Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ιταλία κατάσχεσε το πλοίο της ΜΚΟ Geo Barents: Η Τζώρτζια Μελόνι ανακοινώνει τον ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ της ανεξέλεγκτης ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ





Η Ιταλία κατάσχεσε το πλοίο της ΜΚΟ Geo Barents και του επέβαλε πρόστιμο, αφού το πλοίο μετέφερε 191 παράνομους μετανάστες από τη Λιβύη στην Ιταλία.
Η ιταλική κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Τζώρτζια Μελόνι ακολουθεί μια αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, η οποία έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Η ιταλική κυβέρνηση έστειλε για άλλη μια φορά ένα ισχυρό μήνυμα κατά της παράνομης μετανάστευσης και της χρήσης πλοίων ΜΚΟ. 

Το πλοίο Geo Barents, το οποίο διαχειρίζεται η διεθνής οργάνωση βοήθειας Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), κρατήθηκε για 60 ημέρες και του επιβλήθηκε πρόστιμο 3330 ευρώ. Η κίνηση αυτή ήρθε αφού το Geo Barents έφερε 191 μετανάστες από τη Λιβύη στο λιμάνι του Σαλέρνο στις 26 Αυγούστου. 

Οι αρχές κατηγόρησαν την οργάνωση ότι παραβίασε το λεγόμενο διάταγμα Cutro παραλείποντας να συνεργαστεί με τις ιταλικές αρχές κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης.

Το διάταγμα Cutro, που πήρε το όνομά του από ένα τραγικό ναυάγιο τον Φεβρουάριο του 2023 στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 90 μετανάστες, εκδόθηκε ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό θανάτων στη Μεσόγειο. Στόχος του νόμου είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η διασφάλιση της πρόληψης παρόμοιων τραγωδιών. Πλοία ΜΚΟ όπως το Geo Barents βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής επειδή, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας, υποστηρίζουν έμμεσα δίκτυα λαθρεμπορίου και επιδεινώνουν περαιτέρω τη μεταναστευτική κρίση.

Η πρωθυπουργός Τζώρτζια Μελόνι τόνισε για άλλη μια φορά ότι η εποχή κατά την οποία οι ΜΚΟ έφερναν απεριόριστους μετανάστες στην Ιταλία έχει τελειώσει. «Οι εποχές που η αλληλεγγύη χρησίμευε ως πρόσχημα για ανεξέλεγκτη μετανάστευση έχουν τελειώσει», είπε. Η Ιταλία έχει λάβει σημαντικά μέτρα τα τελευταία χρόνια για τη μείωση του αριθμού των αφίξεων, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων νόμων και συμφωνιών με χώρες διέλευσης όπως η Τυνησία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αντέδρασαν με έντονη κριτική στη σύλληψη του Geo Barents. Σε δήλωσή της, η οργάνωση χαρακτήρισε τις ενέργειες των ιταλικών αρχών «αυθαίρετες και απάνθρωπες» και τόνισε ότι η αποστολή της είναι να σώσει ζωές, όχι να επιδιώξει πολιτικές ατζέντες. Η ΜΚΟ Sea-Watch προσχώρησε επίσης στην κριτική και μίλησε για μια «παράλογη κατηγορία» με την οποία κρατήθηκε το πλοίο.

Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση υπερασπίζεται τις ενέργειές της και επισημαίνει τις επιτυχίες των πολιτικών της. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο 7465 μετανάστες έφτασαν στις ιταλικές ακτές τον Ιούλιο του 2024, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος από τους αριθμούς των προηγούμενων ετών. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι τα αυστηρότερα μέτρα έχουν αποτέλεσμα. 

Η κυβέρνηση της Μελόνι δεν επικεντρώνεται μόνο στον περιορισμό της μετανάστευσης μέσω της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου, αλλά και στη στενότερη συνεργασία με άλλα κράτη της Ε.Ε. και οργανισμούς προστασίας των συνόρων, όπως η Frontex. 

Ταυτόχρονα, η ροή των μεταναστών μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς άλλες οδούς, ιδίως προς την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τους ευρωπαίους συνοριοφύλακες.

Οι εντάσεις αυξάνονται στις πληγείσες χώρες. Στην Κύπρο, έχει αναφερθεί ότι ακόμη και υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο, ενώ στην Ελλάδα, ο αριθμός των παράνομων αφίξεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ειδικά στο νησί θέρετρο της Ρόδου. 
Αυτό δείχνει ότι η μετανάστευση στην Ευρώπη παραμένει επείγον πρόβλημα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με την τρέχουσα μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε..

Ο ρόλος των ΜΚΟ παραμένει (στην καλύτερη περίπτωση) αμφιλεγόμενος. Ενώ οι υποστηρικτές της τους βλέπουν ως ανθρωπιστικούς διασώστες που σώζουν ζωές στη Μεσόγειο, πολλοί επικρίνουν ότι έχουν γίνει ακούσια μέρος ενός συστήματος που ενθαρρύνει τους λαθρεμπόρους και αυξάνει τους κινδύνους για τους μετανάστες που ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι σε μη αξιόπλοα σκάφη.

Η Ε.Ε. εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ερώτημα πώς μπορεί να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων χωρίς να παραμελούνται οι ανθρωπιστικές αρχές. Η Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας των συνόρων, έχει επανειλημμένα επικριθεί ότι είναι είτε πολύ χαλαρή είτε πολύ σκληρή.

Η Βουλγαρία βρίσκεται σε διαμάχη με τη Fronex και φέρεται να θέλει να δείξει στην Ε.Ε. «πώς λειτουργεί η προστασία των συνόρων». Στην Ελλάδα, η μαζική μετανάστευση είναι πολύ αντιδημοφιλής και έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση της εγκληματικότητας. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν τολμά να ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή κατά το πρότυπο της Ιταλίας ή της Βουλγαρίας, αλλά επιλέγει μια μέση οδό: να ρωτήσει την Ε.Ε. τι πραγματικά θέλει. Σαν να μην γνώριζαν την απάντηση! Η Αθήνα αμφιταλαντεύεται έντονα μεταξύ του ρόλου της ως «επιτροπής υποδοχής» για τους μετανάστες και της αυστηρής επιβολής της προστασίας των συνόρων.

Όπως και η Ισπανία, η Ελλάδα νομιμοποίησε πρόσφατα την παραμονή ενός πολύ μεγάλου αριθμού μεταναστών. Ούτε αυτό είναι απίθανο να συμβάλει στον περιορισμό.

Εν μέσω αυτών των εντάσεων, ωστόσο, υπάρχουν επίσης προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος μακροπρόθεσμα. Συμφωνίες όπως αυτή μεταξύ της Ε.Ε. και της Τυνησίας, η οποία παρέχει οικονομική στήριξη στο βορειοαφρικανικό έθνος για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, αρχίζουν να σημειώνουν επιτυχία. Επίσημες εκθέσεις δείχνουν ότι περίπου 15.000 μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί σήμερα στην Τυνησία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μείωση των διελεύσεων προς την Ιταλία.

Η Νότια Ευρώπη ακολουθεί όλο και περισσότερο την πολιτική Βορειοδυτική Ευρώπη, όπου η έλλειψη εργαζομένων αντικαθίσταται από νέους μετανάστες. 

Η ιδέα της «μεγάλης αντικατάστασης», παλαιότερα γνωστή ως θεωρία συνωμοσίας, απειλεί να γίνει πραγματικότητα. 

Η Γερμανία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην υποδοχή των μεταναστών στην Ε.Ε., καθώς παραμένει ιδιαίτερα ελκυστική για τους μετανάστες λόγω των καλύτερων υποδομών και των κρατικών υπηρεσιών. 

Το πανευρωπαϊκό μοντέλλο μετανάστευσης που χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα βασίζεται σε σύνορα που δεν είναι εντελώς κλειστά στην παράνομη μετανάστευση και διασφαλίζει ότι διασφαλίζεται η απαραίτητη «προσφορά» εργαζομένων.



ΠΗΓΗ: Italien beschlagnahmt NGO-Schiff Geo Barents: Meloni kündigt ein Ende der (…) - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Έτσι μοιάζει η αυξανόμενη βία σε τέσσερεις κεντρικούς σταθμούς
Σε αρκετούς σιδηροδρομικούς σταθμούς στη Γερμανία, υπάρχουν ήδη αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας λόγω αυξημένων μαχαιριών ή σεξουαλικών αδικημάτων. Η απάντηση της κυβέρνησης σε μια έρευνα του AfD παρέχει τώρα μια εικόνα για την εξέλιξη του εγκλήματος σε τέσσερις κύριους σιδηροδρομικούς σταθμούς - συμπεριλαμβανομένης της προέλευσης των υπόπτων.




Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στο Μόναχο: Ύποπτος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε με «μακρύκαννο όπλο» στο ισραηλινό προξενείο
Η Nancy Faeser κάνει λόγο για ένα «σοβαρό περιστατικό»: Υπάρχει μια εκρηκτική αστυνομική κατάσταση κοντά στο Ισραηλινό Γενικό Προξενείο και το Κέντρο Τεκμηρίωσης των Ναζί στο Μόναχο. Υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ πέντε αστυνομικών και ενός άνδρα με μεγάλο πυροβόλο όπλο.




ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 15χρονος Σύριος βίασε κορίτσι (12) σε πισίνα αναψυχής
Η αστυνομία και οι εισαγγελείς παραμένουν σιωπηλοί

4 σχόλια:

  1. Στην Ελλάδα έχουμε Μητσοτάκη(ΝΔ), Κασσελάκη(ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρουλάκη(ΠΑΣΟΚ), Κουτσούμπα(ΚΚΕ), Κωνσταντοπούλου(Πλεύση Ελευθερίας), Βαρουφάκη(Μερα25), ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μουλούδες (εντός&εκτός παρενθέσεως, ΚΕΦΑΛΑΙΑ-μικρά, με αστέρι ή άνευ, ΟΑΚΚΕ και ΟΚΔΕ, σίγα μην κατάσχουν πλοίο ΜΚΟ όλοι αυτοί. Όλοι οι παραπάνω έχουν γίνει κράτος εν κράτει στην Ελλάδα και "θα την πέσουν" σε όποιον αποφάσιζε να κάνει κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν χρωστάς τα μαλιοκεφαλασου δεν μπορείς να μιλάς μόνο να εκτελείς εντολές μπορείς Άλιος κλείνει η κανουλα του δανεισμού

      Διαγραφή
    2. Τι δουλειά έχει ο δανεισμός με την λαθρομετανάστευση; Καμία. Σου λέω λαθρομετανάστες και μου λες ντομάτες από την λαϊκή αγόρασα από τις ώριμες.
      2018 Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Μαρακές του Μαρόκο ψήφισε τη συμφωνία. Ποια συμφωνία... https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/MEMO_18_6417

      Διαγραφή
    3. Ακολούθα το χρήμα και θα βγάλεις νόημα!

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!