Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης Victoria Nuland παραδέχεται ανοιχτά: Οι ειρηνευτικές δ ι α π ρ α γ μ α τ ε ύ σ ε ι ς μεταξύ Κιέβου και Μόσχας δ ι α κ ό π η κ α ν μετά από «ΣΥΣΤΑΣΗ» της Ο υ ά σ ι ν γ κ τ ο ν



Ουκρανός πρέσβης και διαπραγματευτής Chalyi: «Συνεπώς ο Πούτιν ήθελε πραγματικά να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία»




Σε πρόσφατη συνέντευξή της στον εξόριστο Ρώσσο δημοσιογράφο και αρθρογράφο του SPIEGEL Mikhail Sygar, η πιο χυδαία κορυφαία διπλωμάτης της Αμερικής («Fuck the EU») εξηγεί αρκετά ωμά ποιοι ήταν οι λόγοι για την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσσίας και Ουκρανίας τον Απρίλιο του 2022.

Ήταν «οι Βρετανοί και εμείς» που συνέστησαν στο Κίεβο να αφήσει τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης να καταρρεύσουν. 

Ο λόγος, σύμφωνα με την ίδια, ήταν ότι η συνθήκη θα προέβλεπε τον περιορισμό των οπλικών συστημάτων για την Ουκρανία, αλλά όχι για τη Ρωσσία. Δεν αναφέρει τα γεγονότα στην Bucha, τα οποία είχαν αναφερθεί προηγουμένως ως λόγος στα μέσα ενημέρωσης και πολιτικά. 

Από τον Florian Warweg.









09 Σεπτεμβρίου 2024, 15:00

Ένα άρθρο από τον  Florian Warweg



Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη ως ηχητικό podcast.



Η Victoria Nuland, της οποίας το οικογενειακό όνομα ήταν στην πραγματικότητα «Nudelman» αλλά «αμερικανοποιήθηκε» από τον πατέρα της, Shepsel Ber Nudelman, το 1947, θεωρήθηκε η πιο σημαντική και ισχυρή ηγέτης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μέχρι την παραίτησή της τον Μάρτιο του 2024, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan. 

Είχε ιδιαίτερα ισχυρή επιρροή στη διαμόρφωση και διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με την Ουκρανία και τη Ρωσσία. 

Επομένως, δεν είναι μικρό πράγμα για έναν κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ με αυτό το υπόβαθρο να εκφράσει πολύ ξεκάθαρα σε μια συνέντευξη με έναν Ρώσσο δημοσιογράφο στην εξορία, για διπλωματικά έθιμα, τι ρόλο έπαιξαν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία στη διακοπή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 2022. 

Στη συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι για το τέλος των διαπραγματεύσεων («Τι είναι μύθος, τι είναι αλήθεια;»), εξηγεί τη διατύπωση:


«Σχετικά αργά στο παιχνίδι, οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν συμβουλές για το πού θα οδηγούσε αυτό το θέμα και έγινε σαφές σε εμάς, τους Βρετανούς και άλλους, ότι η κύρια κατάσταση του Πούτιν ήταν κρυμμένη σε ένα παράρτημα αυτού του εγγράφου πάνω στο οποίο εργάζονταν. Περιείχε περιορισμούς στους ακριβείς τύπους οπλικών συστημάτων που επιτρεπόταν στην Ουκρανία να διαθέτει βάσει της συμφωνίας, έτσι ώστε η Ουκρανία να στειρωθεί ουσιαστικά ως στρατιωτική δύναμη. Δεν υπήρχαν παρόμοιοι περιορισμοί για τη Ρωσσία. Η Ρωσσία δεν ήταν υποχρεωμένη να αποσυρθεί. Η Ρωσσία δεν ήταν υποχρεωμένη να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στα ουκρανικά σύνορα και δεν απαιτήθηκε να επιβληθούν οι ίδιοι περιορισμοί στον στρατό της που αντιμετωπίζει την Ουκρανία. Και έτσι οι άνθρωποι εντός και εκτός Ουκρανίας άρχισαν να ρωτούν αν αυτή ήταν μια καλή συμφωνία, και εκεί κατέρρευσε».


Αυτή είναι η πρώτη φορά που κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ με άμεση εμπλοκή στη διαπραγματευτική επικοινωνία της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ εκείνη την εποχή επιβεβαιώνει δηλώσεις που είχαν γίνει προηγουμένως με παρόμοια μορφή από τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Νaftali Bennett, ο οποίος μεσολάβησε μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και της Ρωσσίας ως διπλωμάτης την άνοιξη του 2022, καθώς και από αρκετούς Ουκρανούς συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις.


Ολόκληρη η συνέντευξη με τη Nuland μπορεί να προβληθεί εδώ

Αυτό που είναι επίσης εντυπωσιακό για τις δηλώσεις της πρώην κορυφαίας διπλωμάτη των ΗΠΑ είναι ότι δεν αναφέρει τη λεγόμενη σφαγή της Bucha. Προηγουμένως, αυτό αναφέρθηκε επανειλημμένα ως ένας από τους κεντρικούς λόγους για την κατάρρευση των συνεχιζόμενων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Δεν είναι μόνη σε αυτό. Στις δηλώσεις τους, τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι διεθνείς συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις αναφέρονται σε πιέσεις («συστάσεις») από τη Δύση και όχι στην Bucha.



Η εκδοχή του πρώην ισραηλινού πρωθυπουργού Bennett: Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί ΔΕΝ ήθελαν ειρήνη

Ο Bennett είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στις αρχές Φεβρουαρίου 2023 ότι βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις μεταξύ του Zelenskyj, του Πούτιν καθώς και του Γάλλου προέδρου Macron, του Γερμανού καγκελάριου Scholz, του Βρετανού πρωθυπουργού Johnson και του προέδρου των ΗΠΑ Biden. 

Σύμφωνα με τον Bennett, οι πιθανότητες μιας ειρηνικής συμφωνίας ήταν καλές, αλλά ο Johnson και οι ΗΠΑ ειδικότερα είχαν τελικά «αποφασίσει ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουν να συγκρούονται τον Πούτιν και να μην διαπραγματεύονται. Διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις και μου φάνηκε τότε ότι έκαναν λάθος (με αυτή την απόφαση)».




Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη σχεδόν πεντάωρη συνέντευξη με τον Bennett εδώ

Το σχετικό μέρος για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσσίας και τον αποδομητικό ρόλο της Δύσης έρχεται από την ώρα 2:37.




Πρώην προεδρικός σύμβουλος Arestovych: Οι διαπραγματεύσεις πήγαν τόσο καλά, ανοίξαμε ακόμη και μπουκάλι σαμπάνια


Ο τότε σύμβουλος του Zelenskyj Oleksiy Arestovych, ο οποίος συμμετείχε άμεσα στις διαπραγματεύσεις, εξήγησε ακόμη και σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο του 2024 στο βρετανικό ηλεκτρονικό περιοδικό Unherd ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν τόσο επιτυχημένες για την Ουκρανία που είχε ανοίξει ένα μπουκάλι σαμπάνιας:


«Ανοίξαμε ακόμη και ένα μπουκάλι σαμπάνια, επειδή ήταν μια απολύτως επιτυχημένη διαπραγμάτευση».


 


Ολόκληρη η συνέντευξη με τον Arestovych μπορεί να προβληθεί εδώ.

Ουκρανός πρέσβης και διαπραγματευτής Chalyi: «Συνεπώς ο Πούτιν ήθελε πραγματικά να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία»

Ο Ουκρανός πρεσβευτής Oleksandr Chalyi, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει προηγουμένως την Ουκρανία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για χρόνια, συμμετείχε άμεσα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσσία

Σε μια συζήτηση εμπειρογνωμόνων που διοργανώθηκε από το Κέντρο της Γενεύης για την Πολιτική Ασφάλειας, ένα ελβετικό ίδρυμα και δεξαμενή σκέψης που ιδρύθηκε από κοινού από το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας, εξήγησε:


«Εμείς, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, διαπραγματευόμασταν με τη Ρωσσία για σχεδόν δύο μήνες, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Και ολοκληρώσαμε, όπως ίσως θυμάστε, το λεγόμενο Ανακοινωθέν της Κωνσταντινούπολης. Ήμασταν στα πρόθυρα του τερματισμού του πολέμου μας με μια ειρηνική λύση στα μέσα Απριλίου. (…).

Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη: ο Πούτιν, μια εβδομάδα μετά την εισβολή του, είχε καταλάβει ξεκάθαρα ότι είχε κάνει λάθος. Στη συνέχεια προσπάθησε να κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για να συνάψει συμφωνία. Ήταν προσωπική του απόφαση να αποδεχθεί το κείμενο του Ανακοινωθέντος της Κωνσταντινούπολης. Τότε καταλήξαμε πραγματικά σε έναν πραγματικό συμβιβασμό. Συνεπώς, ο Πούτιν ήθελε πραγματικά να συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία».


 

Φωτογραφία εξωφύλλου: Στιγμιότυπο οθόνης της "Η Victoria Nuland για τις σχέσεις Ρωσσίας-ΝΑΤΟ, τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τις εκλογές των ΗΠΑ"










ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!