Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

"ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ" - Η απαγόρευση του "Χ" στη Βραζιλία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν





Η απαγόρευση του "Χ" στη Βραζιλία σχηματίζει την αντιπολίτευση και φέρνει τις μάζες στους δρόμους του Σάο Πάολο.

Ο λ α ό ς της Βραζιλίας 
α π α ι τ ε ί ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ έ κ φ ρ α σ η ς και 
π λ η ρ ο φ ό ρ η σ η ς.



8 Σεπτεμβρίου 2024

από Thomas Oysmüller

Χρόνος ανάγνωσης: 3,1 λεπτά



Όποιος χρησιμοποιεί το "X"/Twitter στη Βραζιλία υπόκειται σε δίωξη. Υπάρχει απειλή προστίμων χιλιάδων ευρώ. Αυτή είναι τώρα η πραγματικότητα. 

Αλλά η αντιπολίτευση στη Βραζιλία παραμένει οργανωμένη και θορυβώδης. Ένα τεράστιο πλήθος διαμαρτυρήθηκε κατά της απαγόρευσης των μέσων ενημέρωσης το Σάββατο. Ορισμένοι συμμετέχοντες μιλούν ακόμη και για "εκατομμύρια".



Η αμφιλεγόμενη απαγόρευση του "Χ"

Όπως και ο ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων και μετανάστης στη Βραζιλία, ο Simon Goddek συμμετείχε στη διαδήλωση στο Σάο Πάολο. Και προφανώς η διαμαρτυρία του έκανε μεγάλη εντύπωση: «Σήμερα, εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και στάθηκαν ενωμένοι για την ελευθερία της έκφρασης και ενάντια στην αυταρχική λαβή του Alexandre de Moraes (ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Αποτελέσματα αναζήτησης για Alexandre de Moraes (odysseiatv.blogspot.com)).

Η ενέργεια ήταν αναμφισβήτητη – οι Βραζιλιάνοι κατέστησαν σαφές ότι δεν θα σιωπήσουν».

Ο De Moraes είναι ο δικαστής που επέβαλε την απαγόρευση του "X". Μαζί με τον πρόεδρο Lula, ο Moraes θεωρείται έτσι ο μεγαλύτερος αντίπαλος εντός της αντιπολίτευσης.

Επικεφαλής της διαμαρτυρίας ήταν ο πρώην πρόεδρος Jair Bolsonaro. Εξακολουθεί να είναι το πρόσωπο της αντιπολίτευσης στη Βραζιλία. Η απαγόρευση του "Χ" προκαλεί μεγάλη ανησυχία και σοκ σε αυτό το στρατόπεδο: Είναι το επόμενο βήμα προς τη «δικτατορία», λένε. Ο δικαστής Moraes είναι η δικτατορία που πρέπει να παραιτηθεί, απαιτεί η μάζα των διαδηλωτών.



Ο Lula, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται επιδεικτικά με τον δικαστή. Υποστηρίζει την απαγόρευση του "X" όχι με «θεωρίες συνωμοσίας» ή «ψευδείς ειδήσεις», αλλά με το γεγονός ότι ο Elon Musk θα απειλούσε την «ανεξαρτησία της Βραζιλίας». Ορισμένοι επικριτές του Covid και των ΗΠΑ πιστεύουν τον Lula εδώ. Για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος Arnaud Bertrand γράφει:

«Η συζήτηση X-Brazil δεν αφορά την ελευθερία του λόγου, αλλά την κυριαρχία.

Ορισμένες χώρες θα περιορίσουν περισσότερο την ελευθερία της έκφρασης, άλλες λιγότερο, δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ερώτημα είναι εάν οι χώρες έχουν κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίσουν σχετικά με αυτό ή εάν το "X" και παρόμοιες παγκόσμιες πλατφόρμες των ΗΠΑ παγκοσμίως θα πρέπει να αποφασίσουν για αυτούς τους κανόνες.

Μπορείτε να βάλετε τον εαυτό σας στη μία ή την άλλη πλευρά αυτής της συζήτησης, αυτό είναι εντάξει, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να ξέρετε ποιο είναι το ερώτημα».


Ωστόσο, δεν χρειάζεται να υπάρχει μεγάλη αντίφαση εδώ. Επειδή θα ήταν δυνατόν να αγωνιστούμε πραγματικά για την κυριαρχία σε κρατικό επίπεδο. Αλλά ταυτόχρονα, αυτός ο αγώνας περιορίζει μαζικά την ελευθερία (όσον αφορά την πρόσβαση στην πληροφορία) και την ελευθερία έκφρασης του ατόμου.


Σε κάθε περίπτωση, πολλοί δημοσιογράφοι και ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για το αν η απαγόρευση δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σχέδιο για άλλες περιοχές. 

Ο ριζοσπάστης των Πρασίνων Anton Hofreiter, για παράδειγμα, έχει ήδη αναφέρει ότι η χειραγώγηση του "X" από τη Βραζιλία θα μπορούσε επίσης να είναι το σωστό και απαραίτητο βήμα για την Ε.Ε. και προσθέτει ότι πλατφόρμες όπως το X ή το Telegram θα πρέπει να μπλοκαριστούν "εάν είναι απαραίτητο".

Ταυτόχρονα, η απαγόρευση του "Χ" στη Βραζιλία πρέπει πιθανώς να εξεταστεί απλώς από τη σκοπιά της εσωτερικής πολιτικής. Σε λίγες εβδομάδες θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές στη χώρα.


Στιγμιότυπο οθόνης εικόνας από το "X"




ΠΗΓΗ: X-Verbot in Brasilien: Hunderttausende protestieren (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

«Ο λαός της Βραζιλίας στέλνει ένα μήνυμα!»
Χιλιάδες Βραζιλιάνοι πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη σταυροφορία λογοκρισίας της κυβέρνησης εναντίον της πλατφόρμας "X" «ελευθερίας του λόγου» του Elon Musk. Η διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, καθοδηγήθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro - ο οποίος είπε απαντώντας στον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Alexandre de Moraes: «Ελπίζω ότι η Ομοσπονδιακή Γερουσία θα βάλει φρένο στον Alexandre de Moraes, αυτόν τον δικτάτορα που κάνει περισσότερο κακό στη Βραζιλία από τον ίδιο τον Luiz Inacio Lula da Silva." Αρκετοί αξιοσημείωτοι λογαριασμοί X, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου Michael Shellenberger, κάνουν ρεπορτάζ από την κεντρική λεωφόρο του Σάο Πάολο, όπου δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σήμερα σε αντίθεση με τον ακροαριστερό πρόεδρο της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva και τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Alexandre de Moraes που πρόσφατα μπλόκαραν το X σε εθνικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!