Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ: Η Ουγγαρία έτοιμη να ναυλώσει λεωφορεία με μετανάστες στέλνοντάς τους στην έδρα της Ε.Ε.: «δωρεάν εισιτήρια χωρίς επιστροφή»




Σε μια κίνηση που υπογραμμίζει τη σθεναρή αντίσταση της Ουγγαρίας στην πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεταναστευτικές πολιτικές, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτωρα Ορμπάν ανακοίνωσε ότι τα λεωφορεία είναι έτοιμα να μεταφέρουν παράνομους μετανάστες απευθείας στις Βρυξέλλες. 

Αυτό το τολμηρό μέτρο έρχεται καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ε.Ε. σχετικά με τους κανόνες ασύλου και τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.




Ναυλώνοντας λεωφορεία με μετανάστες: Δεν πρόκειται για κενή απειλή

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει καταστήσει σαφές ότι το σχέδιό της να μεταφέρει παράνομους μετανάστες στην έδρα της Ε.Ε. δεν είναι απλώς μια ρητορική απειλή. 

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, ο υφυπουργός Bence Rétvári τόνισε ότι τα λεωφορεία, με την ένδειξη "Röszke-Brussels", είναι έτοιμα να αναχωρήσουν εάν η Ε.Ε. συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις και πρόστιμα στην Ουγγαρία για την άρνησή της να ακολουθήσει τις μεταναστευτικές πολιτικές των Βρυξελλών. 



«Εάν οι Βρυξέλλες θέλουν παράνομους μετανάστες, οι Βρυξέλλες μπορούν να τους έχουν», δήλωσε ο Rétvári, σηματοδοτώντας την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αντιδράσει σε αυτό που θεωρεί ως άδικη πίεση της Ε.Ε..




Η περιφρόνηση της Ουγγαρίας για τα πρόστιμα της Ε.Ε.

Η σύγκρουση πηγάζει από μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Ιούνιο, η οποία διέταξε την Ουγγαρία να πληρώσει σημαντικά πρόστιμα για μη συμμόρφωση με τους πιο φιλελεύθερους κανόνες ασύλου της Ε.Ε.. 

Το αρχικό πρόστιμο, ύψους 200 εκατ. ευρώ, ακολουθήθηκε από επιπλέον 1 εκατ. ευρώ ημερησίως έως ότου η Ουγγαρία προσαρμόσει τις πολιτικές της. 

Ο πρωθυπουργός Ορμπάν, ωστόσο, αρνήθηκε να υποχωρήσει, υποστηρίζοντας ότι η Ουγγαρία απλώς επιβάλλει τις πολιτικές που ψήφισε ο λαός της. Έχει μάλιστα υπαινιχθεί νομικές ενέργειες για την ανατροπή των προστίμων, ενώ απαιτεί αποζημίωση για τα δισεκατομμύρια που έχει δαπανήσει η Ουγγαρία για την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής συρματοπλεγμάτων για να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες έξω.




Η προθεσμία για την Ουγγαρία να πληρώσει αυτά τα πρόστιμα έληξε στις αρχές Σεπτεμβρίου χωρίς πληρωμή, σηματοδοτώντας περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών. 

Η άρνηση της Ουγγαρίας να συμμορφωθεί μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των παγωμένων επιχορηγήσεων της Ε.Ε. και της πιθανής αφαίρεσης των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας εντός της Ένωσης.



Το σχέδιο της Ουγγαρίας για τη μεταφορά μεταναστών με λεωφορεία: μια αυξανόμενη ένταση

Η απειλή της ουγγρικής κυβέρνησης να μεταφέρει μετανάστες με λεωφορεία στις Βρυξέλλες απηχεί μια παρόμοια στρατηγική που παρατηρείται στις ΗΠΑ, όπου πολιτείες όπως το Τέξας έχουν μεταφέρει μετανάστες σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη ως απάντηση στις ομοσπονδιακές μεταναστευτικές πολιτικές. 

Ο Gergely Gulyás, υπουργός του γραφείου του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, κατέστησε σαφές ότι η Ουγγαρία θα μπορούσε να προσφέρει «εισιτήρια χωρίς επιστροφή στις Βρυξέλλες» για την επίλυση της συνεχιζόμενης διαμάχης.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να πραγματοποιηθούν σύντομα, αλλά η ουγγρική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποχωρήσει εάν δεν επιτευχθεί λύση. 

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παραμείνει σταθερή ενάντια στις μεταναστευτικές πολιτικές της Ε.Ε. αντικατοπτρίζει την ευρύτερη στάση του Ορμπάν για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Ουγγαρίας ενάντια σε αυτό που βλέπει ως υπέρβαση των Βρυξελλών.



Η Ουγγαρία αρνείται τις ποσοστώσεις μεταναστών της Ε.Ε.: «Όχι γκέτο στην Ουγγαρία»

Ο πρωθυπουργός Ορμπάν έχει εκφράσει την απόρριψη του σχεδίου της Ε.Ε. για τη δημιουργία «γκέτο μεταναστών» σε όλη την Ευρώπη. 

Μιλώντας σε σύνοδο κορυφής για τη μετανάστευση στη Βιέννη τον Ιούλιο του 2023, ο Ορμπάν επανέλαβε την άρνηση της Ουγγαρίας να αποδεχθεί τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις μετεγκατάστασης μεταναστών της Ε.Ε.. «Δεν θα δεχτούμε την υποχρεωτική ποσόστωση, ούτε θα δεχτούμε την υποχρέωση να χτίσουμε γκέτο και καταυλισμούς για μετανάστες», δήλωσε.




Η κριτική του Ορμπάν για τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. έχει τις ρίζες της στην πεποίθησή του ότι η Ουγγαρία θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίζει ποιος εισέρχεται στο έδαφός της. 

Έχει επανειλημμένα υποστηρίξει την αποτελεσματικότητα του «μοντέλλου» ελέγχου της μετανάστευσης της Ουγγαρίας, όπου κανείς δεν επιτρέπεται να εισέλθει στη χώρα μέχρι να εξεταστεί η αίτησή του για άσυλο.

Σύμφωνα με τον Ορμπάν, αυτή η προσέγγιση έχει μειώσει επιτυχώς την παράνομη μετανάστευση και θα πρέπει να υιοθετηθεί από άλλες χώρες της Ε.Ε..



Το ουγγρικό μοντέλλο εναντίον των Βρυξελλών

Παρά την αντίσταση της Ουγγαρίας, η Ε.Ε. συνεχίζει να προωθεί σχέδια για την κατανομή των μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών, επιβάλλοντας ποσοστώσεις και απειλώντας με οικονομικές κυρώσεις όσους αρνούνται να συμμορφωθούν. 

Η Ουγγαρία, ωστόσο, παραμένει προκλητική. Ο Ορμπάν έχει προειδοποιήσει ότι οι πολιτικές της Ε.Ε. δεν είναι μόνο επιζήμιες για την Ουγγαρία, αλλά και επιβλαβείς για άλλα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας. 

Τόνισε ότι η Ουγγαρία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διακοπής της παράνομης μετανάστευσης και της προστασίας της Ευρώπης στο σύνολό της, διασφαλίζοντας τα σύνορά της.

Σε πρόσφατες παρατηρήσεις του, ο Ορμπάν τόνισε τον συντριπτικό αριθμό των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Ουγγαρία. «Δεν προστατεύουμε μόνο την Ουγγαρία, προστατεύουμε όλη την Ευρώπη», είπε, σημειώνοντας ότι 270.000 από τους 330.000 παράνομους μετανάστες που σταμάτησαν στα σύνορα της Ευρώπης το περασμένο έτος αναχαιτίστηκαν στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας.



ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: PM Orbán: Open Borders = Terrorism and Crime (rumble.com)






Το μέλλον των σχέσεων Ουγγαρίας-Ε.Ε.

Καθώς η Ουγγαρία προετοιμάζεται για την προεδρία της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η αντιπαράθεση σχετικά με τις μεταναστευτικές πολιτικές απειλεί να επισκιάσει τον ηγετικό ρόλο της Ουγγαρίας εντός της Ένωσης. 

Η κυβέρνηση Ορμπάν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα πτοηθεί από πρόστιμα ή απειλές από τις Βρυξέλλες και θα συνεχίσει να καταπολεμά αυτό που αντιλαμβάνεται ως άδικες και επιβλαβείς πολιτικές της Ε.Ε..

Καθώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, τους επόμενους μήνες πιθανότατα θα δούμε περαιτέρω συγκρούσεις μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η κυβέρνηση Ορμπάν έχει τοποθετηθεί ως υπερασπιστής της εθνικής κυριαρχίας και προπύργιο κατά της μαζικής μετανάστευσης, ενώ οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η Ουγγαρία πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες σε επίπεδο Ε.Ε.. 

Η μάχη για τη μεταναστευτική πολιτική απέχει πολύ από το να τελειώσει και η προγραμματισμένη μεταφορά μεταναστών από την Ουγγαρία στις Βρυξέλλες μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα κλιμάκωση αυτής της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ο Ορμπάν θέλει 2 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. για την «προστασία των συνόρων από το 2015»
Η Ουγγαρία πρόκειται να καταβάλει υψηλά πρόστιμα για μη συμμόρφωση με απόφαση του ΔΕΚ. Τώρα ο πρωθυπουργός Ορμπάν αντιστρέφει τα δεδομένα και απαιτεί από τις Βρυξέλλες να επιστρέψουν τα έξοδα για τις υπηρεσίες προστασίας των συνόρων. Η ουγγρική πολιτική γίνεται επίσης θέμα προεκλογικής εκστρατείας στην Αυστρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!