Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Προειδοποίηση - ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: Τέσσερεις μουσουλμάνοι του ISIS μετατρέπουν ρωσσική φυλακή σε ζώνη τζιχάντ, σ κ ο τ ώ ν ο ν τ α ς και β α σ α ν ί ζ ο ν τ α ς φρουρούς και κρατούμενους, «για χάρη του Αλλάχ και για την καθιέρωση ισλαμικού νόμου»



Στα τέλη Αυγούστου 2024, η σωφρονιστική αποικία IK-19 στην περιοχή Volgograd της Ρωσσίας έγινε η σκηνή μιας εφιαλτικής επίθεσης τζιχάντ που εξέθεσε την αυξανόμενη απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. 

Μια ομάδα μουσουλμάνων κρατουμένων ευθυγραμμισμένων με το ISIS ενορχήστρωσε μια τρομακτική επίθεση που άφησε τέσσερα μέλη του προσωπικού της φυλακής νεκρά και ο κόσμος συγκλονίστηκε για άλλη μια φορά από τη βαρβαρότητα που επέδειξε το Ισλάμ. 

Αυτό το περιστατικό χρησιμεύει ως άλλη μια συγκλονιστική υπενθύμιση της επίμονης απειλής που θέτει η ισλαμική τρομοκρατία και της ανησυχητικής πραγματικότητας ότι αυτός ο εξτρεμισμός ευδοκιμεί και μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά πίσω από τα κάγκελα.


Η πολιορκία ξεδιπλώνεται: Ένας λεπτομερής απολογισμός της επίθεσης του IK-19

Στις 23 Αυγούστου 2024, τέσσερεις ισλαμιστές κρατούμενοι στη σωφρονιστική αποικία IK-19 κατέλαβαν τον έλεγχο ενός τμήματος της φυλακής σε μια προμελετημένη ισλαμική επίθεση. 

Οι τζιχαντιστές αναγνωρίστηκαν ως Rustamchon Navruzi, Ramzidin Toshev, Nazirchon Toshov και Temur Khusinov, με τουλάχιστον δύο από αυτούς να προέρχονται από το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.




Αυτά τα άτομα, τα οποία είχαν «ριζοσπαστικοποιηθεί» (ευσεβείς θρησκευόμενοι μουσουλμάνοι) ενώ εξέτιαν τις ποινές τους, ήταν μέλη του ISIS και παρακινήθηκαν από μια βαθιά ριζωμένη επιθυμία να εκδικηθούν τους «μουσουλμάνους αδελφούς» τους που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συγκρούσεις, ιδιαίτερα εκείνους που συμμετείχαν στη σφαγή του Δημαρχείου Crocus στη Μόσχα νωρίτερα εκείνο το έτος.





Η πολιορκία ξεκίνησε όταν οι κρατούμενοι, οπλισμένοι με μαχαίρια και αυτοσχέδια εκρηκτικά, πήραν ομήρους αρκετά μέλη του προσωπικού της φυλακής κατά τη διάρκεια πειθαρχικής συνεδρίασης. 

Η επίθεση σημαδεύτηκε από ωμή βία, με τους κρατούμενους να κόβουν το λαιμό ενός φρουρού και να τραυματίζουν σοβαρά αρκετούς άλλους. 

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το κόψιμο του λαιμού του φρουρού ευθυγραμμίζεται με στίχους από το Κοράνι που οι τζιχαντιστές συχνά αναφέρουν ως δικαιολογία για τις ενέργειές τους. Για παράδειγμα, το Κοράνι 8:12 δηλώνει, «Όταν ο Κύριός σας ενέπνευσε τους αγγέλους, "Είμαι μαζί σας, έτσι ενισχύστε εκείνους που έχουν πιστέψει. Θα σπείρω τον τρόμο στις καρδιές εκείνων που δεν πίστεψαν, γι' αυτό χτυπήστε τους στο λαιμό και χτυπήστε από αυτούς κάθε άκρη δακτύλου"». Ομοίως, το Κοράνι 47:4 διδάσκει, «Έτσι, όταν συναντάτε εκείνους που δεν πιστεύουν, χτυπήστε λαιμούς...».

Σε μια ιδιαίτερα αποτρόπαια πράξη, σε ένα θύμα άνοιξαν το στομάχι του, ενώ ένα άλλο ξυλοκοπήθηκε βάναυσα με ένα σφυρί και ένα μπουκάλι. 

Οι τζιχαντιστές δεν σταμάτησαν στη σωματική βία – ενεπλάκησαν επίσης σε ψυχολογικό τρόμο, αναγκάζοντας τους ακρωτηριασμένους ομήρους τους να παρακαλέσουν για τη ζωή τους σε βίντεο στον Πούτιν.


Τα κίνητρα: Ρητές εκκλήσεις για ισλαμική εκδίκηση

Καθ' όλη τη διάρκεια της πολιορκίας, οι επιτιθέμενοι κατέστησαν σαφή τα κίνητρά τους: πραγματοποιούσαν αυτές τις πράξεις στο όνομα του Ισλάμ, ειδικά για χάρη του Αλλάχ και της καθιέρωσης του νόμου της Σαρία. 

Σε αρκετά ανατριχιαστικά βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο, οι επιτιθέμενοι αναφέρονται στους εαυτούς τους ως «Μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Κράτους» και δήλωσαν ότι οι ενέργειές τους ήταν πράξεις εκδίκησης για τους «μουσουλμάνους αδελφούς» τους που είχαν σκοτωθεί στη Συρία και κατά τη διάρκεια της σφαγής στο Δημαρχείο του Κρόκου.

Ένα από τα βασικά πρόσωπα της ομηρίας, ο Rustamchon Navruzi, ο οποίος είχε εξοπλιστεί με γιλέκο αυτοκτονίας, ήταν ιδιαίτερα κατηγορηματικός για τα κίνητρα που οδήγησαν τις ενέργειές τους. 

Μαζί με τους συντρόφους του μαχητές, ο Navruzi εξέδωσε αιτήματα που περιελάμβαναν ένα ελικόπτερο, 1,5 εκατομμύρια λίρες σε μετρητά και ασφαλή διέλευση από τη Ρωσσία. 

Κατέστησαν σαφές ότι η μη ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων θα είχε ως αποτέλεσμα την εκτέλεση των ομήρων τους. 

Σε ένα ανησυχητικό βίντεο, ο Navruzi φαίνεται να κρατά ένα μαχαίρι στο λαιμό ενός τρομοκρατημένου φρουρού, ενώ υπαγορεύει ένα μήνυμα που προορίζεται για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Οι όμηροι, εμφανώς ταραγμένοι και καλυμμένοι με αίμα, εξαναγκάστηκαν να παρακαλέσουν για την παρέμβαση του Πούτιν, με έναν σωφρονιστικό υπάλληλο να αναγκάζεται να πει: «Απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να εκπληρώσει το αίτημα. Χρειάζομαι γιατρό».

Οι επιτιθέμενοι ήταν σαφείς στο σκεπτικό τους, δηλώνοντας επανειλημμένα ότι οι ενέργειές τους αναλήφθηκαν «για χάρη του Αλλάχ» και για να καθιερώσουν το νόμο της Σαρία. Είδαν τις βίαιες ενέργειές τους ως μέρος μιας τζιχάντ - ενός ιερού αγώνα - για την προστασία του Ισλάμ και τα αντίποινα για τις αντιληπτές αδικίες που υφίστανται οι μουσουλμάνοι παγκοσμίως.

Τα βίντεο, τα οποία παραλείφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα περισσότερα δελτία ειδήσεων σχετικά με το περιστατικό σε ρωσσική φυλακή υψίστης ασφαλείας, αποκαλύπτουν σαφώς τα κίνητρα των επιτιθέμενων και υπογραμμίζουν τους κινδύνους της ισλαμικής τζιχάντ, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός είναι σημαντικός.

Οι μη ισλαμικές χώρες κινδυνεύουν πράγματι από μία επικίνδυνη απειλή όταν επιμένουν στη μαζική εισαγωγή μουσουλμάνων χωρίς να απαιτούν από αυτούς να ενσωματωθούν στις δυτικές αξίες.





Το δραματικό συμπέρασμα της πολιορκίας: Οι ρωσσικές ειδικές δυνάμεις παρεμβαίνουν

Καθώς η πολιορκία συνεχιζόταν, οι ρωσσικές ειδικές δυνάμεις, γνωστές για τη σκληρότητα τους, κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν την ισλαμική επίθεση. 

Η επιχείρηση για τον τερματισμό της πολιορκίας ήταν γρήγορη και βάναυση. Ελεύθεροι σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων κατάφεραν να εξουδετερώσουν και τους τέσσερις επιτιθέμενους, συμπεριλαμβανομένου του Navruzi, ο οποίος προσπάθησε αλλά απέτυχε να πυροδοτήσει το γιλέκο αυτοκτονίας του. 

Η επίθεση τελείωσε με την «εκκαθάριση» όλων των ομήρων, φέρνοντας ένα αιματηρό τέλος στην αντιπαράθεση.

Στον απόηχο, τα ρωσσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα μέλος του προσωπικού της φυλακής είχε σκοτωθεί, ενώ άλλοι παρέμειναν σε κρίσιμη κατάσταση. 

Ο επικεφαλής της σωφρονιστικής αποικίας IK-19, συνταγματάρχης του υπουργείου Εσωτερικών Andrei Devyatov, ο οποίος είχε κρατηθεί όμηρος, φέρεται να ξυλοκοπήθηκε με ένα σφυρί και ένα μπουκάλι, αλλά κατάφερε να επιβιώσει από τη δοκιμασία. 

Αρκετοί άλλοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των Roman Ponomarev και Alexey Lygin, έμειναν με απειλητικά για τη ζωή τραύματα, συμπεριλαμβανομένων τραυμάτων από μαχαίρι και καταγμάτων κρανίου. 

Προέκυψαν επίσης αναφορές ότι οι επιτιθέμενοι είχαν δωροδοκήσει το προσωπικό της φυλακής για να αποκτήσουν τα μαχαίρια που χρησιμοποίησαν στην επίθεση, υπογραμμίζοντας ένα σημαντικό κενό ασφαλείας εντός της εγκατάστασης.



Μια ευρύτερη απειλή: Ο ισλαμικός εξτρεμισμός ανθεί στη Ρωσσία

Η επίθεση IK-19 είναι μόνο η τελευταία σε μία σειρά ισλαμικών τρομοκρατικών περιστατικών που μαστίζουν τη Ρωσσία το 2024. 

Νωρίτερα φέτος, μια παρόμοια εξέγερση συνέβη σε μια φυλακή στο Ροστώφ, όπου έξι ριζοσπαστικοποιημένοι κρατούμενοι πήραν ομήρους, με αποτέλεσμα μια θανατηφόρα αντιπαράθεση με τις ειδικές δυνάμεις. 

Τον Ιούνιο, η κυρίως μουσουλμανική περιοχή του Νταγκεστάν έγινε μάρτυρας μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων που άφησαν τουλάχιστον 20 νεκρούς. 

Αυτά τα περιστατικά, σε συνδυασμό με τη σφαγή στο Δημαρχείο του Crocus τον Μάρτιο, δείχνουν μια ανησυχητική αύξηση της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Ρωσσία.

Παρά την κλιμακούμενη απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Ρωσσία, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η κυβέρνηση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν όχι μόνο αποτυγχάνει να καταπολεμήσει την εξάπλωση του Ισλάμ, αλλά το διευκολύνει ενεργά μέσω πολιτικών όπως η εισαγωγή τραπεζικών συναλλαγών συμβατών με τη Σαρία

Οι επικριτές προειδοποιούν ότι αυτό το σύστημα, σχεδιασμένο για να προσελκύσει επενδύσεις από χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, δεν ενσωματώνει απλώς το Ισλάμ στη ρωσσική κοινωνία - χρηματοδοτεί άμεσα την τρομοκρατία, παρέχοντας στους εξτρεμιστές την οικονομική υποδομή που χρειάζονται για να υποστηρίξουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Επιπλέον, η στάση του Πούτιν για το Ισλάμ έχει τονιστεί από την απόφασή του να φυλακίσει εκείνους που καίνε το Κοράνι, με τους παραβάτες να στέλνονται για να εκτίσουν τις ποινές τους στις περιοχές της Ρωσσίας με μουσουλμανική πλειοψηφία. 

Αυτή η πολιτική έχει επικριθεί ότι στέλνει αποτελεσματικά εκείνους που αντιτίθενται στις ισλαμικές πρακτικές στο θάνατό τους, δεδομένης της πιθανότητας βίας εναντίον τους σε αυτές τις περιοχές. 

Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε κατηγορίες ότι ο Πούτιν δίνει προτεραιότητα στην προστασία των ισλαμικών συμβόλων έναντι της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των Ρώσσων πολιτών που αντιτίθενται στο Ισλάμ.

Περαιτέρω περιπλέκει τη θέση της Ρωσσίας η συνεργασία του Πούτιν με το Πακιστάν για την καταπολέμηση της λεγόμενης «ισλαμοφοβίας», ενός όρου που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως εργαλείο για την καταστολή της κριτικής του Ισλάμ και την αποδυνάμωση των δυτικών και μη μουσουλμανικών χωρών εκ των έσω. Αυτή η εταιρική σχέση εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ευθυγράμμιση της Ρωσσίας με τα ισλαμικά έθνη και τις πιθανές επιπτώσεις για τους μη μουσουλμάνους εντός της Ρωσσίας.

Η σχέση του Πούτιν με τον ισλαμικό κόσμο υπογραμμίζεται από τις δηλώσεις του στην Τσετσενία, όπου δήλωσε ότι η Ρωσσία είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος του ισλαμικού κόσμου. 

Απευθυνόμενος στους Τσετσένους νομοθέτες, ο Πούτιν δήλωσε με υπερηφάνεια: «Η Ρωσσία ήταν ανέκαθεν ο πιο πιστός, αξιόπιστος και συνεπής υπερασπιστής των συμφερόντων του ισλαμικού κόσμου» και συνέχισε τονίζοντας τον ρόλο της Ρωσσίας ως σταθερού συμμάχου στις ισλαμικές χώρες.

Αυτές οι ενέργειες και δηλώσεις έχουν οδηγήσει πολλούς να αναρωτιούνται εάν ο Πούτιν προωθεί ακούσια - ή ίσως σκόπιμα - την άνοδο του Ισλάμ εντός της Ρωσσίας. 

Καθώς βίαια περιστατικά όπως η πολιορκία των φυλακών IK-19 που αφορούν θρησκευόμενους μουσουλμάνους συνεχίζουν να συμβαίνουν, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν ο Πούτιν μετανοιώνει τώρα για την αυξανόμενη επιρροή του Ισλάμ στη χώρα του. 

Εναλλακτικά, θα μπορούσε η συνεχιζόμενη υποστήριξή του στις ισλαμικές πρακτικές και τη Σαρία να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τη μελλοντική ασφάλεια και σταθερότητα της Ρωσσίας;




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!