέει ότι το ισλαμικό καθεστώς είναι πιο αδύναμο από ποτέ και ότι ο ιρανικός λαός είναι πεινασμένος για αλλαγή. «Ο αγώνας για την ελευθερία και την ελευθερία είναι ένας σκοπός που δεν τελειώνει ποτέ μέχρι να ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Pahlavi στο CBN News.



Σπάνια τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα Allenby μεταξύ Ιορδανίας και Δυτικής Όχθης
Μεταξύ των πιο πολυσύχναστων χερσαίων συνοριακών περασμάτων για να φτάσετε στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη που χρησιμοποιούνται από τουρίστες, backpackers και θρησκευτικούς προσκυνητές είναι το Allenby Bridge Crossing μεταξύ Ιορδανίας και Δυτικής Όχθης. Το πέρασμα βλέπει την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων χιλιάδων εισόδων και εξόδων κάθε μέρα και είναι εδώ και καιρό μεταξύ των ασφαλέστερων και πιο σταθερών συνοριακών περιοχών, ειδικά σε σύγκριση με τα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα. Αλλά όλα αυτά άλλαξαν την Κυριακή με μια πυρκαγιά πυροβολισμών από έναν Ιορδανό υπήκοο αφού πλησίασε την ισραηλινή πλευρά του περάσματος.



Σύμφωνα με μια αρχική έρευνα, η επίθεση στο Allenby Crossing την Κυριακή ήταν μια μεμονωμένη ενέργεια, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας τη Δευτέρα το βράδυ.
Στη δήλωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας ανέφερε: «Η συνεπής στάση της Ιορδανίας είναι να αντιταχθεί και να καταδικάσει τη βία και τη βλάβη σε αμάχους για οποιονδήποτε λόγο. Απευθύνει έκκληση για την αντιμετώπιση όλων των αιτιών και την κλιμάκωση των μέτρων που οδήγησαν σε τέτοια βία». Η δήλωση σημείωσε επίσης: «Η αρχική έρευνα δείχνει ότι αυτή ήταν μια μοναχική ενέργεια».



Τα συριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ένα κύμα επιθέσεων που αποδίδονται στο Ισραήλ στις περιοχές Χάμα, Χομς, Ταρτούς και Δαμασκός. Εκτεταμένες ζημιές αναφέρθηκαν σε "ινστιτούτο επιστημονικής έρευνας" στο Masyaf. Πέντε Σύριοι νεκροί, 19 τραυματίες.
Τα συριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το βράδυ της Κυριακής ένα κύμα επιθέσεων που αποδίδονται στο Ισραήλ στις περιοχές Χάμα, Χομς, Ταρτούς και Δαμασκό. Σύμφωνα με αναφορές, τα χτυπήματα προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ένα «ινστιτούτο επιστημονικής έρευνας» στην περιοχή Masyaf, στην αγροτική περιοχή της Hama, η οποία χτυπήθηκε από αρκετούς πυραύλους. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι χτυπήθηκαν και στρατιωτικές θέσεις.



Ο Μπάιντεν διστάζει να «ανταμείψει τη Χαμάς» με νέο περίγραμμα συμφωνίας μετά τη δολοφονία ομήρων
Καθώς οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ για πρώτη φορά εδώ και μήνες φαίνεται να μοιράζονται την ίδια άποψη σχετικά με τις συνομιλίες για τη συμφωνία ομήρων με τη Χαμάς - η εκτίμηση είναι ότι οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο προς το παρόν - και τα δύο μέρη φέρεται να συζητούν για το πώς να συνεχίσουν. Σύμφωνα με το Ynet News, Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να πιέσουν τις ΗΠΑ να αυξήσουν την πίεση όχι μόνο στη Χαμάς, αλλά και στην Αίγυπτο, η οποία έχει γίνει μέρος των διαπραγματεύσεων και όχι μόνο μεσολαβητής. Τόσο η αιγυπτιακή κυβέρνηση όσο και η Χαμάς εξακολουθούν να απορρίπτουν τη συνεχιζόμενη ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου.



Το i24NEWS αναφέρει ότι εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου σχετικά με την επιμονή του Ισραήλ να διατηρήσει στρατεύματα IDF στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, το Ισραήλ δεν είχε πρεσβευτή στην Αίγυπτο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Εν μέσω των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου σχετικά με την επιμονή του Ισραήλ να διατηρήσει στρατεύματα IDF στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, το Ισραήλ δεν είχε πρεσβευτή στην Αίγυπτο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο λόγος για αυτό είναι μια σκόπιμη καθυστέρηση από την πλευρά του Καΐρου, ανέφερε το i24NEWS την Κυριακή. Σύμφωνα με την έκθεση, η πρώην πρέσβειρα Amira Oron ολοκλήρωσε τη θητεία της και επέστρεψε στο Ισραήλ πριν από δύο εβδομάδες, αλλά ο νέος πρεσβευτής, Uri Rothman, δεν έχει ακόμη γίνει δεκτός από την Αίγυπτο και ως εκ τούτου εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ισραήλ. Μια πηγή με γνώση των λεπτομερειών δήλωσε σε μια συνομιλία με το i24NEWS ότι «οι Αιγύπτιοι παίρνουν το χρόνο τους επίτηδες για να μας τιμωρήσουν, ούτε καν να προωθήσουν την παραλαβή της επιστολής αναφοράς του για τη θέση». Το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι «οι δηλώσεις στην έκθεση είναι ανακριβείς και δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση».



Επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καταστρέφουν σπίτια, πυροδοτούν πυρκαγιές στο Ισραήλ
Εν μέσω συνεχιζόμενων, καθημερινών επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, ο Αρχηγός του Επιτελείου του IDF Αντιστράτηγος. Ο Herzi Halevi προειδοποίησε την τρομοκρατική ομάδα ότι ο στρατός «προετοιμάζεται για επιθετικές κινήσεις» στο εσωτερικό του Λιβάνου. Η απειλητική δήλωση του Halevi ήρθε κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιοδείας του στα βόρεια σύνορα στα Υψίπεδα του Γκολάν του Ισραήλ. «Ο ισραηλινός στρατός είναι πολύ επικεντρωμένος στην καταπολέμηση της Χεζμπολάχ. Νομίζω ότι ο αριθμός των επιθέσεων τον τελευταίο μήνα, των πρακτόρων που σκοτώθηκαν, των ρουκετών που καταστράφηκαν, των υποδομών που καταστράφηκαν, είναι πολύ μεγάλος», δήλωσε ο Χάλεβι. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πάνω από 50 αεροπορικές επιδρομές την περασμένη εβδομάδα στόχευσαν κτίρια, υποδομές, αποθήκες όπλων και εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.



Ο Κας Πατέλ, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας και αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπό τον πρόεδρο Τραμπ, πιστεύει ότι η Κάμαλα Χάρρις μπορεί να εγκατασταθεί ως πρόεδρος πριν από τις εκλογές του 2024.
Μιλώντας στο δημοφιλές podcast X22 Report, ο Πατέλ μοιράστηκε την πεποίθησή του ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να παραιτηθεί και να παραδώσει τα ηνία της προεδρίας στον αντιπρόεδρό του σε μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη πολιτική κίνηση που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει την εμπόλεμη οικογένειά του. Ο Patel, ο οποίος προωθούσε το νέο του βιβλίο Government Gangsters: The Deep State, the Truth, and the Battle for Our Democracy, δεν μάσησε τα λόγια του.



Το κυρίαρχο θέμα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας αυτές τις μέρες φαίνεται να είναι η ανοιχτή αντιπαλότητα μεταξύ αδελφών.
Φυσικά, οι περισσότεροι άνθρωποι θα σκεφτούν αμέσως τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των πριγκίπων William και Harry, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα που παίζεται. Υπάρχει επίσης η συνεχιζόμενη διαμάχη του βασιλιά Καρόλου με τον ντροπιασμένο αδελφό του πρίγκιπα Άντριου. Σύμφωνα με νέα έκθεση, η διαμάχη με τον μονάρχη έχει αφήσει τα άλλα αδέλφια του Καρόλου «απογοητευμένα». Η New York Post ανέφερε: «Η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Έντουαρντ και η σύζυγός του Σόφι φέρεται να είναι δυσαρεστημένοι με τον χειρισμό των πραγμάτων από τον μονάρχη, καθώς ο ντροπιασμένος αδελφός του αρνείται να μετακομίσει από τη Βασιλική Στοά».



Ο πρίγκιπας Χάρρυ -ο οποίος τώρα ζει σε μεγάλο βαθμό αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα είναι κεντρικός ομιλητής σε ένα παγκοσμιοποιημένο συνέδριο που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Κλίντον, καθώς αγωνίζεται να ανακτήσει κάθε είδους συνάφεια.
Η ντροπιασμένη βρετανική βασιλική οικογένεια πρόκειται να εμφανιστεί μαζί με τον ηθοποιό του Χόλιγουντ Ματ Ντέιμον και άλλους καλεσμένους στην ετήσια συνάντηση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Κλίντον (CGI) του 2024 στη Νέα Υόρκη στις 23-24 Σεπτεμβρίου. Το θέμα «Τι λειτουργεί» του παγκοσμιοποιημένου συνεδρίου φέρεται να στοχεύει στην ανάδειξη αποτελεσματικών λύσεων εν μέσω παγκόσμιων ζητημάτων όπως ο πόλεμος, η εισοδηματική ανισότητα και η επισιτιστική ανασφάλεια. Ο πρίγκιπας Χάρι αναμένεται να συζητήσει την έναρξη του Δικτύου Γονέων του Ιδρύματος Archewell - μιας ομάδας που στοχεύει στην παροχή υποστήριξης σε γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση ή έχουν αυτοκτονήσει λόγω διαδικτυακού εκφοβισμού. Θα μιλήσει επίσης για τη συνεργασία του ιδρύματός του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών.



Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ έχει διογκωθεί κατά πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια σε μόλις τρεις μήνες.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το εθνικό χρέος της Αμερικής αυξήθηκε από 34.635.364.143.328 δολάρια στις 3 Ιουνίου σε 35.319.686.640.609 δολλάρια στις 3 Σεπτεμβρίου - αύξηση 684.322.497.000 δολλαρίων. Η μαζική αύξηση έρχεται λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφότου το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε το όριο των 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο αμερικανικός γίγαντας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το αυξανόμενο χρέος και έλλειμμα. Σε ένα νέο σχόλιο αξιολόγησης, η Fitch αναφέρει ότι επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη βαθμολογία "AA+" για τις ΗΠΑ με σταθερή προοπτική λόγω του υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος της χώρας, της θέσης της ως της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και του δυναμικού επιχειρηματικού τοπίου.



Ο Warren Buffett δεν έγινε δισεκατομμυριούχος με το να είναι ηλίθιος.
Σύμφωνα με το Forbes, ο Buffett αξίζει περισσότερα από 144 δισεκατομμύρια δολλάρια και αυτό τον καθιστά έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Έβγαλε τα χρήματά του στο χρηματιστήριο, και γιατί λοιπόν αποσύρει τώρα χρήματα από το χρηματιστήριο με πυρετώδεις ρυθμούς; Προβλέπει ότι έρχεται συντριβή; Νωρίτερα φέτος, ο Buffett σόκαρε την επενδυτική κοινότητα όταν η εταιρεία του πούλησε τις μισές μετοχές της Apple που κατείχε.



Η ζήτηση αργύρου συνεχίζει να αυξάνεται, οδηγούμενη από τεχνολογίες όπως η ηλιακή ενέργεια και η τεχνητή νοημοσύνη.
Μόνο το 2023, η αγορά αργύρου παρουσίασε έλλειμμα προσφοράς 15%. Επιπλέον, η αγορά αναμένεται να φτάσει σε σωρευτικό έλλειμμα 1.093,4 εκατομμυρίων ουγγιών από το 2020 έως το 2024. Σε αυτό το γραφικό της Outcrop Silver, ο Bruno Venditti της Visual Capitalist συζητά πώς τα νέα ορυχεία είναι απαραίτητα για να καλύψουν την υψηλή ζήτηση για το μέταλλο.



Οι Μπερνς και Μουρ μίλησαν σε μια άνευ προηγουμένου κοινή δημόσια εκδήλωση στο Λονδίνο...
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και ο Ρίτσαρντ Μουρ, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών MI6 του Ηνωμένου Βασιλείου, μίλησαν σε μια άνευ προηγουμένου κοινή δημόσια εκδήλωση στο Λονδίνο το Σάββατο, όπου επαίνεσαν την εισβολή της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσσίας. Ο Μουρ είπε ότι η εισβολή στο Κουρσκ ήταν «τυπικά τολμηρή και τολμηρή από την πλευρά των Ουκρανών, για να προσπαθήσουν να αλλάξουν το παιχνίδι» και είπε ότι «έφερε τον πόλεμο στο σπίτι των απλών Ρώσσων». Ο Μπερνς δήλωσε ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ ήταν ένα «σημαντικό τακτικό επίτευγμα» που ενίσχυσε το ηθικό στην Ουκρανία. Ενώ οι μάχες συνεχίζονται στο Κουρσκ, οι ρωσσικές δυνάμεις σημειώνουν ταχύτερα κέρδη στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής.




Οι συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσσίας κατέρρευσαν όταν το Κίεβο ζήτησε συμβουλές από ξένους υποστηρικτές, δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι υποστηρικτές της Ουκρανίας είπαν στο Κίεβο να απορρίψει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης με τη Ρωσία το 2022, δήλωσε η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. Σε συνέντευξή της στον Ρώσο δημοσιογράφο Μιχαήλ Ζίγκαρ, πρώην αρχισυντάκτη του φιλελεύθερου ειδησεογραφικού καναλιού Dozhd, η οποία προβλήθηκε την Πέμπτη, η Νούλαντ κλήθηκε να σχολιάσει αναφορές ότι η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου 2022 κατέρρευσε αφού ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε στην Ουκρανία και είπε στον Βλαντιμίρ Ζελένσκι να συνεχίσει να πολεμά.



Τουλάχιστον δέκα UAV καταρρίφθηκαν ενώ πλησίαζαν τη ρωσική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας
Η ρωσική αεράμυνα απέτρεψε μια ουκρανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Σεργκέι Σομπιάνιν. Οι προκαταρκτικές αναφορές δείχνουν ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές στο έδαφος. Το πρώτο UAV αναχαιτίστηκε στην περιοχή Lyubertsy στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Telegram γύρω στις 2:30 π.μ. την Τρίτη. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, ο Sobyanin ανέφερε ότι δύο ακόμη drones καταρρίφθηκαν στην περιοχή Ramensky νοτιοανατολικά της Μόσχας. Σημείωσε ότι η πτώση των συντριμμιών δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές, δηλώνοντας ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται στις τοποθεσίες.












Οι δυνάμεις του Κιέβου άρχισαν να αναπτύσσουν ένα νέο όπλο τις τελευταίες εβδομάδες: μια κριτική επιτροπή drone στημένη για να ψεκάζει εμπρηστική ουσία στο έδαφος από κάτω, ενδεχομένως ξεκινώντας πυρκαγιές και προκαλώντας ζημιές τόσο στο προσωπικό όσο και στο στρατιωτικό υλικό.
Ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι τα ουκρανικά λεγόμενα «drones δράκων» χρησιμοποιούν ένα μείγμα σκόνης αλουμινίου και οξειδίου του σιδήρου, επίσης γνωστό ως θερμίτη, ο Ρώσσος στρατιωτικός αναλυτής Alexei Leonkov προτείνει ότι τα drones πιθανότατα φέρουν «μείγματα πυρογέλης» που είναι πιο αποτελεσματικά από τα μείγματα σκόνης. «Συνήθως, αυτού του είδους τα μείγματα χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης σε δασικές εκτάσεις για να ξεκινήσουν πολλαπλές πυρκαγιές και να εξατμίσουν τους αντάρτες», λέει ο Leonkov, ο οποίος είναι επίσης συντάκτης του περιοδικού Arsenal Otechestva (Οπλοστάσιο της Πατρίδας). «Οι Αμερικανοί, για παράδειγμα, τα χρησιμοποίησαν στο Βιετνάμ και χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλους πολέμους».



Είναι επικίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιχειρήσουν έναν ακήρυχτο πόλεμο με τη Ρωσσία μέσω της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σοβιετική Ένωση Τζακ Μάτλοκ σε συνέντευξή του στο Ινστιτούτο Schiller.
"Μου φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιχειρήσουμε αυτό που είναι, στην πραγματικότητα, ένας ακήρυχτος πόλεμος εναντίον μιας πυρηνικής ένοπλης δύναμης, η οποία αντιλαμβάνεται, σωστά ή λανθασμένα, ότι απειλείται η κυριαρχία της, ακόμη και η πολιτική της ύπαρξη», δήλωσε ο Matlock στη συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου και κυκλοφόρησε τη Δευτέρα. Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική ανταλλαγή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας λόγω λαθών, δήλωσε ο Matlock.



Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τις αναφορές ότι το Ιράν είχε προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.
Ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος διέψευσε τις αναφορές νωρίτερα τη Δευτέρα, περιγράφοντάς τις ως «ψυχολογικό πόλεμο». Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέγραψε τις πληροφορίες ως «αξιόπιστες».



Χωρίς τη συγκατάθεση της Κίνας, η μεταφορά των λευκορωσικών συστημάτων Polonez-M στη Ρωσσία, των οποίων την απόδοση υπενθυμίζουμε, δεν θα είναι δυνατή. Είναι ένα από τα πιο προηγμένα όπλα του καθεστώτος Lukashenko, που δοκιμάστηκε πρόσφατα σε δοκιμές ετοιμότητας μάχης.
Η εφημερίδα South China Morning Post εξέτασε τα όπλα της Λευκορωσίας. Όπως τονίζεται στις σελίδες του, τα συστήματα Polonez-M έχουν πολλά κοινά με την Κίνα. Δεν προετοιμάστηκαν μόνο σε συνεργασία με Κινέζους μηχανικούς, αλλά χρησιμοποιήθηκαν και κινεζικοί πύραυλοι στους εκτοξευτές. Για το λόγο αυτό, οποιαδήποτε πιθανή μεταφορά των συστημάτων Polonez-M σε ρωσσικά χέρια θα απαιτούσε τη συγκατάθεση του Πεκίνου. Παρά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Δύσης, η έκδοσή του είναι επί του παρόντος εκτός συζήτησης.



Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν να επεκτείνουν τις στρατιωτικές επαφές και να πραγματοποιήσουν έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών για τη συνεργασία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI), παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σε βασικά ζητήματα.
Μια πιθανή κλήση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ «τις επόμενες εβδομάδες» συζητήθηκε επίσης μεταξύ του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέηκ Σάλλιβαν και του κορυφαίου διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι στις διήμερες συνομιλίες τους στο Πεκίνο, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 28 Αυγούστου. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν ανταλλαγές υψηλού επιπέδου, ενώ συνεχίζουν να συνεργάζονται σε τομείς όπως ο έλεγχος των ναρκωτικών, η επιβολή του νόμου, η κλιματική αλλαγή και ο επαναπατρισμός των παράνομων μεταναστών, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις και των δύο πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!