Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Χάος με την έναρξη του σχολικού έτους: Πάνω από 700 απειλές για βόμβες σε σχολεία σε Σλοβακία και Τσεχία


Αστυνομικοί στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Η χώρα κατακλύζεται από ένα κύμα απειλών για βόμβες που έρχονται στα σχολεία. (Συμβολική εικόνα)
Φωτογραφία: Ludovic Marin/afp via Getty Images




Την περασμένη εβδομάδα, ένα κύμα βομβιστικών απειλών συγκλόνισε σχολεία στη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα με πλήρη ταχύτητα.




Στη Σλοβακία, μία ημέρα μετά την έναρξη των σχολείων στις 3 Σεπτεμβρίου ελήφθησαν απειλές για βόμβες σε 270 σχολεία.

Περίπου 500 καταγράφηκαν στη γειτονική χώρα. Τα κτίρια ερευνήθηκαν, αλλά δεν βρέθηκαν εκρηκτικά.

Λόγω του ιδιαίτερα σοβαρού ποινικού αδικήματος, οι πράξεις διερευνώνται ως τρομοκρατική επίθεση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αρχηγείου της σλοβακικής αστυνομίας, Roman Hájek. Το πρόσωπο ή οι υπεύθυνοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από 25 έτη έως ισόβια.

Η αστυνομία ερευνά το θέμα με πλήρη ταχύτητα. Σύμφωνα με τον Hájek, η αστυνομία συνεργάζεται τόσο με το Υπουργείο Παιδείας όσο και με άλλες δυνάμεις ασφαλείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων τους στην Τσεχική Δημοκρατία.

«Κοινός μας στόχος είναι πρωτίστως η ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία, αλλά και η μικρότερη δυνατή αναστάτωση στη διδασκαλία», ανέφερε η αστυνομία.



Ο Pellegrini καταδικάζει τις πράξεις

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας Peter Pellegrini καταδίκασε τις απειλές για βόμβες με τον πιο έντονο τρόπο. Κατά την άποψή του, ο δράστης ή οι δράστες είναι είτε κάποιος που περιφρονεί βαθιά το έργο των δασκάλων, των αστυνομικών και τις ανησυχίες των γονέων είτε δεν γνωρίζει τις συνέπειες της πράξης του.

Ο τραυματισμός παιδιών από απειλές για βόμβες στα σχολεία είναι μια ύπουλη πράξη που, λόγω της σοβαρότητάς της, θα οδηγήσει σε μια ασυμβίβαστη αντίδραση από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Maroš Žilinka στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τα παιδιά και το συμφέρον τους πρέπει να έχουν προτεραιότητα και να απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας», δήλωσε ο Žilinka.




Περισσότερες απειλές για βόμβες και ένα καυτό προβάδισμα

Επίσης, το πρωί της Πέμπτης, 5 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία κατέγραψε απειλές για βόμβες από διάφορα σχολεία στη Σλοβακία. «Η αστυνομία λαμβάνει τα συνήθη μέτρα ασφαλείας, όπως και τα σχολεία με τα οποία είμαστε σε επαφή», ανέφερε η αστυνομία. Οι γονείς διαβεβαιώθηκαν ότι η ασφάλεια των παιδιών τους στο σχολείο ήταν προτεραιότητα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιεχόμενο της απειλής για βόμβα ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, τις οποίες είχαν επίσης λάβει 500 σχολεία στην Τσεχική Δημοκρατία.

«Αν και το μήνυμα δεν προέρχεται από τον ίδιο αποστολέα, οι διευθύνσεις σχετίζονται σύμφωνα με τις πληροφορίες μας», συνέχισε η αστυνομία.

Όπως ανέφερε το "Deutschlandfunk", όχι μόνο στη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, αλλά και στη Λετονία και τη Λιθουανία, παρόμοιες απειλές ελήφθησαν σε εκατοντάδες σχολεία αυτές τις μέρες, στα ρωσσικά. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν μια υβριδική επίθεση από το εξωτερικό που είχε σκοπό να προκαλέσει χάος και πανικό. Πριν από ένα χρόνο, παρόμοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στάλθηκαν σε σχολεία σε όλες τις χώρες της Βαλτικής.

Σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό Petr Fiala, υπάρχουν πληροφορίες και μια πολύ ισχυρή υποψία ως προς το ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τα απειλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Αλλά δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία για να το δημοσιοποιήσουμε», εξήγησε.




Η αντιπολίτευση καταδικάζει τα επεισόδια

Η αντιπολίτευση καταδίκασε τα επεισόδια. Το Σλοβακικό Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα απευθύνει έκκληση να απόσχουν από τις απειλές για βόμβες.

«Τα παιδιά μας υπέφεραν από δυσανάλογα μεγάλο κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», ανέφεραν οι Χριστιανοδημοκράτες. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον τους από τον πρωτόγονο διαδικτυακό εκφοβισμό».

Αναφερόμενος στις απειλές για βόμβες από τον Μάιο του 2024, όταν αναφέρθηκαν πάνω από χίλιες απειλές για βόμβες εναντίον σχολείων και τραπεζών σε μία ημέρα, ο βουλευτής Juraj Krúpa (SaS) έθεσε το ερώτημα τι είχαν κάνει ο υπουργός Εσωτερικών, ο αρχηγός της αστυνομίας και ο γενικός εισαγγελέας «για να αποτρέψουν την επανάληψη των απειλών για βόμβες του Μαΐου».

Τα σχολεία υποχρεούνται πλέον να ελέγχουν τακτικά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους φακέλους ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και να αναφέρουν αμέσως τις απειλές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Tomáš Drucker (HLAS-SD), υπάρχει ένα σχέδιο κρίσης διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Συνέστησε στα επηρεαζόμενα σχολεία και τάξεις - στο μέτρο του δυνατού - να συνεχίσουν τα μαθήματα που σχετίζονται με θέματα εκτός σχολείου.


Με υλικό από τους σλοβακικούς Epoch Times





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!